icon

Aké poruchy odhalí Nifty test a sono?

26. nov 2024

Ahojte, som v prvom trimestri, dr. mi ponukla nifty test, dala brožúru, nech si to premyslim. No uprimne, som z nej jeleň. Vie mi niekto laicky napísať, aké poruchy sa zistia- vylúčia? Som po 40. roku, takze zvýšené riziko tam bude.Vravela, ze sa aj tak kombinuje so sonom.

kiki68
26. nov 2024

Vylucia sa ak ide o verziu pro syndromy, potom aneploudie a microdeletions, inak povedane to, co nesedi na chromozomoch. Od cca 10-11 tt koluje v Tvojej krvi dost fragmentov DNA toho babatka, co cakas. Tieto fragmenty vedia v Tvojej krvi identifikovat a vidia, ze ako to sedi/ nesedi dokopy. Tie chromozomy totiz musia mat presny pocet a byt parovane tak, ako to je spravne medicinou a vlastne prirodou urcene. Odchylky, co nesedia su tie rozne syndromy. To je tak velmi laicky povedane. A na zaklade tohto, co najdu vedia vyhodnotit percentualne, ze je to v poriadku. Je to velmi dobra metoda na zachytenie realnej moznosti, ze nieco nesedi. Potom uz nastupuje na radu amniocenteza. Nifty test vsak ma uz velmi vysoku spolahlivost a vysledky su skoro vzdy totozne s realnym nalezom. Uz som ho raz absolvovala a o dva tyzdne znova. Pred 5 rokmi to super pomohlo hlavne kludu nasej duse, ze babatko je ok. Aj tak bolo. A teraz dufame v to iste.

autor
26. nov 2024

@kiki68 ďakujem

autor
26. nov 2024

@kiki68 este sa spytam, ked sa z nifty testov vyluci pravdepodobnost genetických ochoreni ako napríklad dawnov syndrom, tak netreba specialne sono ci amnio?

michaela329
26. nov 2024

Amnio netreba, ale sono určite áno. Lebo nie všetky vvch majú pôvod v genetike.

anicka329
26. nov 2024

Ja som otehotnela v štyridsiatke, dávala som si test nifty pro, na tom letáčiku je zoznam tých syndrómov, na ktoré sa testuje, ale ak tak som tým názvom nerozumela. Tie testy mi robili už v 11.týždni. Aj keď Nifty vyšli dobre na sono som bola v prvom aj v druhom trimestri a v treťom už u svojho gynekológa. V druhom trimestri v 20. týždni u Grochalu. Ja by som napr. na amniocentézu nešla.

kiki68
26. nov 2024

Urcite sono v 20tt treba, morfologicke, ale aj to pri kombinovanom teste je super v 12/13tt. Lebo Nifty nevie odhalit anomalie organov. Iba chromozomy. Ale napr ked ma dieta iba jednu oblicku, tak to odhali kvalitne sono.

autor
26. nov 2024

@anicka329
@kiki68
@michaela329 ďakujem dievčatá za vysvetlenie