Morfologický ultrazvuk v 21. týždni

19. nov 2020

Ahojte zienky, bola som na morfologickom ultrazvuku v Kosiciach v Saci u primara Dosedlu kedze mi vysiel na dawnov syndrom v triple teste pomer 1:250 a povedal ze babatko ma nosovu kost 5,4 co je malo, ze v danom tyzdni by mal mat 7 ale ze vsetko ostatne je vporiadku aj srdiecko aj stehenna kost co moze znamenat ze babatko ma priznaky dawnoveho syndromu. Strasne ma vystrasil s tou nosovou kostou a este povedal ze radsej ked chcem byt kludna mam ist na trisomy testy ze mi zoberu krv a do 5 dni vysledok. V tom strese kedze som tam bola pri nom sama a manzel musel vonku cakat som s tym suhlasila ale neviem ci som sa nevyplasila predcasne a ked pozeram na internete ze to nemusi znamenat ze bude mat dawnov syndrom tak neviem ale uz ked som to zaplatila tak budem vediet ze babatko je vporiadku. Mali ste podobnu situaciu? Riesili ste to trisomy testami alebo ste tomu neprikladali ziadnu vahu? Dakujem

diaalex
19. nov 2020

Chod do kosic do Sonoclinc a tam ti presne povedia čo a ako 😉 oni sa len tomuto venujú a majú špičkové prístroje 😉

pukanec123
19. nov 2020

Tak máš 3 možnosti:
1: trisomy testy - odber krvi, odobratá vzorka sa posiela na geneticky rozbor, kde ti vedia povedať, či bábätko bude mat 1 z 3 trizomii, ktoré sa tam vyšetrujú, medzi nimi aj down. syndróm. Potom ešte existuje vyšší trisomy test, vola sa to nifty, stojí 500€ a tam sa posielajú vzorky do Hongkongu, a tam ti vedia zistiť až 28 vád.
Všetky tieto vyšetrenia sú neinvazivne, ide iba o odber krvi.
2: amniocentéza: najpresnejšia metoda, odber plodovej vody, žiaľ je to veľmi invazívny zákrok, lebo sú tam rizika predčasného pôrodu, potratu, infekcie, odtoku plodovej vody atd..aj keď vo väčšine prípadov je to naozaj bez komplikácií.
3: zaplatiť si u špecialistu na vrodené vady morfo sono, nech to poriadne popozerá. Napr. Mudr Grochal, myslím že je v Martine, je úplne najuznávanejší odborník na tieto veci, chodia k nemu ženy z celého Slovenska.
Ja by som si dala urobiť ten trisomy alebo nifty test plus by som ešte išla aj na to špeciálne sono, pre pokoj v duši.
Len mi príde zvláštne, že to ti tvoj gynekológ až v 21 tt povedal niečo takéto? Veď v 12 tt sa robí sijove prejasnenie a meria sa nosova kostička + sa robia tripple testy. Ja si myslím, že keby bolo niečo zle ukáže ti to už vtedy.

autor
19. nov 2020

@pukanec123 dala som si urobit trisomy testy .... a dr pri kazdej poradni co som mala nwvravela nic negativne vsetko bolo vpohode. Tak uvidim ako vyjadu tie testy verime s manzelom ze bude vsetko vporiadku 😊... ja chodim ku gynekologicje ktora nema moznost robit morfologicky ultrazvuk preto ma poslala este pred vysledkami z triple testou ze sa mam objednat v 20txzdni a objednali ma v 21. Tyzdni ... ona posiela do Ke vacsine svoje pacientky ze maju tam moznost a ked mi vysiel vysledok na dawnov 1:250 tak vravela ze dobre ze som sa objednala ze nie je to pozitivne ale ze hranicne hodnoty a tam mi dr povie viac kedze ma na to pristroj teda ultrazvuk.

any_soj
20. nov 2020

Downov syndróm nie je tragédia, sú oveľa horšie diagnózy, ktoré môžu dieťa stretnúť pred pôrodom či po ňom. Okrem toho vypovedá veľmi málo. Poznám 3 ľudí s Downovým syndrómom, každý mentálne na úplne inej úrovni, a väčším problémom je (u jednej z nich, ktorá stroho povedané má z nich najnižšie IQ) autizmus, než Downov syndróm. Testovanie, ktoré nemá perspektívu nejakej pomoci dieťaťu, je zbytočný stres pre mamu aj dieťa. Keď začnú testovať prenatálne aj na iné choroby, ktorým sa nedá zabrániť, to už bude len jeden veľký stres. Napríklad na autizmus či na všetko, na čo má dieťa genetickú predispozíciu...

tulipanicek
20. nov 2020

V prípade že by si to ďalej neriešila, tak trisomy je dobrá voľba ak chceš vedieť na čo sa pripraviť. Podľa mna bol návrh lekára správny. A ty si sa rozhodla. Budeš potom vedieť len pokial viem riešiť sa to dá len do 22. alebo 24. týždňa v prípade že sa tak rozhodneš. Nenahovaram, nevravím ani že je to nesprávny voľba atd. Píšem len fakty.
Držím palce aby výsledok bol negatívny.

autor
20. nov 2020

@tulipanicek dakujem pekne verime ze to bude vporaidku a mozno by som si ano nedala robit tie testy ale v tom momente som to tak citila a proste asi zo stresu alebo zo strachu ani neviem ale tak stale verime a sme pozitivne nastaveny. Dakujem pekne za podporu 😊

autor
25. nov 2020

@tulipanicek Test vysiel negativny ☺️ Takze sme nesmierne stastni s manzelom 😍 prajem vsetko dobre 🍀

tulipanicek
25. nov 2020

Teším sa a isto si teraz aj ty rada že tie testy máte a môžete sa tešiť 🙂 Gratulujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre