Hemoroidy v tehotenstve
Ahojte, uz 3. den som zacala mat problemy s hemoroidmi. Neviete mi poradit co si na to dat v tehotenstve?
VIem, ze treba vlakninu, ovocie, zeleninu, ovsene vlocky, orechy a vela pit, ale skor nejake masticky, aby to nebolelo a preslo.
@henikav Neboj nic, porodis normalne... Ja som prveho rodila s epiduralom, takze som hemoroid pri porode nejak neriesila, lebo som to necitila, ale pri druhom som epiduralku nestihla, tak som citila na kompletku vsetko co sa dialo aj v predu, aj vzadu.... 😒 Ale neboj, porodis a upravi sa to.... Budes mat sice ine miesto bolave, ale zila by sa mala vtiahnut casom dovnutra a bolest urcite prejde 😉
@henikav Nestresuj 😉 neboj zvladnes to! Zvladli to miliony zien, tak urcite aj ty 😉 . Kedze pises, ze ti brusko uz kleslo, tak by to uz malo byt kazdu chvilu.... Ked uz budes mat malicku v naruci, zabudnes na vsetku bolest 🙂 Aj na hlupy hemoroid... viem, ze je to neprijemne, ale bude dobre, uvidis.....
@henikav ahoj,mozem sa ta opytat,ako si dopadla po porode?hemeroidy ustupili?rodila si normalne alebo cisarskym?ja mam tri tyzdne do porodu a uz tyzden sa trapim s hemeroidmi.strasne ma to boli a uz si neviem rady,liecim to ale mam pocit ze sa len zvacsuju ☹
Rozmyslam ze koli nim by som radsej rodila cisarskym,aj ked som chcela normalne...dik za info 🙂
@jenny316 Do porodu to bolo zle, bolestive a citlive, stale som si to umyvala, susila, mastickovala, nic sa to nezlepsilo, bala som sa ze budem rodit kvoli tomu cisarskym, ale nakoniec som rodila normalne a ako mi lekar povedal, tak aj bolo, hned po porode sa to dalo do poriadku a odvtedy uz nemam ziadne problemy. Drzim palceky, vydrz, neskor si uz na to ani nespomenies. Ozaj este, okrem masticiek na liecenie mi dal lekar aj masticku ktora to trosku tak umrtvila, ze som tak velmi necitila bolest, tak s tym som to horko tazko vydrzala. Hlavne si to nezatlacaj, ono to aj tak vylezie znova, iba si to rozdrazdis, po porode to vlezie aj same
tak sa dievčatá pridávam k vám, v živote som nemala problémy s hemeroidmi až dodnes, mám presne mesiac do termínu a neviem ako to zvládnem, stále nejaké problémy, už to prestávam zvládať ☹
Ahojte baby, mne sa hemoroid objavil tak mesiac po pôrode. Bolesť bola hrozná, nemohla som ani držať malú na rukách a nakojiť ju lebo som nevládala sedieť vtedy som po viacerých pokusoch skúsila aj masť Hädensa (dostať ju kúpiť v Rakúsku v lekárni) a tá mi nakoniec pomohla možno za 1-2 dni. Mala ma rok a teraz sa mi znovu po zápche vrátil hemoroid ale znovu som si dala tú masť a je pokoj účinok je skoro hneď po prvom použití na rozdiel od Avenoc,... Odporúčam
Ahojte, chcem sa opýtať či mal niekto problém v tehotenstve ako ja. Myslím si, že sú ho hemeroidy, ale ešte som to nemala takže neviem posúdiť. Mávala som dosť problémy so zápchou pred tehotenstvom, ale krv tam nikdy nebola a neni ani teraz. Som na konci 13 týždňa a od utorka 27.8. mám kŕče v podbrušku a následne potom mám kŕče v análnom otvore. Kŕče v podbrušku prejdu, ale v otvore mám stále bolesť ani chodiť sa mi poriadne nedá čo ma stále pichá a ani sedieť, lebo keď si sadnem tak ma bolí aj brucho. Mám ísť na pohotovosť, kedže dneská je sviatok. Ďakujem
@lubka1987 skúšala si aj dubovú kôru a sedacie kúpele v nej? To je také najosvedčenejsie,veľa tekutín treba piť,aby si nemala zápchy a tým aj tvrdú stolicu,ja som mala so žilou problémy po pôrode,ako nemala som tvrdú stolicu a ani zapchu,ale ona mi proste z tých tlakov vychádzala a bolo to spojené aj s krvou,dokonca aj teraz 10 mesiacov po pôrode ju sem tam cítim,opýtaj sa v lekárni na masticky,ja som si kúpila v lekárni homeopatickú masť,nakoľko som kojila a nič iné mi nechceli dať
dievčence poradíte? beriem železo, rátala som s týmto problémom, kúpila som si dnes Avenoc čapíky aj Hemorostop gél, len ma nenapadlo sa v lekárni opýtať, či s tým ísť k lekárovi - akému gynekolog či všeobecný? a či to zatláčať, či práve naopak sa to nesmie... nikto v rodine to nemal, tak nemám žiadne rady... do dnešného obeda nič, a zrazu ma to začalo bolieť a ako som došla z práce, katastrófa...
