icon

Predpísal vám lekár lieky, ktoré nemôžu tehotné?

marekdianka
11. feb 2013

manzelka bola v nemocnici lebo krvacala, a po prepusteni jej povedala lekarka a dnes aj zenska doktorka ze si ho ma kupit. konkretne ide o ASCORUTIN

majulino
11. feb 2013

ano aj ja som ho brala tiez som krvacala v 13 tt a otom v 21 tt a bobo je a bolo vporiadku

hruska82
11. feb 2013

@marekdianka Mne lekar predpisal antibiotika, ktore by sa v tehu tiez nemali brat! No on ma vopred informoval, ze v letaciku je napisana tato skutocnost. Tiez ma uistoval, ze sa malickemu nic nemoze stat!

hradnapani
11. feb 2013

@marekdianka ano, ascorutin sa uziva bezne pri krvacani, aj v tehotenstve, hoci v letaku pisu inak. Nemusite sa bat, uzivaju ich tisice zien bez nasledkov.
V drvivej vacsine pribalovych letakov je napisane, ze tehotne dany liek nesmu, ale vraj len preto, ze na tehotnych sa nerobia podrobne vyskumne studie. Ak to lekar predpise, tak preto, ze uz to maju lekari z dlhodobeho hladiska vypozorovane, ze su neskodne.

evakva
11. feb 2013

@marekdianka Ascorutin sa bezne dava tehotnym. Ja som ho tiez mala a aj v nemocnici mna s nim ladovali. Takze v klude, neuskodi. 😉

daliana
11. feb 2013

@marekdianka Ahoj, súhlasím s @hradnapani. Ascorutin je vitamín, obsahuje rutin a kyselinu ascorbovú, rutin je na pevnosť ciev a tá kyselina je vitamín C. Nebrala som ho ako tehotná, brala som ho dávno predtým, mali sme ho doma v zásobách 🙂 Mame ho predpisovali proti praskaniu drobných cievok v očiach (vnútroočný tlak a cukrovka). Čo som kedysi čítala príbal. leták, je to "len" vitamín a s tým upozornením pre tehotné, ako písala hradnapani 🙂 Myslím, že sa nemáš čoho obávať 😉 Ja som v tehotenstve vybrala 2 druhy antibiotík, spústu Paralenu, kvapky do nosa, ani tie nesmeli tehotné, ale bohužiaľ inak sa nedalo, ak som chcela dýchať 🙂 Tiež som sa obávala, ale ako som niekde čítala, placenta je výkonný filter, ktorý chráni dieťa, prepustí len maličké percento z príp. aj veľkého objemu škodlivých látok (akýchkoľvek) 🙂 Chlapci dvojičky sú úplne ok 🙂 😉

3kolka
11. feb 2013

Ahoj....ja som ho tiež užívala..tiež som krvácala pri malej aj teraz toto tehotenstvo....bez obáv ho papajte 🙂

zuzulica
11. feb 2013

@marekdianka Nic sa neboj, ja som ho brala kvôli hematómu na začiatku tehu, tiež som sa po prečítaní príbalového letáku pýtala doktorky, že či ho fakt mám užívať, keď je tam napísané, že tehotné ho nemôžu, povedala, že áno, že to si nemám všímať, takže som ho normálne podľa jej predpisu užívala a keď sa hematóm vstrebal vysadila mi ho, takže žiadne obavy, vedia čo robia 😉

daliana
12. feb 2013

@marekdianka
Ahoj, ešte ma napadlo, že veľa rutinu obsahuje pohánka, ako prírodný zdroj. Najviac ho majú listy, až 400mg na 100g. suchých listov, ostatná časť rastliny už menej. Prípájam link
http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-L...
Skús si ešte niečo popozerať na nete, možno je aj v iných potravinách. Potom konzultuj s lekárom, ak je ti tabletková forma proti srsti, skúste nahradiť časť Ascorutinu zvýšeným príjmom potravín s rutinom 🙂 a k tomu brať obyč. vit. C. Ale určite sa poraď, aby toho rutinu v potravinách nebolo menej ako v tabletkách. Manželka proste potrebuje isté množstvo, aby bábätko bolo ok.

hajajanka
12. feb 2013

@marekdianka Ascorutin sa pouziva napr. v pripade, ze ma zena hematom. Neboj, nic sa vasmu babatku nestane. Tento liek sa bezne pouziva u tehotnych zien, je to v podstate vitamin (kys. askorbova).

