icon

Je bezpečné užívať antibiotiká v 1. trimestri?

8. jan 2026

Ahojte.

Mám otázku. Som v 10tt. Pred 2 týždňami na mňa prišla fakt ťažká chrípka. Celý čas som sa to snažila vylezat, pila som čaje, no chytil ma aj silný kašeľ. Proste som sa v noci dusila kašlom. Nič iné nezostávalo iba nasadiť lieky. Užívam antibiotika a bylinný sirup od kašlu.

No mám obrovský strach o bábätko.
Pri prvom tehotenstve som neuzila ani jednu tabletku a teraz už týždeň užívam lieky.

Mali ste to niektorá podobne?
Bolo bábätko v poriadku?
Keďže čítam, ako hoc aký liek v 1 trimestri môže ublížiť bábätku, tak mám veľké obavy, aj keď mám nasadené lieky ktoré sú vhodné aj pre tehotné.

anonym_8c161e
8. jan 2026

@anonym_autor
Predpokladam ze lekar predpisal lieky vhodne v tehotenstve, tak co by sa mohlo stat? Neliecena chripka ci iny zapal je pre babo 100x horsia. Ja som v prvom tehotenstve uzivala v 1.trimestri ATB s odstupom 3tyz. 3x koli zapalu moč.ciest Syn je zdravý sice sa horsie učí ale nepripisujem to liekom

anonym_a7d5c3
8. jan 2026

Ja som tiez brala pod dohladom dr lieky kvoli bolestiam ale este som neporodila tak uvidime 😆 verim ze to bude ok

anonym_78aebe
8. jan 2026

Tak hadam si doktorovi povedala ze si tehotna ked ti oredpisoval lieky, ci? Nie je sa coho bat

viestta
8. jan 2026

Vies o tom, ze toxiny vylucovane bakteriami a virusmi do krvneho obehu matky pri neliecenej infekcii mozu poskodit plod ovela zavaznejsie ako lieky, nasadene s ohladom na to, ze zena je tehotna?

anonym_c5bd7c
8. jan 2026

@anonym_autor vy si musíte uvedomiť a to píšem pre všetky ženy že lieky v tehotenstve nie sú najväčšie zlo ( samozrejme len tie, ktoré sa môžu, aj keď doktor mi v pohode dal aj masť na ktorej bolo jasné zakázané použitie v 1 trmstri. ). Vy keď si dávate liek tak si ho dávate preto lebo vám niečo je a teda treba zvážiť že čo bude pre bábätko horšie - mesiac neliečená chrípka alebo antibiotiká a o chvíľu budete fit. Tá chrípka , angína, hocaka bolesť je pre bábätko tiež zlá.ja vás chápem že sa bojíte , aj ja som sa bála , raz som bola tak chorá tak ma všetko bolelo že som za deň zjedla 4 alebo 3 paraleny. No prišlo mi to lepšie ako ten stav v ktorom som bola. Skoré uzdravenie

anonym_721100
8. jan 2026

Bola som rovnako na tom aj v prvom aj v treťom trimestri.Lekar povedal že je vyššie nebezpečenstvo nedať tie antibiotiká tej matke ako ich nedať keď je v tele zápal.Vsetko bolo v poriadku s dieťaťom neboj sa

anonym_721100
8. jan 2026
@anonym_721100

Bola som rovnako na tom aj v prvom aj v treťom trimestri.Lekar povedal že je vyššie nebezpečenstvo nedať tie antibiotiká tej matke ako ich nedať keď je v tele zápal.Vsetko bolo v poriadku s dieťaťom neboj sa

Oprava 🤣vyššie nebezpečenstvo je ich nedať ako dať

zmrzlinka2021
8. jan 2026

@anonym_autor
Neviem sa k tomu vyjadriť, či to moze ublizit alebo nie.

Ale vo vseobecnosti plati ze zivot zeny nad zivot plodu. Su situacie, kedy niet inej cesty a fakt mozes skoncit velmi zle neliecbou.

3petka
8. jan 2026

@anonym_autor Ak ti to predpísal dr. tak hádam vie čo sa môže a čo nie. Taký zápal v tele tiež nie je bezpečný pre dieťa.

krasneleto
8. jan 2026

takto.. kazdy liek sa podava ako riziko vs. benefit... tvoj lekar dufam ze vie , ze si tehotna a ktore lieky su v prvom trimestri bezpecne.... neliecene ochorenia maju horsi dopad na telo ako spravne zvolene lieky...

la_dolce_vita
8. jan 2026

Mne lekar povedal, ze virus chripky je nebezpecnejsi ako napr.antibiotika. Mala som aj ja chripku, ale vsetko bolo v poriadku, netreba stresovat.

anonym_58a80d
8. jan 2026

@anonym_autor nasaď protizápalovú stravu, posilní imunitu, aby sa zápal nevracal.
https://etabletka.sk/protizapalova-strava-ako-s...