Ústna výpoveď a zistila som, že som tehotná

lenkaja1986
12. mar 2019

Ahojte. Vo februári 2019 som dala ústne výpoveď v mojej práci, v ktorej som zamestnaná už od roku 2011, nakoľko som mala nastúpiť do nového zamestnania od apríla. Lenže medzi časom som otehotnela, ale nevedela som o tom. Písomné výpoveď podpísanú ešte nemám, lebo nestihli dokumenty poslať. Ako mám postupovať? Zdá sa mi nefer nastúpiť do novej prace tehotna, hlavne ak mi dojde zle v skúšobnej dobe a vyhodia ma. Mam ist na PN? Alebo na nezamestnanecke a potom mam nárok na PN? A potomMD? Viete mi niektorá poradiť? Vopred ďakujem.

mkatkam
12. mar 2019

@lenkaja1986 odporúčam PN hneď teraz, ak máš indikácie.ked už budeš mať výpoveď,potom od dátumu písomnej výpovede je ochranná doba na PN len zopár dní,ak to nevyjde,tak na PN nebudeš mať nárok . Ja som momentálne nezamestnaná tretí mesiac a teraz som "pn" a už nemám nárok na nemocenské.akurat mám ospravedlnenku pre úrad prace. A ak sa budeš cítiť dobre nástup do novej práce. Teda v prípade,že v starej sa to už nedá stiahnuť späť.

kukulienka83
12. mar 2019

Dala by som sa vypísať na PN rizikové, dohodni sa s Dr, potom ti nemôžu dat podpísať výpoveď. Hlavne to premyslieť tak, aby to bolo pre teba co najvýhodnejšie a dostala si aj dobru materskú

lenkaja1986
autor
12. mar 2019

@mkatkam a keď nepodpíšem tu výpoveď? Pre mňa je to práveže výhodnejšie. Len oni vravia ze uz je nový zamestnanec na obzore. ALE aj tak ho budú potrebovať keď sa dám na PN. Snáď sa s lekárkou viem dohodnúť. Vedia ma vyhodiť ak nepodpíšem výpoveď? Gynekologicke sa chystám 18.3. Nemôžu mi zatiaľ nejak uškodiť?

lenkaja1986
autor
12. mar 2019

@kukulienka83 ved prave, že by som nepodpisala tu výpoveď a šla na PN. Ale ku gynekologicke sa chystám až 18.3. A dovtedy nemôžu mi nič? Lebo ze vraj už majú nového zamestnanca na nástup od apríla. Ale aj tak ho budú potrebovať. Vedia mi nejak uškodiť?

ivana11155
12. mar 2019

Ak si nepodpisala, tak ani nepodpisuj a oficialne im oznam tehotenstvo. Tehotnu zenu vyhodit nemozu. Je to dane zakonnikom prace.

alenah31
12. mar 2019

@lenkaja1986 ústna forma skončenia prac. pomeru neexistuje, si stále zamestnancom. Písomne s potvrdením oznám tehotenstvo, naďalej pracuj - nemôžu ti zamedziť vstup na pracovisko. V prípade, že by doliehali psychicky treba sa buď obrniť alebo skúsiť PN čo ja moc neschvaľujem nakoľko sa oberáš o peniaze a čas čo môžeš stráviť vonku pokiaľ nemáš teda komplikácie v spojitosti s tehu. Niekedy ale účel svätí prostriedky ako sa hovorí.

fokuska
12. mar 2019

@lenkaja1986
Chyba bola oznamit ustne vypoved. Vypoved sa vzdy dava pisomne a ak by si ju podala vo februari, tak mas dvojmesacnu vypovednu lehotu, ktora by ti skoncila 30.aprila.
Mozno si sa ustne dohodla na dohode o skonceni PP k 31.marcu - a teraz teda cakas na papiere.

Neviem preco by ti oni mali uskodit, ked sa s tebou ustne dohodli, vysli ti v ustrety a uz si pravdepodobne aj nasli nahradu. Tak sa zachovaj ferovo aj ty.

Kedze nic nemas podpisane, tak stale si normalne riadny zamestnanec. Napis pisomne oznamenie o tehotenstve, priloz potvrdenie od lekara (mozes ist aj skor, nemusis cakat do 18teho) a podli to bud s dorucenkou, alebo odnes osobne a daj si podpisat prevzatie.
A zaroven ich popros, ze by si sa teda chcela dohodnut tak, aby neboli ukrateni ani oni ani ty. Ze teda bud zaucis noveho zamestnanca na svoje miesto a pojdes na matersku, alebo nastupis na PN - aj ked je hlupost byt na PN ak na to nie je realny zdravotny dovod, no ale dajme tomu...

1natasa1
13. mar 2019

Keďže si výpoveď ešte nepodpísala, tak je v podstate ešte neplatná. č o najrýchlejšie by som sa dala na PN a zamestnávateľovi oznám, že si tehotná. Radosť mať síce asi nebude, no pre teba to bude takto výhodnejšie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre