Gestačná cukrovka
Ahojte baby mám otazočku,
Absolvovala som test na gestačnu cukrovku a gyn ma vystrašila, že musím ísť na diabetológiu lebo mam zle vysledky. Žiaľ až dnes sa mi dalo isť po vymenny papierik a vysledky, samozrejme stresovala som extremne, že ani zemiaky ani ryžu nebudem jesť. No a vysledky su divne 😀
Na lačno mam hodnotu 5,32 mmol/l čo je podľa medirexu teda už zvyšena lebo medirex dava že zdrave je mať hodnotu pod 5,1 mmol/l
Po 1h mam 5,77 mmol/l zatiaľ čo medirex udáva pod 11,1 mmol/l
Po 2h mam 5,54 mmol/l a medirex udáva pod 8,9 mmol/l
Čiže ono to tak vyzerá, že tým testom som prešla ale že na lačno som jemne zvýšená. Neviem čo si o tom myslieť, diabetológa mam až o týždeň. Nestretli ste sa s niečim podobnym prosim?
@tinka333111 lacna nad 5,1mmol/l se v tehotenstvi bere jako gdm. Spravny postup je, ze pri zvysene lacne si nemela OGTT ani absolvovat a meli te pozvat za par dni znova, pokud by hodnota byla znovu nad 5,1mmol/l stanovuje se GDM bez OGTT, pokud by jsi mela pod 5,1mmol/l sla by jsi na OGTT a GDM by se urcilo z testu.
Co si jedla deň pred? Ja som tehotenskú cukrovku mala, ale na test som išla 2x ako píše @bluemoon24 keďže prvýkrát som presne prvú hodnotu už mala vyššiu a s testom ani nepokračovali, rovno mi povedali nech prídem ešte raz a deň predtým hlavne večer nejesť sladké a ovocie. 2x už bola vstupná hodnota ok,druhá tiež, ale tretia bola o 0,1 vyššia, taktiež som išla na diabetológiu, lebo pri tehotenstve sa tie hodnoty musia dodržať a aj keď je len o 0,1 vyššia, už to berú ako tehotenskú cukrovku .
@veronikah96 určite som jedla veľa ovocia akože jem to na kila, dali mi papierik kde o jedle deň pred tým nebolo napísane nič len že na večer už extra nič nejesť a žiadna silna fyzicka aktivita.
@tinka333111 ja som detto to isté deň pred veľa ovocia jedla a potom mi povedali ,že keď prídem zase, už si dat pozor deň pred a hlavne večer.
@veronikah96 to je super, lebo mňa to hrozne vystresovalo a prišlo mi divne že ako môžu posudzovať že mať diabetes keď som po vypiti glukozy reagovala úplne užasne… žiaľ nemohli mi to povedať skôr keďze krv sa nerozoberala u mojej gyn po odbere ale až po celom teste sa odoslala do medirexu. Ale už som objednana ku doktorke na diabetologiu tak verim, že mi niečo normalne povie.
@tinka333111 škoda, že ťa neposlali opakovane na ogtt test,lebo možno by diabetológia ani nebola potrebná. Aj všetky známe čo mali tehotenskú cukrovku okolo, čo mali vyššiu prvú hodnotu išli opakovane a niektoré na druhýkrát mali všetky hodnoty ok. Keďže ťa už objednali na diabetológiu, už sa tomu nevyhneš, ale záleží aj od každej diabetologičky, ja som mala super a v podstate ma hlavne ukľudnila. Jasné , odporučila čo jesť/nejesť a ako si nastaviť jedálniček a merala som si potom cukor, ale zároveň ma aj ukľudnila, že s mojimi hodnotami by som u nej ani neskončila keby som nebola tehotná, no pri tehotných sa aj pri prekročení jednej z 3 hodnôt aj keď len o 0,1 už uznáva ako gestačný diabetes. Zase je pravda,že aj keď som si merala cukor poctivo, ani raz som neprekročila hraničné hodnoty, respektíve som sa k nim zďaleka ani neblížila 🙂
@veronikah96 takže vlastne cukrovku nemam ale budem chodit k diabetologičke a v knižke budem mať pisane že mam gestačný diabetes? Nemôžem si na vlastne naklady vypytat este jeden odber alebo?
@tinka333111 muzes diabetolozce vysvetlit situaci a pozadat o test znovu. Ale pokud jsi vecer pred testem moc nejedla a pres den si jedla tak jako vzdy, tvoje telo by si melo poradit a rano by hodnota mela byt normalni. Ty jsi mela zvysenou, takze sance ze GDM mas je velka. Ono zase to, ze se budes hlidat, dodrzovat dietu a merit se nicemu neublizi 🙂 ja jsem od nastaveni diety neprobrala ani deka a z porodnice jsem odchazela jen o 1kg tezsi nez byla moje vaha pred tehotenstvim.
