icon

Celiakia počas tehotenstva: je endoskopia bezpečná?

kajka21
16. jan 2025

Dobrý deň, mám cekiakiu diagnostikovanu od 18 rokov čo sú 3 roky a včera mi sestrička napísala že sa mi ozvú ohľadom kontroly. Ja som predtým na kontroly nechodila ani ma nikdy nevolali len viem že keď som bola na prvom a jedinom vyšetrení tak som to veľmi zle znášala a týždeň po Tom som ešte zvracala a mala som strašne bolesti. Momentálne som v 20tt tehotenstva. Môžu ma vyšetriť endoskopickym vyšetrením?

morusha
16. jan 2025

@kajka21 Mala by si byť v dispenzari u gastroenterológa, kontroly boli kedysi 2 krát ročne, teraz sú už len raz za rok. Je potrebné tam chodiť kvôli sledovaniu tvojho stavu a predpisovaniu bezlepkových potravín. Diétu dodržiavaš? Krvný obraz v poriadku? Po nejakom čase od stanovenia diagnózy a dodržiavania diéty sa znovu robí endoskopické vyšetrenie, aby sa zistilo v akom stave je črevo, či diéta zafungovala. V tehotenstve je zvlášť dôležité, aby vstrebávanie živín bolo v poriadku kvôli vývinu plodu.

kiki68
16. jan 2025

@kajka21 mozu, ale aj nemusia. Hlavne musis striktne dodrziavat dietu, aby nenastali komplikacie

kajka21
autor
20. jan 2025

@morusha ja si bezlepkové potraviny napíšem sestričke na email a ona mi to vždy predpísala na rok ale tento krát iba na pol roka.

morusha
20. jan 2025

@kajka21 Áno? Tomu teda nerozumiem, po správnosti, pokiaľ človek nechodí na kontroly v stanovených termínoch, nemá nárok na predpis.