Pohoršovanie ľudí nad IVF
Dobrý večer musím to niekomu aspon napísať čo sa mi dnes stalo ...riešime umelé a tak ako aj ostatné páry sme si to nevybrali jednoducho to je osud ...boli sme v centre kde dali mužovi ziadanku na serologicke vyš. (ODBER KRVI) ze ma ist svojej obvodnej a ta mu to spravi...tak sme sa vybrali nasej obvodnej a ta odmietla muzovi zobrat krv ze to je proti jej zaujmom ja som sa s nou nechcela dohadovat lebo by som asi vybuchla a to by mrzelo nielen mna ale aj ju... muzovi povedala ze ona moze odmietnut pacienta ked to uzna za vhodne a je to proti jej zaujmom...ze jed oni vyberu jednu zdravu spermiu zabiju vsetky ostatne...akoze rozpravala mu same bludy proste bola zaujata ani si nenechala vysvetlit ze my zato nemozme ze ak chceme dieta nemame inu moznostbola som strasne nahnevana a zobrali sme karty a odisli ...ako moze doktor toto povedat?ved to je normalne v dnesnej dobe ...ze sa deti rodia aj takto... mlada doktorka co skoncila skolu pred par rokmi...
@777januska777 A ked sa robi nativny cyklus, odoberie sa jedno jedine vajicko a nevybera sa ziadna metoda ako isci a pisci a podobne, ale necha sa to tak, ze oplodni ta najsikovnejsia spermia?
Je to vtedy v poriadku? Nikto nic neselektuje len sa to prorodzene spoji mimo tela.
@777januska777 vies o tom procese velmi malo ako vidim..je mnoho moznosti...
@katty2012 no a čo je veriaci fanatik? Tak ako je veriaci fanatik je aj ateista fanatik. A myslím si, že fanatizmus je pre teba niečo iné ako pre mňa. A ako som už vravela v inom príspevku, veriaci človek nebojuje proti právu ženy, ale za práva dieťaťa. Tu je ale ťažko nájsť spoločnú reč, keďže pre veriaceho človeka je interupcia vražda. Tak ako je napríklad pre teba vražda, ak niekoho zastrelia pri prepade, ale pre toho lupiča to nie je vražda, pre neho to bolo len vyriešenie situácie. Takže prečo by sme mu mali brániť sa slobodne rozhodovať.
@viestta suhlasim. Ma pravo to odmietnut, ako aj ja na zaciatku svojej kariery sekundarky, ked som odmietla napojit pacientov na chemoterapiu. Urobil to za mna iny kolega a nikdo mna neriesil. Najdete ineho lekara, drzim palce autorke.
@nedockavasom no pozri ako veriaca katolícka musíš sama hľadať logické odpovede v tom prečo to katolícka cirkev nepovoľuje, je o tom veľa dokumentov. Pozri ja to neodsudzujem, lebo neviem aké to je a ja nie som od toho aby som súdila taký pár. Aj ja mám kamarátku, ktorá podstúpila umelé oplodnenie a viem, že sa roky snažili. A poznam aj baby čo podstúpili interupciu. Ale to neznamená, že to budem schvaľovať. Jednoducho je to hriech a to musím povedať. Boh ale vidí do srdca, vidí trápenie tých ľudí a vidí aj okolnosti na základe akých sa rozhodli. Boh je milosrdny, ale je aj spravodlivý. V živote som aj ja mala veľa vecí, ktoré neboli, tak ako som chcela, ale potom som si uvedomila, že to sú len moje predstavy alebo moje túžby a niekedy bolo ťažké prijať Božiu vôľu.
No... zial, aj v 21. storoci napriek akejkolvek logike sa stale upinaju k historickym bajam a povestiam...
@fokuska tak to ja už takéto veci úplne neviem. O toto som sa nikdy tak dopodrobna nezaujímala. Ale myslím si, že ak sa neohrozuje a nezabíjaju sa ďalšie deti, tak by to nemuselo byť nejaké zlé. Ale ako vravím neviem to takto dopodrobna.
@nedockavasom súhlasím, neviem o tom veľa. Ja som ani neplánovala spochybňovať celkovo umelé oplodnenie a všetky jeho možnosti (iba tie o ktorých viem, že sú vážne zlé), ale ja som sa len chcela zastať lekárky na ktorú sa tu spustila vlna nevôle.
@777januska777 tam je asi pre mna velky rozdiel.. ja verim v Boha, nie cirkev.. lebo cirkev je vola ludi.. a ludia si pravidla prisposobuju ako im to vyhobuje, hlavne na ovladanie tych slabsich a menej stastnych... a ano, je vela dokumentov, ale aj vela informacii o IVF a preco by to povolene malo byt...a ze zrovna krestansky boh to neuznava... vedela si, ze napr. Islam to povoluje?
@777januska777 doktorka moze mat svoje vyhrady, ale musi vediet aj ako ich odkomunikovat a nekopat si do inych, lebo maju iny nazor... krestan by mal byt tolerantny..
@777januska777 Ked take veci nevies a nezaujimas sa, tak preco pises, ze :" Kresťan má výhradu vo svedomí v tom, že chce chrániť život od počatia a pri umelom oplodnení to neplatí, tam sa nevhodné deti zabíjajú."
