icon

Ako zvládnuť glukózový test v tehotenstve?

13. nov 2025

Ahojte v utorok ma čaká orálny glukozovy test v tehotenstve a popravde sa dosť bojím pretože mávam ráno dosť silné nevoľnosti+ mi robí zle odber krvi. Keď ráno niečo malé zjem tak je mi lepšie ja jednoducho nemôžem mať prázdny žalúdok takže neviem ako to tam zvládnem a bojím sa že odpadnem 😏 nemáte nejaké tipy a triky ako to prežiť? 😁

Strana
z3
anonym_431158
13. nov 2025

No nič nemôžeš jesť, len piť vodu. Neviem aké tipy a triky chceš počuť. Neodpadneš, neboj sa, telo vydrží, len hlava si ide svoje. Vydžali to všetky ostatné ženy, zvládneš to aj ty. Aj mńa to teraz čaká, zase.

anonym_235a58
13. nov 2025

Vôbec to nie je také hrozné. Vydržíš.

rubi007
13. nov 2025

@anonym_autor ono na ten test nemusis vobec ist😉 nutit ta nemozu... ja som bola 2x tehotna a ani raz som na to nesla... Poznam zeny, ktore mali dibre vysledky pri tomto teste a posledny mesiac tehotestva silna tehotenska cukrovka... cudovali sa a lekari im povedali, ze ten test neni vobec istota😀 Takze za mna uplne zbytocne vysetrenie...

anonym_caf909
13. nov 2025

@anonym_autor ja akurát sedím v čakárni a idem na tento test 😅už tretíkrát
Dá sa to zvládnuť

pribinak
13. nov 2025

Kvôli bábätku to v pohode zvládneš. Nie je to nič strašne. Nebudú tá rezať a solit zaživa
Vytlač si do toho roztoku polku citronu a bude to v pohode

amelia89
13. nov 2025
@rubi007

@anonym_autor ono na ten test nemusis vobec ist😉 nutit ta nemozu... ja som bola 2x tehotna a ani raz som na to nesla... Poznam zeny, ktore mali dibre vysledky pri tomto teste a posledny mesiac tehotestva silna tehotenska cukrovka... cudovali sa a lekari im povedali, ze ten test neni vobec istota😀 Takze za mna uplne zbytocne vysetrenie...

@rubi007 to je naozaj fantastickaaaaaa rada ! 🫣

maryetta
13. nov 2025

3x som tento test nemala.
Pri poslednom tehu to uz bolo vraj povinne. Tak som hladala cestu ako inac.
Tak som mala "alternativu". Ze som zjedla aj ranajky-rozok maslo. A caj sladeny-co ja som sladene nejedla vobec. Urobili odber a nasledne ked som bola uplne na lacno.
Mne hovoril dr ze ani ten "sok" ze na lacno kopa cukru nie je ok. Skus sa popytat na dalsie moznosti.

rubi007
13. nov 2025
@amelia89

@rubi007 to je naozaj fantastickaaaaaa rada ! 🫣

@amelia89 no je to rada, pretoze tenntest nic nedokazuje 😉 je to len aktualny vysledok ... do konca tehotesnrva sa to moze zmenit... a existuju aj ine alternativy uz ked...

amelia89
13. nov 2025
@rubi007

@amelia89 no je to rada, pretoze tenntest nic nedokazuje 😉 je to len aktualny vysledok ... do konca tehotesnrva sa to moze zmenit... a existuju aj ine alternativy uz ked...

@rubi007 do konca tehotenstva je glukoza merana este niekolkokrat (iba z krvi nalacno ako jeden z markerov) ale k veci ze: ok ty mas skusenost ze niekomu to vyskocilo az neskor v tehotenstve a to je pre teba realne validny dovod odporucat tam neist? inym detom to moze zachranit nadmerny rast organov, obrovske problemy, glykemicke zachvaty po porode ale ved načo, ja som to nemala tak budem odporucat aj dalsim nech na to nejde ved o co ide ? len o zdravie mojho dietata co tam po tom …
jedna vec je aky mas nazor ale druha radit toto dalej je podla mna velmi nezodpovedne… ale ak si s tym ok tak okis 🫠

basulka3
13. nov 2025

Od začiatku tehotenstva mi býva zle, mám predpísaný aj liek na nevoľnosti, plus mi býva zle aj pri odberoch. Neverím, ale zvládla som 2 odbery. Sirup som mala malinový, do 10 min. sa má vypiť, tak som pila pomaličky, lebo ma z toho nadrapovalo. Jediné čo mi pomohlo na odbery bolo sa napiť vodu, aj ráno pred odberom aj počas toho čakania na ďalší. No a doteraz pri brani krvi ležím v ambulancii ešte 5-10 min. aby som neodpadla 😅. Maj nachystanu vodičku, pomáha.

