icon

Pomoc na konci tehotenstva a spoločenské vzťahy

10. feb 2021

Ahojte,ako ste to mali ku koncu tehotenstva,myslim tie posledne dni,kedy boli cely clovek,zle sa spi,kazdu chvilu uz cakate,ze to praskne,k tomu vas doktori nahanaju po vysetreniach kazde 2 dni (som 4 dni po termine).Ponukol vam niekto z blizkych pomoc v domacnosti?Chodili k vam este pribuzni ci priatelia na navstevu?U nas je to tak,ze prerabame podkrovie a sme v sklze,uz to malo byt hotove,ale majstri mali zrazu aj inu pracu,a realita je taka,ze zijeme s muzom tesne pred narodenim dietata v 2 obytnych miestnostiach,z toho 1 je stale zapratana,nemame este kam dat ani postielku.Kazdy den su tu 2majstrv podkrovi,ale chodia hore-dolu,je tu hrozna prasnost a stale na cosi nadavaju.Muz im pomaha hore,nie cely den,ale ked je nieco treba.Cela starostlivost o domacnost je na mne a pravdupovediac,uz posledne dni nevladzem.Do toho mi zacali chodit svokrovci s tym,ze ked sme sli na kontrolu do porodnice,tak oni prinesu majstrovi obed (jeden nechce jedavat cez pracu).Je to aj ich rodinny priatel,takze tu cely den sedia cca do 18ej v jednej z tych miestnosti a cakaju,kym si zmysli,ze chce jest a mozu mu naservirovat jedlo,uliat,potrkotat s nim.Uz sa to opakovalo 3x,ja si pocas tej doby nemam sancu v tej miestnosti cokolvek spravit a celkovo je to tu miestami ako na Vaclavaku,svokrovci su velmi vsetecni ludia.Vcera som muza poprosila,ci by ich nemohol poziadat,aby tu tolko neboli,ze si potrebujem oddychnut,mat uz pred porodom svoj klud a cas si spravit doma poriadok.Urazil sa a vraj ved oni pomahaju,tak som sa spytala, co jeho matka okrem ohriatia obeda majstrovi za tych 8 hodin,co je tu,spravila.Hned im volal a nasraty oznamil,ze ja ich odtialto vyhadzujem (pouzil moje priezvisko za slobodna) a ze aj on pojde odtialto do p... od takej baby.

babovka2321
10. feb 2021

No... Viac ako to, ci mi niekto pomaha v domacnosti, by ma jednoznacne trapila reakcia muza na konci prispevku.

autor
10. feb 2021

Pokr: Ked som sa to snazila dat na pravu mieru,tak sa samozrejme oduli a svokra lamentovala,ako mi predsa mesiac dozadu aj podlahu v kupelni vytrela (ze to robim inak kazde 2 dni,to neriesi) a ze ved ona nemoze pana majstra snad vyhodit,a ze mam byt rada,ze je ochotny nam robit elektriku apod.Hovorim jej,je tu malo priestoru pre tolkych ludi a ja ozaj uz potrebujem pokoj a ked teda pridete,zisla by sa mi aktivna "zenska"pomoc,kedze na muza sa v tomto zial spolahnut neda.Nehovorim o tom,ze maju majstri stale poznamky k tomu,preco som este neporodila a ze naco ma muz vozi na kontroly (porodnicu mame 55 km a moja doktorka,co je blizsie,ma karantenu) a kazdy raz sa smeju,ked sa vratime-muz mi vykrical,ze zo seba robi kvoli mne debila pred nimi.Pravdupovediac som si takto zaver tehotenstva nepredstavovala a je to pre mna hrozne,cesta k dietatu nebola jednoducha,samozrejme,ze som uz aj ja nervozna,do obchodov chodim kupovat ja,ledva fucim,neda sa mi ani dobre obuvat a pomoc nulova,este tu zacali kazdy den sediet.Hovorim,ze ten obed pankovi majstrovi lahko naservirujem aj sama,to je to najmenej.

