Hydrocefalus - prerušenie tehotenstva v 23. týždni
Ahojte,
S priateľom sme po rokoch snaženia sa a trápenia sa dokazali otehotnieť jedine pomocou darcovských spermií čo už samé o sebe bolo veľmi ťažké prijať a zmieriť sa s tým. Podarilo sa na druhý pokus a všetky výsledky a vyšetrenia boli v poriadku, po cca 3 mesiacoch sme sa pomaličky začínali aj tešiť, teraz v 5. mesiaci nám postupne začala doma pribúdať aj výbava, rozmýšľali sme ako zariadiť a premalovat detskú izbičku, jednoducho sme si dovolili začať sa trosku tešiť aj napriek nepriazni života a tu sme dostali od života obrovský kopanec na morfologickom sone u dr.Grochala v 21tt.
Dieťatko má rozvijajuci sa hydrocefalus - nadmerne množstvo tekutiny v mozgových komorách ktorá neodteka a tak utlaca mozog a jeho vývin čo môže mat za následok vážne neurologicke poruchy a choroby .. zajtra idem na odber plodovej vody ktorý však bude slúžiť už len do budúcna pre vylúčenie určitých veci, avšak toto tehotenstvo nám odpísali už 4 doktori ..
Dá sa s tým vôbec zmieriť? Dá sa potom ďalej plnohodnotne Fungovať a dokázať sa tešiť zo života? Ako dlho po “pôrode” môžme opäť skúsiť umelé oplodnenie? Dá sa následne žiť bez strachu z ďalšieho tehotenstva a z toho že sa situácia môže opakovať? Som úplne v koncoch, nedokážem myslieť na nič iné, nemám chuť žiť :(
@tajnickaaa
@levandulova111 ...dievčatá,ani nedokážem vyjadriť slovami,čo chcem povedať...prečítala som si vaše príspevky...myslím na vás aspoň takto ...nestalo sa mi to,tak nechcem mudrovať....VEĽA SÍL❤
@vladena001 najviac ma bolí, že som si ho nemohla popestovat, dotknúť sa ho, veď to bol môj chlapec... 😔 Ale povedali, že je to tak lepšie, lebo ho vytiahli vraj tak opuchnutého a modrého, nasiaknutého plodovou vodou, že nebolo takmer rozoznať, kde má tváričku... 😔
Pri pitve ho však dali "dokopy", tváričke dodali trošku farby a aspoň fotku mám, síce s dierkou v hlavičke, ale aspoň viem, ako približne vyzeral môj chlapček 😔💔
Tú fotku som si vydupala, žiť s pocitom, že vo mne rástol život ale každý deň rozmýšľať, aký asi bol, by som nezvládla... Znie to morbídne, ja viem, ale musela som ho vidieť... Proste musela... 😒
Bože ženy vy ste siláčky, že stále fungujete, idete dalej ❤ neviem si to ani predstaviť 😣
je mi ľúto, čo prežívaš a viem, že to je nielen šok, ale aj veľká bolesť potom všetkom, čo ste si museli podstúpiť. Otázka, či sa dá plnohodnotne fungovať? áno, dá sa, ale musíte chcieť a uvedomiť si, že žiaľ aj takýto je život. Najprv si to musíte preplakať, prebolieť, časom to bude menej bolieť, ale ten smútok a bolesť tam ostane, naučíte sa oäť tešiť zo života, vnímať krásu života omnoho intenzívnejšie aj ked s iným pohľadom na život. Žiaľ život nejede vždy tak ako dúfame a prináša nám aj trpké okamihy. Ak si prečítaš tu kopec príspevkov na túto tému , tak si viac racionálne uvedomíš, že aj toto je život a nie ste v tom sami. Nevzdávajte sa, nezatrpknite, poplačte si, ale postavte sa a kráčajte ďalej, nechajte veci plynúť. Nie vždy zmysel života je práve dieťa aj keď túžba je veliká, na strane druhej sa netreba vzdávať. Každé