@edusik gynekológ to neporieši, len obvoďák, no nič príjemné. Zvyknú predpísať mastičky, mne však mastičky skôr zhoršili stav, ale je to individuálne. Po pôrode som bola v takom zúfalom stave - všetci riešili šitie po nástrihu a ja hemoroidy, toto bolo oveľa horšie ako celý pôrod. Gynekológ v nemocnici mi to nasilu zatláčal, čo je úplná blbosť, nemohla som mu to vysvetliť, že to nepôjde, pretože som to mala zapálené a opuchnuté - tak ako zatlačil (neskutočná bolesť), tak to o chvíľu vyšlo naspäť. Mám osvedčené recepty, ako s tým bojovať, ale taký týždeň minimálne to človeka potrápi, kým sa to trochu nezahojí. V prvom rade pozor na stravu - veľa vlákniny, veľa tekutín - t. j. najlepšie čistá voda, ovocie, zelenina, jogurty, vločky, vylúčiť sladkosti, korenisté jedlá. Po stolici treba opatrne utierať, skôr len tak pritláčať a vždy sa potom osprchovať, mne vlhčené utierky na to určené vôbec nepomáhali. Sprchovať sa treba studenou, úplne ideálne ľadovou vodu. Nie teplou, ani horúcou. Hemostop je dobrý, netreba ho veľa dávať, opatrne votrieť. A ešte som si robievala taký odvar z jednej osvedčenej bylinky, len neviem, ako sa spisovne volá - u nás to voláme kozina. Je to asi 60 cm vysoká rastlina, ktorá ma žltý kvet a keď ju odtrhneš, tečie z nej biela tekutina (akože kozie mlieko - preto kozina 🙂 ) Zvykne to rásť na poli, niekedy v obilí, ja to vždy v lete zbieram, potom suším, pretože jednak lieči zápal a jednak sťahuje. Nedám na ňu dopustiť. Do toho odvaru sa na cca 10 min posadím, je to síce psycho vydržať vôbec sedieť, keď to bolí, ale pomáha to. Teraz v druhom tehotenstve ma to potrápilo znovu asi pred mesiacom - jasné, po Vianociach -človek prejedený zákuskov ... som sa ledva vyhrabala z toho lavóra 🙂 no a po pôrode to očakávam znovu. Keď si dávam pozor na stravu, je to O.K. Teraz už ale aj tá váha dieťatka v mojom bruchu trošku komplikuje situáciu.
No a po pôrode je ešte dobré urobiť si veľmi silný odvar, napr. aj z dubovej kôry, aj keď nemá taký silný účinok ako moja "kozinka". No a ľahnúť na brucho, namáčať chumáč vaty a priložiť na boľavé miesto a snažiť sa poležať aspoň 10 min, najlepšie, keď bábo na chvíľu zaspí. No a nenosiť príliš vysoké podpätky a vyhýbať sa stresu. Držím palce.
@amima ďakujem za super odpoveď, ja teraz beriem to železo, strašne mi chutí sladké (ale to celý život), vodu sa snažím tiež piť dostatočne, lebo mám nízky tlak, aj ovocie jem veľa - chutí mi. Tak to bude asi tým železom... ešte otázočka - a to sa stiahne dnu samo, či tomu treba pomôcť? teraz to mám asi ako necht veľké, guľaté, červené a dosť to bolí už aj pri chodení, nie to ešte pri dotyku..
@edusik aj ja beriem Maltofer, tá stolica je po ňom taká iná, je to ťažšie ako bežne. Preto sa snažím jesť aj napr. nesírené marhule alebo hrozienka, červenú šošovicu, zelený šalát, také veci, čo majú vysoký obsah železa, lebo ten Maltofer, je to len umelina... aj malý ho z času na čas berie, väčšinou zmenou stravy sa mu zníži obsah železa v krvi, vtedy nám ho lekárka vždy predpíše a potom sa chudák tiež tak trápi s kakaním... dúfam, že z neho nebude adept ako ja🙂
treba počkať, kým to trošku nezmäkne, potom opatrne pomaličky skúšať zatláčať, najlepšie to ide v sprche, prípadne až po osušení a vmasírovaní toho gélu. Ale hovorím, treba vyčkať, kým sa to trošku neprelieči. Také boľavé, že sa toho nedá ani dotknúť, to je zbytočná strašná bolesť - viď ja po prvom pôrode. Ja som si povedala, že ešte odrodím druhé dieťa, počkám, kým dokojím (predpokladám, že po dvoch rokoch 🙂 ) a utekám na jednodňovú chirurgiu, aby to poriešili, lebo tie tehotenstvá a pôrody to poriadne zhoršia.
ok, ďakujem za rady. Tak nám neostáva nič iné, len čakať a dúfať v skoré zlepšenie.
