Obrat plodu - otočenie bábätka v brušku
Ahojte mamičky, nakolko som tu nič aktuálne k tejto téme nenašla, pridávam príspevok ohľadom bábätiek otočených koncom panvovým(KP) - osobná skúsenosť. V podstate by som chcela odporúčať pre tie mamky-čakateľky, ktoré strašia sekciou, tak ako to plánovali mne - iba z dôvodu polohy plodu KP, že existuje na Slovensku predslen možnosť babatko v brušku otočiť. Resp. existuje dostupná aj pre východniarky. Konkrétne pán dr. Kožuškanič v St.Lubovni je na to odborník.
Ja som sa trosku obávala a zvažovala som tento “zakrok”, ale nastastie som nemala veľa času na rozmýšľanie a dnes som rada, že som sa rozhodla to skúsit.
Samotný výkon je rýchly, nebudem klamať, je mierne bolestivý, ale trvalo to celé asi pol minuty, tak som si vravela, že pôrod bude horší a dlhší, tak toto vydržím. A veru, nebolo to take strašne, v podstate bolel len zo začiatku tlak doktorovych prstov - ale keď si uvedomím, že naozaj potreboval mat babatko vyhmatané “pod prstami” tak to bolo ešte mierne. Analgetika nedávajú žiadne, nakoľko je to ozaj krátky a rýchly výkon a ten tlak sa dá zniesť (už každý musí uvážiť, čo zvládne a či uprednostní svoj komfort alebo polohu dieťaťa) Podali mi akurát tesne pred úkonom tokolytiká (do žily) na uvoľnenie maternice a tesne po výkone to zastavili, čiže aj to množstvo len minimálne, priamo počas výkonu. Následne som ale ostávala na pozorovanie do ďalšieho dňa, takze je tam nutná hospitalizácia 2dni (príchod+odchod) a ostatne veci s tým spojené - najmä papierovacky, čo zaberie väčšinu času. Pri prijme a samozrejme aj niekoľkokrát potom je opakovane natáčané ctg pre kontrolu plodu, personál sa zaujima stále aj o váš stav, takze v tomto som sa cítila maximálne bezpecne. Sono robili pri prijme aj pri prepustení pre kontrolu polohy plodu + samozrejme výkon je tiež pod usg kontrolou.
Čo sa týka rizík, uvádzajú len 1% šancu, ja som to brala tak, že v prípade akýchkoľvek komplikácií rodim okamžite sekciou. Bola som tam v 38.tt a kvôli polohe KP som mala v PO sekciu aj tak plánovanú necelý týždeň na to, takze som to brala tak, že nie je čo stratiť.
Uvádzajú ale aj 50% šancu na neúspech. Popisujú to tak, že sa to nemusi podariť alebo sa babatko aj tak do pôrodu otočí späť. Pán primár ma usitil, že pokial by tam bolo niečo, čo dieťatko “nepustí”, nebude to siliť a vo výkone nebude pokračovať (čo je možnosť asi tiež obsiahnutá v tých 50%). Avšak St. Lubovni ma vraj tie čísla o nieco lepšie ;) Zároveň pán primár ochotne zodpovie všetky otázky, takže ja len odporucam všetkými desiatimi. Cela gynekologia tam pôsobia ako jeden tím, pán primár to má zrejme dobre zmenežované, takze som sa cítila dobre. Ak máte ešte nejaké otázky, kľudne sa pýtajte, čo viem, zodpoviem 🙂 Pripájam link na info z nemocnice https://lubovnianskanemocnica.sk/wp-content/upl...
Ešte chcem podotknúť, že existuju aj dnes lekari, ktorí si trufnu odrodit dieťatko prirodzene aj KP, ale to chce tiež hľadať odborníka a má to svoje riziká, na to som si ja netrúfla. Bola som takmer zmierená so sekciou, kým som nenašla túto možnosť ako reálnu aj na východe.
Záverom konštatujem, že ja som brala sekciu do poslednej chvíle na sale ako možnosť iba v prípade komplikácií, keďže to považujem za operačný zákrok. Naše babo som nakoniec porodila prirodzenou cestou o 3 tyzdne neskor, než bolo plánované sekciou. A bola to prvá vec, čo mi po porode napadla - že tie 2 dni v SL stali za to!
Držím prsty všetkým, ktoré to zvažujete, nech sa rozhodnete správne, hlavne pre vaše detičky. Verím, že som týmto niekomu pomohla.
Ja som dlho mala bábätko "hore hlavou" tiež bol predpoklad, že pôjdem na obrat, alebo na sekciu, napokon sa otočil. Ale čo môžem povedať, skutočne primár MUDr. Kozuskanic je skvelý odborník s veľmi ľudským a chápavym prístupom, celkovo Lubovniansku nemocnicu plne odporúčam.
Ja som absolvovala otáčanie, ale nepodarilo sa. Pre mňa to bolo dosť bolestivé, lebo mi tlačili na brucho cca 10 minút.. Chceli to skúsiť aj na druhy deň, ale na pasoch som mala kontrakcie, tak to už neskúšali. Tie sa potom zastavili a rodila som až o 2tt. prirodzene KP.. Pôrod super. Asi to tak u mňa malo byt 🤷♀️
@limetka55 super, že ste rodili nakoniec aj tak prirodzene, hoci KP. blahoželám!!
V lubovnianskej nemocnici sú dosť pro-prirodzený, keďže to ma neskutočne veľa benefitov oproti sekcii. Vďaka za nich
Šanca na otočenie stále je, aj ja poznám prípady, keď sa tak stalo “v hodine dvanástej” ale nechcela som to ja osobne riskovať, keďže naše babatko so sebou veľmi nenarabalo v brušku a bolo presne naopak, ukážkové KP a už to bolo naplánované na sekciu. Dúfali sme veľmi dlho, aj sme kadeco skúšali na otočenie, toto bola posledná možnosť a išlo to tiež “učebnicovo” takze som bola rada. Skúsenosť som mala dobrú, preto odporucam. Ale som rada, že ste tu pridali aj ďalšie príklady ;)
@dzulila Jasne chápem 🙂 Tiež to odporúčam. Lepšie ako sekcia.. Mne Dr hovoril, že kebyže nemá vystrete nohy, tak ju hneď otočia. Lebo išlo to do priečne polohy pekne, lenže dcérka mala dlhé nohy a vystrete a to sa ťažko otáča.. Mňa až prekvapilo, ako rýchlo to vedia spraviť 😲 a teda musím povedať, že otacanie robili dvaja Dr, stále ju kontrolovali ultrazvukom a boli tam ďalší Dr, kebyže treba sekciu.. Takže som sa vôbec nebála, že by sa niečo stalo..
@limetka55 ahoj, prosim ta, rodila si dievcatko alebo chlapceka? 🙂
@malymonkes ahoj. Dievčatko.

Ja som mala cely cas od 30tt babatko v brusku v priecnej polohe, aj v 37tt este tak bolo ....vsetko nachystane, prisla som na cisarsky dohodnuty 2tt pred terminom ....spravili sono a tadaaaa babatko dole hlavickou .....vobec netusim, kedy sa otocilo, nic zvlastne som necitila .....takze nadej stale je, rodila som nakoniec prirodzene
vela stastia vsetkym mamickam🍀