ďalšie tehotenstvo pri takýchto skúsenostiach už nie je ani o radosti, ale o strachu a viere,a by to dopadlo dobre, to ti klamať nebudeme. Viem, že teraz je to veľmi ťažké pre vás, ale ver, že prídu ešte okamihy, kedy sa budete usmievať a a tešiť. Samej mi zomrelo dieťa, tretie sa narodilo s handicapom, teraz bojujem, aby mu bolo schválený liek, ktorý mu môže výrzune pomôcť zlepšiť život a poisťovne nám ho nechcú schváliť, tu vedľa v CR sa podáva už od apríla a ja bežím pretek s časom, lebo ho už niet veľa,a by to malo efekt... čo narobíme, musíme bojovať a nevzdávať sa ( troška som sa vyžalovala aj ja) .Opatrujte sa a stojte pri sebe a nevzdávajte sa.❤️
Si silná, želám ti veľa šťastia
nechcem Ti davat falosne nadeje, pretoze kazdy pripad je iny. Je mi nesmierne luto, ze take nieco musis prezivat. A Dr Grochal je uznavany odbornik, neviem co odporucal. Moja nevlastna dcera ma hydrocephalus. Diagnostikovali ho az v 8m tehotenstva, ale teda vtedy bolo sono menej top. Ma za sebou par operacii, prvu tusim 2-3 tyzdne po narodeni. Ma urobenu ventrikulocisternostomiu a predtym mala derivaciu v skratke vyvod z mozgu do zaludku, ktory odvadza prebytocnu tekutinu. Dnes ma 25 rokov a normalne funguje. Tieto dve procedury sa robia aj pocas tehotenstva, operacia v brusku, vyvod sa napriklad v takom pripade robi do bruska matky, aby sa tekutina mozhla odvadzat a znizil sa tak lvnutrolebecny tlak a nebranilo sa vyvoju mozgu, ale nie som si ista, ci aj na Slovensku. Este raz, nechcem davat falosne nadeje, nieco o tom viem, pretoze sa nas to tykalo a teda chodila som s nou a dnes pracuje ako zdravotna sestra na neurochirurgii a je angazovana aj v spolku pomoci prave detom s hydrocefaliou. Opatrujte sa
@levandulova111 vôbec to neznie morbídne, úplne ti rozumiem a strašne ma mrzí, že ti nedovolili vidieť a držať ho... Treba tomu robiť osvetu, lebo práveže je to oveľa lepšie pre celý proces spracovania, smutenia. Nám zomrela Sara tiež v 38.tt, zdravá podľa pitvy, nezistili nič.
@levandulova111 to verím,že si ho musela vidieť....držkaj sa a užívaj si dcérku❤️❤️❤️
@cookie29 och to je úžasné 🙂 aj ja mám kamaráta s hydrocefalom. On má dosť problém s matematickými operáciami (chápať hodnotu peňazí a tak), ale inak normálne funguje, skvelý mladý muž, vždy ochotný pomôcť.
Autorka - veľmi odporúčam kontaktovať MUDr. Drába v Bratislave. Tam, kde iní doktori vidia ako možnosť len to pre nich najjednoduchšie - potrat - on vidí vedeckú cestu. Dôkazom je napríklad už niekoľko detí na Slovensku, ktoré vďaka nemu žijú normálny život, hoci malý vážny razstep chrbtice a iní doktori vraveli len potrat. On vybavil operáciu v maternici, už ju prepláca poisťovňa, a už ju aj s tímom prináša na Slovensko (predtým šli ženy do Švajčiarska).
Velmi ma mrzi, co prezivate. Tiez by ma zaujimalo, co na to povedal Dr. Grochal, ked Vam oznamil, ze ma dietatko rozvijajuci hydrocefalus. On Vam hned odporucil prerusit tehotenstvo? Akoze dr. Grochal je velky odbornik ale samozrejme treba sa obratit aj na niekoho dalsieho. Predsa len, viac nazorov nie je nikdy na skodu.
