icon

Gestačná cukrovka

tinka333111
21. mar 2025

Ahojte baby mám otazočku,
Absolvovala som test na gestačnu cukrovku a gyn ma vystrašila, že musím ísť na diabetológiu lebo mam zle vysledky. Žiaľ až dnes sa mi dalo isť po vymenny papierik a vysledky, samozrejme stresovala som extremne, že ani zemiaky ani ryžu nebudem jesť. No a vysledky su divne 😀
Na lačno mam hodnotu 5,32 mmol/l čo je podľa medirexu teda už zvyšena lebo medirex dava že zdrave je mať hodnotu pod 5,1 mmol/l
Po 1h mam 5,77 mmol/l zatiaľ čo medirex udáva pod 11,1 mmol/l
Po 2h mam 5,54 mmol/l a medirex udáva pod 8,9 mmol/l

Čiže ono to tak vyzerá, že tým testom som prešla ale že na lačno som jemne zvýšená. Neviem čo si o tom myslieť, diabetológa mam až o týždeň. Nestretli ste sa s niečim podobnym prosim?

kiki68
21. mar 2025

@tinka333111 nech povie diabetolog

bluemoon24
21. mar 2025

@tinka333111 lacna nad 5,1mmol/l se v tehotenstvi bere jako gdm. Spravny postup je, ze pri zvysene lacne si nemela OGTT ani absolvovat a meli te pozvat za par dni znova, pokud by hodnota byla znovu nad 5,1mmol/l stanovuje se GDM bez OGTT, pokud by jsi mela pod 5,1mmol/l sla by jsi na OGTT a GDM by se urcilo z testu.

veronikah96
22. mar 2025

Co si jedla deň pred? Ja som tehotenskú cukrovku mala, ale na test som išla 2x ako píše @bluemoon24 keďže prvýkrát som presne prvú hodnotu už mala vyššiu a s testom ani nepokračovali, rovno mi povedali nech prídem ešte raz a deň predtým hlavne večer nejesť sladké a ovocie. 2x už bola vstupná hodnota ok,druhá tiež, ale tretia bola o 0,1 vyššia, taktiež som išla na diabetológiu, lebo pri tehotenstve sa tie hodnoty musia dodržať a aj keď je len o 0,1 vyššia, už to berú ako tehotenskú cukrovku .

tinka333111
autor
22. mar 2025

@veronikah96 určite som jedla veľa ovocia akože jem to na kila, dali mi papierik kde o jedle deň pred tým nebolo napísane nič len že na večer už extra nič nejesť a žiadna silna fyzicka aktivita.

veronikah96
22. mar 2025

@tinka333111 ja som detto to isté deň pred veľa ovocia jedla a potom mi povedali ,že keď prídem zase, už si dat pozor deň pred a hlavne večer.

tinka333111
autor
22. mar 2025

@veronikah96 to je super, lebo mňa to hrozne vystresovalo a prišlo mi divne že ako môžu posudzovať že mať diabetes keď som po vypiti glukozy reagovala úplne užasne… žiaľ nemohli mi to povedať skôr keďze krv sa nerozoberala u mojej gyn po odbere ale až po celom teste sa odoslala do medirexu. Ale už som objednana ku doktorke na diabetologiu tak verim, že mi niečo normalne povie.

veronikah96
23. mar 2025

@tinka333111 škoda, že ťa neposlali opakovane na ogtt test,lebo možno by diabetológia ani nebola potrebná. Aj všetky známe čo mali tehotenskú cukrovku okolo, čo mali vyššiu prvú hodnotu išli opakovane a niektoré na druhýkrát mali všetky hodnoty ok. Keďže ťa už objednali na diabetológiu, už sa tomu nevyhneš, ale záleží aj od každej diabetologičky, ja som mala super a v podstate ma hlavne ukľudnila. Jasné , odporučila čo jesť/nejesť a ako si nastaviť jedálniček a merala som si potom cukor, ale zároveň ma aj ukľudnila, že s mojimi hodnotami by som u nej ani neskončila keby som nebola tehotná, no pri tehotných sa aj pri prekročení jednej z 3 hodnôt aj keď len o 0,1 už uznáva ako gestačný diabetes. Zase je pravda,že aj keď som si merala cukor poctivo, ani raz som neprekročila hraničné hodnoty, respektíve som sa k nim zďaleka ani neblížila 🙂

tinka333111
autor
23. mar 2025

@veronikah96 takže vlastne cukrovku nemam ale budem chodit k diabetologičke a v knižke budem mať pisane že mam gestačný diabetes? Nemôžem si na vlastne naklady vypytat este jeden odber alebo?

bluemoon24
23. mar 2025

@tinka333111 muzes diabetolozce vysvetlit situaci a pozadat o test znovu. Ale pokud jsi vecer pred testem moc nejedla a pres den si jedla tak jako vzdy, tvoje telo by si melo poradit a rano by hodnota mela byt normalni. Ty jsi mela zvysenou, takze sance ze GDM mas je velka. Ono zase to, ze se budes hlidat, dodrzovat dietu a merit se nicemu neublizi 🙂 ja jsem od nastaveni diety neprobrala ani deka a z porodnice jsem odchazela jen o 1kg tezsi nez byla moje vaha pred tehotenstvim.

