icon

Cvičenie v tehotenstve a kŕče

2. nov 2025

Ahoj,
na úvod: prosím nestrašte ma, stačí napísať, áno bolo to tým, ale žiadne desivé scenáre. Bojím sa dosť aj bez toho. Dakujem🙂

som na začiatku tehotenstva, všade čítam,ze normálne moze tehotná robiť čo doteraz na čo bolo telo zvyknuté, a teda aj cvicit. Lenže ja som prvý týždeň po pozitívnom teste 3x cvičila (cca 25minutove cvicenie s cinkami). Po prvom aj druhom som este myslela,ze to sa roztahuje maternica, preto tie silné kŕče, ale po treťom cvičení do par hodín som dostala strasne silné ms kŕče a až vtedy som si to začala spájať s cvičením. Odvtedy som necvicila a aj kŕče zmizli. 3dni po poslednom cvičení som mala dokonca ružové špinenie. Teraz beriem utrogestan. Chcem sa ale nejak hýbať a cítiť sa dobre. Nejaké tipy? Zumba a plavanie sú ok? Lebo aj to som robila,ale som myslela,ze skor tomu sa vyhnut.A myslite si tiež, ze to bolo tým cvičením, alebo zhoda náhod.

mici88
2. nov 2025

@anonym_autor no toto by som kunzultovala s lekárom čo si o tom myslí. Neodporúčal aspoň prvý trimester kľudový režim a bez cvičenia? Prvý trimester je veľmi citlivý.

ivik4
2. nov 2025

Urcite sa porad s lekarom ale ak si spinila tak neviem no. Mala by si sa setrit hoci si myslim ze plavanim nic nepokazis

kiki68
2. nov 2025

@anonym_autor lekar mi to povedal tak, ze kazde tehu je ine a rob iba to, co si mozes dovolit a kde necitis ziadne krce, tahanie a pod. veci. Tak ked je v AT v zakone, ze nesmies dvihat viac ako 5 kg v tehu v praci, tak vedia preco to tam dali. Cize ked beries utrogestan, tak na cvicenie zabudni. He nas takych vela, co mimo tehu cvicia a v tehu nula bodov. Som jedna z nich. Jedine, co som mohla bola tehu joga po 23tt. Inak nic.

kiki68
2. nov 2025
@ivik4

Urcite sa porad s lekarom ale ak si spinila tak neviem no. Mala by si sa setrit hoci si myslim ze plavanim nic nepokazis

@ivik4 plavanie a utrogestan nejde dokopy, tam he strasny nabeh na infekcie. Dostane infekt a ma po tehu. Lebo to vkladanie strasne oslabuje dole tu mikrofloru

cyneric
2. nov 2025

V prvom trimestri som chodievala cvičiť bežne, taktiež som chodila cvičiť aj pred tým. Potom som od toho opustila skrz to že zoznam vecí ktoré už “nemôžem” sa začínal príliš rozširovať a už mi nezostali veci ktoré ma bavia. 🙂 Jóga, pilates, kráčanie na páse, prechádzky, plávanie, rôzne “naťahovačky”, tých možností je viacero. Keď začínaš mať kŕče tak určite tehotenské vitamíny + magnézium na kŕče, to ti gynekológ odporučí aj ktoré aj akú dávku. Každé tehotenstvo je individuálne, je možné že máš menej minerálov a teraz v tehotenstve pri väčšej aktivite keď je po nich dopyt tak sa to výraznejšie prejavuje.

dixitka
2. nov 2025

Mne cvičenie v prvom trimestri tiež dvakrát spôsobilo špinenie (ak to teda nebola len náhoda) - mne bolo dosť blbo, tak sa mi väčšinou nechcelo, hoci som predtým cvičievala veľa a intenzívne. Ale keď som mala lepší deň, tak som skúsila a to bol výsledok. Doktorka (ktorá ma predtým povzbudzovala, že cvičiť určite môžem v pohode) pri tom druhom špinení konštatovala, že telo dáva najavo, nech to teraz nechám tak a že môžem skúsiť znova po prvom trimestri. Tak som asi do 14. tt počkala a potom už som cvičila pekne až do pôrodu bez problémov. Takže aj tebe radím sa teraz trochu viac šetriť - rýchla chôdza by mala byť ok, aj nejaká ľahšia joga. Neskôr sa môžeš vrátiť aj k silovejším aktivitám.

autor
3. nov 2025
@dixitka

Mne cvičenie v prvom trimestri tiež dvakrát spôsobilo špinenie (ak to teda nebola len náhoda) - mne bolo dosť blbo, tak sa mi väčšinou nechcelo, hoci som predtým cvičievala veľa a intenzívne. Ale keď som mala lepší deň, tak som skúsila a to bol výsledok. Doktorka (ktorá ma predtým povzbudzovala, že cvičiť určite môžem v pohode) pri tom druhom špinení konštatovala, že telo dáva najavo, nech to teraz nechám tak a že môžem skúsiť znova po prvom trimestri. Tak som asi do 14. tt počkala a potom už som cvičila pekne až do pôrodu bez problémov. Takže aj tebe radím sa teraz trochu viac šetriť - rýchla chôdza by mala byť ok, aj nejaká ľahšia joga. Neskôr sa môžeš vrátiť aj k silovejším aktivitám.

Ďakujem vam všetkým za rady a vaše skúsenosti. Ostanem len pri tej chôdzi, radšej.
Este by ma zaujímalo ci ste si dávali protein. Je tam napísané,ze nie je vhodný pre tehotné, ale čítam rôzne názory a neviem sa rozhodnúť. Snažím sa mat dosť bielkovín v strave, ale napr v niektorých raňajkách neviem cim ho nahradiť aj aby to malo dosť bielkovín ale aj kvôli chuti

sisa9496
4. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem vam všetkým za rady a vaše skúsenosti. Ostanem len pri tej chôdzi, radšej.
Este by ma zaujímalo ci ste si dávali protein. Je tam napísané,ze nie je vhodný pre tehotné, ale čítam rôzne názory a neviem sa rozhodnúť. Snažím sa mat dosť bielkovín v strave, ale napr v niektorých raňajkách neviem cim ho nahradiť aj aby to malo dosť bielkovín ale aj kvôli chuti

@anonym_autor ja som sa tiez najskor snazila cvicit, ale necitila som sa pri tom komfortne, tak som sa na to vykaslala a chodila som len na dlhsie prechadzky, v druhom trimestri som chodila na tehu cvicenie a doma som si obcas zacvicila, ked sa mi chcelo... A k tomu stale tie prechadzky.. a teraz v tretom sa uz len peechadzam, ale uz len pomaly a radsej viac x za den kratsie prechadzky nez jedna dlha, lebo mi zacalo tvrdnut brusko 🙈