mariska1989
10. feb 2021

Ty vole to je ko...t prepáč za výraz ale to čo urobil to by ma teda vytočilo totálne ..ako neviem či to je zo stredu že chcel by to mať hotové a vie že čo chvylku sa rozrastiete alebo prečo to urobil a to čo povedal neviem teda ...prvom rade kľudne si sa mohla svokrovcom prihovoriť že však mu tonohrejes keď bude treba že ty nás prácu a je tam malo miesta

brona235
10. feb 2021

Reakcia muza bola katastrofalna to je pravda, no myslim, ze aj ty to prehanas. Robis zo seba chudatko. Nie si chora, si len tehotna. A co ked chodis do obchodu? Alebo, ze kazdy den vytieras podlahu? Ved to je normalne... toto su take hluposti, co tu niektore riesite, ze az. 🤦‍♀️

oli18
10. feb 2021

Najhorsie je, ak mas majstrov znamych. To im nemozes nic vycitat, poslat ich niekde, lebo sa poznate. Mam s tym vlastnu skusenost. Cudziemu majstrovi by si ziadne jedlo davat nemusela a mohla povedat, co sa ti nepaci. Tak vyhod s usmevom svokrovcov a majstrom povedz, nech sa ponahlaju. Neber ohlad na to, ze su znami tvojich svokrovcov. Ty ich platis, tak nech ta akceptuju. V tvojom stave zvlast.

viestta
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
10. feb 2021

Reakcia tvojho muza bola neadekvatna a velmi primitivna. Neospravedlnuje ho ani to, ze ste obaja nervozni z nedokoncenych prac a bordelu. Nacasovali ste si to velmi zle, aj ked viem, ze minuly rok a aj tento bolo tazke nieco planovat. Ty si predsa mohla porodit skor, aj o tyzdne. Potom by ste to ako riesili?

dollyzv
10. feb 2021

@brona235 tento výrok nie si chorá len tehotná určite vypustil nejaký chlap alebo niekto kto tehotny nebol,popripadne mal úplne bezproblémové tehotenstvo. Keby tehotenstvo nebola niekedy aj "choroba" žiadna žena by pri ňom nemusela niekedy ležať hore nohami od začiatku az dokonca,neriskovala by pri pôrode vlastný život,žiadna žena by nikdy nepotratila a nemusela by si následne prechádzať psychickým a koniec koncom aj fyzickým peklom,žiadna žena by po silnom a neustálom zvracani neskončila na infúziách v nemocnici..a koooopec ďalších veci a rizík. Napadlo ťa,že každá žena a vlastne aj každé tehotenstvo je iné? To že niektorá žena v 9tom mesiaci umýva okná,neznamená že iná sa nedokáže postaviť z postele a prejsť na záchod..niekto pomoc nepotrebuje a niekto o ňu musí žobrať,lebo veď nieje chorá ale len tehotná..za seba ti poviem,keby som nemala chlapa (popripadne ochotnú rodinu) tak by som určite za tých prvých 5mesiacov umrela od hladu čo by mi nemal ísť kto nakúpiť,nakoľko mi bolo tak zle že som bola schopná prejsť jediné z postele na záchod a ver že radšej by som vtedy prijala byť radšej chorá a mať nejakú virozu,lebo tá aspoň za pár dní prejde,toto bolo minimálne 5 mesiacov trápenia hoci som nebola chorá len tehotná..a nehanbím sa priznať že som vtedy nezvládala nič a potrebovala som pomoc..

jankalukasova
10. feb 2021

Mam pocit, ze ste vsetci frustrovani zo vzniknutej situacie a toto je vysledny efekt.
Je mozne, ze muz ma plnu hlavu toho ako to rychlo dokoncit a do toho este toto. Svokrovci by tam nemuseli smrdiet cely den to je pravda ale ked tam su, tak teda svokru zapriahni.
Co nechapem vobec, ze nejaky robos komentuje Tvoje tehotenstvo. To je troska od veci. Neviem preco Tvoj chlap robi zo seba debila, ze Ta vozi na poradne, ved to je bezna vec, ze sa chodi na poradne... na druhu stranu Ti poviem, ze cakas prve dieta. Ked budes cakat dalsie, tak tomu prvrmu bude srdecne jedno ci Ta nieco boli, ci sa Ti chce spat alebo ci mas hlavu v zachode. Odmakas si to do posledneho momentu.
@dollyzv urcite mas pravdu ale autorka pise, ze chodi na nakup, vari, uprace, proste funguje. Tak to asi nebude jej pripad.