@bluemoon24 no určite ku diabetologičke idem aj chcem ist, človek si nikdy neni istý a nechcem ubližiť babu, deň pred tým som mala 2x colu klasicku v plechovke tak popravde neviem, skusim vyzistit čo a ako a ďakujem za pomoc 🙂
@tinka333111 skús sa spýtať diabetologičky či sa dá opakovať test u nej.Ona ho vie urobiť, lebo aj po tehotenstve po nejakej dobe (záleží či a ako dlho kojíš) ideš na ogtt test opäť ku nej,aby sa zistilo či ti tá cukrovka odišla pôrodom. Pokiaľ by to nešlo, tá diéta vôbec nie je taká strašná a je pravda,že odkedy som si aj ja dávala na stravu pozor, máločo som pribrala, z pôrodnice som sa vracala s pôvodnou váhou z pred tehotenstva 🙂 a tie kontroly u nej som ja mala telefonické, lebo hodnoty som mala v poriadku,alw to záleží od diabetologicky. Takže reálne som u nej bola 2x , teraz o 2 týždne ma čaká kontrolný test 6 mesiacov po pôrode 🙂
@veronikah96 a vedela by si mi aspoň troška približiť tu dietu prosim? A rodila si prirodzene a babo bolo vporiadku? Mňa ani tak nedesí ta dieta s tým problem nemam aj keď čo čitam na nete všade sa piše niečo iné. Ale skôr že budu tlačiť na cisarsky.. ide totižto o to, že moj termin podľa knižky nesedi s realnym terminom o tyzden, pretože som mala posunutu ovulaciu presne o tyždeň a nerada by som sa dostala k nutenemu cisarskemu len preto že knižka bude hovoriť že prenašam.
@tinka333111 ja som rodila akútnym cisárskym, lebo malá mala pupočnik omotaný okolo krku a išli dole ozvy na ctg, ale ja som mala vyvolávaný pôrod práve kvoli tehotenskej cukrovke. Respektíve mne rovno v nemocnici povedali, ze nenechávajú prenášať termín pri tehotenskej cukrovke. Termín som mala 04.10., hospitalizácia už 01.10. ,mala som dostať 3 tabletky, vyspať sa a rodiť 02.10., to mal byť ideálny scenár,ale nič nešlo ideálne a malá sa narodila už 01.10. pred polnocou. Ale nebudem klamať, ja som za sekciu bola vďačná, lebo 3 hod po druhej tabletke som mala každých 6 min kontrakcie a otvorená som bola na palec, nakoniec išli dole ozvy a tým padom akútna sekcia🙂
@tinka333111 čo sa týka stravy jest častejšie menšie porcie, prílohy som si dávala pol na pol so zeleninou, ovocie doobedu, poobede už nie. Vynechať sladené nápoje, niektoré ovocie s vysokým obsahom cukru, jedla som skôr kyslé ovocie. Z jedál nič vyprážané, ťažké. Na predpis som mala glukomer a merala som si pravidelne cukor, hodnoty som mala v poriadku 🙂 ja som takúto stravu poznala už z doby,keď som mala vred na žalúdku, takže pre mňa to vôbec nebolo také hrozné a naozaj sa dalo úplne v pohode zdravo stravovať 🙂 bábo bolo úplne v poriadku, nemali sme ani zltacku, teraz máme doma akčné polročné dievčatko a to som mala aj riziko preeklampsie, brala som až do 34tt aspirin 🙂
@veronikah96 no tak nech robi dievčatko len radosť a nech je zdravučke aj s vami!! Ďakujem, jasne ja sa nebranim ničomu ani sekcii ani diete keď to bude nutne no ale verim, že maličky je vporiadku doteraz všetky sona boli bezproblemov
@tinka333111 ďakujem a aj tebe držím palce 🙂 mňa pripravovali na prirodzený pôrod, nakoniec nič nešlo podľa plánu, ale nevadí, všetko dopadlo dobre 🙂 ono to tak je, človek planuje...odkedy ju máme, naučili sme sa neplánovať 😃
@tinka333111 ja jsem rodila aktune cisarem, ale porod zacal normalne v terminu, bohuzel se zamotal do pupecni snury a klesaly mu ozvy, tak musel ven. Vzhledem k tomu, ze odhad vahy byl v norme nemeli problem me nechat prenaset. Veskere relevantni info najdes na webu www.tehotenskacukrovka.cz 🙂
No tak baby dopadlo to tak, že sama diabetologička nechcela veriť, že mam gestačnu cukrovku - dala mi glukomer ale zároveň mi povedala nech prvý deň merania nemenim dietu aby som si namerala realne hodnoty bez zmeny stravy no a čo si zapisujem po celom dni všetky hodnoty sú pekne, nechcem zakriknuť lebo ma čaka ešte jeden test ale dnes rano glukoza na lačno 4.4

@tinka333111 nech povie diabetolog