icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
19. feb 2017

@nikola116 my sme tiež Senec a pripravu sme robili v Navrate. Určite odporúčam. Dieťatko pre nás sa už našlo,len riešime byrokraciu práve.

andydi
19. feb 2017

@sofinkalv Ahoj, my rozmyslame nad niecim podobnym, zatial mame v ziadosti len jedno dieta, ale trva to uz dost dlho. Zvazujeme, ze by sme rozsirili moznosti na surodencov do 2 a 1 roka alebo dvojicky. Ako ste sa nakoniec rozhodli, zobrali ste si tych surodencov a ako to zvladate ak hej?

kikuska_wedge
19. feb 2017

@anettta neboli detičky, resp. boli, ale neboli právne voľné. Zoznamy nám preveroval aj Návrat. Ale tak, dočkali sme sa. 😍

anettta
19. feb 2017

dievcata ja keby nemam biologicke deti, idem do pestunstva - tak, ze neni velka sanca ze sa vratia do biorodiny. a to u vacsiny deti neni. bo deti do pestunstva je more more takych ako chcete...biele deticky, malicke, surodenci... a prave podla mna tychto deti su plne detske domovy...co je hrozne smutne ☹

labudka
19. feb 2017

@anettta Tak my sme do pestúnstva a čakáme od septembra, a ešte nič, máme požiadavky 1-3, dievčatko, zdravé, majoritné, ale určite keby sme chceli dieťatko rómskeho pôvodu, alebo súrodencvo, mali by sme už doma

anettta
19. feb 2017

@labudka hej no to mate stale deluxe poziadavky 🙂 nam povedali, ze ak by sme zvysili vek nad 3 roky, ze by to slo rychlejsie. no a jasne etnikum...to vieme vsetci... ale myslim, ze sa vsetci raz dockame 🙂 drzim palce @labudka

anettta
19. feb 2017

dievcata a premyslali ste nad nosenim vasich adopciatok? ja teraz intenzivne riesim nosenie, ale ked ja som taka krpata!!!!mam 160 cm, ledva 50 kg aj s topankami a samozrejme zdravotne problemy...mate niektora skusenosti s nosenim aj pri takejto konstitucii??? dakujem krasne zd odpovede...

labudka
19. feb 2017

@anettta
Ja mám 156 a 62 kg, nosila som svoje deti v šatke, teraz vyrábajú neskutočné šatky, ktoré nosia same, ale nie, naozaj sú veľmi kvalitné ľahučné a zároveň dieťatko podopieraju tak že necítiš nadmernú záťaž,ked si ju dobre uviažeš, nosiť budem určite, veľmi sa to odporúča na vytváranie vzťahu, moja sestra má 50 kg a tiež svoje deti odnosila v šatke

anettta
19. feb 2017

@labudka len my budeme asi starsie dietatko, ja skor pozeram ergonosice...ale ty vole je ich strasne vela 😨 tak studujem ale neviem si vybrat...ach jaj...a kedze bude babo vacsie, tak satku nechcem, asi praktickejsi pre vacsie dietatko bude nosic...
a ty chces este nosit dievcatko, ked Vam ho vyberu? to uz bude asi velike, nie?

nikadomi
19. feb 2017

@anettta my sme kúpili manducu. Mal 3,5 mesiaca keď sme ho dostali a nosiť sa nechcel ani za svet.. skúšali sme všetko možné, ale nechcel, jačal neskutočne. Nechali sme tak, medzičasom sme manducu posunuli ďalej. Keď mal 10mesiacov, mal sople a upch. nos a nevedel spinkať poležiačky, len na mne a musela som ho nosiť- takmer som prišla o ruky, tak som na druhý deň poslala muža kúpiť ergobaby. Odvtedy sa nosíme. Teraz má 14.mediacov a dosiaľ mi zaspáva v nosiči 😉 Čiže treba skúšať. Ja som bola veľmi sklamaná keď nechcel zozačiatku. A teraz keď chce, tak už má aj 12 kg a je mi ťažký ☺️ Ale ešte sa to dá. Určite si nájdete svoju cestu. Držím palce

tortelinka
19. feb 2017

@anettta ja som nosila oboch, občas aj oboch naraz ak sa nedalo inak, to bolo už dosť(mám 150 cm a 43 kg), dodnes ponosím občas menšieho, má 2, 5 roka

anettta
19. feb 2017

@tortelinka super baby, dakujem za povzbudenie, na mna sa cela rodina hneva, ze co to za hovadiny vymyslam...mam starsie deti 13 a 10 a vtedy to nebolo a "dobre bolo" 🙂 ako hovoria nase babky 🙂 ale nevadi...
este poradte nosic! pozeram Lenkanosice, ale sa mi zda, ze na to, ze su nase slovenske su drahsie ako tie nie slovenske...
no ja potrebujem najst nejaky na "moju" postavu. mne sa strasne paci vzormi ten cesky kibi...

tortelinka
19. feb 2017

@anettta ja som mala šatku a potom mei tai

lalus
19. feb 2017

@anettta ja som mala kibi (ešte ho vlastne aj mám 😅 ) a odporúčam. ozaj veľmi dobrý nosič. Ale určite pre staršie dieťa. Ja som oboch nosila do 1 - 1,5 roka v pevnej šatke (veľa a často 😍), potom sme prešli na ergonosič. V tom Kibi by som ešte aj teraz veselo odniesla môjho 5 ročného 😂

anettta
19. feb 2017

@lalus no...v 5 rokoch bude nosit skor moje dieta mna 😉 a od akeho veku myslis ze by kibi bol ok? ja by som chcela tak od polrocneho nosit (taka moja predstava) - my asi mladise babo mat nebudeme 🙂 dakujem

lalus
19. feb 2017

@anettta myslím, že od polroka v pohode (ak nebude extra maličké)

rachel36a
19. feb 2017

@nikoleta164 my sme v poradovniku od 9/2013 , takze 3,5 roka a este minimalne 2-3 roky budeme caka, este nie sme ani v polovici toho co sme boli na zaciatku, vtedy 119, teraz 65 ☹

sofinkalv
20. feb 2017

@andydi Ahoj. My ešte stále čakáme. Od 10/2014. Takže ešte stále nič...

