Existuje dedičná choroba, ktorú nemôžu mať dievčatá?
ahojte. len chcem vediet, ci existuje taka geneticka choroba, kde v rodine nemozu mat dievcata?
@billerova1234
choroba ktorá nepostihuje dievčatá?...okrem pohlavného orgánu žiadna..
@billerova1234 zrejme máš na mysli prípad, že žena nie je schopná donosť plod ženského pohlavia?
ja sa pytam, ci nieco take existuje...ide o moju sestru a jej partnera...velmi tuzia po babatku, uz 2x aj bola tehu no vzdy potratila... samozrejme boli aj na roznych vysetreniach, obaja su zdravi tak to nechapu...a teraz ju napadlo, ci existuje nieco take, kedze v rodine jeho partnera sa nenarodili ziadne dievcatka...
@billerova1234 tak to je skôr otázka na genetikov - či jestvuje možnosť, že sa v rodine rodia len chlapci... ale podľa je to len veľmi málo pravdepodobné, nakoľko pri splodení sa spájajú gen. informácie od dvoch rôznych ľudí a nie príbuzných a šanca pri pohlaví je vždy 50:50.
Čo sa týka dedičných genetických chorôb, existuje ich veľa a sú medzi nimi aj také, ktoré postihujú len mužské pohlavie ale nositeľmi chybného génu sú pritom ženy - matky. Nositeľkou takéhoto génu bola v minulosti napr. Anglická kráľovná Viktória a tiež manželka Ruského cára Mikuláša II. - obe boli nositeľkami dedičnej choroby Hemofílie - je to porucha zrážanlivosti krvi kde aj malé poranenie môže mať fatálne následky vykrvácania a syn ruského cára túto chorobu naozaj mal 😔.
kuk napríklad tu: http://www.1sg.sk/www/data/01/projekty/2008_200...
http://genetika.wz.cz/choroby.htm
@billerova1234 odpoved na otazku - ano existuje, su choroby, kde pre spojeni xx sa choroby prejavia tak, ze plod sa ani nedonosi resp. Dietatko umrie kratko po narodeni.... Poznam taky par - maju za sebou velmi vela potratov a dve mrtve dievcatka, pri otehu okamzite testuju u nich pohlavie a mozu mat iba chlapca... Ale trvalo to roky a roky, dokym to zistili...
Ci to ma tvoja sestra, je velmi velmi nepravdepodobne, pretoze potrat moze sposobit nekonecne x vela faktorov....a ma na takuto chorobu "malo " potratov, aby to vobec zistovali..
@bosoriak nikdy som o takej chorobe nepocula ani necitala - a to ma genetika velmi bavi... ale tak mozno niekde nieco take existuje...
Ja mam v kazdom pripade skusenosti s rodinami kde sa roky nic ine nerodilo len jedno pohlavie - ale vzdy to niekto pretrhol ( alebo pripady kde maju 6 chlapcov po sebe, niekolko potratov a nakoniec sa predsa len zdrave dievcatko podarilo ... ) - takze si myslim ze je to skor zhoda nahod
@billerova1234 áno, samozrejme. Pokiaľ je muž prenášač a žena tiež prenášačka (ale zdravá), tak možu mať chorú dcéru, resp. je 50% šanca, že budú mať zdravú dcéru. Syn bude zdravý, ale može byť prenášač.
hemofilia, znizena zrazavost krvi, ochoreju len chlapci , dievcata su prenasackami , vyskytovala sa v niektorych kralovskych rodoch, lebo sa brali medzi pribuznymi 😖 Ale to by nemalo mat vplyv na nedonosenie dietata.
Áno stretla som sa stým že žena zakaždým potratila ale len to isté pohlavie
O neschopnosti donosit chlapca som uz pocula. O neschopnosti donosit dievcatko este nie....
Ja som sa tiez stretla s tym ze zena vzdy potratila jedno pohlavie v tomto pripade to boli chlapci dievcata vynosila uplne bez problemov ale ci to bolo geneticke to neviem dievcata su uz sice dospele ale pokial viem detieste nemaju.
teraz si spominam, raz davno na dovolenke sme sa skamaratili s parom, ktory mal chlapca jedinacka, a ked sme sa pytali ze preco len to jedno, tak ze mali aj dievcatka 2 ci 3, ale vsetky kratko po narodeni zomreli pre nejaku geneticku vadu, tusim sa im nevyvijal mozog , s tym ze lekari povedali , ze chlapci budu v poriadku, takze ked uz mali potom chlapca, dalsie deti sa uz bali mat.
@billerova1234 Áno, existujú také choroby, okrem hemofílie je to aj svalová dystrofia typu Duchenne, ktorú majú moji synovia, ja som prenášačka a som úplne zdravá, takisto všetky ženy a dievčatá v našej rodine sú zdravé, ochorieť možu len chlapci. Druhá vec je, že pri tejto konkrétnej diagnoze by tvoja sestra nepotratila, ale dieťa by sa normálne narodilo. Nech sa objednajú na genetické vyšetrenie a budú múdrejší.

@billerova1234 🙂 akoze ze sa vymazava uplne X chromozon myslis? - prepac neviem ci spravne chapem otazku - pytas sa ci existuju dedicne choroby ktore mozu dostat len dievcata a preto je v takychto rodinach riziko mat dievca, alebo sa pytas ci existuje choroba ktora sposobi ze sa v rodine nikdy nenarodi dievca🙂 ako verim ze to druhe sa nepytas 😎