Extrémne vysoká hladina s-TSH v 11. týždni

5esicko
8. júl 2015

Ahojte, vcera mi sestricka dala vysledky krvi s tym, ze mam ist na endokrinologiu, lebo mam velmi zvysenu hladinu hormonov stitnej zlazy..TSH az 21,6 a aTPO 83 ☹ citala som o zvysenej hladine, ale vzdy iba jemne nad refrencne hodnoty, toto je prilis vela...samozrejme sa objednam cim skor na endokrinologiu, ale mam strach ako to moze poskodit plod, mate s tym niekto skusenosti?? 😔 nikdy predtym som so stitnou zlazou problemy nemala, viem, ze pocas tehu to moze vyskocit....ale za takto?! 😖

paskolinka
8. júl 2015

@5esicko rychlo sa objednaj a nenechaj sa odbiť, povedz že si tehotná a máš zle výsledky. Dajú ti lieky a malo by sa to upraviť 🙂 zlá funkcia sz môže spôsobiť až potrat, tak to fakt neodkladaj.

zuzkavladko
8. júl 2015

Pozeram, ze si v Januarovkach 2016. Tam sa to uz par krat preberalo, skus sa tam pozriet co baby pisali, prispevky su oznacene (tsh, stitna_zlaza). Mne tiez zistili teraz na zaciatku tehu vysoke TSH, ale ty mas teda poriadne vysoke. Tiez som predtym problemy so stitkou nemala.
Urcite neodkladaj navstevu endokrinologa a chod co najskor, daju ti na to lieky. Ja beriem L-thyroxin. Ako tehulka mas prednost a urcite ta musia zobrat hned, toto sa nesmie podcenovat!!!

5esicko
autor
8. júl 2015

Citala som nieco v januarovkach, ale ked aj baby maju zvysene tsh, tak nie az takto, preto ma napadlo, ci niekto nema s tymto skusenosti...po obvolavani hadam vsetkych ambulancii v BA som objednana na 13.7., tak uvidim ako to dopadne, ale strach mam riadny...najmä po tom, co som citala na nete, co to vsetko moze sposobit ☹

paskolinka
8. júl 2015

@5esicko treba verit, ze ked babo dosial vydrzalo, ze je vsekto ok a ze lieky pekne zaberu 🙂 vysledky mas fakt zle. niekedy predtym ti brali krv na hormony stitnej zlazy?

5esicko
autor
8. júl 2015

@paskolinka praveze vbec nikdy, ani by ma to nenapadlo, ze mozem mat problem...tento rok som mala 2x po sebe biochem.tehu co skoncilo v 5tt a ako tak citam, mohlo to byt sposobene prave tymto problemom...je vlastne zazrak ze toto tretie tehu je uz v 11tt 😔 asi mi vela toho neostava, nez dufat, ze lieky zaberu...

paskolinka
8. júl 2015

@5esicko hm, tak to je mozne, ze si mala problem aj predtym, len si o tom nevedela. volala si aj mudr. palenikovej do ruzinova? mna tam zobrali dost promptne.

5esicko
autor
8. júl 2015

@paskolinka idem tiez do Ruzinova, ale k JUDr. Loyschovej...13.7. takze to je este super termin...musis tam chodit aj na kontroly?

paskolinka
8. júl 2015

@5esicko ano, mali by ta sledovat, ze ci lieky zabrali a ci netreba zmenit davku. u mna to bolo ale trochu ine, ja som zacala brat euthyrox este pred otehotnenim (predpisal mi gynekolog) a mozno aj vdaka tomu sa podarilo, po otehotneni som sa prihlasila k endokrinologicke ale vysledky som mala dobre, takze mne nezvysovali davku. bola som tam v juni a teraz pojdem as v septembri.

ladyblcha
8. júl 2015

@5esicko neboj, vsetko bude ok 😉 mne zase povedal primar na hematologii a aj lekarka z endo, ze len stitna nesposobi potrat, iba keby bolo viac vzajomne posobiacich okolnosti, ktore by ovplyvnili az natolko, ze by sa mohlo stat. ale len stitna vraj nie. tak drzim palce 🙂 inak si myslim, ze do toho 12tt kym sa nevytvori placenta dietatko moc neovplyvnia okolnosti, je este vyzivovane zltkovym telieskom.

