icon

Ako zvládnuť dlhé lety v tehotenstve s trombofilnými mutáciami?

marylynn
28. jan 2025

Tie ktoré ste si počas tehotenstva museli pichať fraxiparine, aké máte skúsenosti s dlhými letmi? Pichli ste si fraxiparine aj pred letom, alebo to netreba riešiť?

sunshine_18
28. jan 2025

No ja by som urcite nesla..

kiki68
28. jan 2025

Bud fraxi alebo nieco ine v tabletke. To nariadi lekar

marylynn
autor
28. jan 2025

@sunshine_18 prepáčte, asi som sa zle vyjadrila. Tehotná teraz nie som. Mám dve homozygotne mutácie a prvý krát ma čaká naozaj dlhý let, neviem či potrebujem lieky na riedenie krvi.

cikyta
28. jan 2025

@marylynn celé tehotenstvo, plus aj po pôrode 3 mesiace fraxiparín....rôzne dávky, podľa výsledkov krvy.
Každý 2.rok kontrola na hematologii a výsledky ok. Pred operáciami preventívne fraxiparín.
Pri lete lietadlom stačilo 5 dní pred odletom anopyrin.

macekovam
28. jan 2025

@marylynn 2 homozygotneozybgotne je naozaj dosť s lekárom sa ráď

marylynn
autor
28. jan 2025

@macekovam no práveže som dnes volala do ambulancie, moja lekárka odišla do dôchodku a nová mi povedala, že mám napísané "bez Vrodených trombofilnych stavov" a nepotrebujem žiadne lieky.
Priznám sa, že netuším aký je rozdiel medzi vrodeným trombofilnym stavom a mutáciou...

sasanka605
28. jan 2025

Ja si picham pred letom, v tehotenstve, pri zrazeninach … ale mam aj trombofilny stav aj mutácie. Keby som nedojcila som na tabletkách.

macekovam
29. jan 2025

@marylynn tak kým nemáš komplikácie tak sa to nelieči..ale keď ich už budeš mať tak je dosť neskoro začínať keď už vedia že ich máš .môžeš dostať emboliu..ťa ti poškodí srdce ..alebo infarkt ten ti tiež poškodí srdce..alebo mozgovú príhodu .tam tiež už máš komplikácie..alebo trombozu...a potom už máš liečbu.syjovec a sestra užívajú xarelto teraz...no neviem.keby to o sebe viem tak asi by som si rozmyslela.ja mám heterozygotne..to je tá lepšia varianta..sestra a krásna majú homozygotne.a to ti vyšlo homozygot v ktorom chromozóme?leiden ?

marylynn
autor
30. jan 2025

@macekovam Mám homozygot PAI a MTHFR. Určite si dám aspoň aspirín pred letom, ale teda nemám z toho dobrý pocit.