Ako zvládať alergiu v tehotenstve?
Ahojte. Prosím pekne...užívala ste niektorá v tehotenstve lieky proti alergii? Som veľmi silná alergička na trávy. Čiže od mája do júla. Od mája zatinam zuby a som bez liekov ale už ďalej nevládzem . Som 11tt. Denné vysmrkam kartón servitkov. Nevydržím ani 3minuty nesmrkat. Už nevládzem takto existovať.
@terkaatomas samozrejme, alergie vytvárajú v tele silnú zapalovu reakciu, ta je pre bábo nebezpečna. Užívam Zodac alebo Loratadine - tak mi predpísala alergologicka, aj gynekológovia to schválili.
@stellarstar povedala mi v 6tt , že mám vydržať bez liekov aspoň prvý trimester.
Posledné dva týždne je to už fakt extrém.
@michaela329 zajtra budem volať doktorke na alergologiu. Dúfam , že mi niečo dá.
@terkaatomas určite áno, neboj sa. Mne pomáha aj riadny výplach vincentkou-tu môžeš. Moja Dr ma práve nechcela nechať bez liečby, som po umelom oplodnení a lieky mi schválili 4 gynekológovia, že alergia by bola riziko.
@terkaatomas ja som brala cezeru celé tehotenstvo, aj spreje na astmu. Moja pôvodná doktorka mi hovorila vždy, že ak otehotniem tak mám ihneď vysadiť lieky a zavolať jej. Tak som jej zavolala a zistila som že skončila a preradila ma teda inam. Tak som sa tam skontaktovala, asi tri dni som bola bez liekov ale bolo to peklo. A tá druhá doktorka mi hovorila že to nevadí že som tehotná, že mám všetko užívať tak ako doteraz. No neverila som jej veľmi ale okay teda. Nedalo sa to aj tak vydržať tá alergia, bola som úplne mimo.
No a k pointe, neviem či to má súvis ale prvé leto mala moja malá hroznú alergiu na oči. Trvalo to asi 3 týždne, červené opuchnuté oči, sem tam kýchla, dlho brala fenistil kvapky. Tento rok zatiaľ nič, snáď ani nebude mať. Možno keby som vydržala a nebrala lieky tak by nemala alergiu 😔
@terkaatomas zavolaj na alergo sú lieky kt môžeš aj počas tt, sama mam alergiu a astmu
@svokrinjazykmonika určite ju nemá z toho, že si v tehotenstve brala lieky. U nás nikto nie je alergik a ja totalne na všetko. Detto deti mojich kolegýň, ich matky ok a deti alergicke.
@michaela329 robím si preplach aspoň soľou cez konvicku. Ale akosi to nezaberá. Len čo otvorím okno tak ma svrbí nos a kycham . Posledný týždeň je to najhoršie. Len dúfam , že mi záberu tie lieky hneď. Že nebudem čakať na účinok dva týždne. Nakoľko moja alergia trvá tak Max do polky júla. Myslela som si , že keď som to vydržala od začiatku mája , že to zvládnem ..ale nezvládnem. Ani rožok deťom nenatriem bez smrkania. 😔
@terkaatomas ja Ti rozumiem...ja sa nenadychnem riadne od polky februára do konca októbra. Tá únava z alergie, zle človek spí, mne to sadá aj na uši a zle počujem...nech to rýchlo prejde. 🍀
@michaela329 ja mám deti už dve. Pri druhom tehu som lieky nebrala ale nemala ani sezónu moju. Lebo som otehu od augusta a rodila v máji teda tesne pred začatím príznakov mojej alergie a syn alergiu na , presne ako ja na trávy.
Druhý syn , keď som bola tehotná tak som mala sezónu alergie v cca 5-6mesiaci , vtedy mi alergologicka dala iba do nosa niečo , a syn je tiež alergik , ale celoročný.
Nemyslím si , že užívanie liekov by malo vplyv na vznik alergie u detí. Skorej tam je tá sedí na predispozícia ak som ja alergická , že budú aj moje deti
@michaela329 presne únava. Veľmi som prispata , ani sa nedivím , veď ja v kuse smrkam , kycham. Večer zaspávam a každú minútu utieram nos. Dúfam , že je fazuľka v poriadku , že to nevníma tak zle ako ja. A dúfam má alergolog zajtra neodbije bez liečby . Chcela som to zvládnuť bez liečby ale nezvládnem. Už cítim , že je to príliš . Našťastie nemám astmu , žiadny kašeľ , a že by som sa nevedela nadýchnuť. Ak aj zle dýcham tak kvoli opuchu sliznice nose.
Netušila som , že mám až takú silnú alergiu keď nemám lieky. Je to fakt extrém.
