icon

Pretrvávajúce ťažkosti v 2. trimestri

lagatta
6. jan 2015

Rada by som sa opýtala. Už som v druhom trimestri a mne stále pretrváva ťažkosť so žalúdkom. Akonáhle niečo zacítim sa mi nepáči, začnem grgať alebo niekedy sa dokonca pozvraciam. Nemôžem ísť k pultu s grilom, nemôžem variť, pretože doma máme elektrický šporák, ktorý má špirály a to mi strašne smrdí, napriek tomu, že som to dnes vydrhla nič sa nezmenilo. Nemôžem prať lebo ešte aj tie vône mi vadia. Niekedy dokonca aj z toho, keď sa bozkávam so snúbencom. Mávam tiež závraty a to náhle sa zatočenie hlavy. Sme ešte stále v Írsku a ja neviem čo mám robiť. Pracovať nepracujem, som doma, ale už ani starostlivosť o domácnosť mi tak veľmi nejde. Môžem to všetko odstrániť nejakými vitamínmi alebo je to vôbec normálne? Prejde ma to? Boli sme teraz na dovolenke doma, tak tri týždne sa o mňa starali a varili mi, no teraz keď sme sa vrátili, všetko musím ja (nechcem nechávať všetko na môjho milého 🙂 ) Ďakujem za odpovede 🙂

lagatta
autor
6. jan 2015

a ešte som zabudla dodať, že mi už ani jedlo nechutí. Najradšej by som jedla iba sladkosti lebo to je asi jediné čo môžem a z čoho mi nie je zle. Inač jedávam málo a viackrát denne.

terezka1947
6. jan 2015

@lagatta moze a nemusi to prejst 😀
ale teraz vazne...ja som takto prevracala asi pol tehotenstva-manzel mi aj kupil gravitlizatka...taaak tie na par minut zabrali,inak....ked tak rozmyslam,este pukance
inak nic....musis to prezit
pocas prveho tehu mi nebolo nic...akurat opuchy noh-sice brutal,ale neboleli....no bohuzial na zaciatku 37.tt som mala vysoke bielkoviny v moci,pecenove testy boli nejake zle..a este stupol tlak,takze som musela rychlo rodit
teraz druhe tehotenstvo je stale daco...uz normlane psychicky nevladzem z fyzickych problemov...a zacala som sa otvarat od zaciatku osmeho mesiaca,mala by som lezat...neda sa to tak lahko
naozaj jedine,co som si od zaciatku toho druheho tehotenstva kazde rano a vecer opakovala,ze uz LEN toklo a tolko dni...vydrzim.lebo viem preco...atd,atd...a teraz ku koncu uz ratam pomaly hodiny...lebo naozaj uz mam dost vsetkeho,keby clovek nenabral posledne sily a nepomyslel na babatko-asi by som sama kvoli sebe toto vsetko nezvladla a vzdala...nastastie je zena silna a kvoli dietatu je schopna ist za svoje hranice
vydrz...vydrz....ono to ustupi postupne a kludne vyskusaj sama na sebe,co ti pomaha...
inak perlicka 😀 mna pocas prveho tehu nemohol muz pobozkat do nejakeho siesteho mesiaca 😀 😀 😀 😀

siska53
6. jan 2015

@lagatta mojej mame bolo pri sestre zle do polcasu... A to musela.pre mna a otca varit,tvarila sa,ze je a nejedla,reps.nasilu zjedla a nasledne vyvracala (to viem.len z jej rozpravania)..
No pocula som aj o pripadoch,kedy to preslo az po porode. Mali by byt na to dake lieky uz teraz,nie?

