icon

Chudokrvnosť - riziká pre plod a matku

linduska_
14. mar 2025

Ahojte, tak potvrdila sa u mňa chudokrvnosť v tehotenstve, vraj to nie je tak zlé aby som musela na hematológiu, ale lekár mi predpísal maltofer 1x - a ak znesiem aj 2x denne.
Čítam, že to nie je nič prínosné pre plod, ani pre mňa. Tak mám trochu strach.
Objavila sa aj u Vás chudokrvnosť?
Ja s tým mám problémy od malička, tak som to aj trochu čakala…

babushkaem
14. mar 2025

podla mna ma vela tehotnych problem s nizkym hemoglobinom. aj ja beriem zelezo.. urcite to treba brat

babushkaem
14. mar 2025

@linduska_ Prečo je anémia v tehotenstve nebezpečná?
Anémia ohrozuje prirodzený priebeh tehotenstva. Medzi najčastejšie komplikácie patrí vznik preeklampsie, častejšie infekcie, porucha tvorby mlieka (laktácia). Výskumy ukázali aj vzťah nízkej hladiny železa a popôrodnej depresie.

Dieťa je zas ohrozené nesprávnym vnútromaternicovým vývinom, predčasným pôrodom, nízkou pôrodnou hmotnosťou a narušeným psychickým a psychomotorickým vývinom. Okrem toho, dieťa využíva počas prvých 6 mesiacov najmä zásobu železa z prenatálneho obdobia (obdobia pred narodením) a jeho nedostatok môže spôsobiť anémiu už u najmenších detí.

monicazbb
14. mar 2025

@linduska_ ja mam dlhodobo anemiu, raz za mesiac som niekoľko dni brala Maltofer..teraz v tehotenstve sa mi zhoršili vysledky, beriem každý deň. Nedostatok hemoglobínu ovplyvňuje aj plod. Prenáša kyslik, čiže tym padom aj dieťa ma menej kyslika. Po porode ho budeš potrebovať hlavne ty, aby si sa dala rýchlejšie do poriadku.

nin12345
14. mar 2025

@linduska_ ja som brala zelezo jediny problem bol ze ma dost zapekalo ale potom som dostala predpisane aj silne magnezium a to som zas mala hnacky inak mi z toho nebolo nic

colsami
14. mar 2025

Ak si si o tom citala, isto si sa dozvedela ze anemia je v tehotenstve bezna a casta. A dozvedela si sa aj preco. A podla toho co mas predpisane, to u Teba naozaj nebudu nijake tragicke hodnoty. Vazne stavy sa riesia inak, nez podavanim zeleza v tablete 1-2x denne 😉

linduska_
autor
14. mar 2025

@colsami No to mi povedal aj lekár a spomenula som to aj v úvodnej správe, vďaka za zreprodukovanie😉

colsami
14. mar 2025

Tak potom ak si si vedoma vsetkych tych veci a naozaj vies ako to funguje, preco mas strach? Nechapem. A to som si presla anemiami v tehotenstve.

linduska_
autor
14. mar 2025

@colsami pre toto

michaela329
14. mar 2025

V tehotenstve bežná vec, ber poctivo železo. Ja nepoznám ženu, ktorá by toto nemala. Mojej sestre hrozili aj infúzie, má dve zdravé deti.

colsami
14. mar 2025

@linduska_ ale ved to sa jedna o anemie uplne inych rozmerov. Myslela som, ze chapes ten rozdiel, ak to mas nastudovane preco a ako to funguje. Ale ak Ti pomoze zit v strese, tak ok...

cecilia29
14. mar 2025

Mierny chudokrvnosť som mala v každom tehu v treťom trimestri. Užívala som železo, a všetko bolo ôk. V treťom trimestri to ma.skutocne skoro každá.

linduska_
autor
14. mar 2025

@colsami Keď nemas čo povedať, radšej Nehovor, si úplne v lese a ty vieš prd o tom aký typ mám ja

kvietok1990
14. mar 2025

@linduska_ ahoj, je to celkom bezne v tehotenstve. Tiez som mala predpisane lieky od gynekologicky ale iny druh. Tie mi vsak nezabrali a ked som isla rodit dali mi predtym este dve transfuzie… lebo som mala zle vysledky. Zelezo treba urcite brat. Drzim palce

mamatroch
14. mar 2025

@babushkaem nemas prosim link na tu studiu ohladne nizkej hladili zeleza v tehotenstve a poporodnej depresii. Ja som oboje mala pri / po vsetkych troch tehotenstvach, no ako problem sa ukazala nizka hladina progesteronu. Po nasadeni sa poporodne depresie dost rychlo stratili. Ze som sa predtym trapila x mesiacov, je uz druha vec... No zaujala ma tato info od Teba.

babushkaem
14. mar 2025

@mamatroch ja som to iba skopírovala z webu

colsami
14. mar 2025

@linduska_ urcite ani zdaleka taky strasny, ked Ti dal Maltofer 1xdenne, maximalne 2x AK znesie. Viem o celych anemiach (aj v tehotenstvach) dost na to, aby sme mohli diskutovat o faktoch, a nie "emociach". Nemusis sa ohanat, kazda jedna Ti tu povedala to iste, ze je to uplne bezne a normalne. Nejdem drat klavesnicu a vysvetlovat preco to tak je, lebo to je ako "perly sviniam hadzat". I tak si ides svoje. Vela stastia pri zbytocnom stresovani.

linduska_
autor
14. mar 2025

@colsami Vieš hovno o tom či stresujem alebo ako to beriem, tak ma láskavo nesúď keď o mne absolútne nevieš NIČ! To každá téma ktorá je tu založená je založená na strese? Poďme sa o tom rozprávať. Keď si taká múdra do anémie, tak snáď si taká múdra aj do toho aby si sa nestarala do života druhého a do toho ako kto veci berie. Je to len moja vec a aj bude, ale na súdenie svojho stresu či nestresu som tu len ja a nie ty, ani nikto iný. Maj sa pekne.

colsami
14. mar 2025

Je mi luto co prezivas, musis mat asi nejake problemy v zivote, ked takto agresivne reagujes.

linduska_
autor
14. mar 2025

@colsami Bože ty si fakt trúba😄 staraj sa už konečne o seba a nie o druhých

lilope
14. mar 2025

@linduska_ áno objavila a nič za tým nehľadaj. Užívaj železo podľa odporúčania a ži ďalej. Nerozumiem z čoho máš strach, a teda nie stres, ako si sa vyjadrila.

linduska_
autor
14. mar 2025

@lilope Akurát, že ja som stres ani nespomenula. To tá veštkyňa vyššie.😉