@terkaatomas mne ešte Dr navrhla, že by sme o rok skúsili nejakú senzibilizaciu, lebo mam tie hodnoty hrozne vysoko, že by to skúsila aspoň znížiť. Tak uvidím o rok ako to bude. Alergie ja už beriem ako civilizačné ochorenie, som asi jediný človek u nas doma, čo sa teší z dažďa - lebo umyje pele🫣
@monsterablue ja som PN. Ale žiaľ musím ísť do obchodu, zaviesť deti do školy , škôlky , ísť pre nich, zaviesť na krúžky , byť s nimi vonku, na ihrisku s deťmi. Nemôžem ich zatvoriť teraz na dva mesiace dovnutra domu. A úprimne by mi to ani nezabralo , to by som nemohla okno otvoriť na dome , ani ísť pre poštu do schránky. Stačí , že idem vyvesiť pradlo von a hneď sa rozkycham
@michaela329 ja som užívala sezónne rupafin a to mi vlastne stačilo , a nemala som takmer žiadne príznaky . No teraz vidím , aký extrém zažívam bez liekov. A to som ozaj alergická iba na pele tráv . Žiadne stromy nič. Iba trávy.
Ja som cele tehotenstvo chodila raz za 3 mesiace na kontroly k alergologicke a brala som zodac, je uplne bezpecny..
@monsterablue ako si to myslela ? Podľa teba sú lieky väčšie zlo ako to , že mám nonstop servítku na nose , neviem dýchať a kycham 1000x za deň , neho prím o bolestiach brucha potom z nadmerného kychania. To není jedno kychnutie. To sú série kychnuti niekoľkokrát za deň a minimálne 10za sebou
@monsterablue a ako si predstavujes nevystavovanie alergénom? Že bude nonstop iba doma? Neotvorí okno? Neobjime deti, ktoré boli vonku? Pri IVF do seba pchame oveľa nebezpečnejšie lieky ako antihistaminiká a ani nemrkneme. Takže tvrdiť niekomu, komu je reálne zle a existuje na to riešenie, že si za to môže sám a nemá do seba pchať lieky, mi príde celkom úsmevné. Hlavne, keď s tým ani Dr. nemávajú problém, ta liečba je bezpečná.
@monsterablue nemusí ísť o dva tri týždne, áno - aj po objatí človeka, ktorý bol vonku sa alergik rozkycha. A Ty jej pravdepodobne deti obriadit nepôjdeš, kým prejde jej sezóna. Rovnako sa rôznia Dr. v názoroch na lieky na riedenie krvi, intralipidy, medrol a iné lieky - a predsa ich tehotné berú aj preventívne. Sú tu ženy s osobnou skúsenosťou, majú zdravé deti. Mne ani jeden jediný Dr. nepovedal, ze lieky nesmiem.
@michaela329 ďakujem za empatiu ❤️
Je to tak. , deti zaviesť musím , v odlišnom čase vyzdvihnúť rovnako, muž chodí domov večer. , poštu prevziať musím ( áno aj to má hneď rozkycha) , a to už čo by som bola za mater , keby zavriem decká na tri mesiace mojej sezóny do domu . A aj tak by mi to nepomohlo. Lebo už kycham aj vnútri . Tak ako píšeš , aj to že ich objimem tak sa rozkycham.doteraz som to zvládala. Máj bol búrkový čiže to bolo znesitelne. Ale ako sa teraz oteplilo a bez dažďov....tak to je sila a už som v štádiu , že sa prikláňam k liečbe , že to bude menšie zlo pre plod ako tieto príšerne príznaky neutíchajúce.
@monsterablue ale ja na reproimuno chodim a ani Dr.tam s tým teda problém nemala. Neliečená alergia je oveľa horšia. A úvahy o dennom režime si autorka témy nežiadala.
@terkaatomas skúste si kúpiť inhalator a 3 krát denne s anaparovat aj soľou mne to odporučila imuno. Ďalej som si kúpila solnú lampu v soľnej jaskyni resp su to soľné kamene a záľubám to. Je lepší vzduch v izbe a teraz rekuperáciou sme dali do izieb kde spíme. Tak na to som zvedavá. Môj malý má veľmi silnú alergiu tak skúšam čo sa dá. A teraz homeopatiká zabrali.
@monsterablue autorka má neobmedzené vychádzky , nakoľko môj lekár je človek a ani on ani ty mi deti neobriadis počas dňa . A mám určité diagnózy "vďaka " ktorým môžem mať neobmedzené vychádzky. Ktoré v žiadnom prípade nezneužívam. Ako som písala , nikto mi nezabezpečí chod deti a domácnosti .

A dr čo nato?