icon

Ako správne pripraviť GlucosePro na tehotenský cukrovkový test?

26. mar 2025

Ahojte, zajtra rano ma caka test na tehotenskú cukrovku, doktor mi dal taky letáčik, co si mam kupit v lekarni (najviac sa mi pozdával napoj vid foto). Dnes som si ho kupila, zajtra to mam rano doma vypit a o dve hodiny v ambulancii mi budu brat krv. Citala som tu, ze tento sposob je dost neefektívny ale chcem sa spytat.. na ten letáčik mi dopísal dr ze +100 ml vody, to mam este k tomu priliať? Nemate skusenost? V lekarni mi pani nevedela poradit.

autor
26. mar 2025

Takto mi to tam dopísal a teraz som si neni ista ci vypit len to co je vo flaske alebo pridat tych 100 ml vody

domka222
26. mar 2025

Nie,vypila som celý obsah bez riedenia

sisa_s
26. mar 2025

Uplny zly sposob prevedenia testu...rano sa ma zobrat glukoza nalacno, vypit roztok (nikdy som nepocula o tom, aby sa mal riedit), nasledne glukoza po 1h a 2h...

nika_val
26. mar 2025

A nemá sa najskôr brat krv pred vypitím a potom zase po vypití ? Ja som počula že tak sa to robí
Nie je to nejaké divné že vypiť doma a až potom na krv ?

autor
26. mar 2025

Dievcata.. citala som rovnako ako vy, iny postup.. ( po poslednej poradni kde sme mi kazal takto)xy postup teraz nejdem riesit, robi to moj dr takto tak ja ho nejdem teraz presviedcat…

@domka222 dakujem, tak nechapem preco tam napisal to plus 100 ml vody, zase sa bojim ked to zriedim ci to neskresli nejak vysledok ta voda.. v lekarni tiez nemala s tym riedenim skusenost.

domka222
26. mar 2025

A hlavne,tiež som bola nalačno na krv,potom som to vypila a po dvoch hodinách znova odber.

autor
26. mar 2025

Vyjadrujem sa trochu ako tatar, pardon. Sposob vykonania testu uz teraz zbytocne riesit kedze to mam zajtra a asi dr moj to takto robi ( sama sa cudujem lebo je dost pedant atd) kazdopadne ide mi o tych +100 ml vody ci sa niekto s tym stretol ale asi to bude nejaka blbost…

brrrrrciatko
Autor odpoveď zmazal
autor
26. mar 2025

@domka222 citala som aj tu rovnaky postup ako u mna , co teda netvrdim, ze je spravny. Len uz ja s tym nic nespravim…

niky1234
26. mar 2025

Mne povedala sestricka ked som to vypila ze nesmiem ani pit ak by mi bolo mega zle max glg vody takze podla mna nemas nic pit k tomu😊😊

sisa_s
26. mar 2025

Ja by som isla radsej niekde k diabetologovi alebo do labakov (synlab, atd) , nechala si to urobit tam...ak ti je jedno, ze mozes mat nediagnostikovany GD...1 odber, pochodovanie z domu k Dr, pitie vody..uplne zbytocny skresleny test, hlavne, ze si Dr odfajkne hotovo

autor
26. mar 2025

@sisa_s co ti mam na to napisat, sama som prekvapena, ze to robia vsade inak a co som tu citala nie som jedina, ktorej dr to robi takto… ja som nevedela doteraz, ze nie je jeden univerzálny sposob.. ale zvazim este sukromne v labaku nech mam istotu lebo samej sa mi to nepozdava. Riediť to radsej nebudem, planujem to vypit, sedet manzel ma odvezie.. zase nebudem mat nijaky pohyb ale aj tak.. a tiez sa mi nepaci, ze neberu krv pred vypitím 🙈

brrrrrciatko
Autor odpoveď zmazal
ninazemna
26. mar 2025

Skús pohľadať na nete OGTT.

Princíp orálneho glukózového tolerančného testu (OGTT)

Vyšetrenie prebehne tak, že sa vyšetrovanému človeku odoberie krv nalačno a odošle na vyšetrenie hladiny cukru v krvi (glykémia).

Potom sa mu nechá vypiť presne definované množstvo glukózy (zvyčajne 75 gramov) rozpustené vo vode – roztok chutí až nepríjemne sladko.

Za dve hodiny po vypití roztoku sa odoberie vzorka krvi a vyšetrí sa hladina cukru.

Do ukončenia testu by človek nemal nič jesť a na pitie je vhodná len čistá voda alebo nesladené nápoje bez kofeínu.

Príprava pred vyšetrením
Vyšetrovaný človek by mal na test prísť nalačno a mal by počítať, že testovanie trvá 1-2 hodiny. Inak nie je žiadna zvláštna príprava potrebaná.

Vhodné je vysadenie niektorých liekov zvyšujúcich hladinu cukru v krvi (napr. niektoré diuretiká, kortikoidy) tri dni pred vyšetrením, to však musí byť vykonané len po dohovore s lekárom.

Využitie testu a jeho vyhodnotenie

Test využívame u podozrenia na cukrovku v štandardnej vyšetrovacej schéme, keď je glykémia nalačno nižšia ako 7 milimólov na liter [mmol/l], ale na druhú stranu je vyššia než 5,6 milimólov na liter.

Pokiaľ by bola glykémia nalačno vyššia ako 7, potom sa už jedná o cukrovku a OGTT nie je potreba, naopak glykémia pod 5.6 je v poriadku a OGTT väčšinou tiež nemusíme vykonávať.

Hodnotenie podľa výsledku
Glykémia vyššia ako 11.1 mmol/l po 2 hodinách = diagnóza cukrovky
Glykémia medzi 7.8-11.1 mmol / l po 2 hodinách a po záťaži = porušená tolerancia glukózy
Glykémia nižšia ako 7.8 mmol / l po 2 hodinách a po záťaži = zdravý človek
Pozn 1: Porušená tolerancia glukózy je stav, ktorý síce nie je cukrovkou, ale vyjadruje horšiu schopnosť organizmu metabolizovať väčšiu dávku glukózy.

U týchto pacientov je vhodné začať s nejakými opatreniami (diéta, pohyb, redukcia váhy) a sledovať ich, pretože majú vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Pozn 2: U tehotných žien pri vylučení tehotenskej cukrovky sa test hodnotí trochu inak a celkom dvakrát (za jednu hodinu a za dve hodiny po jeho vykonaní).

Nevýhody OGTT
Test je jednoduchý, nezaťažujúci a nemá podstatné nevýhody okrem samotnej chuti roztoku, ktorá je tak sladká, že je až nepríjemná.

U niekoho môže vypitie roztoku glukózy vyvolať nevoľnosť a výnimočne aj zvracanie.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/oralni-glukozovy-tolera...

mtn112233
26. mar 2025

Mne gynekologicka robí tento test rovnako ako tebe.. ešte doma ráno nalacno mam vypiť roztok a až potom mi po 2 hodinách vezme krv..
A k tomu roztoku tiež mi odporučila kúpiť si už ten ochuteny ale nekazala mi žiadnu vodu k tomu ani v lekárni

oblecenie99
26. mar 2025

Ja som dokonca našla články, že takéto prevedenie testov je úplne nesprávne. Ja som napr. prvý pokus ani nedala, skreslené výsledky, lebo som ráno malo pila a ledva mi odobrali krv. Druhé kolo pred Vianocami v labaku, už bolo fajn, uistili ma, že to bude fajn no a medzi sviatkami prišla studená sprcha v podobe výsledkov: dieta. Ja som na to išla veľmi opatrne, aj keď môj lekár sa až hneval, že načo to chcem riešiť až diabetológom. Výsledky boli vždy fajn, lebo som si dávala pozor, merala som sa doma, skúšala som, čo mi pokazí cukor, postupne pridávala nejaké veci (sladké nie), čo kľudne môžem (ja som mohla aj sacharidy v rozumnom.mnoztve a ovocie, dokonca aj taký grenadir v pohode) no a bum, deň pred pôrodom a po mi vyšiel taký nízky cukor, že ma ládujú tretí deň glukózou. Nikto nevie, čo to, prečo to, musím počkať a hlásiť sa potom na kontrolu u diabetologičky, ale nie je to sranda. Nehovorím k Tom, že vo väčšine prípadov ti ta cukrovka už zostane, alebo sa objaví do pár rokov. Chápem, že ty s tým veľa nenarobis a najmä teraz, ale ja by som sa poradila aj s diabetológom.. nerozumiem tým.lekarom, na jednej strane trvajú na tých testoch, na druhej strane to berú brutálne flákačsky. Človek si to potom musí naštudovať celé sám a oni sa čudujú, prečo sú ľudia takí proaktívny a hľadajú info kade tade.

stanzi
26. mar 2025

Mala som tehotensku cukrovku v prvom tehotenstve, takze OGTT som absolvovala niekolkokrat, a teda postup tvojho doktora je uplne nespravny. Urcite sa roztok nema riedit, a hlavne mala by si ho vypit az na mieste, prva krv sa ma brat nalacno, a hlavne po vypiti by si sa urcite nemala pohybovat (v zmysle presuvat sa z domu k doktorovi), lebo to moze ovplyvnut vysledok testu. Test tymto sposobom, ako si opisala je aj zbytocne vobec podstupovat, doktor ocividne nevie co robi.
Isla by som rovno na diabetologiu, ako bolo spominane vyssie.

ninazemna
26. mar 2025

Štandardný postup MZ SR
Príloha č. 1 Metodika oGTT
Najmenej 3 dni pred testom pacient konzumuje bežnú stravu s dostatočným obsahom
sacharidov, aspoň 150 g cukrov denne, vysadí lieky ovplyvňujúce glycidovú toleranciu.
Minimálne 10 hodín pred vyšetrením neprijíma potravu, 8 hodín nepije kávu, alkohol a nefajčí.
Po odbere plnej venóznej krvi na stanovanie glykémie vypije dospelý počas 3 až 5 min. 75 g
glukózy rozpustenej v 300 ml vody. Následne za podmienok eliminácie fyzickej a psychickej
záťaže sa zopakuje odber plnej venóznej krvi v 60. a 120. minúte po vypití glukózy. Pre
vyhodnotenie testu je rozhodujúca glykémia nalačno a v 120. minúte.

anavixy
26. mar 2025

Ach, to je neskutocne, co si ti gynekologovia nevymyslia, naco robia nejake vysetrenie, ked ho robia uplne zle 🙈 verim, ze keby chce ogtt zena odmietnut (co ja osobe nijako neschvalujem), tak by ju isiel “zozrat”, ale robit ho uplne nezmyselnym sposobom, to ano 😳
Autorka, daj si hlavne ten roztok poriadne vychladit, nech sa ti to lahsie pije, nicim to neried.

oblecenie99
26. mar 2025

@anavixy Presne toto hovorím , no skús to odmietnuť, budeš za najhoršiu. Ale test urobia na figu, odflaknu. Alebo keď ti nedajboh vyjdú hranicne alebo horšie výsledky a chceš to riesit, že teda jak na to s tou diétou, lebo len tak cakumpak to nebolo ono a ja som po nej zostávala fest hladná, tak vymýšľaš. Môj gynekológ sa až urazil, že som od neho pýtala výmenný lístok na diabetológiu 🤦 a že si chcem merať doma cukor, že načo? Tá na jaku rit s prepáčením má.potom poslal na tie testy, no neviem.

andrea014jjj
27. mar 2025

No ja idem priamo na diabetologiu a tiež mi kázala sestrička kúpiť si roztok a v prípade ze ma má kto priniesť na aute ho mam vypiť doma a prísť o 2 hodiny na krv a ak ma nemá kto priniesť tak to mam vypiť tam u nich a čakať tam, ale o odbere pred vypitím tej glukózy nebolo ani reči 🤷‍♀️ ja som sa na to aj pýtala a povedala mi ze ak chcem môže mi zobrať ale ze to nerobievaju, tak ja už neviem.