Ako zvládnuť glukózový test v tehotenstve?
Ahojte v utorok ma čaká orálny glukozovy test v tehotenstve a popravde sa dosť bojím pretože mávam ráno dosť silné nevoľnosti+ mi robí zle odber krvi. Keď ráno niečo malé zjem tak je mi lepšie ja jednoducho nemôžem mať prázdny žalúdok takže neviem ako to tam zvládnem a bojím sa že odpadnem 😏 nemáte nejaké tipy a triky ako to prežiť? 😁
@cucoryedka glukoza sa meria pri odberoch krvi stale ... popripade sa da kupit aj domov test na meranie glukozy😉
@rubi007 tieto samaritanky. Ak ty mas pocit, ze si vseved, tak rob pokusy na sebe a nerad druhym blbosti.
Tiez som o tom citala horory, podla mna to pisali tie citlive na vsetko, lebo nic hrozne to nie je..
Ked som bola 1x, muz bol so mnou, zaspala som mu na ramene.
Ked som bola 2x, tiez bol o mnou a pozerali sme film na notebooku.
Fakt nic strasne to nie je..
@hederamonstera ak mas pohodoce tehotenstvo. Nie je ti zle z jedla ktore iba vidis(nieto este zjest) tak jasne. Ziaden problem. Niektora nema problem zjest aj tu horalku. Ja som mala problem zjest 2-3oriesky. 2-3"hryzy" chleba na ranajky a pod.
Viem ze "syty hladnemu neveri". Ja som nezniesla samo o sebe jedlo. Nieto este sladke. Takze ano. Z tohto glukozoveho som mala fakt obavy.
@maryetta a ako si ho zvladla?
ja odporucam ten citronovy roztok, ten je super, ale ani malinovy nie je zly. podla mna vela zien len strasi, nie je to nic zle. tiez som mala obavy z toho, a aj mi zistili cukrovku, ale bola som iba na diete
Ja toto neochopim, ako fakt nepochopim. Zeny tu budu stresovat, ze sa buchli o roh stola do bruska, zjedli kusok nivy a podobne kraviny, ale glukozovy test nieeeee. Radsej budem riskovat nediagnostikovanu tehotensku cukrovku....
Je to jeden test! Prijemny nie je, ale mas xy ovela horsich, invazivnejsich a neprijemnejsich vysetreni. Co najhorsie sa ti pri tom moze stat? Bude Ti zle, pozvracias alebo omdlies. Ako uplne najhorsi scenar. No nezblaznim sa! Tak popros muza/mamu/kamosku aby na to jedno vysetrenie sli s Tebou. Keby ti bolo tak zle.
Mne bolo po vypiti roztoku zle. Skoro som sa dogrcala. Ale predychala som to. O 15 min to preslo. Raz to vydrzis.
@maryetta a ako si ho zvladla?
@hederamonstera pisala som to vyssie. Ze dr nakoniec ponukol alternativu ze som zjedla klasicky rozok a osladeny caj doma. A potom prisla na odber. A dalsiu preventivku vzal skoro na lacno. A si to porovnal. Vravel ze je "zbytocne" porovnavat takyto "jednodnovy" test. Ked na dalsi den to moze byt ine.
A to som sa nestihla ani doma vyzut topanky a uz som isla na wc 🙊 ale tak ja som grcala denne. Aj 5x. Zle mi bolo z jedla. Z pachov zo vsetkeho. Nechodila som nikam max ku dr.
Este aj v den porodu som grcala.
@anonym_6a6cdd ja som nebola ani raz 😉 ani nevies komu pises... ty samaritanka 😀
@rubi007 ved prave, ze tebe…
3x som tento test nemala.
Pri poslednom tehu to uz bolo vraj povinne. Tak som hladala cestu ako inac.
Tak som mala "alternativu". Ze som zjedla aj ranajky-rozok maslo. A caj sladeny-co ja som sladene nejedla vobec. Urobili odber a nasledne ked som bola uplne na lacno.
Mne hovoril dr ze ani ten "sok" ze na lacno kopa cukru nie je ok. Skus sa popytat na dalsie moznosti.
@maryetta no ale tato alternativa nema vobec vypovednu hodnotu 🫣. Ty vies, kolko glukozy to telo prijalo? A hlavne, mas vediet glykemiu nalacno a potom po prijati istej davky glukozy, ako ma ta hodnota vyzerat po 2 hodinach. Nuz ale, ked testy robia takto...🫣. A neber to ako nieco namierene proti Tebe, ale toto je uplne zvytocny "test".
@cucoryedka glukoza sa meria pri odberoch krvi stale ... popripade sa da kupit aj domov test na meranie glukozy😉
@rubi007 ale tu nejde len o glykemiu nalacno, ale o to, ako s prijatou glukozou telo nalozi. Ty mozes mat nalacno dobru hladinu, ale po prijati glukozy moze vyletiet, a nejde dole ako ma ani po 2 hodinach.
@rubi007 ale tu nejde len o glykemiu nalacno, ale o to, ako s prijatou glukozou telo nalozi. Ty mozes mat nalacno dobru hladinu, ale po prijati glukozy moze vyletiet, a nejde dole ako ma ani po 2 hodinach.
