icon

Utajený pôrod - súhlas manžela

6. aug 2022

Ked chcem dat dieta na utajeny porod potrebujem k tomu súhlas manžela?

slniecko66
6. aug 2022

Toto by si spravila niekomu? On chce dieta a ty nie..
Tak ho daj po porode manzelovi a odid co najdalej.. spravis asi najlepsie co mozes.

zuzanockamt
6. aug 2022

@matkahelka to isté u nás...dieťa plače, stres panika 😂 a to nehovorím o chorom dieťati, ktoré odmieta akékoľvek formy lieku, o očkovaniach, keď dieťa robí cirkus atď

prasiatko30
6. aug 2022

A o tom utajenom porode ak je tam otec/manzel ja si myslim ze aj on ma pravny narok na svoje dieta - ja nechapem tvoje myslienkove postupy ty si myslis, ze porodis utajene, nechas dieta v porodnici, vratis sa domov a tvoj muz sa ani len neopyta cosa stalo s vasim dietatom a budete fungovat dalej akokeby sa nechumelilo a vsetky tvoje problemy sa zazracne vyriesia - ty si na tomeste horiaie ako si myslis. Vedz ze tvoj muz po utajenom porode a zrieknuti sa - aj jeho dietata- sa s tebpu rozvedie a posle ta kade lahsie - ak je to jeho barak - alebo si spakuje svestky a odide - pokial je to tvoj barak a bude hladat cestu ako sa dostat k doetatu. Pokial necces dieta tak porod, nechaj dieta muzovi/otcovi dietata a ty sa chod liecit alebo zacni novy zivot alebp co len chces ale nerob si iluzie ze tym ze sa zrieknes dietata vsetko bude zrazu ruzove a ok

hylary
6. aug 2022

Dotyčná sa už pozabavala, tak už nereaguje 🤔

prasiatko30
6. aug 2022

@zuzanockamt ako vies zeby neodcvicil ??? Si ho nechala tak ze nebolo inej moznosti alebo to hovoris preto zeby to neurobil tak ako sa to tebe paci?? Mm sa o deti postara a postaral vzdy ked bolo treba - ale musela som si zvyknut ze deti asi za ten tyzden dva nebudu mat organicku stravua co ja viem ake sprostosti na ktorych som si ja zakladala ale deti chodili do skoly, boli najedene, rozvezene na kruzky, osprchovane, mali pomocky do skoly a ked bolo treba tak si zavolal na pomoc babysitter a tu sme

matkahelka
6. aug 2022

@zuzanockamt ale prosim ta, taky su super ti chlapi, vsetko zvladaju. so svokrami, mamami, platenymi opatrovatelkami, sestrickami na dochodku. esteze zena-matka to vsetko zvlada sama, bez zastupu pomocnikov a v mnohych pripadoch, ako tu bezne citam, zial aj bez pomoci otca deti.

jaskolka
6. aug 2022

@prasiatko30 presne to si myslím aj ja. Autorka očividne koná a mysli pod stresom, nedokáže uvažovať v širších súvislostiach.Proste vidí len to ze "dám dieťa preč a všetko bude ako predtým". Absolútne neuvažuje, možno ani nie je schopná toho, čo bude nasledovať.
Aj to však môže byť prejav nejakych psychických problémov. Ktovie, možno tam dlho niečo tlelo a tetaz to "buchlo" v tehotenstve, veď to je náročný čas, hormóny, obavy, do toho možno nejaké problémy v rodine, aj keď nikde nepíše nič také podrobné. Len okrajovo spomína, že niečo so svokrou, ale nič že by muž bol zlý, tyran, ožran, a podobne.

zuzanockamt
6. aug 2022

@prasiatko30 Cvičila si niekedy vojtovku? Tam nejde o to odcvičiť tak,aby sa to mne páčilo, ale 3-4krát denne odcvičiť tak, ako je to správne. S totálne vrieskajúcim dieťaťom. Odmietol byť toho účastný. Kto zažil, vie, ako to cvičenie pre nezainteresovaných vyzerá.

prasiatko30
6. aug 2022

@matkahelka ale vsak to je to smutne ze matka si zvycajne mysli ze musi byt superwoman a robit to vsetko sama - poviemti nieco z coho budes uplne paff - nie nemusi a zem sa bude tocit dalej, dokonca sa mozes aj vybodnut na par veci o ktorych si myslis ze ak ich nespravis tak sa zruti svet - nie nezruti. Dokonca mozes nechat muza na par hodin s jehovlastnym dietatom a ist robit nieco co ta potesi a aj tak bude svet pokracovat🤷‍♀️

prasiatko30
6. aug 2022

@zuzanockamt odmietol lebo ty si tam a ty to budes robit kebyze nema inu moznost tak by to robil aj on

zuzanockamt
6. aug 2022

@prasiatko30 Ešte raz sa opýtam - máš skúsenosť s týmto cvičením? A nie, neurobil by to, považoval to za týranie dieťaťa, lebo presne tak to vyzerá na prvý pohľad.