Na druhej strane je dobre, ze citate pribalove letaky. Ja poznam pripad, kedy gynekologicka predpisala liek na krcove zily tehulke a vysledkom bolo nielen stiahnutie krcovych zil, ale aj stiahnutie zil pupocnika. Tym babatko nedostavalo dostatok vyzivy a narodilo sa velmi male (nastastie je z neho krasna zdrava slecna, ale lekarka mohla nespravnym liekom zavinit poskodenie mozgu).

moonica
12. feb 2013

Marek ano v pribalovom letaku sa pise, ze ascorutin nemozu tehotne ale pri krvacani ho lekari bezne predpisuju. ale NECHAPEM preco vlastne. Existuje nahrada Ascorutinu , ktoru mozu tehotne zeny a vola sa to Cyclo3Fort. Ja som krvacala3x, 2x som lezala v nemocnici a na zastavenie krvacania som musela brat uplne ine lieky co by sa v tehu nemali a potrebovala som aj Ascorutin takze mi dali ten Cyclo, ktory som spominala. Ja vobec nechapem ked je ten liek zevraj uplne to iste preco to tehotnym stale predpisuju, ale nemusis sa bat neuskodi to, ved je tam vitamin C.

silviami
12. feb 2013

@marekdianka ja som nachladnutá a poslala som muža kúpiť hedelix na kašel. Pamätám si, že keď som bola tehotná pred štyrmi rokmi, tak som mohla bioparox, hedelix a pinosol. A len tak náhodou čítam príbalový letak, a že nevhodné v tehotenstve. Včera som bola u lekárky a tá tiež bola z toho veľmi prekvapená, povedala, že aj ona si ešte pamätá tú reklamu, kde to reklamovali pre tehotné. Zhodli sme sa na tom, že farmaceutické firmy sa chránia ak by sa niečo stalo, že to tam bolo napísané, podobne ako na všetkých hračkách je napísané, že až od troch rokov a ten hedelix užívam.

kobrtko
14. feb 2013

hej, presne aj mne sa to stalo a pár tabliet som užila...inak je tam prevažne vit. C, takže tak asi.
Je to divné, celá tá farma- politika 😝

denisafono
14. feb 2013

V pribalovych letakoch pri liekoch je napisane nevhodne v tehotenstve preto, lebo nie su testovane. Ktora tehotna by isla dobrovolne na testy nejakych liekov. Ked sa lieky predpisuju lekarom ktory vie ze zena je tehotna, tak asi vie co robi. Ja som lezala v nemocnici 33tt-35tt a nie len mna ale aj ostatne rizikove tam dopovali tabletkami, niektore lieky sme dostavali len tak "preventivne" ine cielene na konkretny problem. Ja osobne som dostavala aj ATB do zily 10dni 4x/denne. Konzultovali viaceri lekari ze ktore budu vhodne a tak nasadili liecbu. Ked ma prepustali z nemocnice, tak mi este odporucili brat nejake-uz si nepamatam ake ale po navsteve u mojho gyn som uz potom nic nebrala, ze ked sa citim dobre, vsetko je ok tak nech nic neberiem. Takze lieky nie su vhodne v tehotenstve preto lebo nie su zname neziaduce ucinky na tehotnu a plod. Napriklad sorbifer-zelezo sme dostavali 4xdenne, aj ked hemoglobin sme mali v norme. Na letaku bolo napisane, v tehotenste max 1tab./denne. Podotykam ze som ho brala 3dni a nasledujucich 5dni som nevedela ist na velku, lebo sorbifer brutalne zapeka, takze som to nebrala. Nasi lekari su na davkovanie liekov experti. 😀

ginger_fox
14. feb 2013

@marekdianka presne ascorutin mi napadol, ked som videla nazov temy 😀 A lekari ho tehotnym predpisuju. Moze sa uplne v poho brat. Je to presne tak ako pisala
@denisafono lieky maju v pribalovych letakoch, ze nie su vhodne pre tehotne, lebo nie su testovane na tehotnych.

lienka1701
15. feb 2013

mne dal môj doktor na pohotovosti GUAJACURAN na uvoľnenie svalstva tehotné to nemôžu a dr mi povedal že aby som sa neľakala že keby som ležala v nemocnici tak či tak by mi to dali 😉