icon

Falošný pozitívny výsledok ogtt testu

s_338
17. júl 2025

Zdravím, v pondelok mi vyšli zvýšené hodnoty pri ogtt teste. V piatok idem k diabetologičke no nedalo mi to- kúpila som si glukomer, že si budem merať aspoň doma dovtedy. Včera ráno som si na lačno merala a mala som 4.1 (je pravda, že som si to merala až cca 2h po zobudení, nakoľko som bola najskôr po ten glukomer a trošku mi trvalo kým sme sa skamošili😂🙈) tak to nemusí byť úplne presné, potom som merala hodinu po raňajkách a mala som 4.6.. po obede sa mi nepodarilo odmerať, no večer som si dopriala trochu mc donald tak že skúsim zmerať hodinu po jedle, ako telo reaguje na také jedlo, hodnotu hodinu po jedle som mala 4.2 prišlo mi to čudné, tak som odmerala aj 2h po jedle a bolo 3.7 😀je možné, že by vyšiel ogtt falošne pozitívny? (Poprípade to nejak mohol ovplyvniť stres?) dnes ráno som merala na lačno hneď po zobudení a mala som 3.1 Rozumiem, že je to len jeden deň merania, no aj tak.. a cez deň som sa ani nejak neobmedzovala, chcem ísť na tu diabetologiu tak, ako fungujem bežne, nech najlepšie vidím, čo a ako. Popripade, môže byť zlý ten glukomer? Kúpila som taký najlacnejší, accu-chek active, má niekto skúsenosť, meria to dobre? Vďaka vopred za odpovede🙂)

slawka2208
17. júl 2025

Vôbec nemusí byť falošný výsledok ked je pozitívny, test meria hladinu cukru v tele. Ono to môže byť viacerými faktormi ovplyvnene, nie len jedlom.

pjeria1
17. júl 2025

@s_338 3,1 je hypoglykemia. Ked priznaky hypoglykemie nemáš tak buď robis meranie zle ty alebo je vadny glukometer. 3,7 po jedle je tiež zvlástna hodnota ktorej uplne neverim.

s_338
autor
17. júl 2025
@slawka2208

Vôbec nemusí byť falošný výsledok ked je pozitívny, test meria hladinu cukru v tele. Ono to môže byť viacerými faktormi ovplyvnene, nie len jedlom.

@slawka2208 áno viem že napr stres to mohol ovplyvniť, ktorý som mala. No neviem teda, príde mi to celé čudné.

s_338
autor
17. júl 2025
@pjeria1

@s_338 3,1 je hypoglykemia. Ked priznaky hypoglykemie nemáš tak buď robis meranie zle ty alebo je vadny glukometer. 3,7 po jedle je tiež zvlástna hodnota ktorej uplne neverim.

@pjeria1 môže sa stať že robím chybu ja, netvrdím, že nie. Viete mi povedať, kde by mohla byť chyba? Šla som presne podla návodu

babushkaem
17. júl 2025
@s_338

@pjeria1 môže sa stať že robím chybu ja, netvrdím, že nie. Viete mi povedať, kde by mohla byť chyba? Šla som presne podla návodu

nepotia sa ti ruky?

s_338
autor
17. júl 2025
@babushkaem

nepotia sa ti ruky?

@babushkaem potia práveže, no pred každým meraním sa snažím umyť si ruky a ešte servitkou utriem predtym ako pichnem. Aj keď je pravda že tá z rána mohla byť blbosť lebo vtedy som mala viacej spotene ruky ako obvykle a mohlo to skresliť.

babushkaem
17. júl 2025
@s_338

@babushkaem potia práveže, no pred každým meraním sa snažím umyť si ruky a ešte servitkou utriem predtym ako pichnem. Aj keď je pravda že tá z rána mohla byť blbosť lebo vtedy som mala viacej spotene ruky ako obvykle a mohlo to skresliť.

@s_338 pytam sa, lebo som riesila to iste :D mne sa zacali potit ked som sa mala pichnut neviem ci zo stresu alebo z coho. a tiez som mala take nizske hodnoty.. kazdopadne, aj ten test je taky, že tam vypijes 75g glukozy, asi budes mat to co ja, ze budes iba na diete, lebo na lacno som mala aj ja hodnoty ok. ved uvidis

s_338
autor
17. júl 2025
@babushkaem

@s_338 pytam sa, lebo som riesila to iste :D mne sa zacali potit ked som sa mala pichnut neviem ci zo stresu alebo z coho. a tiez som mala take nizske hodnoty.. kazdopadne, aj ten test je taky, že tam vypijes 75g glukozy, asi budes mat to co ja, ze budes iba na diete, lebo na lacno som mala aj ja hodnoty ok. ved uvidis