mogaa
10. feb 2021

V prvom rade si uvedom, že nikto nie je povinný ti v domácnost pomáhať - okrem tvojho manžela...svokra pomohla už len tým že doniesla majstrom obed......Si tehotná, nie chorá, ak potrebuješ pomôcť s upratovaním zaplať si študentku ale nechci to po svokre alebo tvojej mame ak sa ti sami neponúknu.....Dieťa si si spravila sama s mužom a vedela si v akých podmienkach žijete.....

nikyball
10. feb 2021

mas to cele zle zorganizovane, ved normalne povedz svokre s cim potrebujes pomoct, co potrebujes nakupit, svokor nech ta vozi do nemocnice a muz nech pomaha majstrom.
ani sa necudujem tvojmu muzovi, ze je na nervy z teba. asi sam nevie co skor a este musi riešit taketo tvoje nezmysli.

dollyzv
10. feb 2021

@jankalukasova áno ale aj píše že nevládze a potrebovala by pomoc a to je to dolezite...takže asi niekto upratať musí,aj navariť(keď svokra navarí asi len majstrom) aj nakúpiť,keďže to nemá kto iný za ňu spraviť a potom padá na hubu.neviem či jej muž robí od rána do večera,ak nie tak by som do domácich prác a nákupu zatiahla hlavne jeho..

jankalukasova
10. feb 2021

@dollyzv pozri, ked to robila doteraz a vstane z postele a urobi to, tak to take zle nebude. Je najlahsie povedat si nevladzem. Co urobi, ked bude mat to dieta (zatial len jedno...)?
Jasne, ze nevladze ako za beznych okolnosti ale tak si to zjednodusim. Uvarim jednoduche jedlo alebo kotol gulasu na tri dni. Na nakup skocim raz za tyden. Ved nemusia mat kazdy den trojchodovy obed so zakuskom a, ze tam svokrovci sedia? No tak si sadnem vedla nich a vegetim. Pripadne ako pisu baby, svokru zapriahnem a svokra poslem pomahat robotnikom. Nebudem im vynukovat ani kavu ani kolac.
Co okrem par riadov treba stale upratovat v dome/byte kde su sami dospeli ludia? Par riadov umyt, v lepsom pripade strcit do mycky... tiez nechapem umyvanie kupelne kazdy druhy den... sama si robi zle. Tak sa tam robi, je tam binec. Nebudem denne ako otrok vsetko spratavat nato aby to bolo na druhy den ako po vybuchu. Par dni strpim, ze je tam bordel, zariadim sa tak aby som mala kde spat a vecer si kam sadnut. Fakt, co bude robit, ked sa jej narodi to dieta? Ved sa do mesiaca zblazni.

maximilie
Autor odpoveď zmazal
brona235
10. feb 2021

@dollyzv ved ja nehovorim, ze vsetky tehotenstva su bezproblemove. Ale odrazam sa od toho, co pise. Umyva podlahu, chodi na nakup... asi to nieje nic strasne. Ale napisat, ze si nemoze ani snurky zaviazat, len aby sme ju lutovali... akoze... cele zle...

brona235
10. feb 2021

@jankalukasova som rada, ze niesom sama, ktora ma takyto nazor. Niektore zeny robia z nicoho problemy a za rok, za dva tu budu riesit ziadost o rozvod... 🤦‍♀️

mladena
10. feb 2021

Vieš, tvoj príspevok jednoznačne vyžaduje podporiť ťa, ale zdá sa mi to také zvláštne tá reakcia tvojho muža...Myslím si, že nepoznáme všetky súvislosti a nevidíme jeho pohľad, tam sa muselo niečo už dlhšiu dobu naštrbiť a musela byť aj iná príčina než tie kopiace sa vonkajšie okolnosti, ktoré teraz prežívate

lumiere
10. feb 2021

@jankalukasova súhlasím. Iná situácia je, keď žena leží na infúziách, lebo neustále zvracia alebo v doktorom nariadenom kľudovom režime. Ale väčšine je na začiatku a na konci veľmi zle a musíme to nejako zvládnuť. Uľahčiť si, čo sa dá. Ale určite nie “zapriahni muža a zvysok rodiny”. Je to aj o organizácii a plánovaní.