@anonym_ce28e8 ja uplne presne viem, ako tie testy funguju😉 ale vies o tom, ze hladinu cukru si mozes merat aj pred a aj po jedle - nemusis byt nalacno...😉
@hederamonstera pisala som to vyssie. Ze dr nakoniec ponukol alternativu ze som zjedla klasicky rozok a osladeny caj doma. A potom prisla na odber. A dalsiu preventivku vzal skoro na lacno. A si to porovnal. Vravel ze je "zbytocne" porovnavat takyto "jednodnovy" test. Ked na dalsi den to moze byt ine.
A to som sa nestihla ani doma vyzut topanky a uz som isla na wc 🙊 ale tak ja som grcala denne. Aj 5x. Zle mi bolo z jedla. Z pachov zo vsetkeho. Nechodila som nikam max ku dr.
Este aj v den porodu som grcala.
@maryetta tak ale to je uz extrem😁
@anonym_ce28e8 ja uplne presne viem, ako tie testy funguju😉 ale vies o tom, ze hladinu cukru si mozes merat aj pred a aj po jedle - nemusis byt nalacno...😉
@rubi007 aka je potom vypovedna hodnota, ked merias hocijako. Nevies kolko cukru si prijala a kolko tvojmu telu trva spracovat ho. Ten test ma nejake stanovene kriteria a z toho vychadzajucu vypovednu hodnotu.
Kamoska sucha ako palica, pri prvom tehotenstve prekvapivo zistila tymto testom ze ma zvyseny cukor. Druhe tehotenstvo to iste. A po tehotenstvach cukrovka. Ak by na tie testy nesla, kto vie ako a kedy by na to prisla.
Mna kolegyne pri prvom tehotenstve strasili ake je to hrozne. Bolo to uplne v pohode. Ale bola som z toho unavena, na konci uz velmi hladna 🙂 citala som kym som tam sedela. Ale chapem, ze s tym mozu mat problem zeny, ktore len vidia jedlo ci citia pachy a grcaju. Ale snad jeden test sa da nejako vydrzat. Prinajhorsom to tam vygrcaju a v labaku zistia ze takto to nejde.
@maryetta tak ale to je uz extrem😁
@anonym_ce28e8
@hederamonstera ja som si to nevycucala z prsta. Nie som jedina-podla vsetkeho. Kedze mi to ponukol lekar. Nevymyslela som si to ja.
Prvy raz som sa bala, ale bolo to ok, vezmi si nieco na citanie a pod. Druhy raz to bolo tiez v poho, brala som tam 20 stran nemciny, uloh, takze medzi odbermi som bola u lekara v studovni a tam si makala na svojom. Potom ma vzdy zavolali ist na odber a potom hybaj domov. Zle mi nebolo a to mne v tehu byvalo strasne. Tym myslim 20x zvracanie denne, reflux a tieto super veci.
To som jedina, co mi ta pomarancova zbrnda chutila? Lebo u nas to mali s prichutou a chutilo to ako lacny dzus. Ako hned by som si dala este jeden.
@rubi007 je zaujimave ze skoro vzdy pri tejto teme vybehne nejake zena ktora bud test ten odmieta alebo mala cukrovku a odporuca si dat cokoladku lebo ved *jej cukor nevystrelil*. Uplne nechapem pointe ze- to si potrebujes nejako ospravedlnovat sama pred sebou alebo preco to odporucas dalej?
Len este k tvojim argumentom ze sa meria glukoza aj neskor - ano ona sa meria lenze napr. ja som mala lačnu dobru, vdaka ogtt mi ale po hodine cukrovka zistena bola, ja som mala prisnu dietu a kompenzovala som to bez inzulinu. Z lacnej krvi by mi to nezistili a som stastna ze moje dieta tymto nemuselo trpiet kvoli mojej vlastnej nezodpovednosti.
@rubi007 je zaujimave ze skoro vzdy pri tejto teme vybehne nejake zena ktora bud test ten odmieta alebo mala cukrovku a odporuca si dat cokoladku lebo ved *jej cukor nevystrelil*. Uplne nechapem pointe ze- to si potrebujes nejako ospravedlnovat sama pred sebou alebo preco to odporucas dalej?
Len este k tvojim argumentom ze sa meria glukoza aj neskor - ano ona sa meria lenze napr. ja som mala lačnu dobru, vdaka ogtt mi ale po hodine cukrovka zistena bola, ja som mala prisnu dietu a kompenzovala som to bez inzulinu. Z lacnej krvi by mi to nezistili a som stastna ze moje dieta tymto nemuselo trpiet kvoli mojej vlastnej nezodpovednosti.
