Biely a pálivý jazyk počas tehotenstva

fiora94
11. júl 2016

Ahojte mamičky, chcem sa spýtať či niektorá z vás nemala podobné problémy ako ja. Už vyše mesiaca mám biely, pálivý jazyk, aj ma štípe, škriabe, na bokoch cítim vyrážky keď prejdem so zubami. Aj ďásna mám citlivé, objavujú sa mi biele povlaky, no viac ma hnevá ten jazyk. Bola som u obvodneho cca pred 3-4 tyzdnami, zobral mi vyter z jazyka. Vysledky ukazali ze nejake bakterie flóra mam premnozene ktore maju byt prirodzene na jazyku. Povedal ze by mi dal antibiotika ale som tehotna tak mam vyplachovat s vincentkou a kupit si probiotika. V piatok som bola u zubara ten povedal ze to nie je nic vazne ze to je asi z tehotenstva tak som pochopila a dal mi ústnu vodu parodontax. Od piatka som si to dala 3x, ale mám hrozne sucho v ústach a vytvorili sa mi na krajoch jazyka aj biele čiary. Ja už naozaj neviem čo mám robiť. Či mi aj dajaký vitamín nechýba, nejem žiadne ovocie ani zeleninu, lebo mám strach z alergie. Neviem či si mám kúpiť B komplex alebo nejaký vitamín pre tehotné, som už zúfalá. Stále sa bojím že sa mi z toho niečo stane, že opuchnem a zadusím sa a je to hrozne nepríjemné, neviem na to nemyslieť. :( Čím to môže byť, neviete? Ďakujem!

zuzuzuzka
11. júl 2016

@fiora94 jezis ved chod k obvodnej. Naco cakas?? Znie to prestrasne ako nejaka plesen v ustach alebo co.

lorela
11. júl 2016

@fiora94 Choď k lekárovi ešte raz a nenechaj sa odbiť.
Máš potravinovú, či peľovú alergiu, keď neješ ovocie a zeleninu? Pokiaľ ich nemáš zakázané lekárom, určite ich jesť začni; veď teraz ich potrebuješ viac ako inokedy...

jirouskova
11. júl 2016

Ahoj, u mna bolo palenie,stipanie jazyka z nedostatku B a zeleza,som anemicka,pomohlo 🙂

mirkaaa80
11. júl 2016

@fiora94 choď lekarovi, a povedz mu to čo si napísala....ze sa bojis že sa zacnes dusit, ja som mala celé tehu zapalene ďasná a krvacali, hneď na druhý deň po pôrode to preslo. Možno máš premnoženu candidu....

jaruskatt
11. júl 2016

skús B-komplex, kys.listovú.
Biely povlak môže byť pleseň. Kúp si škrabku na jazyk a zotieraj povlak. Jednožnačne zlepšiť hygienu. Taktiež v tehotenstve pri zápalených, krvácajúcich ďasnách nutná! dentálna hygiena...
Skús pozrieť aj: http://www.zdravie.sk/choroba/48778/zapal-jazyk...

kikus48
11. júl 2016

@fiora94 urcite si kup vitaminy pre tehotne, tiez si daj urobit komplet krvny obraz a hladinu zeleza vratane zasob a vitaminu b12. Dalej este raz ster z jazyka. Ja som pri zapale dasien vyplachovala usta curoseptom, pomohlo to. Ma antibakterialne ucinky. Ale daj si ho az po stere.

fiora94
autor
11. júl 2016

Teraz som došla od obvodného, povedal mi že zbytočne panikárim mám len jemný povlak na jazyku že z toho neumriem a mám to vydržať a nevšímať si to a keď to po pôrode nezmizne, potom budeme riešiť. Som v 31. týždni, čiže ešte dva mesiace. Plesne ani iné kvasinky huby mi nevyšli.

fiora94
autor
11. júl 2016

@jirouskova a čo si prosím ťa na to brala? Je možné že aj mne chýbajú vitamíny. Užívam maltofer každý druhý deň na železo ale vitamín nemám žiadny.

jirouskova
11. júl 2016

Teraz uzivam preventivne b-komlex, mala som aj maltofer,no mne bolo zo vsetkych liekov s obsahom zeleza zle, momentalne beriem aktiferin...

fiora94
autor
11. júl 2016

@jirouskova Takže ten B komplex si môžem kľudne kúpiť aj sama, či sa mám poradiť s gynekologičkou? Je ich viacej druhou ako pozerám na nete. Ja maltofer celkom zvládam, niekedy mi je po ňom zle, niekedy nie ale dá sa.

jirouskova
11. júl 2016

Kedze si tehu, pre istotu sa porad a co sa tyka zeleza, ja ho uzivam len vecer pred spanim a je to ok 😉

zuzuzuzka
11. júl 2016

@fiora94 aspon si kludnejsia 🙂

fiora94
autor
11. júl 2016

Vdaka, dufam ze sa to nezhorsi a vydrzim do porodu. Ine mi neostava. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre