icon

Známa zistila tehotenstvo až v 8. mesiaci. Poradíte?

tristanianz
11. feb 2014

Maminky, moja známa, konkrétne bývalá kolegyňa z Čiech, do 8 mesiaca netušila, že je v tom, posledné mesiace žila v strese, bez práce, iba po brigáde chodila, ale naďalej žila v zahraničí, menzes mala, ale nepravidelný.. V poslednej dobe jej bývalo zle, zašla k lekárke a tam jej potvrdili tehotenstvo.. Okrem toho, že zostala v šoku, je v 8 mesiaci tehotenstva, nechcú ju nikde zobrať k lekárovi, posielajú ju na SK.. Neviete mi poradiť, ako má postupovať? Tehotenstvo pravdepodobne vzniklo z nejakého neznámeho flirtu. Poisťovňu momentálne nemá, keďže bola nezamestnaná, mala iba brigády.. Ak by musela ísť spať na Slovensko, po pôrode sa môže vrátiť s dieťaťom do prechodného prenájmu v ČR a rodičovský poberať tam? Alebo poberať ho zo Slovenska a žiť v ČR.. Ako je to s príspevkami a s lekármi? Hlavne mi tu neriešte jej nezodpovednosť, to vieme všetci.. Už sa jej to stalo a teraz je hlavne, že to chce poriešiť rozumne.. Ďakujem 🙂

tristanianz
autor
11. feb 2014

@adka113 nie je to môj prípad, ja som pohyby cítila veľmi skoro.. Ale údajne mala nepravidelný menzes. Aj keby si to vymyslela, neviem to dokázať, nie som s ňou v kontakte priamo, pred tromi rokmi som sa odsťahovala z ČR a už komunikujeme iba z fb, ale ak to nik nevie, tak pochybujem, že to aj niekto jej dokáže, že o tom nevedela.. Možno to je možné, že sú ženy, ktoré nemajú ten cit a príznaky, Nie som lekár.. Ale mňa zaujíma skôr, čo bude teraz mesiac pred pôrodom bez ošetrenia, bez poistky, bez výberu nemocnici, kde by mala rodiť a hlavne bez výbavy úplne sama bez nejakej opory..

tristanianz
autor
11. feb 2014

@zajkka ľutovať treba to dieťa, snáď sa to porieši..

tristanianz
autor
11. feb 2014

@cerez údajne si neplatí momentálne zdravotnú poisťovňu nikde

simonka1304
11. feb 2014

Vsak to,ze aj bol sok.Aj zachranka,co pre nu prisla,doktor hovoril,ze nemoze to mat v hlave v poriadku.Mne sa to zda tiez divne,to mi vravela krsna,kt.s nou robi.Ona ozaj nevedela,ze je tehotna,nemala pre to babo ani nic kupene.

ikke
11. feb 2014

damy, zas tocite mimo temu. autorka sa nepytala, ci je mozne to nevediet, ale pytala sa na prakticke rady.
ale ked uz som tu, aspon pre vasu informaciu: na svete su stovky zien, ktore zistia, ze su tehotne az ked (po)rodia.

aklimka81
11. feb 2014

tak ja taketo pripady poznam dva 🙂 jeden sa stal rodinnej znamej, ktora mala uz nieco cez 50 rokov. myslela si, ze je uz v prechode a preto nedostala menzes.. a jedneho dna mala brutal bolesti v bruchu, volali zachranku a ze: pani, ved vy rodite! :D :D :D a jej reakcia? "ja toho svojho muza zabijem, kuknite, co mi spravil!" :D
no a druhy sa stal mojej dobrej kamaratke. Isla doktorovi, ze ju boli v podbrusku a doktor jej na to: pani, ved vy za 2 tyzdne rodite!! menzes mala a pohyby necitila preto, lebo malinku mala uplne vzadu pri chrbtici, ani sa jej nehybala, dcera ma trocha zdeformovanu ruku a prso od tej polohy, v akej bola.. aj pri dalsich 2 detoch mala menzes az do konca tehu, dokonca to ma aj v karte oznacene ako nejaky syndrom ci co..

no a co sa tyka tvojej znamej, jedine na socialke by jej mali vediet poradit, je dost specificky pripad. drzim jej palce!

tristanianz
autor
11. feb 2014

@veriiii aj ja som jej radila, aby sa vrátila na SK, zašla d zdravotnej, prihlásila sa, ak má dlhy, požiadala o splátkový kalendár, zašla na úrad a vybavila si lekára.. Ďalej ale netuším čo..

