icon

Utajený pôrod - súhlas manžela

6. aug 2022

Ked chcem dat dieta na utajeny porod potrebujem k tomu súhlas manžela?

cimage
6. aug 2022

Ak ma muz zaujem o dieta, tak dieta odovzdat po porode do jeho starostlivosti. Netreba sa bat, ked je treba, tak to zvladne. Ty sa podla vsetkeho musis dat psychicky do poriadku. Ked toto poriesis, tak budes mat iny pohlad aj na dieta a keby si ho dala hned prec, tak by si to velmi olutovala a dostala zas do depresii kvoli tomu.
Urcite to musis prebrat so svojim muzom. Nemozes ho z toho vynechat, pokial je to schopny jedinec. Nepisala si nic konkretne, ze co je za tvojimi stavmi. Nieco to urcite muselo spustit.

leskovael
6. aug 2022

Už si tu zakladala diskusiu a aj tak si ideš stále svoje.... Otras...

dilino
6. aug 2022

Ja ťa neodcudzujem nemám na to právo nepoznám tvoju situáciu ale s môjho pohľadu. Predtým než ideš rodiť sa pýtajú nejaké otázky a prvou z nich je či ste s otcom dieťata manželia. Ak áno má rovnaké rodičovské práva ako TY. Takže asi sa tomu nevyhneš ani TY. Ked povieš že dieťa nechceš po pôrode automatický sa pýtajú manžela či s tým súhlasi a chce dieťa do starostlivosti ON .Ak áno rodičovské práva prejdú na neho. Neviem ako je to s anonymným pôrodom ale nebude to také jednoduché. Ked TY sa nechceš starať a ON áno myslím si že aj keby bol súd o dieťa ako rodič ho dostane právne ON.Ked ste manželia ON má tak isto právo.Napišem TI s pohľadu matky ktorá mala ťažko postihnuté dieťa zbabraný pôrod ako mi lekár neskôr povedal trochu sa pomýlil.Aj ked zomrela 11 ročná keby bola možnosť mať dcérku tu istu ak by sa to dalo nevahala by som ani ja ani jej otec ani minútu. Nechápem však to že niekto nechce zdrave dieťa.Všetko pochopim ale toto že niekto chce dať na adopciu zdravé dieťa ktoré pochádza z manželstva no nepochopim.Alebo anonymný pôrod ked dieťa žiadne doma nemá narodi sa prvé a rovno do manželstva. Ved ked ste dieťa nechceli tak sú aj rôzne ochrany aj napláste aj rôzne telieska.Koľko je tu žien ktoré by chceli a nemôžu roky chodia preplakali more slz a TY to len tak chceš zahodiť v zmysle že dáš ho na adopciu ale viem že ked sú obaja rodičia vždy sa pýtajú aj toho druhého a rodičovske práva prejdu aj u otca.Máš depresiu nie je to žiadna hanba ísť k psychiatrovy.Veľa žien mamičiek aj tu na MK navštevuje psychiatra sú aj popôrodne depresie a rôzne iné.Nie je to žiadna hanba vyhľadať odbornú pomoc.Ale to že sa narodi do manželstva zdravé manžel ho chce a TY by si ju dala len tak na adopciu nepochopim nikdy v živote toto ak by bola postihnuta no dajme tomu že do ústavu lebo toto nie je pre každého sa starať o choré ale zdravé to mi rozum neberie toto.Lieč sa čim skôr aby sa niečo nestálo.Nechápem muža by si dalej chcela dieťa z vlastnej krvi spoločne nie.Tak ešte má nápada ale to fakt iba moja domienka že dieťa ktore čakáš nebude vaše spoločne ale to je fakt ak by som chcela mať rozprávkovú fantáziu.Lebo toto sa vysvetliť normálným rozumom nedá.Mysliš si že ked dáš dieťa cez anonymný pôrod že ťa dalej manžel bude chcieť to pochybújem určite s as tebou rozvedie aspoň si to tak myslim.Ked ste manželia za dieťa rozhodujete obaja rovnako.

