icon

Heterotropické tehotenstvo - skúsenosti a možnosti liečby

aniad
Včera o 21:33

Ahojte,
rada by som sa spýtala, či je tu niekto z vás, kto sa stretol s heterotopickým tehotenstvom.
Už dva týždne máme potvrdené tehotenstvo v maternici. Lekár vidí plod približne 6–7 týždňový, už aj s akciou srdca.
Dnes však na kontrole sa tváril zvláštne a na sone sme videli ďalšiu čiernu „machuľu“. Vyjadril sa, že to vyzerá na súčasné vnútromaternicové aj mimomaternicové tehotenstvo, no vraj je to veľmi vzácne a on osobne sa s tým ešte nestretol.
Ďalší termín vyšetrenia mi dal až na piatok, ale neviem, či dovtedy dokážem pokojne vydržať. Preto sa zajtra pokúsime dostať k ďalšiemu lekárovi, aby sa na to aspoň pozrel na sone a potvrdil alebo vylúčil túto diagnózu.
Na internete čítam samé zlé veci, a preto by som sa chcela spýtať, či má niekto z vás s týmto stavom osobnú skúsenosť a či je možné zdravý plod zachrániť? Ďakujem ❤️

kiki68
Včera o 22:06

@aniad mimomaternicove je mimo maternice, cize Ta uspia a daju prec to, co tam nema byt. Neviem kde to videl uchytene, ale to musia dat cim skor prec napr z vajickovodu, aby neohrozili Teba a ani babo, co je pekne v maternici

anonym_f9ed77
Dnes o 04:43

Vnútromaternicový plod so srdcovou akciou môže byť zachovaný, ak sa mimomaternicové tehotenstvo potvrdí a rieši včas. Štandardným riešením je chirurgické odstránenie mimomaternicového tehotenstva, zvyčajne laparoskopicky. Zdravý plod je možné zachrániť, ak ide skutočne o heterotopické tehotenstvo a mimomaternicová časť sa rieši včas. Čierna štruktúra na sone nemusí byť však iba mimomaternicové tehotenstvo. Často ide o corpus luteum, cystu alebo hematóm. Absolútne to nemusí byť nič vážne. Ak by sa objavila bolesť brucha, jednostranná bolesť, slabosť, mdloby alebo krvácanie treba ísť na pohotovosť.

kiki68
Dnes o 07:10
@anonym_f9ed77

Vnútromaternicový plod so srdcovou akciou môže byť zachovaný, ak sa mimomaternicové tehotenstvo potvrdí a rieši včas. Štandardným riešením je chirurgické odstránenie mimomaternicového tehotenstva, zvyčajne laparoskopicky. Zdravý plod je možné zachrániť, ak ide skutočne o heterotopické tehotenstvo a mimomaternicová časť sa rieši včas. Čierna štruktúra na sone nemusí byť však iba mimomaternicové tehotenstvo. Často ide o corpus luteum, cystu alebo hematóm. Absolútne to nemusí byť nič vážne. Ak by sa objavila bolesť brucha, jednostranná bolesť, slabosť, mdloby alebo krvácanie treba ísť na pohotovosť.

@anonym_f9ed77 inak ja som mala pozostatok corpus luteum, mne to vyzerslo ako 4cm cysta, cierny objekt na vsjecniku, druhy raz vedla maternice, pozerali to v oboch tehu viaceri lekari, v tom prvom tiez onkogynekolog. Neskor Po 16-18tt tp zmizlo.