@tajnickaaa velmi ma to mrzi, prajem vela sil 🥺 Vam obom, viem ake je to sa roky snazit 🥺
@any_soj ved ja som ani nikde nenapisala, ze je odbornik na vsetko. Moja otazka bola, ze co im na to povedal on, kedze bez ohladu na to, ze jeho specializacia nemusi byt napr. v neurologii ale je to velky odbornik, na ktoreho nazore urcite zalezi. Zaroven som pisala, ze urcite sa treba obratit aj na inych...
A len tak mimochodom, on je aj gynekolog-porodnik.
@tajnickaaa ahoj, ako si sa nakoniec rozhodla? Ako dopadla amnio?

@tajnickaaa je mi to veľmi ľúto 😔 žiaľ, žiadne tehotenstvo nezaručí šťastný pôrod... Keď som čakala svojho syna, výsledky krvi som mala stále zlé, avšak sono nič nevykazovalo, úplne vyvinutý, krásny chlapec.. Moja dr mi odporúčala prerušenie do 24.tt zo zdravotných dôvodov, ale cítila som kopance, počula srdiečko, fyzicky bolo všetko ok, na internete som čítala kopu článkov a diskusií, kedy výsledky krvi boli skreslené a bábätko ok... Rozhodla som sa donosiť...
Na 3D sone mal všetko super, krásne vyvinuté, aj v pupočníku mal všetky cievy, aj dobre prechodné... Doktorka mi len oznámila, že malý má pupočníkovú šnúru len 2cm od kraja placenty, nemal ju v strede, ako má byť, ale povedala, že to vraj nie je problém, keďže idem cisárskym, že problém by to bol, keby rodím vaginálne, vtedy by sa pod vplyvom kontrakcií mohla šnúra odtrhnúť...
Odchádzala som spokojná... Šok prišiel, keď som s kontrakciami v 38tt prišla do nemocnice a malý už nežil 😔 vraj nedostatočné zásobenie kyslíkom bez bližšie určenej príčiny... 4 roky som sa trápila, či som mohla spraviť niečo inak... Po tých rokoch sa našla konečne doktorka, ktorá mi vysvetlila, že problém bol v pupočníku, keďže bol na kraji, dieťatku sa nedostávalo v podstate ničoho, alebo len minimum, čiže takmer vôbec nebol zásobený živinami, kyslíkom, ničím.. ako dokázal prežiť 38tt, netuším... A že keď je takto na kraji, ľahko môže vzniknúť malá trhlina a dieťa zomrieť...
Bolo to hrozné, ani mi ho nedovolili vidieť, bude to už 5 rokov a bolí to stále... Ale nikdy človek nezabudne, a ďalšie tehotenstvo? Teraz mám 3 mesačnú dcéru, ale tehotenstvo bolo na psychiatriu 🙈 ja som sa strašne bála, nespala som takmer vôbec, stále som sa sústredila na brucho, či zacítim kopance alebo nejaký pohyb, kupila som si aj angel sound a fetalny dopler, stále som počúvala srdiečko, keď sa mi malá pol hodinu nepohla, plakala som a prosila ju, nech sa hýbe, nech mi dá vedieť, že je v poriadku... Toto bolo celé tehotenstvo... 🙈 Primár nakoniec rozhodol, že malá pôjde von 2 týždne pred termínom, aby sa nezopakoval predchádzajúci exitus... To bol neskutočný strach... Malá má síce jednu vadu, ale chvalabohu z toho musí len vyrásť, nič vážne...
Týmto chcem napísať, že strach budeš mať vždy, hlavne po takýchto skúsenostiach, nedá sa s tým úplne zmieriť, ani sa v ďalšom tehotenstve nebáť, avšak verím, že raz to príde a budete sa tešiť z malého vonaveho uzlika ❤️
Nie si sama, nie som sama, to trápenie zažíva veľa žien a nezostáva nič iné, len aby sme boli silné... Držím palce, poprípade skús psychológa, nie je to hanba, ja som mala namále, aby som tam neskončila, hrozil mi dokonca psychiater, bolo to strašné.... Ale my ženy sme zázračné tvory, akú silu v sebe máme zistíme až vtedy, keď byť silné je jediná možnosť, akú máme... ❤️