icon

Behanie počas prvého trimestra

18. feb 2025

Ahojte bežkyne, ktoré sa venujete behu dlhšie a máte čo to nabehané. Je v poriadku behať na začiatku tehotenstva intervaly, alebo je vhodne znížiť intenzitu a behať len pomalým tempom. Ma to nejaký vplyv na vývoj a udržanie plodu ? Vopred ďakujem za odpovede od tých, ktoré majú reálne skúsenosti v súvislosti s touto témou.

andaluzia12
18. feb 2025

Ja som behala. Mudr som sa pýtala, nenamietala… avšak ja som behala kopce a nespevné lesné cesty, začala som behať radšej po cyklochodniku… v 5. mesiaci som začala krvácať, viac som nebehala…

autor
18. feb 2025

@andaluzia12 áno traily tiež zvyknem behávať .. fuha, ale všetko dobre dopadlo dúfam..

rebcav
18. feb 2025

Ja by som nebehala /neviem koľké tehotenstvo máš/. Bola som 4x tehotná, mám 2 deti aj to začiatky vôbec nevyzerali dobre. Ale áno, každá sme iná u teba by to bolo možno ok, ale určite by som neriskovala .....

3petka
18. feb 2025

Ak behávaš a nemáš žiadne problémy, kľudne v tom pokračuj. Jediné na čo si musíš dať pozor je myslím pulz lebo pri určitej výške už nemáš také okysličenie a to by mohlo uškodiť. Takú mám info ale možno trepem a niekto ma opraví.

lienka9
18. feb 2025

Ja som od zaciatku citila pnutie v maternici (alebo ako to nazvat)pri behu,tak som radsej prestala..nebolo mi to prijemne,ale poznam babu co behala az do 7m,ale urcite treba zvolnit a davat si pozor na pady a podobne

oktober3
18. feb 2025

Neviem čo ratas ako bežca. Zabehla som dva krát maratón, ale mám fázy, kedy beham menej a niekedy viac.

Mám tri deti. Pri každom bol problém.
Či už krvácanie alebo iné problémy.
Myslela som si, že pri treťom sa už nebudem báť a budem robiť všetko ako predtým, ale...
Nie
Nakoniec som oddychovala. Život dieťaťa mi je prednejši.
Nakoniec som aj dobre spravila, lebo malý mal od začiatku veľké problémy s placentou. Nakoniec sa aj predčasne narodil.

Keby som v tehotenstve behavala, isto by som si vyčítala, že to bolo tým. Poprípade by sa mohla placenta odlucit.

Proste. Nikdy nevies, čo sa stane a mne to riziko za to nestalo.

Mať zdravé dieťa je to najdôležitejšie...
Takže ja osobne som vôbec nebehala. Len prechádzky.

rivini
18. feb 2025

Jogging ano, intervaly nie. Ani nie tak kvoli babatku, skor to skodi v tehotenstve uvolnenym vazivam a panvovemu dnu. Aby si potom nemala pokles po porode z toho nadskakovania. Behavala som do 6. mesiaca, ale len vo velmi lahkom, joggingovom tempe, ziaden rychly beh. A musis sledovat pulz, ten nesmie vystupovat nad 140. a nebehat sama, kvoli riziko padu. Omnoho lepsie je vsak plavanie, bicykel, nordic walking a lahsi silovy trening, alebo tanec.

petranelkova
18. feb 2025

Ano, ak behavas pravidelne a dlho, tak by som v tom neprestala. Teda pokial nemas ziadne problemy ani co sa tehotenstva tyka, samozrejme.

tanicka907
18. feb 2025

Ahoj, sporty, ktore si vykonavala pred tehotenstvom mozes nadalej vykonavat aj pocas tehotenstva v miere akej ti to telo (a zdravy rozum, rizika) dovoluje. Samotna fyzicka aktivita dietatku neskodi. Pre telo by to bola nadmerna zataz, ak by si nikdy predtym nebehala, ale zacala by si v tehotenstve lebo ja nvm napr rychlo priberas atd...
pohyb je pre dietatko v brusku prospesny, ale pocuvaj svoje telo, cize to, ze teraz nebudes vediet vladat behat, neznamena, ze uz nikdy nic nenabehas (mne chvilku trvalo sa s tymto zmierit).

Ja som napr hned na zaciatku prestala behat, zvlastne ma bolelo brucho pri behu, ale chodila som na spinning a plavat, sport som potrebovala.

Co sa tyka rizik, su aj teorie, ze odrazy pri behu hlavne na tvrdych povrchoch mozu skodit, asi si nacitaj aj tuto teoriu, aby si si zvolila napr iny teren

deti95060810
18. feb 2025

tiež som behala kým som to neprehnala a nezačala krvácať. Takmer som potratila. Odležala som si to v nemocnici .
pri ďalších tehu som už také blbosti neskúšala. zaujímavé že bicykel mi neškodil - samozrejme to len tak veľmi rekreačné tempo, až takmer do pôrodu.