michaelam2
13. nov 2025
@rubi007

@rubi007 prosim ta nerad tu veci, ktorymi moze ohrozit dieta

rubi007
13. nov 2025
@amelia89

@rubi007 do konca tehotenstva je glukoza merana este niekolkokrat (iba z krvi nalacno ako jeden z markerov) ale k veci ze: ok ty mas skusenost ze niekomu to vyskocilo az neskor v tehotenstve a to je pre teba realne validny dovod odporucat tam neist? inym detom to moze zachranit nadmerny rast organov, obrovske problemy, glykemicke zachvaty po porode ale ved načo, ja som to nemala tak budem odporucat aj dalsim nech na to nejde ved o co ide ? len o zdravie mojho dietata co tam po tom …
jedna vec je aky mas nazor ale druha radit toto dalej je podla mna velmi nezodpovedne… ale ak si s tym ok tak okis 🫠

@amelia89 ved presne ako pises, ze sa meria glukoza bezne pri inych odberoch... za mna je tento glukozovy test zbytocnost 😉

cucoryedka
13. nov 2025

@anonym_autor ahoj, glukozovy test je zatazovy test na zistenie tehotenskej cukrovky - to asi vies, pri neliecenej hrozi, ze babo bude neprimerane vacsie, hrozi predcasny porod, moznost metabolickych poruch u dietata, poranenia, pri porode z dosledku velkeho babatka, celkovo je to zataz aj na organizmus zeny ... to, ze niekto neabsolvoval a je to OK, nezaruci aj u teba ... tento test som dala 3x, 3x mi bolo otrasne, blivno (tehu nevolnosti som mala pri vsetkych 3 detoch) ... 13 rokov dozadu som rozrabala klasicky glukopur s citronom ... teraz je dostupny GLUCOSE PRO - hotovy cukrovy roztok (je to lepsia alternativa, chut sladka ale znesitelna) ODPORUCAM CITRON nie malinu, v ziadnom pripade nejest a nepit (len duskom ovlazit usta popripade jemne prehltnut) ... ide o zistenie metabolickeho odburavania cukru a to v pripade, ze sa najes/napijes, sposobi skreslene vysledky ... co sa tyka finty, vezmi casak, sluchadla, pustis si hudbu, kuknes film, cas ti zbehne rychlejsie 😉 a vezmi aj vodu (len na ovlazenie) 😊

rubi007
13. nov 2025
@michaelam2

@rubi007 prosim ta nerad tu veci, ktorymi moze ohrozit dieta

@michaelam2 ten test nie je povinny😉 a glukoza sa meria tak ci tak pravidelne pocas tehotenstva, takze ak sa nevyznas bud tisko a neobuvaj sa do niekoho, kto radi bezne zenam, aby donosili deticky🙏❤️

michaela329
13. nov 2025

Ja Ťa chcem ken povzbudiť, ten roztok je úplne v pohode pitný - a to ja neznášam presladené veci, mala som ten malinový a v kabelke desiatu.

cucoryedka
13. nov 2025

@rubi007 povinny nie je, ale pre nieco je odporucany, a ano nezistenie tehu cukrovky moze ohrozit dieta a tak isto aj matku

rubi007
13. nov 2025
@cucoryedka

@rubi007 povinny nie je, ale pre nieco je odporucany, a ano nezistenie tehu cukrovky moze ohrozit dieta a tak isto aj matku

@cucoryedka glukoza sa meria pri odberoch krvi stale ... popripade sa da kupit aj domov test na meranie glukozy😉

dixitka
13. nov 2025

@anonym_autor hlavne sa najedz hneď po skončení testu. Ja som to neurobila a z toho som skoro odpadla, aj keď samotný test som zvládala v pohode.

katka13katka
13. nov 2025

Uplne v pohode to zvladnes. Bola to mega sladka (ako sirupova) vodicka, krv mi zobrali tak, ze som ani nevedela a to sa bojim… trosku posedis v cakarni, ked bude zle predychas. Zober si nejaku desiatu a po teste sa najedz, poriadne napi.