dollyzv
10. feb 2021

@jankalukasova tak asi nemá na výber..neviem ako ty,či ste niekedy prerábali a či by ti bordel z prerábky nevadil,my keď sme robili detskú izbu keď som bola v 9tom mesiaci tak ma išlo poraziť z toho bordelu,prachu,omietky..a bolo to v celom byte nie len v tej jednej prerabanej miestnosti,proste sa roznieslo. A naozaj si neviem a ani nechcem predstaviť,prerábať celé podkrovie,z toho dve izby jedna komplet zapratana a v druhej 8hodin svokra. Zbláznila by som sa aj ako netehotna a nie to ešte ubolena,unavená s maximálnymi tehotenskými hormónmi a to mám so svojou svokrou perfektný vztah.zena má v tomto štádiu čackat,pripravovať postieľku,študovať o starostlivosti o bábo a v prvom rade mať kľud...čo sa samozrejme pri prerabke nedá,hold zle im to vyšlo časovo,neviem ako pre autorku,ale pre mňa by bola obrovská pomoc nemať v jedinej voľnej izbe nasackovanu svokru celý deň,nech aspoň tam sa môže venovať tomu,čomu sa v tomto období pred príchodom dieťaťa venovať da.

A k tomu výroku počkaj keď sa narodí dieťa bude horšie..mne sa tým tiež "vyhrážali" nespala som v noci 3,5 mesiaca,ale že vôbec..chodím spávať okolo 6-7rano,malý má otočený režim,reflux,aj kolíky boli čiže dokáže prerevat hodiny ale teda vôbec nie som taká vypluta ako som bola počas tehotenstva. A to som ho mala relatívne dobre po tých prvých 5mesiacoch celodenných nevoľnostiach.

dollyzv
10. feb 2021

@lumiere áno,minimálne ten muž by mal sám od seba pomáhať žene keď vidí že nevládze,niečo ju boli,alebo je vyčerpaná...veď nechce pomoc od cudzich ľudí z ulice ale od vlastnej rodiny preboha...🙆 To aj keď bude z dieťaťa vyčerpaná a nebude celé noci a dní spat tak nebude mať nárok na oddych alebo pomoc od rodiny lebo veď nech si to zorganizuje a zvládne to nejak sama? Veď rodina je aj o Tom že jeden druhému pomáhame,staráme sa oňho keď treba. Ako je mi ľúto autorky,lebo dosť čo sa cíti nepochopena doma,tak ešte aj tu ženy(ktoré si prešli tehotenstvom,hormónmi) jej ešte nakladajú že je ufnukana a nedokážu ju pochopiť..

jankalukasova
10. feb 2021

@dollyzv zalezi ako sa k tomu postavis a zalezi co sa preraba. A ano, ked som cakala dceru, tak na prelome 8 a 9 mesiaca sa robila kupelna. Robil ju manzel, kazdy den, po praci, na kupelni neboli osadene dvere, takze to slo do celeho domu. V detskej izbe sme mali vanu, obklady a dlazby. Ked sa mala narodila, dorabali sa veci ako satniky, niektore obklady, cela technicka, ktora je ale malicka, takze musela byt cely cas otvorena, ked sa robila. Takze ano. Viem presne ake to je.
To, ze im to casovo nevyslo neznamena, ze sa ma z toho teraz poskladat. No tak hold nebude cackat teraz postielku. Treba riesit to co je a hladat sposob ako to vyriesit najlepsie, nie ochkat nad tym, ze mala cackat postielku. Moze sa z toho nervovo zrutit alebo urobit vsetko preto aby to bolo ako tak hotove, ked sa s dietatom vrati domov.

lumiere
10. feb 2021

@dollyzv príčetný muž určite pomaha svojej žene. Samozrejme, že potrebujeme takúto oporu, fyzickú a aj psychickú. Ale nepouzila by som vyraz “zapriahni”, kohokoľvek. Je to u každého individuálne, niekto zvládne viac, iný menej, niekto velmi trpí v tehotenstve, až skončí v nemocnici, niekto menej. Niekto upustí zo svojich požiadaviek, niekto musí mať zabezpečenú dokonalú starostlivosť až obskakovanie (hoc by muž po šichte padal od únavy, lebo veď nech si to vyskúša), niekto hľadá strednú cestu. Ja netuším, čo je “spravna” cesta, u každého je to inak.

