icon

Dieťa v nosiči - zdravé alebo nezdravé?

nataliaviktoria
7. jan 2019

Ahojte babulky. Som v 16tt. Rozmýšľame že keď sa narodí malé možno by sme ho nosili v nosiči. Je to zdravé pre moju chrbticu? Ako to vplýva na dieťa? Dakujem za kaž sú info.

kathhii
7. jan 2019

@nataliaviktoria

Nosić je fajn, ale určite v ňom nenos veľmi malićké dieťa a ani moc dlho.
Čitala som jednu českú knižku , ktorú písala detská sestra s pediatrićkou. popisovala tam extrémny prípad rodičov, ktorí zobrali svoje malé dieťa cca 3 mesiace na turistiku v nosići.
Dieťa dostalo bolestivú blokádu krćnej chrbtice a muselo dlhú dobu rehabilitovať.
Také malé deti neodporúčajú dlho nosiť vo vertikálnej polohe- slabé svalstvo. Navyše sa dieťa može naučiť na túto polohu a bude ju vyžadovať a nebude sa usilovať sa vertikalizovať samé. To isté platí aj o autosedačkách a pod.
Takže dá sa to ale na krátku dobu a potom pokladať do horizontálnej polohy.Naše staré mamy nosili v šatkách, ale tiež nenosili malé deti veľmi dlho.

nataliaviktoria
autor
7. jan 2019

@kathhii Vďaka za peknú odpoveď

vendulka80
7. jan 2019

@nataliaviktoria presne ako píše @kathhii. Ja len dodám, ze je obrovský nárast detských skolioz a rôznych získaných ochorení chrbtice aj vdaka nosičom. Lebo niektoré mamičky nevedia, aka je ta správna miera a malinke deti nosia v nosiči takmer cely den. Lebo kocik by ich obmedzoval.

nataliaviktoria
autor
7. jan 2019

@vendulka80 ano prave preto som to moc neschvaľovala to môj muž chcel. Ale mne sa to nejako nepacilo takže asi to ostane na kočíku 😁

vendulka80
7. jan 2019

@nataliaviktoria no hej. Chlapi aby mali menej roboty tak by tie deti povešali aj stromy nech ich vietor hojda😀myslím, ze ked sa budes držať hesla vsetko s mierou tak to bude super😀

pokinka
7. jan 2019

Preboha, to čo za odpovede čítam. Zakladateľke odporúčam fb skupinu nosíme naše deti, tam je pekne popísané všetko o nosení detí, sú tam vyvrátené blbosti z predošlých odpovedí. Naozaj odporúčam, sú tam baby odborníčky

vendulka80
7. jan 2019

@pokinka no myslim, ze odborníkom sa na tomto fóre nazýva kazda piata maminka. Len mat doma detského ortopeda a radiť sa s odborníčkami z modrého koníka je trosku rozdiel.

zuzanockamt
7. jan 2019

@vendulka80 aké vedecké zdroje potvrdzujú tvoje tvrdenia?

zuzanockamt
7. jan 2019

@kathhii
@nataliaviktoria
@vendulka80 dieťa je zvyknuté na vertikálnu polohu...jeho chrbtica má tvar C a až postupne sa dostáva do tvaru S ... pokiaľ sa nosí poriadne uviazané v šatke/nosiči s fixovanou hlavou a krkom,tak nie je žiadny problém...moje dieťa má 8.5 roka, bolo intenzívne nosené, nemá žiadne zdravotné ťažkosti,chrbtica,kĺby v poriadku

zuzanockamt
7. jan 2019

@nataliaviktoria prečítaj si u mňa v blogu články týkajúce sa nosenia a vzťahovej výchovy...mám tam toho dosť

vendulka80
7. jan 2019

@zuzanockamt presne take zdroje ako maju odborníčky na nosenie. ja sa tu nepotrebujem doťahovať. Kazdy nech si nosí nenosí, zakladateľka chcela poradiť, tak sme poradili. Manžel denne operuje dodrbane detské chrbtice a nárast rôznych poškodení a blokád je vysoký. A nikde som nepísala, ze je to len vdaka nosičom. Aj ja som jeden mala ale to uz bola staršia dcéra väčšia a aj tak tam nechcela byt. Len neuznávam zamotané novorodeniatka nosene cely den lebo mamička je odborníčka a kocik prekáža JEJ v pohybe. Vsetko treba s mierou!!!

zuzanockamt
7. jan 2019

@vendulka80 kočík nie je vždy prekážka v pohybe, sú deti,ktoré fungujú len v šatke ... ja sa pýtam na zdroj,ktorý hovorí o zvýšenom počte ochorení chrbtice u detí vďaka nosičom

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
kathhii
7. jan 2019

@ptmt1011
Presne v tej knižke sa pýše aj o skúsenostiach, keď deti dávali spať v zavinovačke- kde malo tesný priestor a teplo a potom zmenili v porodnici systém a dávali deti bez zavinovačky do veľkej postieľky a boli len zakryté perinkou- mnohé neboli spokojné.
Prečo asi vymysleli tie kadejaké hniezdočká pre nedonosené a novorodencov? Lebo dieťa sa v tesnom cíti ako v maternici...
Tu nejde len o nosenie v śatke,ci nosiči, ale aj o predčasné vertikalizovanie dieťaťa, ktoré ešte nemá poriadne vyvinuté svalstvo... Niekdy staći krivá kolíska pri ktorej nie je dieťa otočené taz nožičkami a raz hlavićkou na čelo kolísky a vznikli mu deformácie hlavičky- potom sa zistilo, že to bolo s toho, keď odstranili príčinu, tak sa hlavička pekne vytvarovala ako mala...U otca dieťata, kt. v tej istej kolíske bol ako dieťa ten má deformovanú lebku natvalo...
Ďalej deti neštvrnožkujú, ale rovho chcú chodiť...
Pavúky na chodenie používané v našej generácii sa dnes už nepoužívajú moc ćasto- deti chodili po špičkách...

kathhii
7. jan 2019

Treba všetko z mierou, aj v nosići chvíľku aj na rovine... Postupne predlžovať intervaly...
Takisto dieťa potrebuje poćuť tlkot srdca matky, ale netreba ho ućiť byť v kuse v śatke, nosiči, alebo na prsiach...Lebo potom sa toho zvyku nezbavíte.

ketty251
9. jan 2019

Ja som nosila už ako malé dieťa ale v šatke. Aj vybavovacky po 28dni som riešila tak. Keďže inak sa mi to nedalo. A keď máš dieťa dobre nastavené, nezničíš si chrbticu. Ale áno všetko s mierou. Ja som nosila len keď bolo treba.