alienka000
11. feb 2014

@adka113 nie je to blbost, dcera znamej sociologicky Porubanovej minuly rok zistila tehu tiez v 8. mesiaci 😉 nikdy by som tomu neverila, kym som zistila tento pripad.

sunshineka
11. feb 2014

Kamaratova mama raz v noci zobudila svojho muza-stary ideme rodit.ze je tehotna zistila az ked jej v noci odtiekla plodova voda a zacali kontrakcie.to uz mala 2 dospele deti.ze je tehotna netusila,myslela,ze prisla menopauza a kedze je plnsej postavy nic si nevsimla.par kil navyse pripisovala menopauze a veku.neuveritelne,ale stava sa

sunshineka
11. feb 2014

Tvojej znamej by som radila kontaktovat urady moze aj v cechach a tam ju nasmeruju,ci sa ma obratit na svk urady a ako postupovat.v kazdom pripade by mala napisat cestne prehlasenie,ze nevedela o tehotenstve to koli vyplacaniu prispevku.a nejaky lekar ju bude musiet prijat.urcite nie je prvy pripad.mozno rovno na nemocnicu,v ktorej chce rodit sa treba spytat

lieska
11. feb 2014

@tristanianz - napisala som Ti IP s par kontaktami! Kiezby pomohli!

rienok
11. feb 2014

@adka113 tak ja verim, mne kamoska doktorka hovorila ze pred par tyzdnami prisla asi 20 rocna dcera s matkou na pohotovost ze matke je zle.... poslali ju na sono tusim zlcnik alebo co a zistili ze rodi. Porodila este v ten vecer 😒 a pozerala som aj zopar dokumentov....ono to nie je zeby vobec neboli priznaky len su take slabe a vacsinou zeny, ktore bud beru antikoncepciu alebo im lekari povedali ze nikdy neotehotneju, Kedze by im ani nenapadlo ze by mohli byt tehotne pripisu to stresu, menopauze, nejakemu ochoreniu.....

tristanianz
autor
12. feb 2014

@lieska ďakujem, niečo také som pre ňu potrebovala.. 🙂

sunflower87
12. feb 2014

@swojska dá sa to....mojej susedy sestra, mala už okolo 40, trochu bola pribratá....menzes mala normálne, myslela si, že iba pribrala...v jeden deň ju strašne začalo bolieť brucho, išla do nemocnice s tým, že je to slepák a vrátila sa s batôžkom....

martinka_martinka
12. feb 2014

ale čo potom robia v takom pripade ,??? pridu domov... doma ani kočik ani postielka ani plienka ani nič... nic pripravene pre dieťa... a to nehovorim o tom že ten šok že včera sme boli len dvaja a dnes už sme traja z ničoho nič ... :D teda nieje to z ničoho nič 🙂 ale proste neviem si to predstaviť 🙂

charaka
12. feb 2014

Toto je uplna ignoracia svojho tela. Tehotenstvo nezisti podla akurat tak nejaka nesvojpravna zena s minimalnym IQ... u mna neobstoji, ze menstruacia bola, brusko nerastlo, ziadne nevolnosti... neexistuje... kazda normalna zena, by mala aspon podozrenie a riesila to... viem, ze otazka znela ako pomoct, ale musela som...

gubcikova
12. feb 2014

poznám dva prípady kedy nevedeli o tehu.jedna zistila až ked jej meškala mrcha 2 mes.a to ona už bola v 7mes.bola obézna,kopance necítila pretože bábo bolo otočené do chrbta.druhá suseda 48ročná,myslela si že to je menopauza,naberanie na váhe a brucho pripisovala tomu,kedže ešte bola pri sebe nevedela.začala chodiť cvičiť a raz pri cvičení dostala kontrakcie ona si myslela,že dostala slepák a odviezli ju do nemocnice,že rodíte.ona v šoku.museli jej susedia podarovať oblečenie pre bábo,postieľku