nikola116
20. feb 2017

@bosorkabb Joj to sa teším a koľko ste čakali ?

bosorkabb
20. feb 2017

@nikola116 jeden mesiac v poradovníku.

peja
20. feb 2017

Ahojte dievčatá, prosím, pomohli by ste mi? Potrebovala by som odpovede na otázky, neviem, kde to zistiť, kde sa pýtať, z Úradu mám len rýchle a nepriame odpovede, boli by ste niektorá taká zlatá a skúsili mi odpovedať, alebo poslať info, kde to mám hľadať? Ktorá už máte skúsenosti ... Malinká, napriek tomu, že je malinká 🙂, si vyžaduje veľa pozornosti a veľa toho popri nej nestíham ☹

- bábätko sme si brali z pôrodnice, keď mala necelé 3 týždne - na základe uznesenia/rozhodnutia súdu, podávali sme Návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, aby nám malinkú dali domov. Je toto už doklad, na základe ktorého môžem žiadať materskú? Ak áno, stačí dať zamestnávateľovi, alebo musím priamo cez Sociálnu poisťovňu? Alebo musíme čakať na ďalší súd?

- aký je teraz ďalší postup? Mali by sme žiadať po uplynutí 6 týždňov o predosvojiteľskú starostlivosť? Neviem, či mám ja naháňať Úrad, alebo či mám čakať, že sa nám s tým oni ozvú .... Či je tá lehota 6 týždňov od narodenia, alebo nejak inak? Alebo dlhšie?

Vopred veľmi pekne ďakujem za odpovede, veľmi mi pomôžete zorientovať sa.

Pekný dník všetkým, veľa optimizmu a trpezlivosti čakateľkám a tak isto aj všetkým maminkám 🙂

bosorkabb
20. feb 2017

@anettta ja mám 158 cm a 50 kg a máme manducu, malá strašne plakala keď sme ju do nej dali. Ale nevzdavam sa,budeme skúšať ďalej.

bosorkabb
20. feb 2017

@peja materskú žiadas s neodkladym rozhodnutym,musi byť vykonatelne a právoplatné,čiže musia byť na nom dve pečiatky. Z tym a rodnym listom dieťaťa ideš na sociálnu poisťovňu a poziadas o materskú. Ostatné neviem,lebo nas prípad je trochu iný. Isto baby poradia.

peja
20. feb 2017

@bosorkabb ďakujem za rýchlu odpoveď 🙂. Čiže mi stačí to prvé neodkladné rozhodnutie a nemusím čakať na ten ďalší súd po 6 týždňoch? Ja som z toho jeleň ☹

bosorkabb
20. feb 2017

@peja ano stačí ak mas na nom vyznacene vykonatelny a pravoplatny. Ak nie tak zbehni do podatelne sudu ktory rozhodnutie vydal a oni ti to spravia na pockanie.

zocharka
20. feb 2017

@peja Ahoj,mne stačila potvrdená vykonateľnosť (nemali sme ešte ani právoplatné), plus odovzdávací protokol,ktorý nám dali v DD v deň,keď sme si malú brali domov. A ešte rodný list. Všetko si aspoň 3X skopíruj. Všade to žiadajú.S tým som išla k zamestnávateľovi najprv (tam mi účtovníčka vypísala papiere pre soc.) a potom s papiermi na soc. poisťovňu. Podala som si hneď aj na dôchodkové. To mi poradili (nie všade sú také ochotné) lebo aj tak sa to musí potom vybaviť. Potom mi prišlo rozhodnutie a hneď začali vyplácať materskú. Tam ti aj povedia dokedy budeš na materskej a ktorým dátumom prechádzaš na rodičovskú,lebo my to máme krátené,nie ako matky,ktoré porodili. To máš čas riešiť. Ale na soc. pois. čím skôr. Držím palce. 🙂

fatma1
20. feb 2017

@zocharka O kolko je materska kratena?

peja
20. feb 2017

@zocharka ďakujem veľmi pekne 🙂

maartinkaa
20. feb 2017

@zocharka na dochodkove? myslis socialku? ja mam tam skoro dva roky hluche miesto, lebo vraj pokial nemam rodny list s nasimi menami, tak tam nemozem byt vedena,,,,bola tam taka mlada zaba. baby poradte, lebo uz vtedy sa mi to nezdalo, ved predsa, ked mam narok na rodicak, tak aj na toto by som mala mat,,,,

ckatka
20. feb 2017

@nikoleta164 mna by zaujimalo to co pises ze sa deje a ako sa hybe s poradovnikmi,...ja som bola v tom ze nic sa neda robit len cakat,...
my by sme prijali aj medzinarodnu adopciu, kludne by sme si vzali nejake nechcene babo z ruska alebo ukrajiny alebo inej krajiny,...tam ich je vraj habadej!
Mam kamarata ktory sa narodil vo vietname a adoptovali si ho v 10m jeho rodicia (Dani), ale u nas sa to vraj neda.
Nechapem preco...a je mi z toho smutno.