icon

Čo robiť, ak je bábätko menšie?

alex2008
25. sep 2025

Dobrý deň,

Chcela by som sa opýtať, či niektorej z vás pri kontrole tvrdili, že bábätko je menšie, ako by na daný týždeň malo byť a ak áno či vo finále všetko dobre dopadlo. 🙏🏻 Mne doktor predpísal aj lieky na riedenie krvi nakoľko nemám zevraj dostatočne vyzivenú placentu… brali mi aj krv výsledky budú až o týždeň, ale prežívam strašne stresy, tak by ma zaujimalo, či tu je niekto kto to mal podobne. Podľa menštruácie by aom mala byt momentálne 17+0 ale podľa ultrazvuku a Dr je to len 15+6 a to je dosť rozdiel, tak sa dosť bojím čo sa bude diať. Ďakujem za každú odpoved.

jaroslav81
25. sep 2025

@alex2008 moja prvá dcéra bola celé tehotenstvo o 2 týždne menšia, 2 týždne je vraj normálne, trochu problém môže byť keď už to je viac a zhoršuje sa to. Narodila sa s váhou 3600 a je zdravá. Ty máš rozdiel len týždeň a jeden deň, to je úplne normálne...

anonym_afca55
25. sep 2025

Ale ved to mas rozdiel iba tyzden. To nie je vobec nic take hrozne.. neverim ze doktor Ti nepovedal ze to nie je nic strasne a ze nemas panikarit.

A ano ja som napr mala aj riziko retardacie rastu v poslednych tyzdnoch gravidity zo screeningu v 12 tt. Mala som brat anopyrin, brala som ho neporiadne (velakrat som si ani nespomenula na tabletku vecer, mala som krusne casy). Zdalo sa, ze dieta posledny mesiac nerastie, kazdy tyzden odhad cca 2500g a nestupal, napriek tomu ze robili sona rozni doktori na poradniach. Nakoniec sa narodila dcerka s rovnymi 3000g.

euka210
25. sep 2025

@alex2008 si este len na zaciatku, to je len odhad v takom tyzdni, nikdy to nie je uplne presne a rozdiel mas len tyzden, to je ok.

anonym_2bf089
25. sep 2025

@alex2008 mala si odsledovanu ovulaciu? Tá je totiž rozhodujúca pre počatie, nie termín menštruácie. Mne doktor určil termín pôrodu podľa ultrazvuku o dva týždne neskôr oproti tomu, ako by to bolo len podla poslednej menštruácie, lebo aj ovulácia prišla oneskorene a na tom ultrazvuku to bolo vidno (t.j. plod bol o dva týždne menší než by "mal byť" čisto podľa MS).
Resp. situácia by bola iná, ak už ti robil veľký ultrazvuk na základe ktorého ti stanovil termín pôrodu a po pár týždňoch by ti povedal, že plod za tých pár týždňov začal zaostávať, toto ale z tvojho príspevku nie je jasné

alex2008
autor
25. sep 2025
@anonym_2bf089

@alex2008 mala si odsledovanu ovulaciu? Tá je totiž rozhodujúca pre počatie, nie termín menštruácie. Mne doktor určil termín pôrodu podľa ultrazvuku o dva týždne neskôr oproti tomu, ako by to bolo len podla poslednej menštruácie, lebo aj ovulácia prišla oneskorene a na tom ultrazvuku to bolo vidno (t.j. plod bol o dva týždne menší než by "mal byť" čisto podľa MS).
Resp. situácia by bola iná, ak už ti robil veľký ultrazvuk na základe ktorého ti stanovil termín pôrodu a po pár týždňoch by ti povedal, že plod za tých pár týždňov začal zaostávať, toto ale z tvojho príspevku nie je jasné

@anonym_2bf089
@anonym_2bf089 nemala som absolútne odsledovanú ovulaciu…všetko berú, len na základe poslednej menštruácie a podľa posledného ultrazvuku, ktorý mi robili teraz v stredu, kde skontrolovali časti tela a orgány a na základe mozgu bábätka sa im nezdá týždeň… Neviem čo myslíš pod pojmom veľký ultrazvuk robili mi tak ten klasicky čo zvyknú robiť pri každej kontrole nerobili mi morfologicky ultrazvuk ešte….

