icon

Fibroadenóm prsníka (nezhubný nador)

beke79
8. júl 2009

Dievcata chcela by som poprosit aby ste sa zapojili do diskusie na tuto temu. Velmi dobre viem, ze nas je vela ktore mame tento problem (diagnozu). Ja osobne ma s tymto uz dlhorocne skusenosti lebo uz v 19-tich rokoch som bola prvy krat operovana. Teraz mam nieco cez tridsat a som v 22-tyzdni tehotenstva cakam druhe dieta a v lavom prsniku mam dva dost velke FIBROADENOMI. Mam ich vysetrene takze mi brali z nich vzorky a potrvrdilo sa ze jo to zase FIBROADENOM. Chodim do BA k Dr. Bellovi do prsnikovej ambulancie a ubezpecoval ma ze tehotenstvo na to nema ziadny vpliv aj ked mi v prvych tyzdnoch velmi ten nador podrastol vplyvom hormonov.

Chcela by som poprosit hlavne tie zeny dievcata ktore s tym maju skusenosti a hlavne v tehotenstve nech zareaguju a napisu ako to u nich prebiehalo a skoncilo hlavne. Ci su zastankine operacie tj. odstranenia nadoru alebo sledovanie. Mne uz osobne tri krat nador vyoperovali takze moje prsia vyzeraju ako po lincovani. Bojim sa ked sa moje druhe babatko narodi a hodi pohlad na moje prsia tak si to trikrat rozmysli ci chce mliecko alebo nie. 😖

Cakam ze napisete a zareagujete!
Diki vopred

Strana
z19
adulka07
2. máj 2025

Na tie bylinky som tiež zvedavá...ja som brala Čagu sibirsku ale nič s tým neurobilo...mne to lekár nechcel operovať,že stačí sledovať,že pokiaľ sa nebude zväčšovať tak to nechá tak

didza1
19. máj 2025
@ewca

@vivien10000 ahoj...mne nasli prvy fibroadenom ked som mala 15... neoperovali mi zatial ziadny, brala som HAK a sa mi to zhorsilo, preto ju uz niekolko rokov brat nemozem, len mi to sleduju...povedali mi, ze zbytocne mi to budud operovat, ze to je hormonalna zalezitost, ze sa mi to bude vracat... este minule som ich mala 6, 4 na jednej strane, 2 na druhej... zacala som to riesit alternativno medicinou a minuly tyzden som bola na sone a doktor nechapal, ze ako je mozne, ze ich mam uz len tri, ze to nie je mozne, ze FA nie je cysta, ze to same nezmizne... takze asi tolko... FA nie su nebezpecne, ked su sledovane, ja by som si to operovat nedala

@ewca prosim aku alternativnu medicinu uzivas? Mozes mi poslat info prosim diana.melichercikova@gmail.com.dakuje

diaalex
28. máj 2025

Ahojte 🙂 chcem sa opýtať absolvovali ste niektorá výber fibroadenómu len v lokálnej anestéze? Chodím k pani dr. Blažejovej a ona mi povedala, že keďže to tam je už 8r bezo zmeny (počas 2 tehotenstiev zmizlo), tak to pôjde von, že prídem, je to 15 min a idem domov. Máte niektorá skúsenosť? Na čo sa mám pripraviť? Ďakujem

didza1
28. máj 2025
@diaalex

Ahojte 🙂 chcem sa opýtať absolvovali ste niektorá výber fibroadenómu len v lokálnej anestéze? Chodím k pani dr. Blažejovej a ona mi povedala, že keďže to tam je už 8r bezo zmeny (počas 2 tehotenstiev zmizlo), tak to pôjde von, že prídem, je to 15 min a idem domov. Máte niektorá skúsenosť? Na čo sa mám pripraviť? Ďakujem

@diaalex prosím aké to mate veľké?mne to nikto nechce v lokálnej vybrať...všetci len narkóze, narkóze.

diaalex
29. máj 2025
@didza1

@diaalex prosím aké to mate veľké?mne to nikto nechce v lokálnej vybrať...všetci len narkóze, narkóze.

@didza1 5x7mm ...

ivka82
29. máj 2025

ahojte, mna to čaka o 3 tyzdne tiež niesom nadšena že to bude v celkovej anezsteze ale nenašla som nikoho kto by to robil v lokalke..ak mate info kde to robia prosim o info, vdaka

diaalex
29. máj 2025
@ivka82

ahojte, mna to čaka o 3 tyzdne tiež niesom nadšena že to bude v celkovej anezsteze ale nenašla som nikoho kto by to robil v lokalke..ak mate info kde to robia prosim o info, vdaka

@ivka82 závisí to od toho odkiaľ si ... mne to budú robiť v novej nemocnici v Košiciach...

