icon

Čo u vás nasledovalo po diagnostikovaní tehotenskej cukrovky?

lenka23011992
29. nov 2025

Ahojte zienky ktorym vam zistili cukrovku co potom nasledovalo ?

96sofia96
29. nov 2025

@lenka23011992 ahoj, mne zistili tehotenskú cukrovku. Mala som zvýšenú glykemiu na lačno. Glykemie som mala ranné 5,3-5,6. Merať som si mala aj hodinu po jedle, niekedy som mala aj 7,0 podľa toho, čo som jedla - norma bola do 7,8. Inak mi nariadili len nizkosacharidovu diétu.
Začala som chudnúť, za celé tehotenstvo doteraz som pribrala len 2 kg, aktuálne som 36+0tt a za posledný týždeň a pol mi začali glykemie ranné klesať na 4-4,5 a po jedle na 5,0-5,9. Takze som sa na diétu vykašľala. Bábätko ma 2,5kg, čo povedali že je na spodnej hranici na tento týždeň. Jedna známa mala glykemie celé tehotenstvo 13 a maly sa jej narodil 3,2kg, bez nejakej ghypoglykemie po narodení alebo bez komplikácií. Ale záleží od každého organizmu samozrejme, na každého to pôsobí inak 🙂

anonym_5dd770
29. nov 2025

@lenka23011992 treba dôsledne sledovať cukor a dodržiavať diétu. Super je vsetko popísané na tehotenská cukrovka.cz
Mne žiaľ aj po pôrode ostal prediabetes, nemusí to odísť, ako sa všade rozpráva. Tehotenská cukrovka je okno do metabolizmu tela, zdravá žena ju nedostane

rachel36a
29. nov 2025

@lenka23011992 dieta, meranie glykemie pred jedlom a hodinu po jedle...ustala som to s diétou bez inzulínu...schudla som, rodiť som išla o 3kg ľahšia ako pred tehu.....celkovo som mala hneď po pôrode menej o 16kg ako pred tehu...po pôrode sa glykemia upravila do dvoch týždňov..

rachel36a
Autor odpoveď zmazal
lenka23011992
autor
29. nov 2025
@rachel36a

@lenka23011992 dieta, meranie glykemie pred jedlom a hodinu po jedle...ustala som to s diétou bez inzulínu...schudla som, rodiť som išla o 3kg ľahšia ako pred tehu.....celkovo som mala hneď po pôrode menej o 16kg ako pred tehu...po pôrode sa glykemia upravila do dvoch týždňov..

@rachel36a ja mam na lacno 4.2 vecer samozrejme dala som si vianocku 5.9 ale v prvom tehu nic nebolo 🙂 len je tomu uz hodne do zadu ,sestricka od dr mi len volala ze vysli mi testy teste k hranici alebo nad nepamatam si zaskocilo ma to 🙂 ale akoze vravia aj stres aby ta zena aj oddychnuta bola atd…ze to moze skreslit vysledky

rachel36a
29. nov 2025
@lenka23011992

@rachel36a ja mam na lacno 4.2 vecer samozrejme dala som si vianocku 5.9 ale v prvom tehu nic nebolo 🙂 len je tomu uz hodne do zadu ,sestricka od dr mi len volala ze vysli mi testy teste k hranici alebo nad nepamatam si zaskocilo ma to 🙂 ale akoze vravia aj stres aby ta zena aj oddychnuta bola atd…ze to moze skreslit vysledky

@lenka23011992 však to máš glykemiu uplne susuper.ja som mala po teste okolo 8...po jedle som mavala tak 6-7...

lenka23011992
autor
29. nov 2025
@rachel36a

@lenka23011992 však to máš glykemiu uplne susuper.ja som mala po teste okolo 8...po jedle som mavala tak 6-7...

@rachel36a ved prave ,preto som zvedava kolko namerala ten test co vypijes tu vodicku ,,,ja som dva sni pred tym nespala bolo mi akosi zle,a v ten den som este rano teda hlavu umyla vyfenovala zle mi bolo 🙂

amelia89
30. nov 2025
@lenka23011992

@rachel36a ved prave ,preto som zvedava kolko namerala ten test co vypijes tu vodicku ,,,ja som dva sni pred tym nespala bolo mi akosi zle,a v ten den som este rano teda hlavu umyla vyfenovala zle mi bolo 🙂

@lenka23011992 pozri si na toto su 2 tabory: zeny ktore to naeanalyzu(kolko spali, co jedli, kolko to bolo “nad “ limitom) lebo zdrava zena okolo toho limitu ani neprejde a potom zeny ktore hladaju kazdu jednu vyhovorku (typu: po jedle mi to nevystrelilo, babatko nebolo velke atd) a seru na to. To ze cukor moze vystrelit aj 15min po jedle (a nie hodinu ked merias), ze dieta moze mat aj uplne ine problemy ako len jeho vahu a ze je to nebezpecne aj pre teba a mozes mat pre diabetes atd to je vec druha.
Ja som bola mad limit len velmi malo, lacnu glykemiu som mala ok. Ale cele tehotenstvo som mala uplne prisnu dietu, poctivo som sledovala kazdu potravinu, akoze bolo mi jedno ze mam chut na to a to ked tym ublizujem nenarodenemu dietatu… ale rozhodnutie je na kazdom z nas …