icon

Známa zistila tehotenstvo až v 8. mesiaci. Poradíte?

tristanianz
11. feb 2014

Maminky, moja známa, konkrétne bývalá kolegyňa z Čiech, do 8 mesiaca netušila, že je v tom, posledné mesiace žila v strese, bez práce, iba po brigáde chodila, ale naďalej žila v zahraničí, menzes mala, ale nepravidelný.. V poslednej dobe jej bývalo zle, zašla k lekárke a tam jej potvrdili tehotenstvo.. Okrem toho, že zostala v šoku, je v 8 mesiaci tehotenstva, nechcú ju nikde zobrať k lekárovi, posielajú ju na SK.. Neviete mi poradiť, ako má postupovať? Tehotenstvo pravdepodobne vzniklo z nejakého neznámeho flirtu. Poisťovňu momentálne nemá, keďže bola nezamestnaná, mala iba brigády.. Ak by musela ísť spať na Slovensko, po pôrode sa môže vrátiť s dieťaťom do prechodného prenájmu v ČR a rodičovský poberať tam? Alebo poberať ho zo Slovenska a žiť v ČR.. Ako je to s príspevkami a s lekármi? Hlavne mi tu neriešte jej nezodpovednosť, to vieme všetci.. Už sa jej to stalo a teraz je hlavne, že to chce poriešiť rozumne.. Ďakujem 🙂

Strana
z4
swojska
11. feb 2014

fu a to sa ako da v 8mesiaci nevediet?

hviezdicka111
11. feb 2014

@swojska to aj mna napadlo...ze ako je to mozne?

anatalia77
11. feb 2014

@hviezdicka111 je to mozne,cca 2 mesiace dozadu tak porodila jedna slecna od nas z roboty.Robila normalne cele mesiace a raz podveceer mala bolesti brucha a porodila doma.
Nechapem,ale co uz.

hviezdicka111
11. feb 2014

@anatalia77 ale nebol ani brusko vidiet, nic? to prave nechapem... a pohyby si ako potom vysvetlovala? akoze to nie v zlom, len mi to vrta v hlave, ako je to vobec mozne

anatalia77
11. feb 2014

@hviezdicka111 tak to brucho si vsimli moji kolegovia 😀 ,a ja som im povedala,ze ano,ten tvar je skor ako tehotenstvo,a nie obezita.
A pohyby?Podla mna mala,ale uz sa nedozviem,lebo jej priatela nechcem stresovat otazkami,staci,ze ju odrodil.

juliana77
11. feb 2014

@tristanianz tu mi napadá len jedno, že ked sa darí tak sa darí.

Ale užitočnejšie info určite dostane na kompetentných úradoch a nie na MK.

tristanianz
autor
11. feb 2014

neviem si predstaviť ani ja, ako je to možné, ale proste je to tak, nevedela, že je tehotná.. Nemala ani príznaky, ani bolesti, ani jej zle nebolo.. Pohyby zrejme nemala tiež, aspoň nie také, ako som mala ja, že mi bolo vidieť cez bruško nožičku..

tristanianz
autor
11. feb 2014

čo sa týka bruška, iba pribrala celkovo na váhe, ale to može každý.. chcela by som jej pomocť, ale ja sa v tomto tiež nevyznám, ako má postupovať, keď vlastne ani nechodila na povinné preventívne prehliadky a momentálne nemá ani zdravotnú poisťovňu.. A zrejme je aj v šoku, keďže može každú chvíľku kludne rodiť a nie je na to ani pripravená..

cerez
11. feb 2014

Mojej kamarátke dr. zistil na gynekologickej preventívnej prehliadke, že je tehotná a to bola v 5. mesiaci. Bola v šoku a jej manžel tiež. Brala antikoncepciu a stalo sa. Celú dobu mala slabú menštruáciu. Poradiť som ti síce neporadila, lebo ti neviem poradiť, len som chcela poukázať, že možné je všetko.

cerez
11. feb 2014

@tristanianz Ak som dobre pochopila, v Čechách si neplatí nič. A na Slovensku tiež nič? Asi by som jej poradila ísť sa informovať do Sociálnej poisťovne ako to bude s rodičovským príspevkom. Najlepšie jej poradia tam.

veriiii
11. feb 2014

@tristanianz Ona je z Ciech alebo Slovenska? no v prvom rade- urobila chybu,ze si zanedbala povinne zdravotne poistenie...aj ked bola len na brigadach, stale si mala platit ako samoplatca...da sa to ale doplatit,podla toho v akej poistovni bola predtym.. mozu jej dat aj splatkovy kalendar...tak ci tak to bude musiet dat do poriadku.a.neviem, ci by ju nechali rodit "zadarmo",mozno ano...Neviem ci bude mat narok na prispevok k narodeniu dietata alebo prispevok k prispevku,co je dokopy cca 820 eur..lebo ak nechodila na prehliadky(kedze nevedela,ze je tehotna)..jedine,zeby uprosila nejakeho lekara, nech jej to ostempluje..Ak ma trvaly pobyt na Slovensku, bude mat narok na rodicovsky prispevok,kedze predpokladam,ze matersku davku sa nekvalifikuje....Podla mna najlepsie urobi ak sa informuje jednak na urade prace,kde vybavuju tie prispevky, jednak v nemocnici,kde bude rodit..