tinka333111
autor
23. mar 2025

@bluemoon24 no určite ku diabetologičke idem aj chcem ist, človek si nikdy neni istý a nechcem ubližiť babu, deň pred tým som mala 2x colu klasicku v plechovke tak popravde neviem, skusim vyzistit čo a ako a ďakujem za pomoc 🙂

veronikah96
23. mar 2025

@tinka333111 skús sa spýtať diabetologičky či sa dá opakovať test u nej.Ona ho vie urobiť, lebo aj po tehotenstve po nejakej dobe (záleží či a ako dlho kojíš) ideš na ogtt test opäť ku nej,aby sa zistilo či ti tá cukrovka odišla pôrodom. Pokiaľ by to nešlo, tá diéta vôbec nie je taká strašná a je pravda,že odkedy som si aj ja dávala na stravu pozor, máločo som pribrala, z pôrodnice som sa vracala s pôvodnou váhou z pred tehotenstva 🙂 a tie kontroly u nej som ja mala telefonické, lebo hodnoty som mala v poriadku,alw to záleží od diabetologicky. Takže reálne som u nej bola 2x , teraz o 2 týždne ma čaká kontrolný test 6 mesiacov po pôrode 🙂

tinka333111
autor
23. mar 2025

@veronikah96 a vedela by si mi aspoň troška približiť tu dietu prosim? A rodila si prirodzene a babo bolo vporiadku? Mňa ani tak nedesí ta dieta s tým problem nemam aj keď čo čitam na nete všade sa piše niečo iné. Ale skôr že budu tlačiť na cisarsky.. ide totižto o to, že moj termin podľa knižky nesedi s realnym terminom o tyzden, pretože som mala posunutu ovulaciu presne o tyždeň a nerada by som sa dostala k nutenemu cisarskemu len preto že knižka bude hovoriť že prenašam.

veronikah96
23. mar 2025

@tinka333111 ja som rodila akútnym cisárskym, lebo malá mala pupočnik omotaný okolo krku a išli dole ozvy na ctg, ale ja som mala vyvolávaný pôrod práve kvoli tehotenskej cukrovke. Respektíve mne rovno v nemocnici povedali, ze nenechávajú prenášať termín pri tehotenskej cukrovke. Termín som mala 04.10., hospitalizácia už 01.10. ,mala som dostať 3 tabletky, vyspať sa a rodiť 02.10., to mal byť ideálny scenár,ale nič nešlo ideálne a malá sa narodila už 01.10. pred polnocou. Ale nebudem klamať, ja som za sekciu bola vďačná, lebo 3 hod po druhej tabletke som mala každých 6 min kontrakcie a otvorená som bola na palec, nakoniec išli dole ozvy a tým padom akútna sekcia🙂

veronikah96
23. mar 2025

@tinka333111 čo sa týka stravy jest častejšie menšie porcie, prílohy som si dávala pol na pol so zeleninou, ovocie doobedu, poobede už nie. Vynechať sladené nápoje, niektoré ovocie s vysokým obsahom cukru, jedla som skôr kyslé ovocie. Z jedál nič vyprážané, ťažké. Na predpis som mala glukomer a merala som si pravidelne cukor, hodnoty som mala v poriadku 🙂 ja som takúto stravu poznala už z doby,keď som mala vred na žalúdku, takže pre mňa to vôbec nebolo také hrozné a naozaj sa dalo úplne v pohode zdravo stravovať 🙂 bábo bolo úplne v poriadku, nemali sme ani zltacku, teraz máme doma akčné polročné dievčatko a to som mala aj riziko preeklampsie, brala som až do 34tt aspirin 🙂

tinka333111
autor
23. mar 2025

@veronikah96 no tak nech robi dievčatko len radosť a nech je zdravučke aj s vami!! Ďakujem, jasne ja sa nebranim ničomu ani sekcii ani diete keď to bude nutne no ale verim, že maličky je vporiadku doteraz všetky sona boli bezproblemov

veronikah96
23. mar 2025

@tinka333111 ďakujem a aj tebe držím palce 🙂 mňa pripravovali na prirodzený pôrod, nakoniec nič nešlo podľa plánu, ale nevadí, všetko dopadlo dobre 🙂 ono to tak je, človek planuje...odkedy ju máme, naučili sme sa neplánovať 😃

bluemoon24
25. mar 2025

@tinka333111 ja jsem rodila aktune cisarem, ale porod zacal normalne v terminu, bohuzel se zamotal do pupecni snury a klesaly mu ozvy, tak musel ven. Vzhledem k tomu, ze odhad vahy byl v norme nemeli problem me nechat prenaset. Veskere relevantni info najdes na webu www.tehotenskacukrovka.cz 🙂

tinka333111
autor
27. mar 2025

No tak baby dopadlo to tak, že sama diabetologička nechcela veriť, že mam gestačnu cukrovku - dala mi glukomer ale zároveň mi povedala nech prvý deň merania nemenim dietu aby som si namerala realne hodnoty bez zmeny stravy no a čo si zapisujem po celom dni všetky hodnoty sú pekne, nechcem zakriknuť lebo ma čaka ešte jeden test ale dnes rano glukoza na lačno 4.4