icon

Som v 36. týždni, bábo má rastovú retardáciu a ja ho nechcem

16. feb 2023

Čo mám robiť ak som v 36. týždni, v nemocnici, kvôli tomu že plod má rastovú retardaciu a ja ho po pôrode nechcem? Nechcem choré dieťa. Je tam veľa rizík aj detská mozgová obrna. Mám toho dosť. Do 24. týždňa má žena právo požiadať o potrat z takýchto dôvodov a takisto sa bojuje v spoločnosti za právo ženy ísť na potrat do 12. týždňa tehotenstva a všetci to obhajujú, aké je to normálne.
Po 24. týždni už to je zrazu ľudská bytosť.
Dobre a čo ak matka chce aby také dieťa radšej nežilo a odmieta ho lenže už je vo vyššom štádiu tehotenstva?

babulkomale
16. feb 2023

To fakt takto pise nejaka matka? Rozum sa mi zastavil. Dufam ze vymyslene na rozputanie vasni.

zafir01
16. feb 2023

V 38 týždni mi oznamili, že babo ma 2 kila, (bolo to dávno nepamätám si tie dohady o diagnóze)..
Syn sa narodil ako 2910 gramov a zdravý. Sekli sa o celé kilo.
Vieš, vždy sa môže stať, že sa ti narodí 6drave dieťatko a v priebehu života ochorie, a vtedy sa rodič musí o dieťa starať. Nie je to tovar z obchodu. Nedá sa vrátiť.
Na druhej strane chápem tvoje obavy. Chceš, aby malo tvoje dieťa ty, tvoja rodina plnohodnotné fungovanie.
Bola si ta viacerými odborníkmi?

trgypadl
16. feb 2023

Ako sa vyjadrili lekari k tomu? Ci si si len Ty prečítala vela negativnych skusneosti a preto taka rekacia?

anh85
16. feb 2023

Nechápem z čoho taká dráma že bude dieťa trošku menšie? Veď to nie je postihnutie, moje posledné dieťa vážilo 2,5kg narodené v termíne úplne zdravé. Tvoje má mesiac pred pôrodom 2kg veď to není tak málo. Veď to raz dva dobehne. Není to žiadne dramatické zaostávanie. 🤷

zafir01
16. feb 2023

@babulkomale no žiaľ... Čudovala by si sa.. Mozno je autorka normálna žena, ako každá z nás, a momentálne jej bola čerstvo oznámená táto diagnóza, o ktirej ešte nevie nič, dostáva polovičné informácie. A aj matka má právo sa zrútiť.
Nik nevie, akoby reagoval.
Radšej by som si priala, aby to bol trol.
No sama z okolia viem, že aj takéto boli prvotné reakcie,ktire samozrejme prešli. Len každý má tú psychiku inú, a môže inak vyskratovat.

A navyše mám pocit, že autorka absolútne nič nevie o diagnóze.. Teda jej lekári ani nič nepovedali.

divokykonik
16. feb 2023

Môj malý mal 2,3 kg v 39. týždni. Je pravda, že tvoje má trošku menej zrejme, ale to dobehne ako aj môj. Mne malý nechcel veľmi papať mliečko, čiže dlhšie bol s váhou na hrane, ale keď začal jesť príkrmy, tak dobehol váhu. Teraz má cca 11 kg. Ja úplne chápem tvoje zúfalstvo, ja som revala po pôrode do vankúša každý deň, lebo mi bolo ľúto malého, ale nevzdala by som sa ho. 🙂

bessdonna
16. feb 2023

preco sa neporadis s lekarmi ci vobec realne hrozi,ze babo bude chore?svokra bola kvoli tomuto v nemocnici mesiac a porodila zdravu dceru.uz je dospela,ma vs a je neskutocne pekna.ked sa to odhali vcas a spravi sa cr ja si nemyslim,ze bude postihnute

babulkomale
16. feb 2023

@zafir01 zazila som si svoje v tomto smere, so zlymi koncami, ale nikdy by som nepisala o svojom dietati ako o decku a takto uplne bez citu ako dotycna. Hrozne.

divokykonik
16. feb 2023

Autorka, ak chceš, posli mi súkromnú správu. Napíšem ti viac o tom, ako to celé prebiehalo, keďže mám relatívne čerstvú skúsenosť a pošlem ti aj ako vyzeral pri narodení a teraz. Je to až neuveriteľné, ako malý zabojoval. 🙂

autor
16. feb 2023

@zafir01
@babulkomale viem o diagnóze, zrejme vy neviete. Áno? A aká je to matka keď ide na potrat do zdravým plodom v 12. týždni napr. ? A o 15 týždňov neskôr sa plod už považuje za človeka? To je morálne? Zdržte sa láskavo takýchto komentárov a som zvedavá aké myšlienky by napadli vám v takejto situácii. Ja sa pýtam aký je postup, keď nechcem dieťa.

valeriakadarova
16. feb 2023

Ja celkom nechápem, máš potvrdené, že to dieťa bude choré alebo len zaostáva v raste? Lebo pokiaľ len zaostáva v raste tak to vôbec neznamená, že budeš mať choré dieťa... Rodila som v 36tt, malá rastovo 32tt 1920gramov a 44cm a je úplne zdravá, má 5 mesiacov a robí všetko to čo deti narodené normálne v termíne 🙂 takže sa prosím ťa dopredu nestresuj 🙂

autor
16. feb 2023

@bessdonna poradila som sa, hrozí. Prognózy mi povedali viacero možností, všetko sa však ukáže až po pôrode čo bude tak za 2 týždne možno a ja sa tu dovtedy zbláznim asi

ropucha6
16. feb 2023

Autorka, zabit si dieta v 36tyzdni nie je mozne. Chapem, ze si v soku. Ked sa rozhodnes, mozes dat dieta na adopciu. Ale predtym sa trochu ukludni, tie vahove odhady su velmi nepresne, porad sa s doktormi a nerob ziadne unahlene zavery.