luccija
6. aug 2022

@zuzanockamt ale ty si sa musela pozerat ako to dieta place.To sa im dobre hadze zodpovednost na zenu vedel by to aj on, keby musel..ako vela inych veci.Muzi su slabosi moja dcera si porezala skaredo ruku na dovolenka na stastie na SK leteli sme do nemocnice na sitie muz, ked to videl kropaje na cele v hoteli a isiel von, lebo som myslela, ze odpadne.V nemocnici som musela byt pri siti ja a chlacholit dieta nebolo cas na moje opustenie sa a tom som pri nom zazila uz 2 x.Ked prislo k stresu koniec

oblecenie99
6. aug 2022

Nie,otec dieťaťa do toho nemôže ako zasiahnuť. Do momentu pôrodu sa ani nedá určiť, kto je skutočným otcom dieťaťa. Manželstvo predpokladá len domnienku otcovstva. Pri utajenom pôrode sa utaji totožnosť matky. A keďže otcovstvo sa odvíja od matky, ktorá nie je znama, nemožno určiť ani otca, ani domnienkou. Niet matky, niet ani otca.
@loginexistuje

zuzi0911
6. aug 2022

Ale toto dieťa nemôže ísť na adopciu,nie je oprávnený volne...toto dieťa má otca,ktorý ho chce....na utajený pôrod chodia poväčšine ženy bez chlapov a teda,že ti muži ani nevedia,že dieťa nejaké je na ceste...toto si dist dobre neviem predstaviť.. tvoj muž, môže okamžite už v pôrodnici žiadať dieťa, a ak nie,urobia sa testy otcovstva.......nerozumiem ako sa toto dá urobiť len tak...

oblecenie99
6. aug 2022

@zuzi0911 vyššie som písala odpoveď

zuzi0911
6. aug 2022

@oblecenie99 teraz som pozrela...,ale aj tak je to cele divne ...ale zas keby otec po pôrode prejaví záujem a zisti sa ,že otcom je on tak dieťa nemôžu ďalej držať,či áno?

julish
6. aug 2022

Zlatko, sup k lekárovi, a nepíšem to preto, že si dieťa musíš nechať, píšem to kvôli tebe. Existuje predporodna depresia (mala som) a vyzeráš, že máš ťažký stupeň. Dá sa to liečiť aj počas tehotenstva, neboj sa, je ti pomocí. Prosím, postaraj sa o seba

oblecenie99
6. aug 2022

@zuzi0911 ako chcete zistiť, že otcom je on? Je to právne neznáme dieťa, nemôžeme ho len tak testovať.. ak nepoznáme matku,nemôžeme od nej odvodiť cez domnienky otca. A len tak odoberať krv na vysetrenia DNA testov nemozeme. Zoberme si príklad, že v tom istom istom zariadení takto anonymne porodia dve ženy, v tom istom čase. Zrazu priletí chlapík, a bude tvrdiť o sebe, že asi je otcom dieťaťa. Ale ktorého? Či budeme namatkovo testovať obidve deti? Na základe čoho im odoberieme biologický materiál? Že nejaký chlapik z ulice tvrdí, že mal by byť otcom? Je to kruté, ale bohužiaľ.. matka využije svoje právo. Mohla by aj riadne porodiť, vzdať sa rodičovských práv a ustúpiť, ale z nejakého dôvodu to takto robiť nechce. Iba ona vie, prečo považuje anonymný pôrod stále za prijateľnejšie riešenie.

prasiatko30
6. aug 2022

Zeny cim dalej to tu citam tym viac musimsuhlasit so 4m materskou dovolenkou pre matku a na to nadvazujucu 4m otcovsku dovolenku pre otca - muzi to zvladnu, ad 1 ak musia a potom su take zvalstne species ze oni tie deti naozaj radi maju a chcu ich a chcu sa o ne aj postarat - plnohodnotne ako aj matky. U nas susedia - suseda mala robotu v ktorej nemohla a nechcela po porode vypadnut ani na pol roka po 2mesiacoch bola v robote a na materskej bol chlap a nemal ani nany ani svokra nechodila nejako extra casto aby zachranovala vnuka z otcovskej starostlivosti - dieta prezilo, je to nadherny, slusne vychovany chlapcek, ktory ma nadherny vztah tak s matkou ako aj s otcom -nikto tym neutrpel, ze matka v 2m odisla do roboty.
@zuzanockmt - ja ta obdivujem si obetava matka a robis vsetko pre tvoje dieta ale aj ked ty nechces verit svojmu muzovi tak ja verim, ze kebyze je donuteny tak robi pre vase dieta tiez vsetko co je v jeho silach aby to dieta malo spravnu terapiu a bolo mu lepsie - ze on by sam osobne mozno vojtovku s vasim dietatom necvicil - mozno nie, ale co ty vies mozno by zacal studovat na www a nasiel by alternativne cvicenia alebo terapie, ktore by dietatu mohli pomoct v rovnakej miere ako vojtovka, mozno by si nasiel niekoho kto by s dietatom cvicil za neho - tvoja svokra/svagrina/sused z 5 poschodia alebo studentka fyzioterapie. Ako vobec nevies a netusis ako by sa vynasiel aby dietatu dal co potrebuje. A myslim si ze to by tvoj muz urobil - to ze bol na md svedci vela o nom a o jeho vztahu k vasmi dietatu. Zeby to nerbil tak ako si ty zvyknuta a ze to musis robit ty osobne tak asi nie ale ver mi zeby sa vynasiel