matkahelka
6. aug 2022

@prasiatko30 presne tak, so vsetkym suhlasim. len neviem ktory chlap by zaplatil pomocnicu do domacnosti lebo zena to nezvlada sama. a neviem, ktory chlap by zaplatil babysitterku, lebo zena sa chce vyspat a nezvlada sama starostlivost o dieta? vnimas ten rozdiel? o tom tu pisem. ze tu poniektore pisete, ze ved chlap sa postara, ved mu pomoze mama, svokra, teta, sestra, santa claus. aj zene tolki pomahaju? jaaaj, zene nie, zena to zvlada sama. a ak nezvlada, tak po prichode muza z prace este dostane nalozene, co cely den robila, ked nie je domacnost tip-top a tepla vecera.

prasiatko30
6. aug 2022

@zuzanockamt viem ake to je cvicenie ale tiez ti poviem ze kebyze je na to sam a nema to na koho delegovat a bola by to jedina cesta tiez by to robil - mozno by to nerobil sam a nasiel si fyzio na to aby cvicil za neho alebo by nasiel aj inydruh terapie - nemozes vediet ludia ked su donuteni robia aj to co by si nemysleli zeby mohli robit - ale on ma teba a ty to robis preco by sa mal namahat a prezivat to🤷‍♀️

kiki68
6. aug 2022

Ved mozes odist od neho a vzdat sa rodicovskych prav. To sa da spravit aj bez jeho pritomnosti cez sud. On bude mat nadalej dieta a nastupi na matersku namiesto Teba. Ty odides a nebudes v tom dalej figurovat. To je asi najlepsie riesenie, nakolko on je rodic rovnakym dielom ako Ty. Nevidim dovod to manzelstvo tahat dalej, ak by si ho drzala v takej lzi a dieta mu vlastne vzala. To by som ja z pozicie partnera nepredychala. Na co by si s nim dalej bola, ved to nema zmysel. Daj mu dieta a proste pravne zariad svoj odchod. Kamoska tak mala mamu, vzdala sa prav a odisla. Tych 6 tyzdnov by asi bolo dobre na to, ze sa on tiez rozhodne ci dieta chce. Ale podla mna chciet bude. Moj muz by urcite uprednostnil dieta v takomto pripade a nie partnerku. To som videla od prvej minuty po porode. On to dieta nedal z ruky.

loginexistuje
6. aug 2022

samozrejme musis mat zuhlas ked si vydata lebo sa uplatni domnienka otcovstva (aj keby nebol otcom biologicky) otec ma rovnake rodicovske prava ako matka
ak to chces obist tak hniezdo zachrany ale ak sa otec dozvie moze to napadnut sud da urobit dna a moze mu dieta zverit (uz sa to stalo na slovensku)

zuzanockamt
6. aug 2022

@prasiatko30 Vidím, že asi lepšie poznáš môjho muža ako ja za 20 rokov 😂😂😂 Takže naposledy - nie, niektoré veci by nezvládol a ani neriešil prostredníctvom iných.

kiki68
6. aug 2022

@prasiatko30 moj muz je doma s dietatom aj 10 hodin sam, ja mam trosku blbe zmeny, druha aj home office, aj zahradu. Pridem a kuchyna dieta, vsetko obriadene. Aj muzi su rodicia

prasiatko30
6. aug 2022

@matkahelka tak ak dostanes nalozene tak potom je problem v tom ako mate nastaveny vztah. Ja hovorim o tom ze ak je muz donuteny a ma rad svpje deti tak sa tiez dokaze postarat zorganizovat sa

loginexistuje
6. aug 2022

a oni vedia ze si vydata overuje sa to voci registru utajeny porod znamena ze tvoja dokumenta ia sa vedie oddelene od dokumentacie dietata a podlieha utajeniu ale ak si vydata alebo neuplynula lehota od pravoplatbosti od rozvodu (300 dni) otec je tvoj manzel z pohladu zakona

prasiatko30
6. aug 2022

@zuzanockamt a bol donuteny?

matkahelka
6. aug 2022

@prasiatko30 nie, moj pripad to nie je, ale denne su tu presne taketo diskusie, aj "staznosti" priamo na stene. lebo zena musi zvladat vsetko. a chlap je king, lebo on to zvlada. a je vedlajsie, ze ma okolo seba armadu pomocnikov.

zuzanockamt
6. aug 2022

@prasiatko30 Bol s dieťaťom na MD, ale rehabilitáciu nerobil.

matkahelka
6. aug 2022

@kiki68 tema je o novorodencovi. tvoj muz zvlada starostlivost o novorodenca, zahradu a domacnost?

