40 ročná mamička - Tripple test
Je tu prosim 40 rocna mamicka, ktorej vysiel prvý geneticky screening pozitivny? Ak ano, aka hodnota?
Nepiste mi tu mamicky mladšie PROSIM. ĎAKUJEM
@katkatonkova to boli hodnoty prveho screeningu, či priemer po druhom? A nasledovala amnio? Ďakujem🙂
Screening je súborom rôznych hodnôt viacerých výsledkov, asi je to najlepšie prejsť všetko s lekárom, ja som mala všetky namerané hodnoty v poriadku, celé to deformoval vek (42 rokov). Pokiaľ viem, nasleduje meranie NT a vyhodnocuje sa to všetko spolu až po ďalšom odbere krvi. Netreba to podceniť, ale v tejto fáze sa netreba ani plašiť. Nemusí nutne nasledovať amniocentéza, predtým je možnosť trisomy alebo nifty testov, rovnako ako genetická konzultácia. Treba v každom prípade počkať na všetky výsledky kombinovaného prvosemestrálneho skríningu a potom zvážiť ďalšie možnosti.
Tu je to popísané detailne:
https://zdravyporod.sk/skriningove-vysetrenia-p...
@borabalazova ano viem vsetky tieto info, ano konzultovala som s genetikom, som druhorodicka, trizomy test uz cakam vyskedky. Moja otazka znela len aky hodnoty boli namerane 40tnickam maminam.
Triple test nieje pozitivny alebo negativny. Je to len statisticka pravdepodobnost ze z X tehotenstiev sa jednej narodilo dieta s poruchou. Realne to ale ma malu vypovednu hodnotu bez dalsich vysetreni ako dobre morfo sono a nifty/trisomy/amnio.
Neviem ako to robia ostatne labaky, ale ked som dostala svoje vysledky, tak tam boli dva - jeden bez zohladnenia veku a druhy s vekom a ten rozdiel bol obrovsky 🤷♀️ Mam 34.
Fúha, detailne si jednotlivé parametre nepamätám, tých je veľa, len si tak nejako matne spomínam, že štatisticky som mala napr. DS vo výsledku 1:43, ale bez započítania veku 1:2500, čiže všetky ostatné výsledky (odbery krvi, NT, ultrazvuk, etc.) boli v norme na úrovni 21 ročnej ženy. Tak mi to vysvetľoval genetik a korigoval mi výsledky bez započítania veku.
@borabalazova ok dakujem
Pri tychto testoch je hranicna hodnota tusim 35 rokov. Ja som rodila druheho v 36 a prve testy mi vysli 1:190, druhe v 16 tt 1:5. Maly je zdravy.
@radkako 40 a mala som tusim1:47 ci ako. Ja mam pocit, ze tripple sa uz nerobia. Len ten kombinovany screening. Okrem toho takyto udaj ti nic nepovie. Kamoska mala "negativny" a ma downika. Moj vysledok bol " pozitivny", pritom je to uplne blba interpretacia vysledkov. Su tu baby s 1:5 a zdravym babom.
Tak, ale pokiaľ ste si nechali urobiť Trisomy test, výsledok je na pár promile percenta presný v genetických anomáliách, možné vývojové anomálie sa potom sledujú morfologickým ultrazvukom.
@borabalazova ano 🙂 mam dr.Cunderlika
Tak viac nateraz urobiť neviete. Štandardný prvosemestrálny kombinovaný skríning (donedávna sa to volalo tripple test) vychádza u žien 40+ štatisticky vždy zle práve kvôli parametru veku.
@radkako ja som aktualne tehootna v 40 tripple testy v 2 trimestri vyšli pozitívne na downa 1:147 bola som odoslana na genetiku a amniocentezu. Geneticke testy negativne amniocenteza negativna. Absolvovala som aj morfologicky ultrazvuk v BA u MUDr. Holana tiez potvrdil ze ziadne znamky downa nie su
@katherine12 pisem spravu
@radkako ja som v 35 rodila a davala som si robit v 12tt nifty a v 14tt kombinovany test. Tym padom by bol tripple test uplne nepodstatny. Ale vek sa udava vsade, rovnako metoda pocatia. Ja som chcela mat v ruke hned nieco presnejsie a to help prave nifty. Dieta je zdrave, vyslo to ako to aj vyzeralo. Nam povedali, ze mame vysledky ako 25rocni rodicia. Ze nam proste velmi dobre pasuje genetika spolu.

Pri prvej dcére 1:96....36 rokov....zdravá....pri synovi 1:16 ...40 rokov ....zdravý....pri oboch som mala NT 1,0....a Triple testy pozitívne z krvy....