@amelia89 nemam pred sebou co obhajovat, ako vravim, do temy sa vyznam... nevravim to len tak hala bala 😉 a nikde netvrdim, ze z lacneho testu, sa to da zistit😃 Ak tomu, co vravim nerozumies, tak sa nevydjadruj😉
@amelia89 nemam pred sebou co obhajovat, ako vravim, do temy sa vyznam... nevravim to len tak hala bala 😉 a nikde netvrdim, ze z lacneho testu, sa to da zistit😃 Ak tomu, co vravim nerozumies, tak sa nevydjadruj😉
@rubi007 pises to niekolkokrat - ze glukoza sa pocas tehotenstva este viackrat nabera - z toho co mam usudzovat teda ked netvrdis ze z lačnej glukozy sa to neda zistit?
Rozumiem sa a vyjadrujem sa a pisem aj preto aby ked si to nejaka zmatena zena bude citat neverila tvojim vyjadreniam ake je toto vysetrenie nepodstatne.
Boze zena, porodila si dieta a nie si schopna vypit vodu s cukrom…..
@rubi007 pises to niekolkokrat - ze glukoza sa pocas tehotenstva este viackrat nabera - z toho co mam usudzovat teda ked netvrdis ze z lačnej glukozy sa to neda zistit?
Rozumiem sa a vyjadrujem sa a pisem aj preto aby ked si to nejaka zmatena zena bude citat neverila tvojim vyjadreniam ake je toto vysetrenie nepodstatne.
Boze zena, porodila si dieta a nie si schopna vypit vodu s cukrom…..
@amelia89 nevravim, ze nie som schopna vypit vodu s cukrom😃 to je najmenej ja mam sladke rada😉 Mam velmi nizku hladinu cukru, casto mi klesa cukor a nechcem po tejcode odpadnut 😉 A ked tak dobre vies co pisem, tak vies, ze si vies merat hladinu cukru aj sama doma napriklad 😉 na lacno s potom mozes po jedle v intervale akom je to potrebne... To ze nie si schopna pochopit nejake veci ja nemozem, sle nevadi, nie kazdemu boh nadelil😉
@amelia89 nevravim, ze nie som schopna vypit vodu s cukrom😃 to je najmenej ja mam sladke rada😉 Mam velmi nizku hladinu cukru, casto mi klesa cukor a nechcem po tejcode odpadnut 😉 A ked tak dobre vies co pisem, tak vies, ze si vies merat hladinu cukru aj sama doma napriklad 😉 na lacno s potom mozes po jedle v intervale akom je to potrebne... To ze nie si schopna pochopit nejake veci ja nemozem, sle nevadi, nie kazdemu boh nadelil😉
@rubi007 naco mame lekarov ked mame taketo mudre zeny na modrom koniku co vedia vzdy vsetko najlepsie….
@rubi007 naco mame lekarov ked mame taketo mudre zeny na modrom koniku co vedia vzdy vsetko najlepsie….
@michaelam2 ved keby si studovala aspon medicinu mozeme sa debatit na vyssej urovni😉 zial takto to nema vyznam. Prajem pekny den 😊
@michaelam2 ved keby si studovala aspon medicinu mozeme sa debatit na vyssej urovni😉 zial takto to nema vyznam. Prajem pekny den 😊
@rubi007 vies kto studoval medicinu? Kazdy gynekolog 😀 takze sa budem riadit nazormi gynekologov a nie niekoho na modrom koniku
@rubi007 vies kto studoval medicinu? Kazdy gynekolog 😀 takze sa budem riadit nazormi gynekologov a nie niekoho na modrom koniku
@michaelam2 ved presne, kazdy gynekolog 😉 preto viem o com hovorim 🙂
@anonym_autor ja som niečo malé pred tým musela zjest 🤭 výsledky to asi neovplyvnilo
@rubi007 prečo ma urazas? to je tvoj obranny argument ? ja som ta ani raz nijako neurazila.
A nechapem naozaj teda mi panboh nenadelil ako pises, naco by som si z dlhej chvile doma po zjedeni rozku merala cukor ked pojdem na 1 ogtt test a budem vediet na com som a nie randomly si merat cukor a rozpichavat si prsty.
Tak ja som to vygrcala. Fuj. Potom mi už nerobili ďalší test, nič. Inak tiež musím ráno zjesť aspoň malý chlebík, ale tento test som akosi vydržala na lačno. Len som ho v sebe neudržala
Ty kokos, ake vsetky precitlivene 😁 Bola som v utorok, mala som malinovy roztok, pila som pomaly, sestricka ma instruovala, cca do 10-15 min vypit, po kazdom glgu som si vyplachla usta vodou a uplna pohoda.
Pit sa nesmie vobec nic, treba to vydrzat.

Jemine, vazne mate strach z toho ze musite vypit sirupovu vodu nalacno? Akoze zeny fakt…
Mne sa zda, ze to je take mnozstvo cukru ako v jednej horalke. Zasa to tak neprezivajte
@hederamonstera ak mas pohodoce tehotenstvo. Nie je ti zle z jedla ktore iba vidis(nieto este zjest) tak jasne. Ziaden problem. Niektora nema problem zjest aj tu horalku. Ja som mala problem zjest 2-3oriesky. 2-3"hryzy" chleba na ranajky a pod.
Viem ze "syty hladnemu neveri". Ja som nezniesla samo o sebe jedlo. Nieto este sladke. Takze ano. Z tohto glukozoveho som mala fakt obavy.