icon

Vybavovačky pred a po pôrode na úradoch

dominika_79
29. jan 2020

Ahojte, veľmi by ste mi pomohli ak by ste mi poradili ako postupovať pri vybavovaní úradov pred a po pôrode.... ak som otehotnela hneď po škole a tým pádom som na úrade práce a momentálne som aj na PN.... čo kedy kam zaniesť a tak? 🙂 Ďakujem za rady

pininka1
29. jan 2020

Určite treba ísť ešte pred pôrodom na úrad práce, aby to dali všetky papiere ktoré vypises a donesieš potom ty, alebo tvoj partner na úrad podľa toho ako vám to povedia. Určite to bude žiadosť na rodinné prídavky, príspevok pri narodení dieťaťa, rodičovský príspevok a ďalších x papierov. Je lepšie to mať dopredu vypísané. Aspoň ja mám takú skúsenosť, keď príde dieťa budú iné starosti

dominika_79
autor
29. jan 2020

@pininka1 no mne na úrade povedali že mám prísť keď mi skončí PN ale tú mám do pôrodu tak neviem 😶

pininka1
29. jan 2020

@dominika_79 treba ísť tam kde sa vybavujú dávky a popýtať si tie papiere. Mali by ťa presne informovať čo a kedy podat

dominika_79
autor
29. jan 2020

@pininka1 fúha ja neviem to mám ísť na sociálku?

jeanne14
29. jan 2020

Všetky tlačiva na príspevok, rodičovský atď si stiahneš zo stránky upsvar. Doma vyplniš. Neviem či poberas až materské. Pred pôrodom som nebola nikde. Po pôrode bol manžel na matrike, na sociálnej poisťovni s prefotenyn rodným listom. Potrebuješ potvrdenie od gynekológa ešte k tým papierom na upsvar. Pri dožití 28.dnoch si potom ideš tieto tlačiva odovzdať na upsvar. Ak sa nemýlim, že to bolo takto nech ma niekto opraví.

dominika_79
autor
29. jan 2020

@jeanne14 idem to pozrieť....

jeanne14
29. jan 2020

@dominika_79 ja som si tie papiere vyplnila v pohodlí domova. Max mi chýbal jeden ktorý nemali na stránke. Nejaké poučenie o nakladaní so statnými peniazmi. To mi dala pani podpísať keď som tam bola.

pininka1
29. jan 2020

Nie na sociálnu poisťovňu, ale na úrad práce. Ja odporúčam osobnú návštevu pretoze ti povedia kedy a čo máš doniest, aby ste tam nebehali x-krát.

lenka2710
29. jan 2020

@dominika_79 no my sme s mužom pobehali všetko, keď ma pustili z pôrodnice, mama mi strážila malinku! Boli sme na matrike, potom na zdravotnej požiadať o kartičku poistenca, potom na upsvar, tam mi dali tlačivo na prídavky, to som vypísala hneď tam a dali mi tlačivo na príspevok a to som doniesla až po doziti 28 dní potvrdene od lekárky! Samozrejme sme boli s prepúšťacimi správami u detskej a u gynekologicky
Ak som na niečo zabudla, tak ma prosím doplňte, lebo o pol roka ma to čaká zasa 😉

jeanne14
29. jan 2020

@lenka2710 presne od pediatricky ešte potvrdenie. To som zabudla napísať 😊

lenka2710
29. jan 2020

@dominika_79 a ešte som vlastne vypisovala aj tlačivo na rodičak, materskú som nepoberala, na upsvar

dominika_79
autor
29. jan 2020

skúsim sa na to popýtať gynekologičky alebo na úrade.... ďakujem za radu 🙂

dominika_79
autor
29. jan 2020

@pininka1 no skúsim tam zbehnúť osobne...

dominika_79
autor
29. jan 2020

@lenka2710 takže by som to mala všetko vybavovať po pôrode? lebo mne na úrade povedali že keď mi skončí PN tak na druhý deň mám hneď prísť...

evittam
29. jan 2020

@pininka1 Musí ist aj na SP. Nakolko potrebuje doklad o tom ze nemá narok na MD k žiadosti o RP.
@dominika_79

evittam
29. jan 2020

@dominika_79 Po porode. A treba ziadost o MD zaniesť na SP nech potom vydajú potvrdenie ze nemáš nárok na MD.

dominika_79
autor
29. jan 2020

@evittam dobre ďakujem

pininka1
29. jan 2020

@evittam joj hej, zabudla som, máš pravdu

lenka2710
29. jan 2020

@dominika_79 ale nechápem teraz, PN máš až do dňa pôrodu, nie?? To máš čo, prísť hneď po odrodeni? Ja som všetko vybavovala po pôrode

dominika_79
autor
29. jan 2020

@lenka2710 no mne dala gynekologička PN do pôrodu tak preto neviem kedy to riešiť či až po pôrode alebo niečo ešte pred...

evittam
29. jan 2020

@dominika_79 Gynekologicka ti ma vypísať žiadosť o MD aby si potom mala potrebne doklady k vybavovaniu RP, rodinných pridavkov, príspevku pri narodení dieťaťa po porode. Vyplacaju 6mesiacov spatne.

dominika_79
autor
29. jan 2020

@evittam ako to myslíš že vyplácajú 6 mesiacov spätne?

takže od gynekologičky si to vypýtam...

evittam
29. jan 2020

@dominika_79 RP a rodinne pridavky a príspevok pri narodení dietata-mas 6mesiacov na to aby si to vybavila od narodenia dieťaťa.

dominika_79
autor
30. jan 2020

@evittam aha tak