Zmena pracovnej doby v 9 tt
Potrebujem poradiť.Som v 9.týždni tehu.Pracujem na živnosť požiadala som nadriadených o zmenu pracovnej doby z 12hodinových na 8hodinové.Odpoveď som dostala že oni musia pozerať na to aby neuškodili firme.Na rizikové sa nemôžem dať vypísať lebo by sa mi to neoplatilo.Čo môžem s tým urobiť?
@tslobik to neznamena, ze je to v poriadku, je to skryty PP, co je protizakonne, a skodi predovsetkym danej osobe, ktora ma zivnost
https://www.etrend.sk/podnikanie/kedy-je-zivnos...
@vroni
Nemalo by sa, ale robí sa to bežne,viem o čom píšem,sama som tak robila 4 roky,potom som to vzdala. Živnostník keď pracuje pre niekoho ( myslím ako podriadený,nie ako rovnocenný partner), tak nemá žiadne práva,ani dovolenku,jednoducho nič. Iba pracuj, pracuj a pracuj. Či je sviatok alebo piatok. Bohužiaľ,toto je realita na Slovensku.
Tak ja som nebola ani zúfalá ani hlúpa :D
Naskytla sa príležitosť, tak som to skúsila. A prišla som na to, že tak sa pracovať a hlavne zarábať nedá. Nejdem sa hádať. Je to moja osobná skúsenosť a môj názor, ktorý nikomu nevnucujem. Je pravda, že je tu aj mnoho kvalitných firiem - na moje šťastie som jednu aj našla a som zamestnaná ako zamestnanec. Ale na realite na Slovensku to bohužiaľ nič nemení.
Vyuzi to, ze robis na zivnost. Ty mas byt pan, nie nadriadeny. Ja robim tiez na ZL, nastastie som natrafila na velmi seriozneho partnera. Tak nehadzte vsetkych do 1 vreca.
@danicaz, nuž, v žiarivej mladosti mi tiež bolo nejaké zdravotné a penzijné poistenie ukradnuté, ale povedzme si úprimne, múdre to nie je. Realita na Slovensku je aj zlodejina, korupcia a nízka vymožiteľnosť práva. Tiež to budeme akceptovať ako nemennu realitu? Snáď nie. Vychytat takýchto drobných lumpov je ten najmenší problém.
@elizita, seriózny partner je partner (obchodný) a nie zamestnávateľ. Sú práce, kde sa to dá. Ale nepredpokladám, ze robíš predpísané dvanástky.
@vroni napriklad v mojej brandzi sa to robi len takto, takze bezne to je. Nikoho sa nezastavam, lebo to nie je voci nam fer, aby som robila ako zamestnanec ale bola szco. Ale ked sa inak neda, tak clovek robi aj takto. Proste to takto nastavil system pred 30timi rokmi a je to tak dodnes... lebo zamestnavatelom to vyhovuje
@tukanec, neviem, čo je tvoja brandza, používa sa to (legálne) povedzme v službách, kde má kaderníčka prenajatu "stoličku" v salóne a je živnostník, pri nárazových cinnostiach, proste sú aj výnimky. Ale živnostník za pásom ci v kancli je jednoducho podvod a práca na čierno a pokuta hrozí obom stranám (zamestnávateľovi až do výšky 200000), úplne fuk, že sa tri firmy v Hornej Dolnej rozhodli, že na zákon kašlú a oni to budú robiť tak. Už iní kapovia dobacovali v individuálnom výklade zákona, stačí raz stupit na otlak tomu nesprávnemu.
@tukanec, predpokladám (lebo v architektúre sa vyznam ako hus v pive), že je to práca na jednotlivých projektoch a nie kontinuálna (aspoň teoreticky) a ze za svoj projekt si nejako menovite zodpovedná. Alebo sú architekti zahrnúti do výnimiek ako napríklad advokáti, lekári a zopár ďalších....
@vroni da sa aj za projekt - ukolovo, ale ossobne takych poznam malo. Vacsina je bud platena €/hod alebo proste fix na zivnost. 🤷🏼♀️ chujovina ako voda v kosi, ale zamestnavatelia to sami od seba urcite menit nebudu, ved by isli proti sebe. kazdopadne si to rada niekde pozriem ako to je legalne/nelegalne, aspon si rozsirim obzory 🙂
@olinka23 ešte raz: si živnostník, teba sa vzťah zamestnávateľ vs. zamestnanec vôbec netýka. Jedine čím môžeš byť časovo viazaná v práci je nejaká zmluva či dohoda o tom kedy a ako budeš ty ako SZČO poskytovať svoje služby inej firme.
Ak to neexistuje tak si môžeš ísť do práce kedy chceš : si živnostník nemáš pracovný čas!!
na teba sa nevztahuje zakonník práce lebo tu nejde o zamestnanecky pomer, môžeš to riešiť jedine v zmysle zmluvy/objednávky, ktorú máte uzatvorenú.
Ja som robila 12 ky a teraz robim 8 hodin a som 6 tyzdy tak mam skrateny pracovny cas

@olinka23 No pekne....A nepomôže nejaký papier od lekára? Že nemôžeš 12-tky.