Je serkláž stále bežnou praxou?
Dobrý deň. Pred pár rokmi som absolvovala konizaciu. Krcok mam fakt minimálny. Gynekologicka mi povedala, že ak sa mi začne skoro skracovať počas tehotenstva, pôjdem do nemocnice. Keď som sa opýtala na serklaz, povedala iba "To určite nie". Co je na serklazi zle? Veď ja by som tak ci tak ležala, ale proste pobyt v nemocnici nedávam ☹️
@anonym_autor znamej urobili serklaz a vynosila do konca tehotenstva... este pesar je alternativa...
Stale sa bezne robi, dokonca dca typy.
@kiki68 a kde to robia?
@anonym_autor v nemocnici jedine. Nakolko ide o sitie. Dostanes steh ( mozno viac stehov na krcok) a potom je ta druha metoda a to musia este nejak inak presit. Alebo ten pesar. Nevyhoda je to, ze po zakroku je to nachylne na mozne infekcie a to je casts pricina toho, ze to nedobre skonci. Ale ked sa neda inak, tak to spravia a mas klud. Nesmies sa namahat potom
Nájdi si podcast primára gynekológie TN - on o tomto hovorí, prečo to nie je vhodne robiť a prečo to používajú fakt ako posledné riešenie.. naozaj lekári zvažujú prínosy - rizika.. paser vobec a šitie minimum robia už.. skôr si pozri čo je čo abdominálna serklaz.
ja som sa pootvorila v 16tt a nechápala som prečo ma neposlal dr hneď na serklaz, lebo podľa žien tu na MK som už mala mať neviem aké scenáre.. o týždeň na to krčok znovu zatvorený ALE aj tak mäkký a skrátený ostal a musela som ležať až do pôrodu, krčok sa skracoval, v 32tt bola mala v pôrodných cestách , ležala som v nemocníc pichli mi už aj kortikoidy a deň čo deň čakali kedy sa to spustí ( krčok menej ako 1cm) - zázrak vydržala som do 38+6tt plánovaná sekcia ale už deň pred tým spm cítila že sa niečo deje takže keby aj nemám sekciu asi by sa to spustilo.

@anonym_autor Ahoj ja som mala v roku 2023 robenú serkláž ,,poslednej záchrany" lebo v 22tt mi zistili že sa predčasne otváram. V Bratislave na Kramároch ma odmietli zašiť, 3 týždne ma tam úplne zbytočne držali no potom som sa naštvala a odišla som na reverz domov. Hneď na ďalší deň som išla na poradňu k mojej riešila gynekologičke a v nemocnici Ružinov ma do pár dní bez problémov zašili. Dodržiavala som kľudový režim, no cez to všetko som aj tak porodila predčasne v 28 tt sa mi sám prirodzene rozbehol pôrod, no najhoršie bolo na tom to že mi steh praskol a natrhol kŕčok. Žiaľ pôrod skončil akútnou sekciou dcérku zachránili no cez to všetko po 26 dňoch zomrela. Minulý rok som absolvovala všetky možné vyšetrenia aby sa zistila príčina prečo začal kŕčok povoľovať no pre moju smolu sa nič nezistilo podľa všetkých možných výsledkov som zdravá po každej stránke, kŕčok je našťastie v poriadku zahojil sa bez problémov no už teraz viem že pri ďalšom tehu ma čaká zašitie už v 16 tt a pobyt až do pôrodu v nemocnici, z čoho tiež nie som nadšená no nakoľko viem čo ma čaká som s tým už viac menej psychicky vyrovnaná. Ak chceš kludne mi napíš správu. No radšej byť na tvojom mieste si to odležím v nemocnici ako prísť o dieťa ver že je to vec ktorú neprajem zažiť nikomu. Ja osobne mám s detských čiaš traumu z nemocníc a drží ma to doteraz ale povedala som si že radšej si to odležím ja v nemocnici ako znova chodiť na detskú JISKU a prebdieť dni a noci pri inkubátory a modliť sa aby to v mojom prípade konečne dobre dopadlo. Držím palce.