veronikafisi
12. feb 2014

a bola na SVK prihlasena ako nezamestnana? ak ano tak ma poistenie platene zo SVK (to vsak musela chodit sa hlasit na urad prace), ak tak urobila, nech ide na SVK, najde lekara, zacne chodit na poradne a do nemocnice na kontroly, porodi, a vybavi si rodicovsky prispevok atd... potom sa bude moct vratit do ciech ale matersku bude poberat zo SVK a tak isto lekari v cechach jej neposkytnu ani dietatu poradnu ani osetrenie, osetrenie len v akutnom pripade, ale za to si bude platit (antibiotika nepredpisu).Ak by sa v buducnosti zamestnala, alebo sa vydala a manzel bude zamestnany, tak bude mat aj zdravotne poistenie... Moja rada, ak moze nech ide na SVK, a nech tam vydrzi aspon pol roka, ak jej ma kto pomoct s babatkom je to lepsie ako sa sama v Cechach trapit... a potom sa moze vratit a hladat pracu a pripadne zozenie jasle pre babo...

tristanianz
autor
12. feb 2014

@charaka teoreticky mne je to jedno 🙂, či má tá osoba nízku inteligenciu, alebo naozaj nevedela, že je tehotná, alebo či si to vymyslela, alebo je iba veľmi nezodpovedná osoba.. Obrátila sa na mňa, či jej nemôžem dajako pomôcť, poradiť a mne to proste nedalo.. Byť v 8 mesiaci tehotenstva, nemať nikoho pri sebe a nemať ani poisťovňu, ani lekára, ani výbavu je podľa mňa dosť zlá situácia a i keby si za to mohla sama, to dieťa, ktoré je na ceste, za to predsa nemôže.. Takže otázka bola myslená tak, ako z tej situácie rýchlo von a dať to do poriadku.. Na ulici nie je, takže dajme šancu aj takým ľuďom napraviť svoje chyby..

janickacrazy
12. feb 2014

Takéto prípady sa proste stávajú. Ja som mala známu, ktorá bola tehu a snažila sa to utajit pred okolím, všetci si všimli, že pribrala, ja ked som ju videla, som vravela ešte mojej sestre, že vyzerá ako tehotná, i ked bruško mala skor do bokov ako dopredu, k doktorovi nechodila vobec.....porodila predčasne a dokonca dvojčatá!!!! Boli malé, museli íst do inkubátoru.....teraz sa tvári akože v pohode, ale fakt nechápem, prečo to robila, asi sa hanbila, že je znovu tehu, lebo doma mala ešte jedno malé dietatko. Možno o tom aj vedela, len si to nechcela pripustit. No hlavne treba, aby išla na UPSVR a na zdravotnú poistovnu a tam si všetko poriešila. Rodičovský príspevok by mala dostat, porodné nedostane, jedine, že by natrafila na nejakého doktora, ktorý jej potvrdí, že k nemu chodila od 4.mesiaca tehu, ale to asi nenájde, ked nebola ani zdravotne poistená.

veriiii
12. feb 2014

@tristanianz hmm. pises,zechce nadalej zit v Cechach a..ze len posledne mesiace bola nezamestnana v Cechach , predtym za nou zamestnavatel odvadzal zdravotne aj socialne poistne tam?to sa jej vsetko zarata aj tam aj tu ak chce ist na Slovensko rodit..,ale musi to vydokladovat zdravotnej poistovni ak sa chce teda na Slovensku prihlasit a zbytok do dna prihlasenia doplatit..len ako pises, ona sa nechce zdrziavat na Slovensku, tak naco do toho pliect slovenske poistovne, len kvoli porodu?vsak v Cechah musi byt ten isty postup, nech si zajde do poist.kde bola riadne poistena tam sa popyta..a vsak,aj v Cechach snad maju socialnu poistovnu,alebo nieco take, tam je nevedia vypocitat ci ma narok na matersku?a u nich na urade prace ci ma narok na rodicak tam??a snad ma rodinu, co jej pomoze? a inac,ak by sa chcela predsa vratit na Slovensko.. kazdy urad prace a soc.veci na EU koordinatorov,co budu vediet ako to chodi medzi 2 EU statmi..aj s tym rodicovskym..ale ,pokial teda nema Slovensko a Cesko nejaky specialny dohovor, tak rodicovsky prispevok na Slovensku dostane len ak ma trvaly pobyt na Slovensku, tym sa mysli,ze tu je trvale prihlasena a musi tu aj zit..moze opustit krajinu v ramci, navstev, dovolenky atd.., ale musi to nahlasit tej pani, co je vybavuje/vybavovala rodicovsky.....teda to sa tyka mamiciek, co zili mimo Slovenska..lebo zrejme mali pripad,ked mamicka zije v inej krajine poberala rodicak na Slovensku, co je nelegalne..

