Dojčenie a ploché bradavky

10. júl 2022

Ahojte,som v 31tt a mám problém s plochymi bradavkami. Toto je moje druhé bábätko. Pri prvom sa mi nepodarilo dojčiť vôbec a pri tomto by som to neskutočne chcela. Je niečo čím by sa dal tvár bradaviek aspoň pred dojčením "upraviť" alebo niečo také?

zapalkazapalkova
10. júl 2022

Na dojčenie nemá vplyv tvar bradaviek, pretože babo si do úst berie aj dvorec. Ak potrebuješ nejaké uistenia, skus si niečo prečítať na stránke Mamila (maju aj videa) alebo choď na ich podporku ešte pred pôrodom 🙂. Držím palce

yanni
10. júl 2022

Klobucik.

andrea_prestastna
10. júl 2022

@yanni vobec

thoughtfulweirdo
10. júl 2022

Nie je to potrebné. Aj ja som mala ploche bradavky, prvé dieťa som nedojcila, ale nie kvôli bradavkam. Druhé dojcim, s bradavkami som nič nerobila, nesúvisia s tým. Dieťa sa musí prisavat na dvorec, nie na bradavku. A odkedy dojcim, už ploche nie sú, som zvedavá, či sa po skončení vrátia do pôvodného stavu, alebo už zostanu také "vytiahnuté" 😄

yanni
10. júl 2022

@thoughtfulweirdo ale ano, suvisi. U mna bol problem. Mam len jednu bradavku ploch, prakticky je "vcucnuta"Dieta si ju envedelo vytiahnut. Jasne, ze sa prisava na dvorec, ale milko tercie z bradavky. A ked si ju nevytiahne, ma problem. Druhu bradavku mam normalnu a tam islo vsetko bez problemov. Prve 3 mesiace som na plochej pouzivala klobucik. Po case, ked deti zisilneli, si dokazali same bradavku "vytuhnut", popripade som ju ja a uz problem nebol. A ano, po kazdom odkojeni sa bradavka zase dala do povodneho stavu. A to mam niekolko deti dlho kojenych,.

yanni
10. júl 2022

@andrea_prestastna ale ano, dokaze to pomoct. Možno nie kazdemu ale mne pomohlo. Po case kloubit nebylo třeba. A kojila som so splasnutou bradavkou niekolko děti dlhodobo.

thoughtfulweirdo
10. júl 2022

@yanni Ja nevidím žiaden súvis. Veď tá bradavka tam je, aj keď netrci von, takže mlieko z nej v pohode tečie 🤷🏻‍♀️ alebo si ich syn vládal riadne vytiahnuť od začiatku, ale teda problém žiaden nebol.

yanni
10. júl 2022

@thoughtfulweirdo Asi si vljdal. Moje baby nie. Musi tam byt suvis, ked z jednej strany, kde je bradavka normalne, nemali problem a na druhej sa jedovali. obidve. Mlieko netecie prudom. Treba stimulaciu a sanie. Ked si nevytiahne, nie je stimulacia a nepotiahne dostatok mlieka. Ja som musela odsat, lebo jednoducho nevytiahli a jedna strana mi isla vybuchnut. Casom sa to upravilo, hlavne starsia dcera mala problem, trvalo tri mesiace pokym to bolo ok. Bola jednoducho slaba, nevaladala tahat.

majlo1234
10. júl 2022

Pravdou je, ze aj babo sa musi naucit pekne pit, a cim ke vacsie, tym to ide lahsie. Samozrejme, lahsie sa dojci zo zaciatku z prsnika s velkou peknou bradavkou, ako z tych (mojich) neexistujucich bezbradavkovych, ale chce to hlavne spravnu techniku a da sa to, neboj sa nic. Ak by som sama sebe mohla poradit pred porodom, urcite by som sa spojila s laktacnou a dohodla rovno aj termin, nech ti volakto pomoze. Pre mna to bola rozhodujuca vec.

anavixy
10. júl 2022

@yanni konečne sa tu niekto netvári, že bradavka pri dojčení nie je dôležitá. Áno, dá sa dojčiť aj s plochými bradavkami, ak je dvorec makky a poddajny, ale rozhodne to ide lepsie ak je aj “dobrá” bradavka.
Navyse nie kazdy dvorec je taky ako treba, obzvlast v prvych dnoch, kedy su prsníky zdurene a naliate.
Klobucik na to, aby bol prospesny, treba vediet spravne nalozit na bradavku, nie len polozit. A da sa odburat, niekedy to potrebuje par dni, tyzdnov a ide to… vacisnou sa bradavka upravi po case, vytiahne sa, dvorec aj cely prsnik zmakne a dieta je silnejsie a vacsie a dokaze sa tak prisat fakt aj na predlaktie (obrazne povedane). Ale zaciatky dojcenia s plochou bradavkou su vacsinou tazsie, zaklad je mat veci nastudovane, napozerane dopredu, statsie praje pripravenym!
A na “formovanie” bradavky existuju vselijake muslicky a napr. Lansinoh ale aj ine znacky maju taku “pumpicku” ktora podtlakom bradavku povytiahne. Ci to realne funguje neviem. Ale napr. povytiahnutir bradavky odsavackou u niekoho (aj u mna) funguje.

majlo1234
10. júl 2022

@anavixy mas pravdu, ze pri takychto prsiach je dolezite, aby neboli tvrde jak kamen, potom to dieta nema sancu. A ze je to narocnejsie, to je oravda tiez. Ale sestricky v porodnici vacsinou tak zdeptaju tie matky, ze si myslia, ze s takymi bradavkami to naozaj nejde.

travelllerka
10. júl 2022

Keď to naozaj nepôjde, ani s odsavackou zvacsit, tak ja odporúčam skúsiť klobúčik. Ono niekedy potrebuje babo trosku vyrásť, nabrať silu a pôjde to neskor aj bez. Ale určite by som vždy skúšala najskôr bez klobúčika. Ja som mala v pôrodnici spolubývajúcu, akože inak milú babu, len toto nepochopím, mala typické ploche bradavky, skúsila klobúčik, krásne mu išlo piť. Ale hneď jej na to dula/laktacna po telefóne, že klobúčik nech nepouziva a ona si potom radšej celý čas odsavala a dávala mu piť z fľašky. Tak za mňa urcite lepší klobúčik, ako fľaška.

vifoncitta
10. júl 2022

Klobúčik

ls56
11. júl 2022

Rozhodne nepouzivaj klobuciky.. to je cesta zarubana uz predom..vedie to len ku komplikaciam.. ja som porodila babatko a chcela som si ho dat prisat asi 8h po porode.. skor mi nebolo umoznene a to som rodila prirodzene…jednoducho zly system v nemocnici..no ale k veci.. prisla porodna asistentka a povedala mi ze mam ploche bradavky ci nechcem vyskusat klobuciky…ja sa na nu divam ze wtf nikdy… ako odisla tak som to s babatkom skusala sama.. pekne v klude, bez toho aby na mna niekto zízal a namiesto toho aby mi pomohol bez toho tak len klobuciky… po mensom boji sa malinka prisala..obcas to islo tazsie ale poviem ti ze kojim ju uz polroka a bradavky si tak zvykli na ten ťah ze uz mi furt len stoja😂 inak odporucam sa skontaktovat este pred porodom s dobrou laktacnou… urcite ti velmi pomoze

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre