Ako sa vyhnúť kiahňam počas tehotenstva?
Ahojte, práve som zistila že som tehotná. Mám už staršiu dcéru ale s ňou som bola celé tehotenstvo na rizikovom, stále bol nejaký problém a tak som neucila. Teraz má dcéra necelé 4 roky, chodí do škôlky, ja tiež učím v škôlke. Nemala som kiahne a ani sa nemôžem očkovať. Mám veľkú obavu že buď dcéra chytí v triede kiahne a donesie domov. Alebo že budú kiahne v mojej triede. Neviem čo robiť
@mogaa ale to je otazka 2 mesiacov, v druhom trimestri uz to az taky problem nie je. A tu ide o to ci dieta bude zdrave alebo ci vobec nejake bude, takze za mna liecebny rezim dodrzat je to najmenej. Mozno byvaju v dome, mozu ist von kedy chcu. Proste je to teraz najlepsie riesenie, tak ako aj kolegyne sestricky z detskeho hned zostavaju tehotne na pn, lekarky tehotne alebo planujuce su presunute na novorodennecke, tak aj v skolke je to riziko. Vobec to nie je o tom ze niekto robi z toho vedu, to su fakty, stara znama vec, ze zeny co neprekonali kiahne sa maju mat na velkom pozore v tehotenstve. To uz vseobecne pisem ku komentarom…
Ziaden normalny lekar nebude mat stres nechat ta doma na PN. S touto dg si zrejme sledovana aj na imunologii, tak sa ako prve obrat tam. Kludne im zavolaj alebo napis mail na ambulanciu.
Zaujimalo by ma vsak, ako si vykryla prve tehotenstvo... vtedy si v riziku varicelly nebola?
@kika193 áno som sledovaná aj na imunológii. Prvé tehotenstvo som bola PN ako som už písala. Mala som vtedy ale problémy spojené s tehotenstvom a to bol dôvod PN
Nuž a to ani nikam so stvorocnou nepôjdeš,celé tehotenstvo? Celé leto doma na PN...
@sissi2183 nehovoriac o Tom,že decko so šípkami a kašľom je úplne bežné v škôlke....a nikto sa preto nezavzdusnuje
A vy ste druhé nechceli? Lebo teda vykonávať takúto profesiu a pritom sa stále triasť,čo chytím od deciek... Už si bola na PN s prvou celý čas,potom tri roky doma,to su skoro styri roky. Ja sa úprimne nečudujem ,že je zo strany zamestnávateľov nevôla zamestnávať matky....ale teda tebe sa čudujem,vieš o tomto a napriek tomu si si zvolila takúto prácu. Ovčie kiahne v pohodičke chytis hocikde. Aj v lietadle,tunajšie dámy nemajú s týmto problém,najnovšie fičí super liečba ovcich-morska voda v destinácii plnej ľudí. 👍
Tk skús byt stále n pn,OČR atak dalej
@maciatkolulu akože som si mala v pubertálnom veku zvoliť inú profesiu kvôli tomu že som asi nemala kiahne ? Rodičia mi hovorili že som mala dve vyrážky a lekárka povedala že to sú kiahne.
Pred plánovaným prvým tehotenstvom som si dala vyšetriť protilátky a zistila že som ich nemala. To som ale mala za sebou roky v školstve.
A matky sú na materskej v každom zamestnaní a kľudne ovela viac rokov ako ja.
@maciatkolulu a druhé sme chceli, ale čo som mala ísť robiť keď mám vyštudovane učiteľstvo a roky praxe ? Innu nskolu nemám, ine robiť neviem. A ísť robiť nejakú predavačku to veru výhra ohľadne chorôb nieje
To je v pohode,tak potom asi si poznala rizika a keď ste plánovali,tak úplne nerozumiem. Ovčie kiahne sú bežne detské ochorenie rozšírené v škôlkach jedna radosť. Takže ako?
@maciatkolulu čo tak ako ? Čomu nerozumieš ?
Že nerozumiem tomu,keď niekto ide vedome do tehotenstva ,otehotnie a potom rozmýšľa,čo má robiť. Napriek tomu,že vedel,že choroba neprekonnana a v škole veľmi bežná. Že tá osoba si pred plánovaným tehotenstvom nezistila u kompetentných,čo a ako v prípade tehotenstva. A pýta sa na koňovi,že čo fčil🤣.
@maciatkolulu 🙂
Naozaj veľký pozor ,kiahne sú veľmi nebezpečné pre plod ,držím palce aby všetko dobré dopadlo

Normálne zavolaj gynekológovi a vysvetli situáciu. Môj gynekológ mi stále núka PN kvôli chorobám detského kolektívu- tiež som učiteľka, ale na prvom stupni. Celý rok piate choroby, hnačky, kiahne, sarlach, covid a tak dookola... ale mne to dobre vyšlo, keďže začali prázdniny a otehotnela som v čase, kedy už všetko prehrmelo - máj a jún. A v septembri uvidím.