cerez
12. feb 2014

@bastika Nejak som to nepochopila. Ja som písala o kamarátke v 5. mesiaci. Takže som nepochopila reakcii.

tristanianz
autor
12. feb 2014

@veriiii ano, chcela zostať v ČR, keďže na Slovensko sa už nemá kam vrátiť.. No dnes je to už inak, našli sa ľudia, čo poradili a ide na Slovensko.. Zrejme bude mať nedoplatok v poisťovni, ale to sa dá poriešiť so splátkovým kalendárom, aj lekár sa našiel, ktorý ju vyšetrí. Čo bude s ostatným, sa bude riešiť potom, hlavne, že bude mať lekára, ktorý si ju vezme na starosť do pôrodu. A hlavne si musí teraz porieśiť aj základy pre drobca..

janickacrazy
12. feb 2014

Hádam sa všetko porieši a nakoniec to dobre dopadne. 🙂 Dobrí ludia hádam ešte nevymreli a aj výbavička sa dá zohnat lacno, ked sa chce. Ja som tiež darovala vecičky jednej mamičke v núdzi, určite sa niekto nájde, kto pomože.

valy
12. feb 2014

@tristanianz ak nema ziadnu pomoc, nech sa skusi obratit na charitu
http://www.charita.cz/cinnost-v-cr/sluzby/
minimalne jej snad budu vediet poradit

bastika
12. feb 2014

@cerez no 5. Mesiac znamená 5 vynechanych menstruacii ale ok 5 mesiac aj ked ja som cítila pohyby uz od 16 týždňa ale celkovo som reagovala na ten počíatocny príspevok ze v 8. Mesiaci. Inak ja som vedela u 1. V 7. Týždni a u malého hned ako mi vynechal menzes 😝 proste som to vedela test som si robila s úplnou istotou. Ved každý by mal poznať svoje telo a jeho reakcie. A bolo mi velmi spatne 😀

cerez
12. feb 2014

@bastika Mne bolo tiež zle, ale poznám také čo im zle nebolo. Šťastné to ženy. Mne pri prvej bruško vyskočilo až okolo piateho mesiaca, dovtedy som nosila bežne rifle. No pri synovi som sa už v druhom mesiaci vyberala tehotenské nohavice. Pohyby som cítila okolo 20 týždňa. Čo sa týka kamarátky, tak normálne menštruovala, brala HAK, zle jej nebolo. Preto ten šok. 8. mesiac je už 8 mesiac, to už sú iné príznaky. Snáď sa jej podarí niečo vyriešiť.

barbara088
12. feb 2014

no ked zistila ze je tehu az teraz neviem ako to bude mat s peniazmi lebo podmienka na ziskanie prispevku je chodit na poradne raz za mesiac aspon alebo ako urci lekar

kiki68
13. feb 2014

poistovnu musi mat, ono ju totiz zo SK poistovne neodhlasia,pokial nepredlozi doklad o tom,ze je prihlasena do inej poistovne v inom state. Takze ak ma SK poistovmnu,tak tam bude mat asi nedoplatky,ale osetria ju,porodi na SK a potom to nejako dorovna. Ak predtym pracovala na SK v nejakom normalnom prac. pomere (nie zivnost ani dohoda) tak ak ma odrobenych tych 9 mesiacov matersku dostane,ak nie,tak ju nedostane. Tam uz by nastal o to vacsi problem. Urcite by mala ist na SK, ist na poistovnu, vybavit si veci, ist po lekaroch a nejak to na poslednu chvilu vsetko postihat. Mozno to tehu len tusila a bala sa toho z tych existencnych dovodov a ked sa to potvrdilo,tak uz by som povedala,ze jej hori pod zadkom... 😉 Viete ked nieco nechcete uplne vediet,tak si budete nahovarat,ze to je urcite len nafukovanie a nie pohyby... 😉

augustovkaa
13. feb 2014

No aj ja patrím k tým šťastným ženám, ktorým nebývalo vôbec zle. Pri dcére som vracala jeden krát a pri synovi ani raz, a to som cestovala ráno o 5,00 do práce nalacno. Keď si predstavím ako som vstavala 4,20 každé ráno, fuj:( Brucho mi rástlo až od 5. Mesiaca. Čiže keby sme sa nesnažili o bábätko, ani by som si nevsimla, že som tehotná.