lagatta
autor
6. jan 2015

@terezka1947 ja to vydržím 🙂 s tým nemám problém. Ja som skôr zúfalá z toho, že nemôžem variť čo doteraz bol môj koníček a vyžívala som sa v tom a momentálne to nenávidím lebo mi vadia všetky vône. Tak isto pranie, ja mám svoju malú práčovničku 😀 veľmi rada periem lebo mne sa páčia tie parfúmy, ale vôňa čerstvo vypratej bielizne mi už nevonia ☹ no a teda kto sa bude starať o môjho milého, keď ja nemôžem? ☹ nechcem na ňho nechávať všetko. On chodí do práce, stará sa o nás a ešte ho musím nechať aj variť...doteraz sme to mali podelené. On pracoval a ja som sa mohla sústrediť na domácnosť, teraz momentálne ja prespím polku dňa alebo presedím, preležím. Doteraz som bola hyperaktívna a od kedy som tehotná už nevládzem nič. Trošku sa prejdem a musím si ísť pospať. Začínam nechápať samú seba...ale to bude asi tými hormónmi 🙂 nie vždy je pravda, že v druhom trimestri už ustupujú problémy, ktoré boli na začiatku. Ja z osobnej skúsenosti čo mám poviem, že ešte mi len začali 😀 a človek nevie či sa má smiať či plakať ☹

lagatta
autor
6. jan 2015

@siska53 no nechcem sa veľmi liekmi dopovať už dosť, že musím brať lieky na štítnu žľazu. Skôr mi ide o to nejakým prírodným spôsobom zastaviť tieto "nechute"

tundi12
6. jan 2015

Ahojte, tiez mam tieto stavy, ja ze to v 13tt prejde a nic 😀 vsetko mi smrdi, spala by som vkuse, jem rozky, polievky, cokoladu... to je asi vsetko. Zo vsetkeho ma napina, presne ako pises aj cerstvo vyprate pradlo. Nemozem cestovat, ist do obchodu, varit. Treba to vydrzat, dufam ze cim skor to prejde, aby sme mohli si uzit tehu 🙂

terezka1947
7. jan 2015

@lagatta ani nevies ako ta chapem....este mi postupne napadli zazitky s mojho prveho tehotenstva 😀
spomenula som si,ze som manzelovi vyprala zimnu vetrovku a odlozila do skrine a inak tu vonu pracieho gelu som zboznovala....aaaale,odrazu mi v izbe,kde ta skrina bola nieco nevonialo,skratka bolo mi nejako tazko,ked som chodila a sedela pri tej skrini...aaaaz po niekolkych tyzdnoch mi doslo,ze je to ta vetrovka
ale co uz...part sa musi...zmenila som prasok
varit sa musi...taaak som musela varit pri otvorenom okne 😀
no a co sa vecnej unavy tyka...v praci som koncila okolo18tej a domov som ledba dosla,urobila najnutnejsie,dakedy ani to nie...aaaa uz som si isla lahnut...aale preslo to
musim povedat,ze okrem toho zaciatku a koncu to bolo pohodove tehotenstvo
pri tomto druhom je to ovela horsie
ja viem,z eto nakoniec zvladnes 😉 a budes spominat s usmevom na tvari
darmo,kazda sme ina a kazde tehu je ine

@tundi12 no a inak,aj ja som frcala nejake tyzdne iba na rozkoch a potom az do konca tehotenstva som po vsetko musela zajedat kus chleba 😀

miselka11
7. jan 2015

ak ta to trosku ukludni, mne je rovnako, nezabera na to nic.. ja mam pocit, ze uz iba zvyknut si 😠

lagatta
autor
7. jan 2015

@terezka1947 ale vy tam máte aspoň rožky. Tu v Írsku rožky nie sú ☹ tu majú iba ten hnusný írsky chlieb, ktorý je sladký resp. presladký. Dnes som napríklad fungovala v pohode, ale ono sa to tak strieda. Raz mi je zle zo všetkého a na ďalší deň mi je dobre, potom už ani ja neviem čo si mám o tom myslieť 😀 Ale obdivujem ťa lebo ja by som nemohla pracovať, určite nie na plný úväzok. To ja musím spať. Prespím aj 10 hodín v noci a cez deň si pospím aspoň 10 min., ale nie každý deň, skoro každý 😀 Čakáš teraz bábo?

@miselka11 no ako som spomínala teraz v príspevku vyššie ja ani nemám každý deň takéto veci. Niekedy som čiperná a zvládam to a niekedy ani za nič na svete nič neurobím, sedím alebo ležím a variť vôbec nie. Takže to je fakt asi tými hormónmi. Počula som a neviem aký je výsledok, že vraj pomáha zázvorový čaj, keď si ho hneď dáš ráno na lačný žalúdok, že by to malo zabrať proti tomu. Lenže viem, že to je iba na to, keď ti býva zle, nie na nechutenstvo a ani na pachy a na to, keď sa ti nechce nič, no nie?

@tundi12 no vidím, že sme tu viaceré, ktoré čakajú kedy nás to prejde 😀 no ja som dnes mala veľmi dobrý deň, hádam to bude už len lepšie. Držím palce nech tieto stavy prejdú 🙂 a nech začneme konečne vo veľkom priberať

terezka1947
7. jan 2015

@lagatta pri prvom som pracovala asi do siesteho mesiaca,potom som musela ist na PNku...ale viacmenej kvoli mamke ako kvoli sebe=hoci ani ja som nebola uplne fit=zacali mi dost opuchat nohy a lekarka sa bala komplikacii,lebo som mala problemy s krcovymi zilami uz pred tehu
teraz som opat tehu,uz 36tt,aaale je to podstatne horsie=tie problemy pocas prveho su v porovnani s terajsim nic
no a verim ti,ze nevladzes=ja som zo zaciatku druheho tehu spala ked sa dalo,aj po stojacky v rade pri pokladni,tesila som sa,kedy uz prvorodeny drobec na obed zalahne a ja s nim...a vecer...zimnica a zababusena som spala hned ako dosiel manzel domov a prevzal drobca=ale aj to prejde
raz darmo,naozaj kazde tehu je ine
a co sa aktivit tyka=jeden den umyvam okna na celom dome,potom tri dni lezim 😀
a tak sa to strieda...ale naozaj,uprimne obdivujem zienky,co musia prelezat vsetko v nemocnici=to je uz naozaj obeta...a nie oddych,kdeze...to klobuk uprimne dole ☹
inak,musim ti povedat potesujucu spravu=ono kazdy jeden problem sa ti odrazu strati=ako nebadane prisiel,tak nebadane odide....a len odrazu zistis,ze ti chuti...ze ta nepali zaha...atd....sice 😀pride o par dni nieco ine...ale tak aspon je zmena 😀
no...neboj,bude to casom lepsie

lagatta
autor
7. jan 2015

@terezka1947 ty mi prídeš ako veselá kopa, že? Aké máš teraz problémy v druhom tehotenstve? A to máš už za chvíľku pôrod 🙂 ja sa už tak teším na jún. Ja už chcem, aby sa mi malé narodilo 🙂 síce sa potom nezastavím, ale veď to bábätko bude spinkať a ja spolu s ním 😀 teda, pokiaľ to nezdedí bunky po mne, to sa nezastavím už nikdy 😵

me_to_you
7. jan 2015

ako si pamatá moje tehotenstvo môj manžel "ty si stááááále len spala"
ako si ho pamätám ja:
prvý trimester, je mi špatne od žalúdka, nevraciam, napína ma, všetko mi smrdí, stále spím (dokázala som zjesť len jednu konkrétmnu obloženú bagetu, tej som sa objedla, takže potom už mi nič nechutilo)
druhý trimester: už toľko nespím, ale veci mi naďalej smrdia 🙂 nenapína ma tak často, mávam chute v štýle "sladké hneď teraz lebo niekto obetuje svoj život"
Tretí trimester: bolí ma chrbát, nemôžem dýchať, nemôžem spať, je mi teplo...staaaale je mi teplo. Jedlo mi už nesmrdí, zato sa nezmestí do žalúdka lebo dieťa intenzívne kope 🙂

moja kamarátka mala strašnú chuť na vyprážaný syr, donútila manžela jej ho usmažiť, kým ho manžel spravil, z toho smradu sa dvakrát dovracala a syr nemohla zjesť 😀

