Aké poruchy odhalí Nifty test a sono?
Ahojte, som v prvom trimestri, dr. mi ponukla nifty test, dala brožúru, nech si to premyslim. No uprimne, som z nej jeleň. Vie mi niekto laicky napísať, aké poruchy sa zistia- vylúčia? Som po 40. roku, takze zvýšené riziko tam bude.Vravela, ze sa aj tak kombinuje so sonom.
@kiki68 ďakujem
@kiki68 este sa spytam, ked sa z nifty testov vyluci pravdepodobnost genetických ochoreni ako napríklad dawnov syndrom, tak netreba specialne sono ci amnio?
Amnio netreba, ale sono určite áno. Lebo nie všetky vvch majú pôvod v genetike.
Ja som otehotnela v štyridsiatke, dávala som si test nifty pro, na tom letáčiku je zoznam tých syndrómov, na ktoré sa testuje, ale ak tak som tým názvom nerozumela. Tie testy mi robili už v 11.týždni. Aj keď Nifty vyšli dobre na sono som bola v prvom aj v druhom trimestri a v treťom už u svojho gynekológa. V druhom trimestri v 20. týždni u Grochalu. Ja by som napr. na amniocentézu nešla.
Urcite sono v 20tt treba, morfologicke, ale aj to pri kombinovanom teste je super v 12/13tt. Lebo Nifty nevie odhalit anomalie organov. Iba chromozomy. Ale napr ked ma dieta iba jednu oblicku, tak to odhali kvalitne sono.
@anicka329
@kiki68
@michaela329 ďakujem dievčatá za vysvetlenie

Vylucia sa ak ide o verziu pro syndromy, potom aneploudie a microdeletions, inak povedane to, co nesedi na chromozomoch. Od cca 10-11 tt koluje v Tvojej krvi dost fragmentov DNA toho babatka, co cakas. Tieto fragmenty vedia v Tvojej krvi identifikovat a vidia, ze ako to sedi/ nesedi dokopy. Tie chromozomy totiz musia mat presny pocet a byt parovane tak, ako to je spravne medicinou a vlastne prirodou urcene. Odchylky, co nesedia su tie rozne syndromy. To je tak velmi laicky povedane. A na zaklade tohto, co najdu vedia vyhodnotit percentualne, ze je to v poriadku. Je to velmi dobra metoda na zachytenie realnej moznosti, ze nieco nesedi. Potom uz nastupuje na radu amniocenteza. Nifty test vsak ma uz velmi vysoku spolahlivost a vysledky su skoro vzdy totozne s realnym nalezom. Uz som ho raz absolvovala a o dva tyzdne znova. Pred 5 rokmi to super pomohlo hlavne kludu nasej duse, ze babatko je ok. Aj tak bolo. A teraz dufame v to iste.