5esicko
autor
8. júl 2015

@ladyblcha kiez by si mala pravdu 🙂 ale potrat tiez nie je jedina hrozba, ale aj poskodenie dietatka potom neskor, nizke IQ a kadeco ine...ach jaj...skoda, ze na taketo veci sa pride az ked je neskoro ☹

ladyblcha
8. júl 2015

@5esicko hej ja viem, mam za sebou uz tiez preskakane, ale osudu sa nevyhneme, zase co ma byt, to bude. hlavne bez stresu, to narobi viac sarapaty ako ine okolnosti, a tuto vieme dost dobre ovplyvnit sami 🙂 tak nemysli na zle moznosti, drz sa toho, ze sa ti narodi zdrave krasne dieta 🙂

zuzkavladko
8. júl 2015

netrap sa tym, ze by sa to zistilo neskoro. Toto sa moze "zomliet" v priebehu par dni. Ja som mala na prvej kontrole v 6tt TSH v normalnych hodnotach a presne o dva tyzdne na to, v 8 tt, som uz mala hodnotu dvojnasobne vyssiu ako je horna referentna hranica.

5esicko
autor
8. júl 2015

@ladyblcha snazim sa nestresovat 🙂 dakujem 😉

paskolinka
8. júl 2015

@ladyblcha praveze pri stitnej zlaze nejde o vyzivu. hormony stitnej zlazy su velmi dolezite pre spravny vyvoj dietatka a najriskantnejsi je prvy trimester, kedy je babo zavisle od matky, lebo samo ich este nedokaze tvorit. pokial ma matka problem, tak ma problem aj babo, preto je to take dolezite odsledovat a preto sa vlastne berie krv na hormony stitnej zlazy tehotnym zenam.

paskolinka
8. júl 2015

@5esicko neboj, treba verit, ze ked si doteraz nemala problem, tak babo je v poriadku a vydrzi 😉

lenulienka86
8. júl 2015

Zavolaj este mudr kollerovej. Ja som mala len mierne zvysene tsh okolo 3,6 a ihned mi nasadil gynekolog thyrex 25mg denne. Ostatne hodnoty t3 a t4 som mala ok. Kedze ma neposlal ku endokrinologovi zavolala som dr kollerovej ze ci postupoval spravne a ona ze ano. Ze nemusim chodit. Ale hovorila ze ak by boli vyssie hodnoty, tak tehotne beru prednostne. Ja by som sa nenechala odstrknut tyzden. Volaj a popros ju o vynimku.
Podla mna si dostala tie vysledky tsh v inych jednotkach... lebo sa mi to nezda ze az take vysoke by si mala. Ked si dovtedy nebola endo pacient. Ja som tiez nebola a v tehu sa mi znizila funkcia o tych 20percent co zodpoveda tehu.
Nic... skus zavolat kollerovej. Casto aj poobede beru telefony.

lagatta
30. aug 2018

Baby, to este mozete byt rady lebo toto skutocne nie su vysoke hodnoty. Ja mam 49,7 a to je uz iny extrem. Som v 10.tt a neviem co dalej...

lenulienka86
30. aug 2018

@lagatta netrap sa. Bude ako ma byt. Lekari rozhodnu spravne. Endokrinolog je na to. Ale pan boh je nad vsetkym.

pantapanta
18. dec 2018

Ahojte...my sa snažíme a dostala som tiež thyrox 25 mg denne...
Mam 2.15 a lekárka gyn mi povedala ze keď chcem otehotneniet mam mat do 2...
Nezdá sa mi tých 0.15 nejak extra veľa aby som musela brat lieky.. Ale zase ak to ma pomôcť...
Co si o tom myslite..? Dnes som si dala prvú dávku...