diaalex
2. jún 2025

Ahojte 🙂 tak som po... mala som lokálnu anestézu a keby niektorá chcela recenziu alebo postup - tak ho píšem nižšie.
Prišla som, obliali ma dezinfekciou (stranu ktorú robili), zakryli len brucho a otvor bol na prse. Pichli mi doň injekciu na umrtvenie (mňa to kus bolelo - myslím ten vpich), počkali sme málinko a pani dr urobila rez, cítila som ako tú “guličku” drží pinzetou a strihá (nebolelo to, len keď to natahovala a obstrihávala), následne to vyčistili, mne ťažšie ustálo krvácanie tak mi dali riadne stehy, dali tam tampón s peroxidom (bolelo ako to tlačila) a následne celé zašili. Kontrolu mám o týždeň a dr. mi povedala že budem tam mať hematóm. Dala mi pásky na zalepenie keby mi stehy zavadzali v podprsenke a zajtra mám odlepiť pásku, vybrať tampóniky, umyť a zalepiť.
Histológia by mala byť hotová budúci týždeň na kontrole. Ževraj niekedy 3-4 dni to trvá, inokedy dlhšie.
Keby ma to bolelo môžem si dať paralen alebo Ibalgin od bolesti.
Momentálne ma to bolí, ale uvidím neskôr ako to bude.

didza1
2. jún 2025
@diaalex

Ahojte 🙂 tak som po... mala som lokálnu anestézu a keby niektorá chcela recenziu alebo postup - tak ho píšem nižšie.
Prišla som, obliali ma dezinfekciou (stranu ktorú robili), zakryli len brucho a otvor bol na prse. Pichli mi doň injekciu na umrtvenie (mňa to kus bolelo - myslím ten vpich), počkali sme málinko a pani dr urobila rez, cítila som ako tú “guličku” drží pinzetou a strihá (nebolelo to, len keď to natahovala a obstrihávala), následne to vyčistili, mne ťažšie ustálo krvácanie tak mi dali riadne stehy, dali tam tampón s peroxidom (bolelo ako to tlačila) a následne celé zašili. Kontrolu mám o týždeň a dr. mi povedala že budem tam mať hematóm. Dala mi pásky na zalepenie keby mi stehy zavadzali v podprsenke a zajtra mám odlepiť pásku, vybrať tampóniky, umyť a zalepiť.
Histológia by mala byť hotová budúci týždeň na kontrole. Ževraj niekedy 3-4 dni to trvá, inokedy dlhšie.

@diaalex ďakujeme za info,ja to mam ale 4,5 cm dosť veľké ale nie hlboké...tak neviem ci mi to bude chcieť v lokálne robiť.

ivka82
2. jún 2025
@diaalex

@diaalex vdaka za info ze si dala vediet.ja mam planovanu celkovu zial na zapade ani tam kde idem ( bb) nerobia lokalku.skore zotavenie prajem 😉

ivka82
2. jún 2025
@didza1

@diaalex ďakujeme za info,ja to mam ale 4,5 cm dosť veľké ale nie hlboké...tak neviem ci mi to bude chcieť v lokálne robiť.

@didza1 ja skoro 3 cm a preto vraj musi byt celkova nie lokalka lebo je to uz velke..

diaalex
2. jún 2025
@ivka82

@diaalex vdaka za info ze si dala vediet.ja mam planovanu celkovu zial na zapade ani tam kde idem ( bb) nerobia lokalku.skore zotavenie prajem 😉

@didza1
@ivka82 držím palce dievčatá 🙂 a ďakujem, teraz ako som si pospala, tak je lepšie 🙂

ivka82
3. jún 2025
@diaalex

@didza1
@ivka82 držím palce dievčatá 🙂 a ďakujem, teraz ako som si pospala, tak je lepšie 🙂

@diaalex super verim.ze to bude skoro ok 😉

didza1
13. jún 2025
@lavika

Ahoj baby, mam za sebou operaciu fibroadenomu 5cm v celkovej anesteze. Som 9.den po zakroku, jazva len mala ciarka a ked som zbadala, co za nechutnost mi to vybrali, tak som rada, ze som sa rozhodla dat to von. Bolest je len prvy den a uplne normalna, znesitelna. Domov som isla hned po zakroku, nic dramaticke to nie je. Dokonca mi pod tym nasli aj cystu, ktoru poriesili hned aj s tym. Uz cakam len na histologiu.

@lavika prosím kde vám to operovali ked vás pustili hneď domov.dakujem

didza1
13. jún 2025
@luba_buba

@shape2 Tak to môže byť dobré znamenie, že si ho nevieš nahmatať 🙂
Pokiaľ nejak výrazne rýchlo nerastie a neobmedzuje ťa to nejako v každodennom živote, napr. že ťa to nebolí alebo netlačí niekde, tak by som asi do tej operácie nešla.
Napr. v mojom prípade by bola operácia tak zbytočná! A rezanie do tela tiež nie je len tak.
Ale jasné, ak je už fibróm veľký, bolestivý a pod. tak tam zrejme už iná cesta ako operácia nie je.
A aká liečba ti pomáha? Kľudne do IP.

@luba_buba prosím aká liecbu si mala?

didza1
13. jún 2025
@shape2

Dievčatá dnes som bola na kontrolu a je to preč 🙂 Tak ak by ste mali záujem napíšte mi do správy. Pekný dník 🙂

@shape2 co ti pomohlo prosím ta?

didza1
2. júl 2025
@piacere

@babula108 nečakala by som a fibróm by som si na tvojom mieste dala vybrať... operovali ma pred dvanástimi rokmi a odvtedy mám pokoj.... jediné, čo mi ho pripomína, je jazva, ktorá však už rokmi úplne vybledla...

Operovali ma ambulantne, len umŕtvili okolie, bez narkózy.... nechápem, prečo sú niektorí chirurgovia stoj čo stoj za narkózu aj pri takejto operácii, ktorá sa dá zvládnuť ambulantne... Prišla som na obed, vzali ma a po operácii som cca o pol druhej odchádzala.... O deväť dní vybrali stehy a koniec.... potom ešte pravidelné kontroly, ale odvtedy sa nič nedeje, takže kľud.... Môj fibróm mal pri operácii nejakých 5cmx4cm... takže dosť veľká opacha....

Držím palce... a zváž operáciu.... 🙂

@piacere prosím kde vám to lokálne vybrali?

diaalex
3. júl 2025

Dievčatá dávam info po mesiaci 🙂 jazvu som si prelepovala 3 dni a potom som to už nechávala vetrať.. po týždni mi vyberali stehy a ja som si jazvu začala natierať krémom, aby sa mi nevytvoril keloid... momentálne prešiel mesiac, jazva je krásna čiarka, nič nebolí, ale dnuka som cítila takú hrčku, včera som bola na kontrole, sestrička mi to rozmasírovala a ukázala ako mám stláčať, aby sa to uvoľnilo.. ako zo začiatku to teda bolelo, ale potom sa to fakt uvoľnilo a necítiť nič 🙂
Kontrola až v októbri 🙂

didza1
3. júl 2025
@piacere

@babula108 nečakala by som a fibróm by som si na tvojom mieste dala vybrať... operovali ma pred dvanástimi rokmi a odvtedy mám pokoj.... jediné, čo mi ho pripomína, je jazva, ktorá však už rokmi úplne vybledla...

Operovali ma ambulantne, len umŕtvili okolie, bez narkózy.... nechápem, prečo sú niektorí chirurgovia stoj čo stoj za narkózu aj pri takejto operácii, ktorá sa dá zvládnuť ambulantne... Prišla som na obed, vzali ma a po operácii som cca o pol druhej odchádzala.... O deväť dní vybrali stehy a koniec.... potom ešte pravidelné kontroly, ale odvtedy sa nič nedeje, takže kľud.... Môj fibróm mal pri operácii nejakých 5cmx4cm... takže dosť veľká opacha....

@piacere prosím kde vám to vybrali ambulantne?

didza1
4. júl 2025
@ewca

@vivien10000 ahoj...mne nasli prvy fibroadenom ked som mala 15... neoperovali mi zatial ziadny, brala som HAK a sa mi to zhorsilo, preto ju uz niekolko rokov brat nemozem, len mi to sleduju...povedali mi, ze zbytocne mi to budud operovat, ze to je hormonalna zalezitost, ze sa mi to bude vracat... este minule som ich mala 6, 4 na jednej strane, 2 na druhej... zacala som to riesit alternativno medicinou a minuly tyzden som bola na sone a doktor nechapal, ze ako je mozne, ze ich mam uz len tri, ze to nie je mozne, ze FA nie je cysta, ze to same nezmizne... takze asi tolko... FA nie su nebezpecne, ked su sledovane, ja by som si to operovat nedala

@ewca prosím co si brala?

didza1
4. júl 2025
@lavika

Ahoj baby, mam za sebou operaciu fibroadenomu 5cm v celkovej anesteze. Som 9.den po zakroku, jazva len mala ciarka a ked som zbadala, co za nechutnost mi to vybrali, tak som rada, ze som sa rozhodla dat to von. Bolest je len prvy den a uplne normalna, znesitelna. Domov som isla hned po zakroku, nic dramaticke to nie je. Dokonca mi pod tym nasli aj cystu, ktoru poriesili hned aj s tym. Uz cakam len na histologiu.

@lavika kde vám to robili v celkovej anestezw a pustili vás potom. Domov?

didza1
9. júl 2025
@piacere

@piacere prosim kde vam to vybrali ambulantne?

ivka82
10. júl 2025
@didza1

@lavika prosím kde vám to operovali ked vás pustili hneď domov.dakujem

@didza1 ahoj.ja som bola v bb v mamacentre ,som 3 tyzdne po operacii a v pohode tiez mi po tyzdni vyberali stehy a ja som si to umyvala nasledne repikom,je to krasne zahojene.nic to nebolo ja som sa dost bala kvoli narkoze ale v pohode aj potom bolelo ma to len ten 1 den aj to sa dalo vydrzat nic hrozne.ak niekto vaha alebo sa boji je to v pohode fakt nic hrozne.

Strana
z19