Ako zvládnuť tehotenskú cukrovku a jej následky?
Ahojte, včera mi bolo oznámené, že mám tehotenskú cukrovku. A teda po prvotnom žiali, že budem musieť jesť obmedzene som zistila koľko rôznych zlých následkov na dieťa môže mať nedobre liečená cukrovka a už som v strese.🙄 Dnes som výsledky odniesla diabetologovi, ktorý mi nákazal v priebehu nedeľe si spraviť 7x odber krvi z prsta do ampuliek, ktoré mu mám v pondelok ráno odovzdať. Moc zhovorčivý nebol, takže absolútne neviem aký bude cca ďalší postup a som celkom v strese, že by ten cukor nebol tak ľahko udržateľný v hodnotách v akých ma byť. Tie, ktoré ste si to už prežili, ako to bude prebiehať? Aký bol u vas priebeh? Chcela by som počuť, že to nemusí byt vždy až tak strašné ako si predstavujem. 😕 Ďakujem za odpovede
@ccvh
Ja nechápem načo máš doktorovi nosiť odbery z prstov.
Mala som 3x tehu cukrovku. Pri prvom som som mala ku koncu vysoký rannú cukor. Aj je je na to zopár figlov. Napríklad som si od sledovala, že okolo 22-23 treba niečo malé zjesť. Kúsok chlaba1)4 krájač a plátok syra alebo mozarelu či jogurt. Cukor bol tak ráno super. Keď som nič nejedla v noci, bol vyšší paradoxne. Tie hodnoty cukru niekedy okolo 5tej ráno začínajú stupať. Takže keď som merala o 6, bol ok a o 8:30 už zase hraničný.
V druhom to už bolo lepšie. Hodnoty som mala ok, dokonca fajn na stresové obdobie ale nič dlhodobé.
A v treťom dom si aj sem tam sladké dala a vtedy som mala najlepší aj ten dlhodoby cukor.
Vždy mi stačila len úprava stravy.
Inzulín dom si pichala len posledný 1,5 mesiaca v prvom trhu. Ten ranný cukor bol vždy obfost vyšší aj keď som jedla predpisovo.
Keby ťa niečo zaujímalo, kľudne sa pytaj 🙂
@ccvh
Ja nechápem načo máš doktorovi nosiť odbery z prstov.
Mala som 3x tehu cukrovku. Pri prvom som som mala ku koncu vysoký rannú cukor. Aj je je na to zopár figlov. Napríklad som si od sledovala, že okolo 22-23 treba niečo malé zjesť. Kúsok chlaba1)4 krájač a plátok syra alebo mozarelu či jogurt. Cukor bol tak ráno super. Keď som nič nejedla v noci, bol vyšší paradoxne. Tie hodnoty cukru niekedy okolo 5tej ráno začínajú stupať. Takže keď som merala o 6, bol ok a o 8:30 už zase hraničný.
V druhom to už bolo lepšie. Hodnoty som mala ok, dokonca fajn na stresové obdobie ale nič dlhodobé.
A v treťom dom si aj sem tam sladké dala a vtedy som mala najlepší aj ten dlhodoby cukor.
Vždy mi stačila len úprava stravy.
Inzulín dom si pichala len posledný 1,5 mesiaca v prvom trhu. Ten ranný cukor bol vždy obfost vyšší aj keď som jedla predpisovo.
Keby ťa niečo zaujímalo, kľudne sa pytaj 🙂
@svetlonos inak, ocino ma cukrovku a presne toto si odsledoval, ked vecer zjedol dynu alebo dajme tomu aj kolac, kus torty, rano mal cukor uplne v pohode. Ale on uz je na inzuline, lieky mu uz nepomahali.
Ja cakam piate dieta, mam vysoky tlak, ale na 1 odbere kvoli bielkovinam a moznej preeklampsii mi vysiel hranicny cukor, test na cukrovku ma.este len caka, ale uz ratam s tym, ze asi bude daky problem. Teraz mi robili testy zas na kardiologii, tak uvidim v pondelok na kontrole, ak bude vyssia glukoza, kupujem glukomer.
Neboj sa nie si prvá ani posledná 😀 jedine, je to o trosicku horsie na tu psychiku, musis sa stravovať, ako ti povie lekar, ak budes niečo uzivat, tak ako ti povie lekar, a ak si mas merat cukor, tak si budes pichat kazdy den do prsta...
Ale nechapem naco 7 odoberov mu je do ampuliek, to som este nepocula, ale predovsetkym drzim silno palce, zvládneš to 😃
Ja som mala pri troch tehotenstvách hraničný cukor po glukózovom teste. Dostala som glukomer. V dni keď som nemerala tak som jedla aj čo by som "nemala" 😅 najstarší má 12,5r a nič mu nieje ako aj ostatným deťom 😉 a to nevravím ako ma sestrička strašila, že keď budem jesť "zle" tak sa mi narodí veľké a duté dieťa ako tekvica 🤦🤦🤦
@svetlonos inak, ocino ma cukrovku a presne toto si odsledoval, ked vecer zjedol dynu alebo dajme tomu aj kolac, kus torty, rano mal cukor uplne v pohode. Ale on uz je na inzuline, lieky mu uz nepomahali.
Ja cakam piate dieta, mam vysoky tlak, ale na 1 odbere kvoli bielkovinam a moznej preeklampsii mi vysiel hranicny cukor, test na cukrovku ma.este len caka, ale uz ratam s tym, ze asi bude daky problem. Teraz mi robili testy zas na kardiologii, tak uvidim v pondelok na kontrole, ak bude vyssia glukoza, kupujem glukomer.
@anonym_96d261
Oha. To u ocina je iné. Po kial mal inzulín mohol aj ten koláč sem tam. Ale ty potrebuješ toto s mierou, čo sa sladkého tyka. Ja som pri treťom síce jedla aj koláče a torty, no asi 10 x, a fakt som mala aj ten dlhodoby cukor najlepší zo všetkých troch tehotenstiev. Ale toto rozhodne nie je rada nad zlato, bola to skôr výnimka.
Pri druhom som to na 90 percent dodržiavala a malý mal napriek tomu nízky cukor. Musel dostať infúziu. Nič strašné, veď sme boli pod dohľadom. Takže netreba sa obávať.
No keď má cukrovku tvoj ocino, treba dať pozor. Od sledovala som tak. Že som merala častejšie. Napríklad aj pred jedlom. Ak bol cukor vyšší, mala som praženicu. Vajíčka nezvýšia cukor a zasýtia. Ak bol ukážkový, dala som kľudne aj chlieb atď. Pri prvom som mohla puding, pri ďalších mi z neho stúpal cukor. A keby zjem večer koláč miesto kúsku chleba, cukor by bol privysoký. A napríklad taký croissant je úplný masaker - čistý neplney. Už z neho vyleti cukor hore.
Vôbec to nie je katastrofa, v UK sa napr taký test ani nerobí...tie deti sa narodila úplne normálne. Dodrzuj diétu, bude to úplne v pohode. Mne tá dieta veľmi pomohla, počas tehotenstva som veľa nepribrala a šlo to rýchlo dole potom. V pôrodnici mi opäť merali cukor a už po pôrode som ju nemala.

Kúp si v lekárni glukomer a meraj sa.