queen_mary
16. feb 2023

Ahoj, ak si v nemocnici:
1. Urgentne popros o psychologicku pomoc
2. Iugr neznamena, ze dieta bude retardovane, len ze je mensie
3. Ja som tiez mala iugr a lezala.som v nemocnici, dieta bolo nakoniec normalnej velkosti
4. Dieta do 40. Tyzdna este 500g priberie ak postupne pribera, aj ked slabsie
4. Ak ti na to prisli az teraz, ze zaostava vo vyvoji, tak to taka tragedia nebude.
5. Ak ti na morfologiach ziadnu anomaliu nenasli, tak retardovane nebude.

6. Vypytaj si psychologa a komunikuj s lekarmi, lebo ocvidine vobec netusis o com pises, len si si vygooglila 2 mozne scenare z 1000.

queen_mary
16. feb 2023

V akej lezis nemocnici???

luccija
16. feb 2023

Nie, písala si tu.Uz vtedy si písala o mozgovej obrne.Rady si dostala, keď ho nechceš čo si prízvukovala aj vtedy tak Ti ženy napísali čo máš robiť.

autor
16. feb 2023

@luccija wtf? Ty si strašne múdra naozaj, alebo si veštica. Ach Bože.... čau nepíš sem pls

katka5161
16. feb 2023

@oliva276 ak bude chode do starostlivosti profesionalneho rodica urcite nepojde

autor
16. feb 2023

@queen_mary to sú možné scenáre a možné prognózy ktoré mi povedala sestra z novorodeneckého, všetky gynekologičky čo mi tu denne robia ultrazvuk to potvrdili, zaostáva 5 týždňov v raste. Ja zvažujem, čo môžem robiť, keď sa dieťa narodí a bude napojené na prístrojoch a povedia diagnózy a zlé prognózy. Čo sa robí, udržiavajú ho pri živote, keď matka povie že s tým nesúhlasí za týchto okolností? Ja sama by som si vybrala radšej neexistovat ako mať taký život. Nie je v tom žiaden rozdiel, pretože ak by sa na niečo prišlo do 24. týždňa, tak by sa tehotenstvo proste ukončilo, rozdiel je len v legislatíve, nie v morálke, morálne je to to isté.

autor
16. feb 2023

@katka5161 čiže možno nejaká ústavná starostlivosť?

anh85
16. feb 2023

Pani zlatá veď ani neviete ako to nakoniec dopadne s vysokou pravdepodobne bude len trošku menšie čo veľmi rýchle dobehne. Vy to už ale beriete akoby malo byť retardovane nech vás nemýli to slovo retardacia v názve nie je to mentálne retardovane dieťa tak prečo hneď úvahy že ho nechcete? Toto mi proste hlava neberie. Píšete že sa modlite tak sa modlite s vierou a nie modliť sa a odmietať dieťa a zároveň nechciet aby prežilo to k čomu je potom taká modlitba? Čo tak nechať úvahy o tom čo potom keď sa dieťa až narodí lebo to či je choré sa dozviete až keď sa narodí. Tak zahodte tie čierne myšlienky a ukludnite sa. 🙏

beata_k
16. feb 2023

Modlis sa ruzenec a chela by si potrat v 24 tt??? V 24tt je dieta schopne prezit v inkubatore. Ano, je to ludska bytost.

katka5161
16. feb 2023

profesionalna rodina je ustavna starostlivost..ak by sa teda nenasiel hned niekto kto by si ho zobral do predosvojitelskej starostlivosti

autor
16. feb 2023

@beata_k zrejme by som to zvážila ak by mi povedali vážnu diagnózu, nikto kým nie je v takej situácii tak nevie ako by sa zachoval.

bebebi
16. feb 2023

@katka5161 moze is aj chore dieta do profesionalnej rodiny, ak profi rodič ma VŠ vzdelanie v odbore psychologia, liecebna pedagogika alebo specialna pedagogika

katka5161
16. feb 2023

@bebebi ano a tych je ako šafránu

autor
16. feb 2023

@anh85 modlila som sa od začiatku, aby bolo všetko v poriadku. Už teraz nemám energiu na to sa modliť keď už aj tak je to zlé.
To nie je že "ukludnite sa". Proste som zavretá týždne v nemocničnej izbe a premýšľam. To nie je nejaká hystéria.
Robili niekoľko ultrazvukov, rôzni lekári, vždy sa potvrdilo že má ledva 1700g. Nie je to dobré.

beata_k
16. feb 2023

Nie, nebola som v tvojej situacii, ale 24tt je dieta uplne vyvinute. Ten potrat si ani neviem predstavit. Aj mensie deti sa rodia nez 2kg a su uplne zdrave.

autor
16. feb 2023

@beata_k okej, ja hovorím ako je to dané v SR - potrat možný do 24. týždňa tehotenstva z dôvodu vážnej diagnózy plodu. Preto sa robia genetické testy, amniocentéza, aby sa žena mohla rozhodnúť alebo sa pripraviť na taký život. Dobré ráno.
A vy si to veľmi jednoducho predstavujete, že ak sa narodí v 24. týždni tak svet je gombička je zachránené. To tak nechodí.

oliva276
16. feb 2023

katka5161 - nezavádzaj, poznám profi rodinu, ktorá sa stará o nepočujúceho autistu.