icon

Chýbajúca kyselina listová v tehotenstve

26. jún 2025

Ahojte, zistila som ze som tehotna. Pred tehotenstvom som mala mikrocytovu anemiu, aj s priznakmi. Tehotenstvo som uplne neplanovala, ale ani sme sa nejak nechranili, a kyslinu listovu som nebrala. Teraz by som mala byt podla poslednej menstruacie 4+5tt. Citam ze neuralna teubica sa uzatvara do tretieho tyzdna. Vadi to ze som ju nebrala? Bojim sa.

reela
26. jún 2025

Ak nieco nebude v poriadku s neuralnou trubicou, tak sa to da zistit prvotrimestralnym ultrazvukom. Takze klud, ak keby nahodou nieco, tak to budes vediet skoro a podla tohi sa vies zariadit

ankare
26. jún 2025

Nevadí. Nestresuj sa zbytočne.
Prajem Ti zdravé a krásne babatko!

pribinak
26. jún 2025

Opýtaj sa svojej maminy či brala kyselinu….nebude mat ani len tušenia čo to je
A ty si tu zdravá zíva a tehotná

inga93
26. jún 2025
@pribinak

@pribinak suhlasim, obcas mi rozum zastane

autor
26. jún 2025
@pribinak

@pribinak ano, ale poznam rodinu kde maju 3 deti zo 4 razstep chrbtice

bashawelle
26. jún 2025

Ale 3 zo 4 bude mat skôr geneticky faktor ako kyselinu listovú. Prípadne ťažkú podvýživu. Ty sa zatiaľ nestresuj, daj sú potvrdiť tehotenstvo gynekológom a drz sa jeho/jej odporucani. Prajem krásne tehotenstvo a ešte krajšie materstvo

pribinak
26. jún 2025

Tak tam bude nejaká genetická záťaž nie?

olimuc
26. jún 2025

Myslis, ze v Afrike ju beru tiez este pred tehotenstvom? (Aj o pocas by som pochybovala u vacsiny populacie) Este nevyhynuli … rovnako ako cele ludstvo, kt mozno 100-200 rokov dozadu mohlo obhryzat max nejake listy a nie jest Kys listo u v tabletkach… apropo 3 deti zo 4 … genetika je svina .. a nie kys listova. Neboj nie si jedina, kt ju nebrala (ani ja som ju nebrala a mam zdrave dieta … a tom som stara a maly sa narodil predcasne) pekne tehotenstvo a necitaj tolko, lebo ti do 9 mesiaca uplne preskoci. Radsej zdravy rozum a obcas rozhovor so starsou generaciou. Nemali Internet tak im az tak nesibalo

anavixy
26. jún 2025

Nevadi, zacni brat teraz.

majus2323
26. jún 2025

KL sa prirodzene získava z jedla. Čiže ty ju vo svojom tele máš, jediné, že by si mala problémy s príjmom potravy a mala jej hodnoty veľmi veľmi nízke.
Keď som kolegyni ktorá má 5 deti povedala že beriem KL kukala na mňa ako puk že načo. Ma 5 zdravých dospelých detí.
Ale chápem vaše obavy, je to klišé, ale skutočne obavy ešte len prídu...

alyson29
27. jún 2025

Ani ja som nebrala a dieťa je zdravé.. začala som brať, až keď som zistila, že som tehotná. Zbytočne stresuješ.

kiki68
27. jún 2025

Nie, zeny to nikdy predtym nebrali, tie tazke defekty nevznikaju z tohto. Tam mas bud genetiku, alebo nejake ine faktory niekedy blbu nahodu. Ale toto zazrak nespravi. Ked nemas 48 rokov a prve tehu, tak by som ani nestresovala. Normalne si kup teraz v tehu napr femibion a hotovo

selena_luna
27. jún 2025

Najma teraz na jar a v lete mas kyseliny listovej v strave dost - vo vsetkom zelenom. Ano, je to jediny vitamin, ktory preukazatelne predchadza poskodeniam ( na rozdiel od vsetkych ostatnych tehotenskych vitaminov) ale nemusis sa trapit, neznamena to ze bez nej budes mat poskodene dieta. Ak aj nahodou nieco, su ultrazvuky, kde to vidiet, nipt testy, aj tripple ukaze pravdepodobnost, vie sa to zachytit vcas.
Vela zien otehotnie nahodne, bez pripravy a porodi zdrave deti ♡ nestresuj sa najma, stres dietatu skodi viac ♡

jaskolka
27. jún 2025

Ja som začala brať,keď som zistila,že som tehotná,aj to som občas zabudla a brala som len asi do 3 mesiaca

nina004
27. jún 2025

Neplánovala som tehotenstvo a mám s ňou problémy kôli anémii vždy. Aj v tehotenstve som jej mala málo. Dcéra je úplne v poriadku. Začni ju dopĺňať teraz a keď si mala anémiu už predtým určite ti lekár urobí odbery a prípadne upraví množstvo.