Bola vášmu plodu diagnostikovaná iba jedna oblička?
mam velmi dobru kamaratku ktora ma syna 17mesacneho s 1funkcnou oblickou druhu ma zakrpatenu ale nefunkcnu
Synovi mojej kamaratky zistili jednu oblicku, este ked bol v brusku, chlapec ma teraz 11 rokov a nikdy nemal ziaden problem, proste ta jedna oblicka prebrala funkciu aj za druhu
@suzanna1112 dr mi tiez povedal ale som sa dostala do soku...zato si radsej pytam rady...som prvorodicka
@kinga1991 tvoja oblicka by tvojmu dietatu bola teraz urcite na dve veci ...okrem toho ono by oblicku potrebovalo, len ak by bolo chore a ta jedna by mu zlyhavala. nerob si ziadne katastroficke scenare ... oblicky sa u nas transplantuju bezne, casto daruju oblicku manzel manzelke napr (poznam taky par) alebo surodenci nazajom. a ten darca potom normalne zije s jednou fulcnou oblickou. ta na zivot uplne staci, ked bude tvoje babo zdrave, dohliadnes, aby ziskalo zdrave stravovacie navyky, tak nemas sa coho obavat.
(napr vsetky deti sa rodia este s nezrelymi oblickymi, tie sa dovyvijaju do jedneho roka, preto sa neodporuca dovtedy oblicky zatazovat, nedava sa tvaroh, ci pribinacik, lebo su pre oblicky tazke, detto obyc kravske mlieko, kyslomliecne vyrobky v pohode ... ale to si urcite nastudujes)
@ukulela dakujem nerobim si scenky ale keby sa to stalo dakomu tak isto ako nam tak pomysli aj na nieco take...ved predsa nie som doktor...viem ze sa transplantuje ved poznam aj ja takeho cloveka ktory chodil na dialyzu a daroval mu jeden 18rocny chalan svoje oblicky ktory zomrel...a operacia dopadla dobre...
Dakujem...nie preto som to pisala ze ja musim darovat ale zato ze kazdy z nas porozmysla nad tym kto sa stretne stym...
@kinga1991 ozaj neboj, pokial bude druha oblicka zdrava, babo to ani nepociti. mneoho ludi ma len jednu oblicku a ani o tom nevie - sono sa dakedy nerobilo bezne, nemali cely zivot problemy ... urcite budete sledovani, doktori ti povedia vsetko k diete (ja viem len o tych tvarohoch a pod, ale dostanes urcite detailnejsie info) ... hlavne pre teba bude dolezite, aby si sa upokojila. nie je to sice normalne, ale vobec to nie je zivot ohrozujuce a ni obmedzujuce postihnutie. ja by som mozno este pre ukludnenie skocila (ak mas moznost) ku mudr grochalovi do Martina na morfo sono, nech pozrie tu druhu oblicku, ci je OK. a keby on povedal, ze ano, tak sa prestan strachovat a tes sa na babo.
@kinga1991 Mojej bývalej spolužiačke sa narodilo bábo s jednou obličkou, dnes je to už veľká kočka, je v poriadku a zdravá 🙂
Mojmu bratrancovy zistili v 6 rokoch ze ma jednu oblicku ako mesačné dieta, ale ze to casom dorastie...mozno sa aj tomu plodu časom vyvinie, a keby aj nie tak ako tu pisu zije vo svete vela ludi co maju len jednu oblicku...chapem ze to nieje prr mamu príjemné zistenie ale na zdravy by to ubrať nemalo
mne dr povedal ze syn ma len jednu oblicku, ked sa ale narodil nepotvrdilo sa to, ma ich obe. A poznam pana, ktoremu zistili, ze ma jednu oblicku az po 70-tke, teraz ma 74 a je taky zdravy a v takej kondicii, ze schova hocktoreho tridsiatnika.

Nepoznám takú mamičku ale poznám troch dospelých ľudí vo veku od 35 do 60 ktorí majú iba jednu obličku. Tak sa narodili. Sú fit žiadne zdravotné problémy. Prišli na to V dospelom veku.