Nebojte dámy, bude lepšie!

jana_eyre
7. jan 2015

@me_to_you akoby si o mne pisala 😀 az na to, ze mne ten pocit smradu ostal - to co mi smrdelo v tehotenstvach mi uz smrdi na furt.. modre orbitky, alebo hippka - brr.. ked som cakala druhu dceru,nemala som niekedy energiu varit, ale zato ma natahovalo, ked som krmila starsieho hippkou.. 😀 doteraz to kupujem velmi malokedy..

inak moja sestra svoje druhe tehotenstvo prezila na krowkach a rozkoch so slivkovym lekvarom - nic ine nedokazala dat do ust :D

lagatta
autor
7. jan 2015

@jana_eyre a dieťa je aké? Teda tvoj synovec alebo neter. Lebo moja svokra ma straší, že ak budem jesť iba sladkosti, tak sa dieťaťu nedostanú vitamíny a bude malátne a neviem čo ešte...

lagatta
autor
7. jan 2015

@me_to_you 😀 ani nestraš 😀 ja mám rodiť v júly, keď vravíš, že v treťom trimestri ti bolo stále teplo, tak to si zabezpečím radšej klimatizáciu. Čiže si asi toho veľa nepribrala v tehotenstve, že nie? Ale tá chuť na sladké to poznám. Proste čokoládu musím mať inač nezjem nič.
Ale to s tou kamarátkou bolo dobré 😀 to mi pripomenulo, že tiež som raz tak hučala to môjho milého nech mi niečo urobí a napokon som to ani nemohla zjesť lebo mi bolo zle, len už nepamätám čo to bolo...😀

jana_eyre
7. jan 2015

@lagatta neter je fajn kludna,a ako babo zlate dieta.. ale presla si vaznou chorobou v troch rokoch.. to ale urcite nesuvisi s tehotenstvom.. sestra nejedla krowiek a rozkov vela, lebo jej bolo vkuse zle od zaludka cele tehotenstvo..

ja som pri prvom tehotenstve jedla velmi vela sladkosti, ale dbala som aj na ovocie a zeleninu - nastastie mi chutila.. spatne si myslim, ze vela sladkosti mohlo za to, ze moj syn mal po narodeni hypoglykemiu, hoci gynekolog ma ukludnoval, ze nie.. ale bola som chodiaca cukraren.. pri druhej som sa krotila a bola ok.. tak neviem - tehotenska cukrovka mi zistena nebola, ale neonatologicka mi v nemocnici vravela, ze syn bol na tom tak vazne akoby sa narodil zene s neliecenou tehotenskou cukrovkou.. takze naozaj si myslim, ze so sladkostami opatrne.. kludne si daj, ale mensie mnozstvo a skus si zvyknut aspon na ovocie - ten cukor je urcite lepsi ako ten v curkovinkach.. napr. som milovala mandarinky 🙂 vela stastia prajem..

me_to_you
7. jan 2015

@lagatta rodila som v júni 🙂 asi od apríla, bez ohladu na počasie, mi proste bolo teplo. Našťastie máme murovaný dom, kt bol chladný, ale do poradní... v aute klíma, to sa dalo...ale prepajdať s tým brušiskom do nemocnice..som sa dovalila a aj doktor, že nám tehotným nezávidí, to teplo a kilá navyše 🙂 no pribrala som myslím nejakých 14 kíl dokopy...prvý trimester som 3-4kilá schudla.. potom to sem tam čokoládky napravili 🙂 ale fakt to bolo aj vela vody uz v tele...
a ja som takto dostala záchvat na lievance, takže manžel v noci okolo 11tej chudák dobrovolne robil lievance lebo som bola neznesiteľná....a zjedla som jeden 🙂 a stačilo mi 🙂 skoro ma uškrtil 😀