snehulienka82
20. jan 2019

@pantapanta len to pekne treba brat. To je minimalna davka, pomoze ti tovelmi otehotniez. Ja som tak dlho nemohla otehotniet a po tolkych potratoch po tejto mini davke som zostala tehotna po mesiaci.

spyder662266
3. máj 2019

Ahojte ako to dopadlo ??? ja mam teraz tiez velmi vysoke tsh az 25 bojime sa ci bude po porode vsetko v poriadku dakujem Vam

tatianastt
29. dec 2020

@spyder662266 máš po pôrode? ja som mala TSH najviac 121, takže 25 z môjho pohľadu je ešte málo. Endokrynologička v národnom endokrynologickom ústave (sama som si tam vyžiadala ísť, aj keď vraj nebol
dôvod) má chcela upokojiť a hovorila také niečo, že sa nemusím báť, lebo dieťa bude určite zdravé, že to spôsobuje zväčša len max. poruchy učenia a podobne, no moc ma to neupokojilo, lebo každá mama chce aj šikovné dieťa ak má zdravé dieťa 😉, teraz mám 16 mesačné dieťa, a začínam rozmýšľať, či by bol taký nervák aj bez mojej poruchy štítnej žľazy, o ktorej som nevedela...

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karmenka5858
9. jún 2022

@paskolinka
@tatianastt
@zuzkavladko
@5esicko ahojte ako ste prosím dopadli?bolo všetko ok? Som 13+3 tt a užívam uz asi 2 roky 112 euthyrox a teraz mi zistili tsh 16 a týždeň nato 13 a zvýšili mi davku na 150euthyrox.bojim sa ci dieťatko nebude mať volake poškodenia.

zuzkavladko
9. jún 2022

@karmenka5858 tehotenstvo dopadlo dobre, dokonca som prenasala. Pamatam si na tie stresy, ze sa moze narodit s nejakym poskodenim, ale teraz je predskolak a je nadpriemerne inteligentny 🙂 Momentalne sa sice trapime so zriedkavym ortopedickym problemom, ale s vysokym TSH a liekmi v tehotenstve to urcite nesuvisi.

tatianastt
9. jún 2022

@karmenka5858 báť sa určite nemusíš, veď ťa sleduje endokrinológ, si liečená. Mne doktorka hovorila, že telo má nejaké zásoby, takže k plodu sa dostane čo treba, v tvojom prípade to určite platí, keďže si už lieky brala, ja som napr. nebrala lebo som o poruche štítnej žľazy ani nevedela,.... takže toto mi povedali pri mojej hodnote TSH 121, neskôr 50 a žiadna doktorka z toho nerobila vedu a nestresovali, len chceli aby som čím skôr mala lieky, ty ich už dávno máš a že tá hodnota nie je optimálna sa vyrieši tým že ti zvýšili dávku predsa.

tatianastt
9. jún 2022

@tatianastt ešte doplním, že my ale riešime možný autizmus alebo nejakú vývojovú poruchu, možno narušenu komunikačnú schopnosť, no netuším či to spolu súvisí s takou hodnotou TSH ako som mala ja, ale tá bola ozaj že vysoká (121). Myslím, že to u nás skôr nesúvisí vzhľadom na isté indície, čo nebudem rozoberať. Doktorka vtedy hovorila len o možných poruchách učenia, myslím, že tam s autizmom asi ešte súvis preukázaný nebol, no keď som vypĺňala dotazníky pre účely vyšetrenia v akademickom centre výskumu autizmu tak tam bola aj taká otázka ohľadom stavu štítnej žľazy matky. V každom prípade 13 či koľko si to písala nie je veľa, takže tieto úvahy riešiť nemusíš.

karmenka5858
10. jún 2022

Dakujem dievcata za upokojenie...Tatiianastt drzte sa nech je vsetko co v najlepsom poriadku.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre