Je bezpečné užívať antibiotiká v 1. trimestri?
Ahojte.
Mám otázku. Som v 10tt. Pred 2 týždňami na mňa prišla fakt ťažká chrípka. Celý čas som sa to snažila vylezat, pila som čaje, no chytil ma aj silný kašeľ. Proste som sa v noci dusila kašlom. Nič iné nezostávalo iba nasadiť lieky. Užívam antibiotika a bylinný sirup od kašlu.
No mám obrovský strach o bábätko.
Pri prvom tehotenstve som neuzila ani jednu tabletku a teraz už týždeň užívam lieky.
Mali ste to niektorá podobne?
Bolo bábätko v poriadku?
Keďže čítam, ako hoc aký liek v 1 trimestri môže ublížiť bábätku, tak mám veľké obavy, aj keď mám nasadené lieky ktoré sú vhodné aj pre tehotné.
Ja som tiez brala pod dohladom dr lieky kvoli bolestiam ale este som neporodila tak uvidime 😆 verim ze to bude ok
Tak hadam si doktorovi povedala ze si tehotna ked ti oredpisoval lieky, ci? Nie je sa coho bat
Vies o tom, ze toxiny vylucovane bakteriami a virusmi do krvneho obehu matky pri neliecenej infekcii mozu poskodit plod ovela zavaznejsie ako lieky, nasadene s ohladom na to, ze zena je tehotna?
@anonym_autor vy si musíte uvedomiť a to píšem pre všetky ženy že lieky v tehotenstve nie sú najväčšie zlo ( samozrejme len tie, ktoré sa môžu, aj keď doktor mi v pohode dal aj masť na ktorej bolo jasné zakázané použitie v 1 trmstri. ). Vy keď si dávate liek tak si ho dávate preto lebo vám niečo je a teda treba zvážiť že čo bude pre bábätko horšie - mesiac neliečená chrípka alebo antibiotiká a o chvíľu budete fit. Tá chrípka , angína, hocaka bolesť je pre bábätko tiež zlá.ja vás chápem že sa bojíte , aj ja som sa bála , raz som bola tak chorá tak ma všetko bolelo že som za deň zjedla 4 alebo 3 paraleny. No prišlo mi to lepšie ako ten stav v ktorom som bola. Skoré uzdravenie
Bola som rovnako na tom aj v prvom aj v treťom trimestri.Lekar povedal že je vyššie nebezpečenstvo nedať tie antibiotiká tej matke ako ich nedať keď je v tele zápal.Vsetko bolo v poriadku s dieťaťom neboj sa
Bola som rovnako na tom aj v prvom aj v treťom trimestri.Lekar povedal že je vyššie nebezpečenstvo nedať tie antibiotiká tej matke ako ich nedať keď je v tele zápal.Vsetko bolo v poriadku s dieťaťom neboj sa
Oprava 🤣vyššie nebezpečenstvo je ich nedať ako dať
@anonym_autor
Neviem sa k tomu vyjadriť, či to moze ublizit alebo nie.
Ale vo vseobecnosti plati ze zivot zeny nad zivot plodu. Su situacie, kedy niet inej cesty a fakt mozes skoncit velmi zle neliecbou.
@anonym_autor Ak ti to predpísal dr. tak hádam vie čo sa môže a čo nie. Taký zápal v tele tiež nie je bezpečný pre dieťa.
takto.. kazdy liek sa podava ako riziko vs. benefit... tvoj lekar dufam ze vie , ze si tehotna a ktore lieky su v prvom trimestri bezpecne.... neliecene ochorenia maju horsi dopad na telo ako spravne zvolene lieky...
Mne lekar povedal, ze virus chripky je nebezpecnejsi ako napr.antibiotika. Mala som aj ja chripku, ale vsetko bolo v poriadku, netreba stresovat.
@anonym_autor nasaď protizápalovú stravu, posilní imunitu, aby sa zápal nevracal.
https://etabletka.sk/protizapalova-strava-ako-s...

@anonym_autor
Predpokladam ze lekar predpisal lieky vhodne v tehotenstve, tak co by sa mohlo stat? Neliecena chripka ci iny zapal je pre babo 100x horsia. Ja som v prvom tehotenstve uzivala v 1.trimestri ATB s odstupom 3tyz. 3x koli zapalu moč.ciest Syn je zdravý sice sa horsie učí ale nepripisujem to liekom