@babushkaem no test som mala v pondelok a na lačno som mala 5.9 vraj, tak nechapem prečo s testom vôbec pokračovali. Po tych 2h 8.1 a brali mi len z prsta oba odbery. Mne po tom prvom povedala že zatiaľ v poriadku tak nerozumiem. A po tych 2h len, že mam to zvyšene a už mi vypisovala žiadanku na diabetologiu.. no som zvedava, čo mi povedia zajtra tam. Ja som tie hodnoty videla až potom v knižke, tak preto som to tam ani neriešila nejak. Ale teraz už fakt nerozumiem ničomu..

babushkaem
17. júl 2025
@s_338

@babushkaem no test som mala v pondelok a na lačno som mala 5.9 vraj, tak nechapem prečo s testom vôbec pokračovali. Po tych 2h 8.1 a brali mi len z prsta oba odbery. Mne po tom prvom povedala že zatiaľ v poriadku tak nerozumiem. A po tych 2h len, že mam to zvyšene a už mi vypisovala žiadanku na diabetologiu.. no som zvedava, čo mi povedia zajtra tam. Ja som tie hodnoty videla až potom v knižke, tak preto som to tam ani neriešila nejak. Ale teraz už fakt nerozumiem ničomu..

@s_338 ja nechaoem, preco brali z prsta, lebo to sa zvykne brat venozna krv..

oriesocek
17. júl 2025

za jednu návstevu diabetologie nic nedás, je to mierne zvýšené a kamoska musela dfrzat dietu do porodu, ziadne leiky jej nedávali - iba menej sladkeho, peciva,, atd co neuskodi.

s_338
autor
17. júl 2025
@oriesocek

za jednu návstevu diabetologie nic nedás, je to mierne zvýšené a kamoska musela dfrzat dietu do porodu, ziadne leiky jej nedávali - iba menej sladkeho, peciva,, atd co neuskodi.

@oriesocek veď ja tam idem, zajtra, ja sa už vyslovene teším tam, lebo dúfam, že konečne sa dozviem čo a ako, lebo hovorím, už tomu nerozumiem vôbec.

oriesocek
17. júl 2025
@s_338

@oriesocek veď ja tam idem, zajtra, ja sa už vyslovene teším tam, lebo dúfam, že konečne sa dozviem čo a ako, lebo hovorím, už tomu nerozumiem vôbec.

@s_338 aj manzel ma 5,5 glykemiu a po teste mal 2,5. takze on zase riesi, ze vobec nemoze jest sladke, kedze ma reaktivnu hypoglykemiu a musi jest hlavne maso a zeleninu...

fem
17. júl 2025

Ak si mala posledný údaj zvýšený , môže ísť o poruchu glukózovej tolerancie, inzulínovej rezistencie , nie cukrovku /diabetes nalačno. Zbytočne riešiš nalačno . Na diabetologii ti môžu vziať testy na inzulinovu rezistenciu, kde uvidis posledné 3 mesiace . Zbytočne merias cukor nalačno.

s_338
autor
21. júl 2025
@oriesocek

@oriesocek nakoniec som dopadla tak, ze na diabetologii mi brali v piatok tiež len z prsta. 5.6 na lačno (doma som si predtym merala svojim glukomerom, mala som 4.3 tak fakt neviem či mera zle) mala som sa naraňajkovať a po hodine a pol od dojedenia prísť, mala som 4.2, povedali, že to je ok že ma ani nebudu nejak evidovať, nemusim sa nijak obmedzovať ani nič. Ale neviem teda, či takyto postup bol spravny

oriesocek
21. júl 2025
@s_338

@oriesocek nakoniec som dopadla tak, ze na diabetologii mi brali v piatok tiež len z prsta. 5.6 na lačno (doma som si predtym merala svojim glukomerom, mala som 4.3 tak fakt neviem či mera zle) mala som sa naraňajkovať a po hodine a pol od dojedenia prísť, mala som 4.2, povedali, že to je ok že ma ani nebudu nejak evidovať, nemusim sa nijak obmedzovať ani nič. Ale neviem teda, či takyto postup bol spravny

@s_338 hodnota z domáceho glukometra nemusí byt úplne správna - podľa toho či ho máš dobre nakalibrovany… mne vždy robili test v nemocnici- aby to vyhodnotili presne. Neviem, čo si mala na raňajky, keďže práve hodnota mala byt po teste vyššia ako pred testom, ak tam bolo dosť sacharidov… ale už sa mala vracať k normálu