michaelam2
13. nov 2025
@rubi007

@michaelam2 ten test nie je povinny😉 a glukoza sa meria tak ci tak pravidelne pocas tehotenstva, takze ak sa nevyznas bud tisko a neobuvaj sa do niekoho, kto radi bezne zenam, aby donosili deticky🙏❤️

@rubi007 ticho bud radsej ty. Nic nie je povinne, kazde vysetrenie mozes odmietnut. A tymto mozes priamo ohrozit dieta. Tak tu nerad somariny. Myslim ze uz ti to tu viacere zeny dostatocne vysvetlili.

maryetta
13. nov 2025
@rubi007

@rubi007 toto mi odpisal moj byvaly gyn pri ktorom som 3x tento test nemala.
Dobrý deň, vyšetrenie už je podľa štandardných postupov povinne, ale každé vyšetrenie je možné vykonať len s vašim súhlasom, teda ho môžte odmietnuť.

hederamonstera
13. nov 2025

Jemine, vazne mate strach z toho ze musite vypit sirupovu vodu nalacno? Akoze zeny fakt…
Mne sa zda, ze to je take mnozstvo cukru ako v jednej horalke. Zasa to tak neprezivajte

cucoryedka
13. nov 2025
@rubi007

@cucoryedka glukoza sa meria pri odberoch krvi stale ... popripade sa da kupit aj domov test na meranie glukozy😉

@rubi007 netvrdim, ze nie, rozdiel spociva v tom, ze zatazovy test je miereny na zistenie v "exponovanom stave", kdez to klasicky odber - a v nom parameter glukozy - zistuje aktualny stav (ty ho vies ovplyvnit napr dietou) ... aby sa tonu vyvarovalo, robi sa "zataz" v koncentracii cukru, ktora je samozrejme bezpecna

rubi007
13. nov 2025
@maryetta

@rubi007 toto mi odpisal moj byvaly gyn pri ktorom som 3x tento test nemala.
Dobrý deň, vyšetrenie už je podľa štandardných postupov povinne, ale každé vyšetrenie je možné vykonať len s vašim súhlasom, teda ho môžte odmietnuť.

@maryetta ano, odmietnut sa moze samozrejme kazde vysetrenie, o tom pisem 🙂

rubi007
13. nov 2025
@cucoryedka

@rubi007 netvrdim, ze nie, rozdiel spociva v tom, ze zatazovy test je miereny na zistenie v "exponovanom stave", kdez to klasicky odber - a v nom parameter glukozy - zistuje aktualny stav (ty ho vies ovplyvnit napr dietou) ... aby sa tonu vyvarovalo, robi sa "zataz" v koncentracii cukru, ktora je samozrejme bezpecna

@cucoryedka ano, rozumiem tomu, ale aj tak vela mamiciek nakoniec po dobrom vysledku mali silnu tehotensku cukrovku... preto to pisem ;)

cucoryedka
13. nov 2025
@rubi007

@cucoryedka ano, rozumiem tomu, ale aj tak vela mamiciek nakoniec po dobrom vysledku mali silnu tehotensku cukrovku... preto to pisem ;)

@rubi007 ale formulujes to tak, ze je zbytocny a to nie je spravny postoj, treba napisat nie je 100% (nie je - nic nie je zarucene) ... treba brat v uvahu nielen kolkym sa tehu cukrovka vyvinula v neskorsich tyzdnoch, aj napriek dobrym vysledkom, ale aj to, ze kolko test odhalil 😉

anonym_a50140
13. nov 2025

porod ako chces zvladnut ked nevies vypit skadky caj a 2odbery?

anonym_c99959
13. nov 2025

Aj mne bývalo hrozne zle ale vydržala som to
Ta malinovka bola ako malinovka, mňam mne to moc chutilo
Viac má človek obavy,no je to úplne v pohode aspoň pre mňa

snowflakenel
13. nov 2025

Teraz uz nie je ten roztok taky protivny ako v minulosti. To vydrzis, ked som to dala,ja, ktora vracala, kade chodila 🙂 🙂

maryetta
13. nov 2025
@rubi007

@maryetta ano, odmietnut sa moze samozrejme kazde vysetrenie, o tom pisem 🙂

@rubi007 jasom skor reagovala na to, že nie je povinny. Asi teda je. Ale stale je moznost ho na vlastnu zodpovednost odmietnut. Ja v tom teda vidim rozdiel.

Strana
z3