luccija
6. aug 2022

@oblecenie99 mne sa to nechce verit, ze tak lahko moze prist muz o svoje dieta.Ani, keby sudne ziadal testy DNA?
Ved ma na to pravo.co pisala autorka v tom, co zmazala?Bud to dieta nie je jeho, alebo ma deprsiu a nevie prijat zodpovednost za to, ze sa stane matkou.Neverim, ze tieto otazky nepreberala so psychologickou a ta, ked videla v akom stave je a ake ma myslienky neodporucila by psychiatra.Uz by si clovek myslel aj, ze to je vymyslene…predsa ten muz musi vidiet ci kupuje veci pre dieta a v akom je stave.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
tianna
6. aug 2022

@zuzanockamt u nás žiaľ aj diagnóz.. syn je psychiatrický pacient, teda o to je to ťažšie. Ale aj čo majú kamošky deti v tomto veku hovoria to isté, že s bábätkami je to oveľa ľahšie.. 🙂

tianna
6. aug 2022

@matkahelka žiaden problém 🙂 po pôrode najstaršieho syna som na tom nebola dobre fyzicky ani psychicky, dieťa milión problémov, ja cez 40 stehov, nevedela som poriadne fungovať pol roka. K synovi vstával, kŕmil ho, utisoval. Ráno o pol 6 vstal a šiel robiť (žiadna kancelária, ale ťažká práca na stavbách). Prišiel domov navaril, upratal, staral sa o syna. A to mal 25.

oliva276
6. aug 2022

Myslím, že sa s myšlienkou na utajený pôrod a vzdanie sa dieťaťa predbežne len pohrávaš, najradšej by si bola, keby sa celá situácia vyriešila bez tvojho veľkého angažovania sa. Možno únava zo života, ďalšie deti, málo financií, málo spoľahlivý muž, minimálna pomoc od príbuzenstva, zúfalstvo... nakopí sa to a potrebovala by si od všetkého ujsť.

Problém je to, že časom by ťa výčitky ničili.

solange7
6. aug 2022

Nemozes mat anonymny porod ked mas manzela. Dieta nieje pravne volne ked sa ho ty vzdas. Ak nejake skutocnosti zatajis, pojdes do basy ked ta muz uda. Toto je inak na rozvod. Riadne spekulujes. Ked porodis, daj dieta muzovi, rozved sa a zi si svoj zivot. Lebo evidentne na nic ine cele dni nemyslis. A pokracuj v sedeniach u psychiatra.

maminkadeticiek
6. aug 2022

Mne vobec nepripadas ako psychicky na dne.Tolko smajlikov pri spravach...Na dieta si sa najprv tesila,uz sa netesis a extremne naliehavym sposobom ho nechces.Chces ho zrazu uplne vytlacit z vasej rodiny.Nezvazujes manzela,babky alebo kohokolvek z rodiny kto by sa o nu staral,ty chces utajeny porod.Toto je bud blbost na mraky,alebo fakt uvazujem ze sa ho chces zbavit,lebo ako napisala jedna kocka zistila si ze nie je muzovo.