majka99999
11. feb 2014

@tristanianz no neviem ako prispevok - porodne, bola tam taka podmienka, ze musis chodit od urciteho casu k lekarovi raz za mesiac na poradnu. teraz je to tusim spojene, tak neviem, ci plati ta podmienka. mala by sa tu registrovat na urade prace podla mna. aby bola zdravotne poistena. a mala by si najst nemocnicu, kde bude rodit a nech tam chodi na prehliadky. ma tuna nejaku gynekologicku (u niekoho musi mat kartu)?

veriiii
11. feb 2014

@cerez ale socialna poistovna nema nic s rodicovskym prispevkom..to ma na starosti urad prace, tam sa podava ziadost na rodicovsky perispevok,co je po skonceni materskych davok....najprv si musi dat do poriadku zdravotne poistovne, je trestny cin si ho neplatit,ak bude poberat rodicak, tak potom je uz automaticky poistenec statu,ale co je povie poistovna,,ak zistu,ze obdobie pred tym neplatila>

majka99999
11. feb 2014

@tristanianz ano, a zajst do zdravotnej poistovne, aby zistila, ze co a ako. moze tam mat nedoplatky.

cerez
11. feb 2014

@veriiii Dík Máš pravdu!

simonka1304
11. feb 2014

U nas tak vcera porodila jedna inzinierka.Az do porodu nevedela,ze je tehotna.Este aj v den porodu robila,len jej bolo zle,tak isla domov a tam sama porodila.Bola v riadnom soku! Vyse 10 rokov nemohli mat,tak ona tomu ani neverila,ze by bola tehotna,preto si ani testy uz nerobila.

carmella
11. feb 2014

@simonka1304 a to ani nepribrala

brady1
11. feb 2014

@tristanianz ked porodi na slovensku a vybavi si všetky papiere,tak sa moze vratit do ciech, peniaze dostava aj tak naučet.len neviem ci vobec dostane lebo nechodila na povinne kontroli, poznam jeden pripad že vobec nechodila a nedostala matersku.

charlie1980
11. feb 2014

Pokial viem, tak socialnu poistovnu si musi platit min.po dobu 270 dni ako samoplatca a dobrovolne nezamestnana, co zodpoveda 9mesiacom a teda este v tej dobe, kym o tehotenstve nevedela alebo este tehotna nebola. Aby mala narok na matersku. Tak mi to bolo vysvetlene. Co sa tyka zdravotneho poistenia v Cechachach, tam asi pred 2 rokmi akceptovali iba Vseobecnu zdravotnu poistovnu, neviem ako je to dnes a co sa na SK zmenilo. Samozrejme, ak v Cechach nemala anilen prechodny pobyt, nebude vysetrena, mozno este na nejakej sukromnej klinike. No a ak nema poistenie ani na SK, tak nech sa rychlo poisti, ak ma nedoplatky v niektorej poistovni, myslim, ze je to mozne az po vyrovnani dlhu. No, nema to lahke.

simonka1304
11. feb 2014

@carmella pribrala,ale az tak strasne nie..Ved jej aj hovorili,ze je urcite tehotna,ale ona nechcela o tom ani pocut,ze urcite nie...

azbestica
11. feb 2014

@anatalia77 tak to musel byt sok!!! vecer si este pripravis obed do roboty a v noci porodis dieta o ktorom ani nevies....to ako sa da rodit ked ani nevies ze rodis.......trauma na cely zivot.....nevies ze si tehotna a zrazu z teba vyjde dieta brutaaal

kikuleenka
11. feb 2014

@tristanianz treba sa obratit na http://www.upsvar.sk/ a informovat sa - mozno poradia aj obdobnu instituciu v CR

zajkka
11. feb 2014

@tristanianz chúďa....je mi jej ľúto a držím jej palce

seraa
11. feb 2014

@anatalia77

blbost
mozno to tajila alebo nechcela povedat
toto je uplna blbsot ako aj ten pripad v teme
zena v 8 mesiaci nema "brusko" ale riadne brucho a pohyby musi byt citi tak dieta zije

adka113
11. feb 2014

presne tak ! o tehotenstve sa nedá nevedieť ! to proste je blbosť, že o tom nevedela lebo to sa nedá ... nechýbala jej menštruácia??a čo pohyby?? veď to už neboli "motýliky" ale riadne kopance
och nepochopím takéto baby tipu : ,,Ale veď ja som o tom vôôôôôôbec nevedela !! "

adka113
11. feb 2014

@simonka1304 jasnéé :D a brucho? nechodiaca menštruácia?? kopance?? bože nechodťe sa mňa s tými to nezmyslali že NEVEDELA o tom 😀 sa čudujem, že im aj veríte !!!

martinka_martinka
11. feb 2014

@azbestica bože... neviem prečo ale ten tvoj koment s doplnkom na konci že brutaaal ma uplne dorazil... sa tu smejem :D

bastika
11. feb 2014

@tristanianz no zbohom 😝

anatalia77
11. feb 2014

@azbestica a potom,ze mi zeny nie sme sikovne.Vieme si na vsetko najst cas,robime aj po nociach.
Pardon-rodime

bastika
11. feb 2014

@cerez áno. V 8 mesiaci si uz nevidím na prsty na nohách male ide vyskocit z brucha a ja som mala plus 18 kíl. Normálna úplne bežne jedného by nenapadlo ze je to tehotenstvom 😀 asi len treba mat trocha inteligencie a starat sa o seba 😀 nic v zlom

Strana
z4