Preco tu potom podavas skreslene a nepravidve informacie a odvolavas sa na ne v ramci "obhajoby" spravania lekarky?
@nedockavasom Nie krestansky Boh neuznava... krestnaska cirkev neuznava. Samotny Boh sa nikomu nezjavil a nepovedal, ze neuznavam IVF, nerobte to.
@nedockavasom tak ja verím v cirkev, lebo predsa nebudem zatracovať také úžasné spoločenstvo, len na základe ľudí, každý má predsa svoje chyby. Tak v islame je to povolené asi hlavne z dôvodu, že dieťa nie je človekom od počatia (už nwm ako sa tá baba moslimka odialto z MK volá to kedysi spomínala).
@fokuska ako som písala, ja som vyjadrovala svoj názor k umelému oplodneniu, ktoré sa najčastejšie praktizuje. To že sú aj iné som predsa nespochybnila.
@777januska777 ale mne je uplne jedno, co je pre teba vrazda, to neriesim. ale riesim to, ked mi veriaci fanatik ide diktovat, co mam za vrazdu povazovat ja, co mam robit a co nemam
@fokuska krestanska cirkev neuznava ani taky sposob umeleho oplodnenia - z viacerých dovodov. Oplodnenie umelym sposobom ide proti Bozej voli a bez aktu lasky. Ide o to ze ja a teraz chcem dieta a hotovo. Clovek neveri v Boha a v jeho riešenie. Za dalsie - hormonalna stimulacia pred poškodzuje zdravie ženy. A v neposlednom rade , embryo ma aj tak menšiu šancu na prežitie, kedze ide o umelý proces , pričom je vkladane do maternice, ktora ma zrejme problem udržať plod. Čiže ano, veriaca dr. si može uplatniť výhradu vo svedomí
@katty2012 tak napríklad mne nevyhovuje, že mi väčšina ľudí (štát) bude prikazovať, že musím ísť v obci 50tkou. Alebo, že mi niekto bude zakazovať si zobrať v obchode to čo práve chcem, nechápem prečo by mi to mal niekto zakazovať.
P.S. to bol len príklad
Zmenit okamzite obvodnu a henta pipina nech vrati diplom. Jasne a tie miliony co doplavaju aj prirodzene do posvy a vitaz je len jeden tam spravia co? Budu zist stastne roky vo vagine az o 80 rokov nepomru ci co ? Boze moj ta medicinu studovala za klobasky.... 🙏🏻🙄🤷♀️
@cecilia29 no a ta knizka menom Biblia a storka o neposkvrnenom pocati je tiez iba umele oplodnenie zeny. Tak potom neviem co broja proti tomu. A dieta z lasky predsa je, ta tuzba po dietati tych rodicov aj za cenu , ze vytrpia zdravotne svoje je o hlbokej laske. To potom asi podla krestanov je aj taky utrogestan a magnezium hriech. Ved je to umele udrziavanie plodu...
@fokuska mas pravdu, zle som.napisala, ale myslim si to iste, co ty
@777januska777 booze, fakt si mimo misu...sorry
Vidím, že som si práve klikla na minule storočie, čo už. Vám držím palce, samozrejme s iným dr.
Ked tak nad tym premyslam..ved IVF je vlastne spravne riesenie a mala by ho cirkev, podla logiky, podporovat... ved inak by tie vajicka a spermie a embry nikdy nemali u neplodnych parov sancu..tak maju aspon nejaku.. 🙂))
@sandrusa777 to co je za strigu? Nezaoberať sa tým, buďte radi ze ste od nej odišli, pani očividne zaspala v minulom storočí alebo je premotivovaná kresťanska. Ja som veriaca, ale čo je moc, to je príliš. A držím palce na ivf!
Útočí uráža vyhraza sa
@bluka2 minule??? Mam pocit ze niektori/e su mentalne v 1600-1700 a najradsej by carodejnice upalovali...
@sandrusa777 dobre ranko. My sa tiež stretávame z neochotou a preto musíme viac vyšetrení robiť cez súkromne ordinácie, kde aspoň takéto polená pod nohy nehádzu. Všetko sa tím predražuje. Aj pre overenie podpisov sme boli radsej vo vzdialenom meste. Je ťažké klučkovať medzi doktormi, a ešte zložitejsie porobiť vsetky vyšetrenia pod rúskom tmy"aby sa clovek striasol osočovania z ich strany. Ale dá sa to. Cesta je, ak je pevná vôľa. Obchádzali sme hlavne svojích obvodných. My si tímto prechádzame, vidíme aké je všetko okolo toho zložité. Mysli na to, ze pre teba a tvojho muža je to skúška, ktorá Vás spojí este viac. Budete viac pružnejsi vo Vašej láske a ostatné problémy budú maličkosť. Držte sa a myslite spoločne v krajší zajtrajšok🙂

@fokuska tak tu ide podľa mňa o celý proces a to taký, že človek si vyberá najvhodnejšie vajíčko a najvhodnejšiu spermiu, podľa svojho úsudku, nenechá to na Bohu a prírode.