hubka51
25. sep 2025

Môj krpec bol menší o cca.týžden podla dr.a predpokaldanej menštruacie ale ja viem že som mala posunutu ovulku😅 Každopadne maly sa narodil cca.v termine a mal 2950g a 47cm( a to som mala tehotensku cukrovku)Myslim že ma ešte dost času dobehnuť 😉

cyneric
25. sep 2025

Základ - nestresuj sa. Ak nie je v strese lekár, zbytočne sa teraz budeš ubíjať že dieťa má o niekoľko mm/g menej než by bolo vhodné. Nič s tým nespravíš, počkaj si pár týždňov na morfológiu. Tiež mám v papieroch z že plod bol menší, potom väčší, potom menší, naposledy sa zase zhodoval s očakávanou veľkosťou. Nie je to exaktné meranie, sú tam odchýlky. Kým sú všetky orgány na správnom mieste a fungujú, tak na veľkosti až tak nezáleží...

janie7
25. sep 2025

@alex2008 Ahoj, neboj, určite všetko dobre dopadne. A týždeň vo vývoji bábätka je v pohode. Aj naša malá zaostávala vo vývoji vo všetkom okrem nožíek, tie mala aj má dlhé, porodila som ju ako 48 centimetrovú a teraz je už z nej veľká baba, veľmi rýchlo to dohnala ba priam predčila tabuľky😉

hytal
26. sep 2025

Môj malý bol menší tak o 3 týždne. Primár ma ubezpečoval, že mnohé detičky narastú najviac posledné týždne. Mal pravdu, pri narodení vážil 3,45 kg a meral 52 cm. Takže hlavne zachovaj kľud, lebo psychika je veľmi dôležitá.

anonym_aa3304
26. sep 2025

Obe deti narodene po termine 7-10dni, obe pod 3 kika, mladsia este schudla v porodnici, domov sla pod 2700g, 48cm
Celé tehotenstvo dr vravel, ze take mensie deti.. Teraz je v skolke druha najvyssia, ale vahovo ma stale malo kg, aj ked zje vsetko mozne.. proste taky typ organizmu, spalovania

anonym_2bf089
26. sep 2025
@alex2008

@anonym_2bf089
@anonym_2bf089 nemala som absolútne odsledovanú ovulaciu…všetko berú, len na základe poslednej menštruácie a podľa posledného ultrazvuku, ktorý mi robili teraz v stredu, kde skontrolovali časti tela a orgány a na základe mozgu bábätka sa im nezdá týždeň… Neviem čo myslíš pod pojmom veľký ultrazvuk robili mi tak ten klasicky čo zvyknú robiť pri každej kontrole nerobili mi morfologicky ultrazvuk ešte….

@alex2008 myslela som ten čo sa robí okolo 12tt, asi som sa blbo vyjadrila. Tam často lekári aj menia termín pôrodu ak nesedí pôvodný podľa poslednej MS, podľa neskorších ultrazvukov sa už termín nemení. Tá odchýlka čo ti povedali naozaj nieje veľká, vôbec by som sa preto nestresovala. Merania nie sú úplne presne, minule tehotenstvo mi tiež veľkosť dieťaťa lietala taký týždeň hore-dole. A vidíš v komentároch, ženy mali aj väčšie odchýlky a všetko bolo ok. Navyše keď si nemala odsledovanu ovulaciu - tá je bežne na cca 14ty deň cyklu (a s tým sa aj ráta pri určení termínu pôrodu podľa MS) ale ty si ju mohla mať kľudne skôr ale aj napr. dva týždne neskôr a tým pádom už termín (a tt) určený podľa MS nemôže sedieť. Bežne sa to stáva. Držím palce nech je všetko v poriadku 🙂

prettywoman1212
10. okt 2025

Nič. Malá bola celý čas menšia, o týždeň cca. Narodila sa v termíne, 2650g. Má 3 mesiace, všetko krásne dohnala…