mima172
6. aug 2022

Prečítala som si tvoje odpovede a prepáč za úprimnosť, no prosím, vyhľadaj lekársku pomoc - ihneď. Si stratená, uchádzajú ti základné súvislosti. Naozaj si myslíš, že manžel ta bude ďalej milovať až za hrob, keď dáš preč dieťatko, ktoré on chce vychovávať? Nechaj mužovi deti a radšej sa choď liečiť a vráť sa, keď budeš fit.
Keby muž nemá o dieťa záujem, tak áno, utajený pôrod je jedna úžasná možnosť, milión krát lepšia ako potrat, no pokiaľ je biologický rodič, ktorý dieťa chce, tak nerozumiem ako vôbec môžeš uvažovať o niečom takom.
Nemyslím to v zlom, no si psychicky rozbitá, chorá, lekári ti pomôžu. Držím palce tebe, no najmä tvojmu manželovi, aby zistil, čo plánuješ a zachránil situáciu 🙏

zooeynka
6. aug 2022

@solange7 zena, zena.....vies co znamena utajeny? Proste utajeny, nie, nepotrebuje suhlas svojho manzela na UTAJENY porod. Nepovie ani meno, nic, odrodi, dieta jej ani neukazu, ani pohlavie nepovedia, odnesu prec a o 6 tyzdnov bude adoptovane. Je mozne ze otec sa bude domahat svojich prav, ale je to zlozite dokazovat kedze matka"nie je znama". Dobry pravnik by to mozno dokazal, ale je to na dlho. Nepoznam taky pripad.

tecko28
6. aug 2022

@luciaaaaa predstav si, ze je vela chlapov, ktori to zvladaju a bol dokonca aj jeden velmi medializovany pripad par rokov dozadu, ze ani neboli manzelia, matka utajene porodila (chlap sa dozvedel kam isla rodit) , o dieta sa zacal po porode zaujimat, urobili mu testy otcovstva, ktore dokazali,ze je otcom a dieta mu bolo zverene, isiel na matersku a stastne ziju doteraz . Dievcatko uz moze mat aj viac ako 10 rokov.

zooeynka
6. aug 2022

@tecko28 nemas viac info o tomto pripade? Ako dlho trvalo kym biootec dostal dieta?

ummimaryam
6. aug 2022

Môžeš sa hanbiť. A toto sa ti vráti tisíckrát a budeš ľutovať, ale nebude cesty späť.

solange7
6. aug 2022

@zooeynka "zena zena", jej manzel nebude jednobunkovec aby to neriesil. Nieje vsetko tak jednoduche, ako si myslis. Ak ju uda, tak sa to da uplne jednoducho zistit.
Mali sme dva pripady, kedy zeny na zaklade udania tvrdili, ze rodili anonymne. Takze prva cesta bola preverit vsetky anonymne porody. Nic nieje anonymne, ked sa jedna o trestne konanie. Mimochodom spominane dve zeny svoje deti porodili svojpomocne a zbytok si uz mozes domysliet.

zuzanockamt
6. aug 2022

@solange7 Už tu právnička napísala, ako je to po právnej stránke.

gertrudaosem
6. aug 2022

Áno potrebuješ

zooeynka
6. aug 2022

@solange7 ak rodili svojpomocne, tipujem doma, tak to nebol utajeny porod! Zrejme odovzdali dieta do hniezda zachrany a to je nieco ine ako utajene porodit v porodnici.

mariejenka
6. aug 2022

Tu sa píše o vydatej žene, ... Neexistuje toto,aby jedna žena tak nenavidela manžela,ze ich spoločné v manželstve splodene dieta da na adopciu,utajenym pôrodom. Kedy to dieťa stratí šancu poznať svoj pôvod, biologicku rodinu...je nespočet súdnych žalôb deti,z utajených pôrodov,na ESĽP ktoré sa domáhali poznať svoj pôvod,rodinu. Kde je hranica ktoré právo je viac...matky na jej identitu, alebo dieťaťa na jeho identitu???
Pani Autorka, dieta ma otca,babky...vy nemáte mamu,otca, súrodencov, celá rodina sa bude pýtať kde je dievcatko?
Dajte prosím niekto otázku právnikom,ako je toto možné ze môže prísť vydatá zena do pôrodnice rodiť utajene,ked v manželstve automaticky dieťa otca má.b

evaachesa
6. aug 2022

Baby, našla som podobnú otázku v poradni ohľadom utajeného pôrodu a práva otca na dieťa. Je to hrozné, no podľa všetkého s tým otec nemôže vôbec nič urobiť. Neuveriteľné a hrozné zároveň. 😰
https://ficek.sk/utajeny-porod-a-pravo-otca-na-...

evaachesa
6. aug 2022

@zuzanockamt kto to prosím písal, chcem si prečítať, no už sa tu strácam a nestíham všetko čítať. Vďaka. Myslím tu právničku.