ahojte. s priatelom planujeme babo.. s hemoroidami mam problem uz dlhsi cas. moja znama-medicinsky vzdelana, mi vravela, ze v tehotenstve sa mi to rapidne zhorsi. co to pre mna znamena? 😖 chirurgicka mi povedala, ze v klude mozem otehotniet.ale ona zrejme nevie, ze pre mna dennodenne ritualy, ako masticky,psyllium a podobne a caste bolesti pre mna znamenaju. neviem, ci sa mi oplati, dat sa zoperovat este pred tehotenstvom, lekarka tvrdi, ze ked mam na to nabeh, v tehotenstve sa to znova objavi.. mame to v rodine. dakujem
Nasla som dost obsirny a zaujimavy clanok k teme: http://www.apotheka.sk/article/207/hemoroidy
No v tehotenstve sa hemoroidy vždy zhoršia, alebo objavia :D to k tehotenstvu viacmenej patrí, ako prevencia je dobré jesť veľa vlákniny a piť hodne tekutín a samozrejme pohyb, tehotenské cvičenie je veľmi dobré 🙂 keď sa ti už vyhodia treba skúšať krémy, ktorý ti najviac zaberie, mne najviac pomohol hemostop krém a keď som porodila tak som hemoroid doliečila hemostop tobolkami, nechcela som ich užívať počas tehotenstva 🙂
Baby, môžu hemoroidy v tehotenstve vzniknúť aj keď nemám problémy so zápchou?
Ahojte baby, môj doktor mi odporučil zmrazenie anurex. Keď som na internete videla tú cenu 39 euro, váhala som či to nie je nejaký podvod. Nakoniec som objednala a neľutujem. Rýchlo sa mi uľavilo od bolesti a pálenia. Už je to skoro pol roka a hemoroidy sa vďaka bohu nevracia. 😉
Ja som rodila so zapáleným vyjdeným hemoroidom, prirodzene. Na sále má utešili, vraj to je len malinké, že to mávajú aj ako karfiol niektoré rodičky. Mňa to pred pôrodom veľmi bolelo a bála som sa, či to nebude dôvod pre sekciu... Dávala som si detralex a nejaké masti. Vždy mi to trvá aspoň 2 týždne. Toto bolo zrovna obdobie pred, počas a tesne po pôrode. Odkedy máme bidet (umývame sa po stolici v studenej vode) - je pokoj. Ako už bolo spomenuté, treba zdravú stravu, tekutiny, pohyb a nedvíhať ťažké. Mne sa to prvý krát objavilo, keď som veľa nosila malého cca 1,5-2r na rukách.
@zelenkralka môžu, práve zo zvýšeného tlaku z rastúceho bábätka. Ja som mávala zápchu skôr po pôrode. To bol niekedy sviatok, keď sa konečne podarilo🙂
A ešte ma napadlo - podľa mňa vás obvoďák môže poslať - pri horšom štádiu hemoroidov - buď k chirurgovi alebo proktológovi. To je absolútny odborník v danej oblasti, zvyknutý na hemoroidy denne, takže trapnosť vyšetrenia je redukovaná🙂 Je ich však málo, asi skôr vo väčších mestách. Navyše mnoho je súkromných a tak sa vyhneš aj obvoďákovi. Ale liečba je tak či tak len masti, čípky, kúpele, detralex + pohyb, strava, hygiena. Vo vyšších štádiách ochorenia sa hemoroid odstraňuje (už sú rôzne metódy). Ešte 2 postrehy: aj odstránený sa môže vrátiť, subjektívne si mnohé pre nepríjemnú bolesť myslíme, že máme práve to najhoršie štádium🙂 ale ono je to "len" akútne zhoršenie...
Ahojte, aj mna trapia hemeroidy...som v 27tt a mam ich tak dva tyzdne a to som si vzdy myslela, ze sa objavia az po porode...v lekarni mi dali mast avenoc, ale nepomaha, ani ked sa s nou natriem, tak sa mi ani neulavi...☹...v druhej lekarni mi dali cipky unigel apotex, ale este som ich neskusala a este mi dali homeopatika hamamelis virginiana a aesculus hippocastanus, vraj to treba liecit aj z vnutra lebo do porodu sa to moze este zhorsit...z coho sa mi ulavi je mesickovy olej, s tym si to potieram a ma sa dat aj do vnutra 1-1,5ml oleja...
spomenuli ste to aj gynekológovi?
Ja som to gynekológovi hovorila, hovorím mu všetko čo sa týka tehotenstva. Ten mi poradil hemostop, že pacientky majú s ním dobré skúsenosti tak som ho vyskúšala a aj mne pomohol 🙂 Gynekológovi treba hovoriť všetko čo sa týka priebehu tehotenstva 🙂 Nikdy žena nevie

@zuzi_33 ti poviem, plakala by som. Ja mam strasne velke brucho a vybehlo mi to presne vtedy ked mi brucho kleslo. Strasne sa bojim co bude pri porode, ci vobec budem moct rodit prirodzene, aby mi nevybehlo cele crevo