me_to_you
7. jan 2015

juuuj pomaranče mi veľmi chutili 🙂 a sušené slivky...ale to na kompenzáciu železa 🙂

tundi12
13. jan 2015

Aj ja mam termin v juli, tak to teda bude zazitok 😀 Od zaciatku tehotenstva som schudla 11kg, zacala som na 73 a teraz mam 62, co na vysku 182 nie je bohvieco... ako stale som chcela trosku schudnut, ze "modelka", ale ze sa mi to podari pocas tehu by ma nenapadlo ani vo sne ☹ pondelok idem na kontrolu, tak mam trosku obavy aby male bolo v pohode... Inak to sladke musim mat furt, na nocnom stoliku mam studentsku pecat, polomacane keksiky... 🙂 a co jem dookola su rozky so sunkou, s parkom, so syrom, spagety s grankom, mliecnu kasu, slepacia polievka a to je vsetko... no a priberaj... akonahle si dam nieco normalnejsie (maso, morcadela..) vygrcam to a to stilom ze mi hltan, hrtan, ustnu dutinu mi vyzere zaludocna kyselina a nie som potom schopna do rana nic zjest ☹ aleee sniva sa mi furt s jedlom.. vyprazane masko ci syr alebo ze som v cukrarni a jem cokoladovu tortu 😀 😀 😀 takze verim tomu, ze ked mi uz bude ok budem sa prezierat 😉 a musim sa pochvalit, dneska mi ani na rano nebolo zle 🙂

lagatta
autor
13. jan 2015

@tundi12 fúha tak to dúfam, že ti prejde takéto pocity. Mne je od vtedy lepšie ako som tu napísala príspevok. Mám viac energie a normálne jem. Už nezvraciam vôbec a už môžem všetko jesť okrem kuracieho mäsa, ktoré mi jedného dňa prestalo chutiť a nemôžem ho ani cítiť. Ale to iba teraz v tehotenstve, predtým som ho mala veľmi rada. Skúšaj pomaličky si nakopnúť žalúdok. Keď sa ti sníva s takými jedlami, to znamená, že už asi je čas na ne 🙂 skús si dať trošku, skúšaj jesť po trošku a možno časom budeš viac a viac jesť. Ja mám teraz opačnú situáciu. Začala som jesť a veľa 🙂 najem sa a za hodinu som hladná a začala som jesť zmrzlinu. Musím mať zmrzlinu a veľa zmrzliny. Bez toho, aby si skúsila nezistíš na čo máš chuť. Ja som skúsila zmrzlinu asi pred dvoma týždňami a od vtedy ju musím mať lebo neviem ani spať bez nej. Skús si dať pohár mlieka, možno potrebuješ viac mliečka. Mne toto dosť pomáhalo počas prvého trimestra, keď mi bývalo zle, ale potom už ani to nepomáhalo 😀 ale inač si riadne obrovská. Ja som taká maličká ja mám iba 160 😀

tundi12
13. jan 2015

@lagatta 😀 no to som, bodaj by som bola obravska v kilach 😀 😀 😀 vidis, zmrzlinu aj mame doma, ta mi aj chutila na zaciatku tak vyskusame 😉 klopklop dneska som jedla uz trikrat a zase som hladna, tak dufam ze sa nakopnem. Pre zmenu od rana ma drahy horucky a nadchu, tak ma vymenil chudak, aj ho napina a nic mu nechuti jest, prespal cely den.. vcitil sa do mojej situacie. Jaaaaj, budem stastna prestastna ked uz sem budem moct napisat ako chuti mi jest 🙂 🙂 🙂