prasiatko30
6. aug 2022

@zuzanockamt nehcapes co to stale hovorim tcoj muz nebol niteny zariadovat a organizovat akolo rehabilitacii vasho dietata lebo ty si od zaciatku zobrala manazment situacie a pre niektorych ludo je pohodlnejsie robit vsetko ostatne - vsak to nie je zle, mate to tak podelene a nastavene a tak aj fungujete ja nehovrim ze tp je zle ale predstav si ze nedajboze sa ti nieco stane a nebudes tam - tvoj muz sa prestane uplne angazovat v tom co ty robis pre vase dieta len preto ze on to nezvlada??? Nehladal by ako vyriesit situaciu a naozaj si myslis zeby vase dieta ostalo bez potrebnej terapie len preto ze on na to nema zaludok???

prasiatko30
6. aug 2022

@matkahelka hej ale problem je v tom ako ten par funguje - to su ichc interne zalezitosti

zuzanockamt
6. aug 2022

@prasiatko30 to skôr ty nechápeš...stojím si za tým, že nie, muž sa nedokáže bez pomoci plnohodnotne postarať o novorodenca, dojča

nevenka
6. aug 2022

@tianna presne tak. Ja mam teraz covid, som tehotna a manzel sa o vsetko stara. No dnes uz kmitam aj ja, hoci mi je zle, lebo najmladsi je po ockovani MMR a do toho dostal covid tiez, ma stale do 40 horucky, ale rovnako tak dava zabaly, da najest, napit, prebaluje. Uplne schopny, ako kazda z nas. Teraz vari so starsimi detmi. Ja uspavam najmladsie.
@autorka to, ze rodina Ti hovori, ze su to len hormony, ze to prejde, neveria Ti, ja som to zazila po prvom porode, mala som poporodnu depresiu, no ja som vedela, ze takto to byt nema a sama som sa objednala k psychiatrovi. A pri tretom babatku, v tehotenatve som tiez dostala depresie, zrazu som nechcela to dieta, chlapceka, vsetko mi vadilo a plakala som v kuse. Ale ja som hlavnu pricinu nasla v inej veci a nebola tak zivotne dolezita, tak som sa s tym nejak bez psychiatra pohla aj sama a na babo sa casom zacala tesit. Ked som dostala preeklampsiu a hrozilo, ze maly mi moze zomriet, tak som zrazu pocitila o neho velky strach a uz som o neho z celej sily bojovala. A teraz mi druhykrat ma covid, chuda male a ja by som ho nedala za nic na svete. Aj dychala by som za neho. Takze nech TI HOVORI, KTO CHCE, CO CHCE, SAMA VYHLADAJ PSYCHIATRA, POTREBUJES HO! MAS CHOROBU, vola sa DEPRESIA, mozno aj PSYCHOZA uz, ked nie si schopna vidiet veci realne. Mozu za to hormony, nerovnovaha v mozgu, tehotenstvo spusta rozne chemicke procesy, kazdemu inak a kazdy inak na tie zmeny reaguje. Ty, bohuzial takto. Ale DA SA TO LIECIT, SU NA TO LIEKY, takze NIE PSYCHOLOG, ALE ROVNO URGENTNE PSYCHIATER. A pisem to velkymi pismenami, aby si to neprehliadla, precitaj si to a urob to! Zachranis si zivot.

evaachesa
6. aug 2022

@lenkasarka no tak na potrat je už zjavne neskoro, všakže? 🤷 Nikde neuvádza finančné ani iné problémy ..jediný problém je jej nenarodené dieťa. Myslím že by to tu napísala do podrobna, lebo aspoň by to mohla nejako odôvodniť. Ale najväčší problém vidím v tom, že nie je ochotná vyhľadať pomoc psychológa. Takto riskuje aj svoj život.

@luciaaaaa jedného poznám, no bolo to ešte dávno keď som bola na základnej škole. Žena zomrela pri pôrode a on ostal s ďalšími 2ma či 3ma detmi. Teraz to neviem dohľadať na nete. Myslíš si že keď jednoducho. Emas na výber z tak otec sa dieťaťa vzdá? Jednoducho urobí všetko preto aby to nejako zvládol. Zase nerobme z mužov nejaké troskyz ktoré by nezvládli starostlivosť o dieťa.
Môj muž mi je veľkou oporou a dokázal kolo malého všetko, okrem dojčenia. A keďže som nikdy nebola v situácii v akej je autorka, tak sa k tomu neviem vyjadriť ako by to zvládol môj muž na 100%, no jednoducho by musel. Tak ako musíme aj my ženy. 🤷

evaachesa
6. aug 2022

@zuzanockamt napríklad tu vojtovku u nás cvičil so synom len môj muž. Ja som to jednoducho nedokázala. Na všetky fyzio vyšetrenia sme chodili spolu. To že jeden muž to nedokáže, neznamená že to nedokážu iní...tak isto ako inej žene by to problém robiť nemuselo, alebo jednoducho by to musela robiť lebo iná možnosť by jednoducho nebola. U nás sa toho chopil manžel a ja som mu za to bola vďačná.

evaachesa
6. aug 2022

@autorka nestihla som si prečítať správu a už si ju aj zmazala. 🤷