Tripple test v 16. týždni verzus prvotrimestrálny screening

wladusa
3. dec 2022

Ahojte, prosím vás viete mi povedať rozdiel medzi krvným testom robený spolu s prvotrimestrálnym USG screeningom a Tripple testom v 16.TT? Už pri tom prvotrimestrálnom screeningu v 11.TT sa riešila krv na Downow, Patau a Edw. Syndróm tak načo opäť v 16 týždni? Je to niečo iné? Odmietla som totiž Trisomy u svojej gynekologičky, ako aj genetiku, nemáme v pláne s manželom sa stresovať, bábätko prišlo ako blesk z jasného neba, mala som ísť na prefuk a nečakane 2 týždne pred zákrokom som otehotnela 😁 prvotrimestrálne výsledky vyšli zatiaľ takto Triz 21 - 1:2594, Triz 18 - 1:7919 a Triz 13 - 1:20000 čo je v porovnaní s vekom a aké by som mala mať výsledky si myslím dosť dobré. Mám síce 37 tento mesiac, ale žiadne komplikácie a podľa pravidelnej poradne sa zatiaľ tiež všetko vyvíja ako má. Čiže viete mi prosím poradiť či tento Tripple test v 16.TT je niečo viac ako v 11.TT? Ďakujem krásne 🙂

martinaju
4. dec 2022

@wladusa tripple sa robia v 12 a v 16tt a potom sa vysledky spriemerujú. Nema to nic s trisomy. Trisomy su geneticke testy a su presne. Tripple je štatistika.
Nie je to nič viac proste sa o kontroluje dva krat. Ak by si si dala robit trisomy tak tripple nikto nerieši. Mne vysledky ani nepovedali a ani v 16tt mi už krv nebrali lebo tripple sa nebrali ani do úvahy ale keďže ty máš len tripple tak sa musia spraviť 2 krát. Ale aj keby vyšli horšie nič to neznamená ak je sono ok, ako som povedala je to štatistika a tripple sa už v niektorých štátoch už ani nerobí lebo su nepresne a niekedy zbytočne stresujú mamičku.

hariet
4. dec 2022

@wladusa ako uz bolo napisane, celkovy vysledok dostanes az ked sa spravi aj tento druhy test v 16tt. Mne napr ani vysledky z toho prveho ciastkoveho ani nepovedal. Kebyze viem o com tento tripple test je, tak ho celkom urcite odmietnem.

riskoh
4. dec 2022

Žiaden gynekológ by nemal nútiť vyšetrenia,mal by len oboznámiť aké sú možnosti, výber je vždy na pacientke a samozrejme máte právo odmietnutia, Triple testy nie sú vôbec presne,v zahraničí sa už ani nerobia, ja som absolvovala v 16tt, nevyšli dobre a kvôli veku mi bola odporučené trisomy,genetika,amniocenteza- môj gynekológ mi všetko vysvetlil.....nakoniec som neabsolvovala ani jedno z vyššie spomenutých vyšetrení, objednala som sa na morfologicke sono v 20tt do Martina, sono dopadlo ok a ja som ďalej neriešila, zvažovala by som iné možnosti vyšetrenia ak by sono nedopadlo dobre

wladusa
autor
4. dec 2022

Áno áno, USG u mňa sú zatiaľ všetky ok na každej prehliadke vrátane prvotrimestrálneho USG, musím poklepať, taktiež pri tom prvom výsledku "Tripple" bolo napísané v závere, že amniocentéza nieje nevyhnutná vzhľadom na minimálne riziko. Taktiež sme objednaní na ten morfologický ultrazvuk v Januári. Strašili ma aj s preeklampsiou ešte kým neboli krvné výsledky a zvýšili mi Aspirin dávku a bo výsledkoch tiež napísané že riziko včasnej gestózy minimálne. Viem, že treba vždy rátať aj s najhorším ale tak ako strašia mamičky aj čo som čítala v iných fórach im na pohode v tehotenstve nepridávajú... Mňa mamka nevidela, ani nemala šancu na ultrazvuku vidieť, keďže ešte sa nedalo, až sestru, mali len poradne a tu som, zdravá, živá 😊

any_soj
4. dec 2022

@wladusa ja mám teraz 36, ani predtym v tehotenstvach ani teraz nejde dávať ani Triple ani inú genetiku, len kvalitné sono, aby sme sa vedeli pripraviť, ak by bol nejaký problém čo treba riešiť hneď po pôrode. Lebo presne Triple je štatistika, tak načo. A genetika len odhalí nejaký prípadný syndróm, ale absolútne nedá správu o tom, ako konkrétne sa u dieťatka prejavuje, to jedine sono. Inak - žasnem nad tou vetou čo vám napísali, že "amniocentéza nieje nevyhnutná". Amniocentéza nikdy nie je nevyhnutná a nechápem, akým právom môžu niekedy tvrdiť opak.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre