Genetické vyšetrenie - priebeh
Ahojte dievčatá, už som predtým písala, že mi u môjho doktora vyšli výsledky zo screeningu 1:240 na DS. Trisomy už boli v poriadku, negatívne. Na genetické vyšetrenie som sa ale tak či tak musela objednať, hoci nechápem prečo. Teraz, v horúčavách cestovať hodinu tam, hodinu späť, ale okey... Každopádne by ma zaujímalo, o čo tam pôjde, čo ma čaká, ako prebieha vyšetrenie, ak ste ho niektorá absolvovali. (nepýtam sa na amnio, k tej ma nedonútia-len na to prvé vyšetrenie)
Ďakujem za odpovede ❣️
@lavie17 rozhovor s Dr o chorobách v rodine a morfo sono, ja som ale aj absolvovala amnio v 18.týždni
@zuzanockamt na morfo som objednaná 2.8. k inému doktorovi
@lavie17 ja som bola na morfo sone tiež aj inde na priamu platbu....toto bolo súčasťou genetiky...a keď sa ti tam nechce ísť a pokladáš to za zbytočné, tak tam nemusíš ísť.
@zuzanockamt no môj doktor tvrdí, že tam musím ísť, hoci doposiaľ sám videl aj na sone, že je všetko okey a plus Trisomy negatívne... Písalo mi veľa žien, že mali screening 1:8, atď. Si myslím, že 1:240 nie je dôvod na takéto vynútené vyšetrenia, keď ešte navyše idem 2.8. k jeho obľúbenému a vraj najväčšiemu odborníkovi do BA (skoro 2 hodiny cesty).
@lavie17 žiadne vyšetrenie nie je povinné a ak si stotožnená s tým,že sa môže narodiť aj postihnuté dieťa,tak to môžeš odmietnuť
@zuzanockamt veď som mala Trisomy negatívne... Screening je len 60% presnosť a Trisomy 99. Teda výsledok screeningu ma vôbec nezaujíma. Ešte ma čaká morfo, teda určite si zbytočne nedám robiť amnio, keď na ňu nemám žiadny dôvod predsa.
@lavie17 ja som sa rozhodla pre amnio,tá je 100%ná, ja som mala indikáciu kvôli veku a od začiatku tehotenstva som bola rozhodnutá ju podstúpiť.
ahoj, riziko DS mi vyšlo 1:6, Trisomy testy to vyvrátili a neskôr aj morfológické sono u dr. Grochala..
mám takmer 36r. a genetické vyšetrenie potrebné nebolo 🤷🏼♀️
@riderka1 Ahoj, už som dnes teda bola na tej genetike a ako som tvrdila, úplne zbytočne... Doktorka sa nás len povypytovala na rodinnú anamnézu, povedala, že testy (screening) sú dosť nepresné a že Trisomy sú dôležitejšie. No a najlepšie bolo, keď amniocentézu spomenula len okrajovo na konci s tým, že je tam dosť riziko potratu, teda akoby ju sama neodporúčala 😁
pekny den prajem, ja by som chcela len upokojit buduce mamicky, ktore si touto cestou prave prechadzaju. rodila som pre 4 rokmi, mala som uplne bezstresove tehotenstvo, no vzhladom na vek mi vychadzali zle geneticke vysledky (1:180 DS a nasledne pri opakovanom odbere 1:19). tlacili nas do amniocentezy, ktoru sme odmietli. narodil sa nam zdravy chlapcek. chcem tym iba povedat, ze nenormalne tymito vysetreniami stresuju buducich rodicov a keby cakam dietatko este raz, tak tieto vysetrenia a odbery pre potreby genetiky odmietnem. drzte sa

ahoj, ja som tiez mala prve vysetrenie zvysene riziko na DS, trisomy v pohodicke, aj tak som sla na geneticku konzultaciu. nemas sa coho bat, budu sa ta pytat na rodinnu genezu, treba sa popytat na zvyseny tlak, cukrovky, u mam a babiek spontanne potraty pripadne nejake vrodene vady deti v blizkej rodine, vsetko mozne, co ti napadne... pytaj sa aj svokry! v konecnom dosledku neviem, ake je vyhodnotenie, ale mozu na zaklade toho asi odporucit dalsie vysetrenia (napr. amniocentezu).
mna moj gynekolog poslal na konzultaciu kvoli veku, aj ked este podla tej pani na genetike tam nespadam, ale moj doktor ma odporucil, hovorim si - radsej podchytit a nezanedbat, akoby som sa potom mala nanho hnevat, ak by cosi dopadlo zle.