K príspevku autorky sa neviem vyjadrit a nemám žiadne rady, len mi je celej situácie ľúto a mrzí ma, že muž pri nej v tejto situácii nestal.

autor
10. feb 2021

@brona235 Uvediem mozno na pravu mieru,nie som ziadna krehotinka,som zvyknuta fyzicky makat aj sportovat,vcelarim,presla som treky v horach aj dzungli.Doteraz som makala a fungovala na sto percent,este minuly tyzden som pracovala aj do mojho zamestnania,kedze bolo urgentne treba podotahovat projekty.Mame gazdovstvo,pozemok 7000m2.Dost si nakladam,ci to bolo v skole,v praci,konickoch,som odmalicka taka povaha,nebudem to vsetko menovat.Preto ma mnoho ludi odo mna aj vysoke ocakavania.Ale tieto posledne dni su uz pre mna dost tazke.
@elizabet173 Prerabat podkrovie sme zacali na jar,muz si nieco spravil aj sam,ale zostal v istom bode bezradny,v lete sa tam nedalo vydrzat a majstri boli ochotni prist az v oktobri.Cize jasne,toto je problem,a obaja si to uvedomujeme,a je to gro stresu.
@viestta Ty si pre mna sympaticka silna zena,citavam so zaujmom tvoje prispevky,beriem aj kritiku samozrejme.My sme s muzom obidvaja silne a narocne osobnosti a nedame si,takze to obcas iskri.Teraz som sa rozpravali a skor praveze mu vadi,ze som ocakavala,ze mi nieco ludia precitaju z oci a ked sa tak nedialo,bola som zrazu z nicoho nic podrazdena.Beriem,nervy pracuju na oboch stranach.
@mogaa Kebyze si zaplatim studentku na pomoc,to by svokra nerozdychala,v jej rodnom dome cudzia zena 🙂

Baby,dakujem za podporu,tu je aj dost velky problem,ze svokra pochadza z tohto domu a akukolvek zmenu tu znasa hrozne zle.Tu nebola dlho ani kupelna,zachod,pristavovalo sa,rekonstruovalo,vymienala strecha a aj ked to robime na stary vidiecky styl,tak ona vzdy vzdycha,ako to tu uz nie je,co byvalo,a ako jej to trha srdce a ved oni tu boli piati a kupali sa v kuchyni v plechovej vanicke a stacilo to.Tazko sa bojuje s tymito jej "duchmi",dlho trvalo,kym sme sa vobec rozhupali to prerabat prave kvoli tomuto jej vplyvu a zavazku,ktory muz voci nej citil,nechcel to tu "pokazit" (podiel v dome a pozemkoch mu kedysi darovala,zvysok odkupil,bolo to tu vlastnicky neskutocne zamotane).Mne napriklad velmi vadi,ze oni su zvyknuti sem hocikedy bez zaklopania vtrhnut (a toto im neviem nijako vysvetlit,ze nemaju robit,aj ked nas uz raz nacapali in flagranti),jemu to tak neprekaza,je na to zvyknuty.No a ma rad okolo seba pozornost,ved jedinacik.

elizabet173
10. feb 2021

Na koho je dom teraz pisany? Ak nie na svokru, nech vzdycha, kolko sa, jej raci. Ani ona uz nie je co byvala 🙂
A vymenila by som zamky, neexistuje, aby mi vrthli do mojho sukromia kedy sa im zapaci. Ak teda dom nie je stale ich, potom by to bol problem, aj ked by mali respektovat vase sukromie.

autor
10. feb 2021

@elizabet173 Dom je uz pisany na muza a pozemky niektore na neho,niektore na mna-je to viac parciel.Mesiac dozadu some menili dvere,samozrejme to okomentovala,ze mali byt snehobiele,nie take tmave (orechove,ako aj mame nove okna) a s nimi zamky.Kluc sme mali dva,ja a on.Minuly tyzden ma ukecal,ze dame spravit kopiu,aby bol k dispozicii,ked budeme obaja prec alebo jeden sa strati a on bude zrovna v praci (robi v CR-aktualne ma dovolenku).Sluboval mi,ze to rozhodne nebude z ich strany zneuzivane,ale ako poucil rodicov,uz neviem.

elizabet173
12. feb 2021

Ja sa ti nesmierne cudujem, ze sa na taketo podmienky pristupila.