icon

Intolerancia laktózy v tehotenstve

natashatko
25. aug 2025

Ahojte som 7tt mam celiakiu aj intoleranciu na laktozu, ide vsak len o laktozu.. bezne si davam tabletky na laktozu predtym ako idem jest syr maslo mlieko a podobne. Doktorka stym nema skusnost a mam si pozriet pribalovy letak. V ziadnom s avsak neuvadza ci ich moze brat tehotna. Mate prosim podobnu skúsenosť . Brali ste prosim tieto enzymi počas tehotenstva. Lebo ich bezne uzivam kazdy den. Moze to mat nejaky vplyv? Dakujem za rady

lucik194
25. aug 2025

je to stale enzym, nic by sa nemalo stat.

akuratne nam hned povedali (pre dieťa ked mu to bolo diagnostikovane), ze je fajn ich neuzivat kazdy den, nejest proste kazdy den laktozove veci, ono aj ked si dat laktázu, ten traviaci trakt strasne zatazujes.....

ked mas intoleranciu, preco uzivas laktozu, ked Ti nerobi dobre? preco neprejdes na bezlaktozove veci? mas to vyriesene

oriesocek
25. aug 2025

ja si myslim, ze by mali byt ok. Ide o enzymy, ktoré by mali byt prirodzene pritomne v tvojom organizme a pomahat pri traveni, travi sa v creve, neprechádza to do krvi a nasledne k dietatu... aj ja by som odporucala minimalizovat klasicke mliecne jedla a nemusis si davat enzymy. ja kupujem skoro vsetko bezlakto, a varim tak, ze sa snazim skor napr paradajkovu omacku, zeleninovu polievku, vyvar, atd... ze nie mliecne. a ak mliecne, tak urcite nedávam s laktozou. pri pecive, zakuskoch a pod je to tazke nieco vobec kupit bezlaktozove, to mavaju iba chlieb a niektore rozky. viac musim piect doma.

simsalabim
25. aug 2025

Podla mna OK, ved aj bezlaktozove produkty v obchodoch maju povacsine iba pridanu laktazu.

kiki68
25. aug 2025

Je to iba enzym, cize mozes. Ale je mozne, ze v tehu to bude horsie a nebude to vobec stacit, alebo naopak lepsie. U mna teda bolo o dost horsie. Mala ma teraz reflux aj z materskeho mlieka a teda zase som uplne bez mliecneho

natashatko
autor
25. aug 2025
@lucik194

akuratne nam hned povedali (pre dieťa ked mu to bolo diagnostikovane), ze je fajn ich neuzivat kazdy den, nejest proste kazdy den laktozove veci, ono aj ked si dat laktázu, ten traviaci trakt strasne zatazujes.....

ked mas intoleranciu, preco uzivas laktozu, ked Ti nerobi dobre? preco neprejdes na bezlaktozove veci? mas to vyriesene

@lucik194 dobry den, ale ved aj bezlaktozove veci obsahuju len ten enzym, takysto aj mlieko je len obohatene o tento enzym takze mi pride ze sa to v nicom nelisi ci si da niekto nieco bez laktózy alebo si da enzym. Ci sa mylim?

natashatko
autor
25. aug 2025
@simsalabim

Podla mna OK, ved aj bezlaktozove produkty v obchodoch maju povacsine iba pridanu laktazu.

@simsalabim presne toto si myslim aj ja ved aj mlieko je len obohatene o enzym ze preco by malo vadit ked nebudem jest bezlaktozo ale dam si predtym mliečnym enzym.

natashatko
autor
25. aug 2025
@kiki68

Je to iba enzym, cize mozes. Ale je mozne, ze v tehu to bude horsie a nebude to vobec stacit, alebo naopak lepsie. U mna teda bolo o dost horsie. Mala ma teraz reflux aj z materskeho mlieka a teda zase som uplne bez mliecneho

@kiki68 takze ona to zdedila teda tiez ze ked aj vy ste nemohla laktozu tak ona tiez nemoze take veci?

simsalabim
25. aug 2025
@lucik194

@lucik194 bezlaktozove veci rozhodne nie su bez enzymu laktaza - pridava sa tam umelo. Podla mna je fuk, ci si das laktazu alebo "bezlaktozovy tvaroh". A ako moze zatazovat zaludok enzym, ktory sa prirodzene tvori v tele, i ked v nedostatocnom mnozstve (malo ludom se netvori vobec).

simsalabim
25. aug 2025
@lucik194

@lucik194 v robote mam iba cottage cheese, ale citaj:

simsalabim
25. aug 2025
@natashatko

@kiki68 takze ona to zdedila teda tiez ze ked aj vy ste nemohla laktozu tak ona tiez nemoze take veci?

@natashatko laktozova intolerancia byva dedicna, no nie vzdy. Ja som zdedila po otcovi, brat a sestra nie. Z mojich dvoch dcer jedna ma - silnu, silnejsiu ako ja. Druha nie. A prave ta mliecne veci moc nemusi, nechutia jej.

lucik194
25. aug 2025
@natashatko

a ty vies ked si das tabletku, kolko tej laktozy realne prijmes? nevies a to je ta otazka, ze ci Ti ta tabletka to mnozstvo laktozy znizi az na 0,01 gramu, aby to realne bolo "bezlaktozove" a v pohode si to dokazala stravit.

preto nam odporucili urcite prejst na cisto bezlaktozove potraviny, nie ze zostane dieťa na laktozovych a bude do seba denne davat tabletku enzymu kazdy den.

simsalabim
25. aug 2025
@lucik194

a ty vies ked si das tabletku, kolko tej laktozy realne prijmes? nevies a to je ta otazka, ze ci Ti ta tabletka to mnozstvo laktozy znizi az na 0,01 gramu, aby to realne bolo "bezlaktozove" a v pohode si to dokazala stravit.

preto nam odporucili urcite prejst na cisto bezlaktozove potraviny, nie ze zostane dieťa na laktozovych a bude do seba denne davat tabletku enzymu kazdy den.

@lucik194 ani na tie bezlaktozove vyrobky sa neda spolahnut. Napr ja pri zmene rocnych obdobi ( zo zimy do leta a naopak) vacsinou musim par dni s bezlaktozovymi vecami uzit aj laktazu. Podla mojej dr to tak ma viac pacientov, no preco, nevedela. Ze sa moze stat aj to, ze niekedy vyrobca “netrafi” dostatocne mnozstvo laktazy, ale preco pri zmene rocnych obdobi? 😅

oriesocek
25. aug 2025
@simsalabim

@lucik194 ani na tie bezlaktozove vyrobky sa neda spolahnut. Napr ja pri zmene rocnych obdobi ( zo zimy do leta a naopak) vacsinou musim par dni s bezlaktozovymi vecami uzit aj laktazu. Podla mojej dr to tak ma viac pacientov, no preco, nevedela. Ze sa moze stat aj to, ze niekedy vyrobca “netrafi” dostatocne mnozstvo laktazy, ale preco pri zmene rocnych obdobi? 😅

@simsalabim myslim si, ze to je prirodzené - zlozenei mlieka sa meni - podla toho, ake maju kravy krmivo, ci maju viac cesrvej trávy, alebo sa zmeni dodávatel mlieka... obsah laktozy sa stanovuje laboratorne a ak sa tam dáva laktazam a nesadne mnozstvo, tak proste to citis...

anonym_43cc32
25. aug 2025

@natashatko tak si daj bezlaktozove veci a mas po probléme. O com to je jest veci, ktoré ti robia problémy?

simsalabim
25. aug 2025
@oriesocek

@simsalabim myslim si, ze to je prirodzené - zlozenei mlieka sa meni - podla toho, ake maju kravy krmivo, ci maju viac cesrvej trávy, alebo sa zmeni dodávatel mlieka... obsah laktozy sa stanovuje laboratorne a ak sa tam dáva laktazam a nesadne mnozstvo, tak proste to citis...

@oriesocek to dava zmysel 👍