icon

Dávkovanie heparínu (clexane, fragmin, fraxiparine) kvôli Homozygotu.

doradg
22. jan 2020

Dobrý deň. Bol u mňa zistený homozygot MTHFR (C677T) po opakovaných MA. Nachádzam sa v 20. týždni tehotenstva a mám pochybnosti ohľadom dávkovania heparínových injekcií. Pichala som si CLEXAN 2000 IU 0,2ml (1x denne) , neskôr (od 17 tt) mi predpísala doktorka vyššiu dávku FRAXIPARINE 2850 IU 0,3ml (1xdenne) a teraz od 20.tt znovu CLEXAN 2000 IU 0,2ml (1xdenne) (bol to narýchlo vypísaný recept podaný sestričkou do čakárne, a keď som sa predsa chcela opýtať doktorky, prečo znižuje dávku, tak som žiadne odôvodnenie nedostala, len rýchlu odpoveď, že "je to jedno". Zostala som v pochybnostiach, či je táto dávka vôbec postačujúca, alebo sa mám obrátiť na iného odborníka. Mám 57kg a výšku 162cm.
Prosím Vás, je táto dávka (2000 IU,0,2ml, 1xdenne) v norme/"bežná" ? Tie, ktoré ste užívali heparínové injekcie, aké dávky Vám boli predpísané ? Ďakujem !!!

mogaa
22. jan 2020

@doradg všetko záleží od výsledkov krvi...heparín je na riedenie krvi, ak máš krv veľmi zriedenú môžu nastať problémy s krvácaním

doradg
autor
22. jan 2020

@mogaa Ďakujem za odpoveď. Lenže pred rokom mi prišli výsledky s touto diagnózou a odvtedy mi krvné testy nerobila. Vraj sa dávky stanovujú (zvyšujú) podľa kilogramov a ďalšie krvné testy nie sú potrebné (takto mi to vysvetlila doktorka) a teraz sa mi kg zvýšili a ona mi dávku znížila, preto som v pochybnostiach ...

hanka7951
22. jan 2020

@doradg mne sa pocas tehotenska davka zvysovala..zacinala som s Fraxiparine 0,3 a koncila s 0,6. Pravidelne kazdy mesiac som chodila na kontroly, kde by brali krv. Nemyslim si, ze to davkovanie suvisi s vahou, ale kazdopadne odpoved doktorky ,,to je jedno,, je zvlastna. Robi ti vlastne pravidelne kontroly? Ak nie, tak by som pouvazovala nad zmenou lekara, lebo uz len kvoli tehotenstvu by si mala byt sledovana.

doradg
autor
22. jan 2020

@hanka7951 Ďakujem za odpoveď. Žiadne kontroly, krvné testy vôbec ... pri každej návšteve mi len vypíše recept na ďalšie balenia injekcií ... bez udania dôvodu alebo vysvetlenia prečo aká - taká dávka.

moninah
22. jan 2020

@doradg Cele tehotenstva som brala Fraxiparine 0,3. Gynekolog ma nesledoval, ale hematologicka ano. Ale davkovanie nemenila. Su to vsetko velmi nizke davky. Skus ist na hematologiu, tam dostanes poriadne odpovede. Potrebujes vymenny listok od obvodneho.

leamax
22. jan 2020

@doradg ak ma takyto pristup hematologicka, tak si co najskor najdi inu. pri heparinovych injekciach sa musi sledovat zrazanlivost krvi. neexistuje, ze ti pocas celeho tehotenstva nezoberie krv aby zistila zrazanlivost. nie je to sranda, viem o com hovorim (nebudem rozpisovat, ale mam vlastnu skusenost). pri zvysenej zrazanlivosti hrozia mikroembolie, tromboza, pri znizenej zas krvacave stavy. necakaj, chod k odbornikovi.
drzim prsty

ericka_123
23. jan 2020

@doradg to je úplne zlý prístup lekárky. Mne zakaždým berú krv a potom sa rozhoduje o liečbe. Síce mi za celé tehotenstvo nemenila dávku beriem 50mg Anopyrin a vo februári mi to zmení na injekcie kvôli zvýšenému krvácaniu pri pôrode. Vymeň lekára čo najskôr.

kubkovamama
23. jan 2020

@doradg myslim, že az taky velky problem to nie je, resp.ziadny. Ten objem lieciva v injekcii je minimálne rozdielny a v tehotenstve zvlast ku terminu porodu nie je ziaduce riskovat krvacanie.Homozygot nepotrebuje pocas tehu kontrolne testy,tebe sa tie hodnoty veľmi menit nebudu a nepotrebujes ledva 60kg davku ako napr.80kg nehybny pacient.Sama som to v tehu absolvovala a v praci dennodenne pichame x pacientov.Bud kludna a uzivaj si tehu.Inak najjednoduchší a megaucinny tip na riedenie krvi je vylúčiť kavu a zvysit denny prijem tekutin o pol litra+v tehotenstve uzivat homocystein.Staci ti jedna tableta denne

leamax
23. jan 2020

ja by som to rozhodne tak na lahko nebrala! ja som MTHFR heterozygot a pocas tehotenstva ma hematologicka sledovala, pravidelne mi brala krv. pichala som si cely cas 0,4, rodila som sekciou v spinali. po porode mi pichli 0,2 a vznikla mi plucna embolia. ziadna sranda.nakoniec mi hematolog specialnym vysetrenim zistil aj syndrom lepivych dosticiek. u bezneho hematologa sa to nezistuje, takze vieme, ci nieco podobne napriklad nemas? alebo nejaku dalsiu mutaciu?ked uz si raz mala 0,3, tiez by som mala pochybnosti pri opatovnom znizeni davky. zvlast pri zvysujucej sa zatazi na organizmus.
@kubkovamama neviem, podla mojich informacii je prave vussia hladina homocysteinu zla. ale tak mozno mam zle info🙊