2 deci vína v 36. týždni
Ahojte baby mám otázku nepila som vôbec cele tehotenstvo mala som jedno pivo len 🙂 ale mame dnes oslavu starý otec z ocinovej strany dnes oslavuje 70 🙂 keďže je to okruhlina bude to zurka ❤️😂 chcela by som sa spýtať či si s ním môžem prípit a v klude dať tie 2 deci vina babo je veď už úplne vivinute čiže nemyslím si žeby sa niečo mohli stať ale chcem sa aj tak spýtať vás či ste si niektorá dala počas tehotenstva 🙂 tie ktoré si nedali nič tak tie komentovať nemusia 😊 ďakujem
Šup šup naštudovať si, čo je to FAS syndróm. A to by som odporučila kazdemu pediatrovi, ktorý odporúča co i len kvapku alkoholu v tehotenstve.
https://lekar.sk/clanok/fetalny-alkoholovy-syndrom
3. trimester je obdobie, ked sa babatku najviac vyvija mozog. Z tohto dovodu je alkohol prave v 3. trimestri nic moc. Ja by som si nedala, naco, nie je to ziadna zivotna nutnost. Riziko je nenulove a benefit nulovy.
Tak poldeci by som si dala akoze proforma, z dvoch deci ma niekedy uz aj bez tehotenstva hlava bolela. Ale vsak je to na tebe.
Ja som si pri prvom dietati dala tak 1 dcl cerveneho vina, ale to prisla sesternica mi pomahat este s pripravami na prichod babatka a ostala na vecer, tak sme si otvorili flasu, ona si dala kusok viac, ja naozaj len 1 dcl. Ale bola som uz v 40+6, teda takmer tyzden po termine. Bola som zatvorena na 100 zamkov. Ked odisla, lahla som si spat a do par minut prisli pravidelne kontrakcie po 10 min., potom hned 7 min., 3 min....do 3,5 hodiny o tretej rano, sa drobec narodil. Takze mne to pomohlo asi uvolnit porodne cesty aspustilo mi to porod. Dovtedy nic nepomahalo. Ledva som stihla dojst na salu, maly uz doslova trcal zo mna, ja som nevedela, ze to je "uz"...Takze vino a zvlast cervene, by som uz nepila v tehotenstve skor ako v termin porodu. Pri dalsich 3 detoch som nepila vobec, pri tretom aom sice ochutnala nejake speci pivo, ale 1 glg to bol, nic viac. A pri druhom som pila, bol Silvester, medovinu s manzelom, ale to na zaciatku, ked som este netusila, ze som tehotna, potom uz ani kvapku. Ale takto ako Ty...To fakt sa neda oslavit dedova 70-ka bez pitia???
Deci vina podla mna pohodka, ja tam mam deci prosecca ked sme na oslave. Dve by som si asi uz nedavala, resp.ak bude oslava od piatej do druhej v noci tak by som to popijala.
Na svojej svadbe som si dala pohar prosecca. Ale teda je dokazane, ze neexistuje bezpecne mnozstvo alkoholu v tehotenstve. To si musis rozhodnut sama
Ja by som na rady žien z MK nedala, ale myslím, ze si potrebovala skôr odobrenie. Ja nebudem hovoriť za seba, lebo pre mňa to bola jasne nie, ale skôr za ľudí, ktorí prichadzaju do styku s deťmi, ktoré sú poznačené nezodpovednosťou matky, aj príležitosťou konzumáciou alkoholu, dobre si to zvaz a ak predsa, tak nie je o com, je to tvoja voľba, zodpovednosť a možno aj celoživotný kríž.
@simona20201309 darmo to pises,absolutne ju to nezaujima.chce len nazory typu moja mama si dala denne 0,4 vajecneho likeru a som zdrava a krasna....skoda reci
Mimochodom načo táto diskusia.
Keď si chces vypiť tak si daj, nemusíš to vytrubovat do sveta a už dupľom nie tu na koni.
A ešte sa pýtať čo môžeš, veď ty jedz a pi čo len chceš
Nepi, už vydrz. Radšej neriskuj.
Ano,ak to bude iba 2 dcl,tak jednorazovo mozes.
Mam znamu, ktora cez tehotenstva pila-obe. "Vsak malicko nezaskodi, na zdravie". Jedno dieta v puberte osleplo, druhe ma tiez podobne problemy, vyzera to na rovnaky dopad. A teraz je to z toho alkoholu alebo nie? Lekar jej nevie odpovedat, geneticky nic nenasli. A tie vycitky a otazky tam dozivotne ostanu. 4 tyzdne nie je vela, ani by ma nenapadlo sa napit. Zdvihnem, ciknem a polozim na stol...
@mamamasama no neviem ktory retardovany lekar odporuci tehotnej zene kazdy vecer deci cerveneho🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ ale mne keby toto poradi uz berem kartu a utekam z ordinacie
Veď existuje aj nealko šampanské, dokonca aj nealko víno nech ti zabezpečia

Najsmutnejšie je, že ju nezaujímajú naše názory, ktoré sme nepili.... len tie, čo si dali 😏
A čo tak názor lekárov?
Neexistuje bezpečná hladina alkoholu u tehotných žien. Alkohol prechádza placentou a krvou do plodu a keďže ten ho nedokáže odbúrať, jeho koncentrácia je po 2 až 3 hodinách dokonca vyššia ako u matky.
Alkohol by mal byť pre tehotné ženy úplne tabu. Dôvod je jednoduchý, cez placentu sa k plodu dostávajú škodlivé látky, ktoré môžu poškodiť jeho mozog i ostatné orgány. Je dokázané, že alkohol počas tehotenstva je rizikovým faktorom, ktorý môže viesť k poruchám rastu, spontánnemu potratu, predčasnému pôrodu, či narodeniu dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou.
Plod nedokáže odbúravať alkohol – vyššie hodnoty pretrvávajú viac ako 24 hodín.